ASUS RoG - OutshineTheCompetition

Aan het eind van onze special over de tweede MSI Fandag schreven we al dat de verwachting was dat andere fabrikanten MSI’s initiatief gingen kopiëren. Voor ASUS Republic Of Gamers 2017 #OutshineTheCompetition Event ging FOK! naar Hilversum. De naam lijkt een duidelijke hint naar dat andere evenement, maar slaat eigenlijk op Aura, de rgb-oplossing van Asus.

TL; DR
Geen zin om te lezen? Kijk hieronder onze sfeerimpressie:

Kaartjes
Er waren twee soorten kaartjes, wat mij meteen aan het systeem van First Look liet denken. Gratis kaartjes waarbij je vanaf 12:00 in de rij mocht staan voor de games en Premium kaartjes die je twee uur eerder toegang gaven, kortere rijen beloofden, een lunch met twee drankjes en ook nog een ASUS Republic Of Gamers Premium Swag bag met o.a. een ROG Strix Impact gaming muis t.w.v. €54,90. Dat maakt de investering al snel goed. De lunch bestond trouwens uit een luxe wrap en een maaltijdsalade.

Locatie
Elke keer als een gaming event niet in Amsterdam wordt georganiseerd word ik een beetje blij van binnen. Amsterdam is onze hoofdstad, maar in geen enkel opzicht de gaming hoofdstad van Nederland, ook al is het de uitvalsbasis voor Guerrilla Games. Asus koos voor de schouwburg in Hilversum. Opmerkelijk en origineel. Bij aankomst staan er al rijen fans te wachten in de regen. De ontvangst is in het begin erg rommelig, maar na de eerste drukte gaat alles vloeiend. Iedereen kreeg bij binnenkomst een gratis T-shirt en dat maakte veel goed. De garderobe voor je natte jas was gratis. In de ontvangsthal stonden de casemods je op te wachten met lekkere muziek op de achtergrond. De muziek is opmerkelijk goed en passend met een voorkeur voor de betere hiphop. Er was helaas geen wifi voor de bezoekers. De keuze voor een schouwburg geeft natuurlijk een bepaald cachet aan het hele evenement; een prachtgebouw op een mooie plek in het centrum van Hilversum, met personeel in mooie pakjes dat je fancy kopjes koffie inschenkt.

Asus Event 2017 - Rij voor ingang

Haastklus
Aan veel zaken kon je merken dat het evenement heel snel is opgezet. Van tevoren was het niet helder waar het programma uit bestond. Je kon “YouTubers en streamers ontmoeten, kijken naar mods, presentaties workshops en games”.  De flyers met het programma en de plattegrond waren niet geleverd, het stond ook niet online, en was niet bekend bij iedereen van de organisatie. Er was erg veel te doen, maar je wist dus niet van tevoren waar je wat kon vinden. Activiteiten werden omgeroepen, maar zonder plattegrond was het alsnog een uitdaging. Verder was de ontvangst chaotisch. Asus heeft de meeste kreukels gladgestreken door een aanzienlijk budget ter beschikking te stellen. Het motto was ‘outshine the competition’ en daar werd vol op ingezet.

Aankleding
De premium-bezoekers mochten eerder naar binnen en dat scheelde een hoop. Er waren ook genoeg zitplekken om te eten. Zoals gezegd was de muziek uitstekend, veel wc’s, ingehuurde cosplayers voor de sfeer, veel pc’s en laptops, veel casemods en veel te doen. Bezoekers konden ook zonder gezeur hun eigen meegebrachte versnaperingen nuttigen, om zo de beurs te sparen. (Die Steam Summer Sale is goedkoop, maar niet gratis.) Als er iets viel aan te merken, dan was het wel de temperatuur. Het was erg warm met een hoge vochtigheidsgraad. De deuren stonden dan ook open op de meeste plekken in de schouwburg. De koelste ruimte was (uiteraard) bij de overklokkers te vinden, die hun eigen zaaltje hadden.

Project Cars 2
Mijn eerste game-ervaring hier is met Project Cars 2. Meteen vanaf de E3 is de opstelling naar Nederland overgekomen. Ik mag plaatsnemen in de ongelofelijk comfortabele stoel van de Playseat-opstelling. Meteen voor mijn buik krijg ik een stuurtje met force feedback en mijn platvoeten plant ik op de pedalen. Ik heb tijdens de sessie geen framedrops of screen tearing waargenomen. Wel waren er wat probleempjes met interactie tussen de schakelbak en de game. Er waren drie tracks en drie bijbehorende klassen auto waar je mee kon racen. Ik begin in Lohéac (Frankrijk) met een Honda Civic. Tsjonge, wat miste ik mijn controller en het automatisch schakelen. Project Cars 2 is geen arcaderacer en straft je af voor te laat reageren, botsingen, in de verkeerde versnelling zitten en andere n00b-acties. Door alle consternatie om mij heen heb ik amper tijd om op de omgevingen te letten. Een trillend stuur dat weerstand geeft en onder- of overstuurt, zelf schakelen met je stuur, gas geven en remmen met je voeten en tegelijk opletten hoe vet de game is. De eerste race was een leerzame ervaring, maar voor de tweede race mag ik met de McLaren de weg op. Meteen is alles qua besturing makkelijker, wat weer eens aangeeft hoeveel een goede auto kan schelen. Mijn computergestuurde concurrenten schamen zich er niet voor mij af en toe een tikje te geven. Ik weet het niet zeker, maar het leek mij vaker voor te komen dan in het eerste deel. De McLaren vreet de weg in Bannochbrae (Schotland) met smaak en vol vertrouwen begin ik aan de derde track. In Autódromo Internacional do Algarve (Portugal) mag ik met de Ferrari aan de slag. Mijn concurrenten laten alle schroom varen en beuken me ongegeneerd van de baan. De handling van de Ferrari ligt mij minder goed dan de McLaren en na deze race smeek ik dan ook om weer in Schotland te scheuren. Elke keer dat ik probeerde van de omgeving te genieten reed ik tegen iets op. De beelden zijn prachtig, maar het tempo ligt hoog in de races en er wordt veel van de gamer verwacht. Zoek je een serieuze racesim met strakke beelden en veel realisme, dan kun je vanaf 22 september je vingers aflikken met Project Cars 2.

Opening
In de theaterzaal wordt na twaalf uur het evenement officieel geopend. De dj hier is ook gezegend met afdoende talent en smaak. Onder de stoelen zijn er glowsticks (lichtgevende staafjes in verschillende kleuren) en cheering sticks (opgeblazen buisjes) gelegd voor extra sfeer. We worden welkom geheten en zien onder andere dat Asus een RoG Masters eSport toernooi gaat opzetten in Nederland. Veel van de getoonde producten komen direct van Computex. Verder is er een stempelkaartactie. De bezoekers moeten in zes gebieden een stempel op hun kaart krijgen. Aan het eind van de dag lever je jouw ingevulde kaart in en maak je kans op prijzen zoals een Nvidia GTX 1080 Ti, een racestoel en vette moederborden. Ik heb meegedaan en ook een leuke prijs gewonnen, maar daarover later meer.