Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam

Het cosplayduo Team Paraluna bestaat uit Sophie en Liza. Ze hebben door de jaren heen al vele internationale prijzen in de wacht gesleept. Team Paraluna was op DreamHack Rotterdam aanwezig als juryleden. Zaterdag mocht Liza jureren en zondag was Sophie aan de beurt. Gelukkig hadden de dames achteraf nog even tijd voor een interview.

DreamHack Rotterdam 2019 Cosplay Championships
Team Paraluna: Liza & Sophie

Jullie zijn best wel goed in cosplay dus?
Sophie: Dat zou je kunnen zeggen. We zijn competitie-cosplayers in Nederland en hebben Nederland al zeven keer internationaal mogen vertegenwoordigen.

Liza: Het is zelfs acht keer nu. We zijn net terug uit Zuid-Korea waar we Nederland wederom mochten vertegenwoordigen.

Indrukwekkend. Wat maakt dat jullie zo boven de rest uitstijgen? Is het niveau van de anderen zo laag?
Sophie: Kwalitatief staat de Nederlandse cosplay juist heel erg hoog. We doen gewoon heel veel wedstrijden en hebben heel veel ervaring. Je ziet ook dat mensen die vaker aan wedstrijden meedoen een beetje boven de rest uitstijgen. Wij zijn dat niet alleen. Er zijn meerdere Nederlandse cosplayers die grote namen zijn geworden.

Hoelang zijn jullie hier al mee bezig? Je was vijftien jaar en je dacht...
Sophie: We zijn in 2010 begonnen als duo.

Liza: Het was eerst op de middelbare school. Het eindexamen zat eraan te komen, maar we gingen toch een keer iets maken. Toen we twee jaar daarna voor het eerst een Nederlandse voorronde wonnen, hadden we dat niet verwacht. Daarna is het balletje wel erg gaan rollen, zoals Sophie ook al zei. Als je al een keer op een finale bent geweest, dan ga je ook zien wat kwaliteit is en waar je op moet letten. Daarna zijn we eigenlijk gewoon doorgegaan. Die ene keer dat we wonnen, dat heeft echt alles gestart tot nu!

DreamHack Rotterdam 2019 Cosplay Championships

Wat was dan je eerste kostuum?
Liza: Voor mij was het iets dat mijn grootmoeder gemaakt had. Iets van Yu-Gi-Oh! Dat was leuk.

Sophie: Mijn eerste kostuum was uit Kingdom Hearts.

Dus jullie zijn allebei ook veel met gamen bezig?
Sophie: Ja, zeker weten. We zijn allebei echt grote videogamers.

<kijkend naar haar kostuum>  Wat is je favoriete game?
Sophie: <lacht> Ja, Assassin’s Creed staat redelijk hoog en ik speel ook veel Guild Wars 2. Eigenlijk al sinds de release.

Nooit verleid tot World of Warcraft?
Sophie: Nee, ik vind de graphics van Guild Wars gewoon heel erg mooi. Je raakt er op een gegeven moment aan gewend. Ik heb WoW  wel geprobeerd en vond het wel leuk maar ik blijf trouw aan Guild Wars.

Is Guild Wars niet een grindfest?
Sophie: <lacht> Ik vind van niet, maar daar zal een WoW-speler ongetwijfeld een ander antwoord op hebben.

Liza: Voor mij is Guild Wars zo uniek, omdat het niet om grinden gaat. Het draait om evenementen die zomaar opeens in de wereld kunnen gebeuren. In plaats van dat je eerst je quest gaat halen, dingen doet en dan weer je beloning gaat halen, krijg je hier je beloning juist automatisch al terwijl je bezig bent. Het werkt net even anders.

Wat is dan jouw favoriete game?
Liza: Ik denk ook Guild Wars¸ maar ook Shadow of the Colossus is een van mijn favorieten.

DreamHack Rotterdam 2019 Cosplay Championships

Als ik jullie zo hoor praten, dan moet ik denken aan ‘gameverslaving’…
Sophie: Ik heb daar weleens van gehoord, maar daar hebben we ­helemaal geen ervaring mee! <lacht>

Liza: Voor mij sowieso niet, omdat ik gaming vaak juist inzet met studeren. Ik game voor een paar uur en dan moet ik net zoveel tijd aan mijn studie besteden. Dat geeft mij de associatie dat gamen een beloning is en ik blijf zo opletten dat ik niet te lang game. 

Wat voor studies doen jullie?
Liza: Hbo ICT. Programmeren en ontwerpen. Daar moet ik vaak voor blokken, dus…

Sophie: Ik ben bijna klaar, ik ben tandarts.

Het is dus niet zo dat je in Nederland van cosplay kan leven?
Sophie: Het kan wel, maar je moet ervoor kiezen. Ik vind het een hele leuke hobby en ik zou er niet mijn vak van willen maken. Ik vind het leuk om overdag tandarts te zijn en ’s nachts cosplayer: helemaal prima.

Waarom wil je er niet je vak van maken?
Sophie: Dan moet je wel. Dan moet je er je geld mee verdienen en dan kun je niet echt meer doen wat je wilt. Je moet dan gaan kijken naar je publiek en ‘wat is het meest commercieel’. Nu maak ik gewoon mijn eigen kunst en ben ik de enige die de baas is en dat vind ik heel erg fijn.

Liza: Het is een beetje het artist dilemma: als je jouw werk maakt, maar je hebt geen inspiratie en je moet toch doorgaan, dan kan dat best naar worden. Nu kunnen we ook denken: we gaan gewoon een photoshoot doen met dingen die we al hebben en dan hebben we daar wat ideeën voor. Op een bepaald moment krijgen we zo inspiratie voor een nieuw project en die inspiratie laten we gewoon tot ons komen. Het moet niet. Dat is voor ons gewoon veel leuker om te doen. 

Jullie zitten ook vaak in jury’s. Is dit ook de reden dat jullie daarvoor kiezen? Want dan heb je de druk niet?
Sophie: Ik denk dat we ook vaak gevraagd worden vanwege onze ervaring. We hebben heel veel wedstrijden gedaan, behoorlijk wat titels binnengesleept, dus we weten ook een beetje wat er te verwachten valt van de deelnemers en waar ze doorheen gaan. We weten dus ook wie een goede winnaar zou zijn die Nederland goed kan vertegenwoordigen.

DreamHack Rotterdam 2019 Cosplay Championships

Waar moet je op letten als je cosplay aan het beoordelen bent?
Liza: Je let op de kwaliteit en daarmee begin je. Al die kostuums zijn helemaal met de hand gemaakt. Dus je kijkt naar: hoe is het genaaid, hoe is het afgewerkt, hoe is het beschilderd, dat soort dingen. Ik heb heel vaak wedstrijden gehad, waarbij de kwaliteit van de kostuums heel dicht bij elkaar lag. Dan ga je letten op de kleinste dingen. Misschien zit er wel een heel slim special effect in, of iets anders wat het toch uniek maakt. Hier in Nederland zijn er zoveel workshops en panels waar cosplayers op evenementen naartoe kunnen gaan. Je ziet daar dat de kwaliteit van de cosplay in Nederland echt heel hoog is. De cosplayers weten goed wat ze aan het doen zijn met het in elkaar zetten van een kledingstuk of het maken van een groot stuk pantser.

Daarom zou het voor mij logisch zijn dat jullie een naaiopleiding deden of iets met theater in plaats van ICT Programmeren en Tandarts…
Sophie: Ja, dat klopt. Dat horen we wel vaker. Het is wat het is. Ik vind het gewoon leuk om me er zelf in te verdiepen. Met elk nieuw kostuum leer ik er weer iets bij. Dat is ook echt mijn doel. Je merkt dan ook dat je vaardigheden zich gaan opstapelen, net als de spullen in huis met alle gereedschappen en materialen… Het is heel erg leuk en het houdt je van de straat.

Liza: Op mijn studie was er een leraar Programmeren, die zei, “Zorg ervoor dat je hobby’s niet alleen maar dingen zijn die je doet op de computer. Anders zul je mensen die je voor een opdracht vragen voor een website of een kledingwinkel nooit helemaal kunnen begrijpen, want je bent altijd alleen met je pc bezig.” Ik had toen al gecosplayd en zij was er al mee bezig en toen ging het van: “Zullen we een keer aan een wedstrijd meedoen? Gewoon proberen?” Toen heb ik daar heel erg naartoe gewerkt en het was eigenlijk heel inspirerend inderdaad. Ik ben nu iemand die zowel veel met ICT bezig is, maar ook naar evenementen gaat en dingen maakt met mijn handen. Daar wordt je een veelzijdiger persoon van.

Nu is er cosplay op DreamHack Rotterdam. Hoe vinden jullie dat het is georganiseerd?
Sophie: Ik vond het heel soepel lopen en dat komt ook door de organisator Duh Events. We hebben al vaker met hen gewerkt. Dat loopt altijd heel goed. Hij zorgt ook goed voor de cosplayers. Het was een mooie wedstrijd, mooi podium, heel vet.

DreamHack Rotterdam 2019 Cosplay Championships 

Hoe zijn jullie tot de keuze gekomen van de nummers 1, 2 en 3? Sommige bezoekers vonden de volgorde discutabel. Hoe hebben jullie de afweging kunnen maken?
Sophie: Je hebt altijd een balans. Er zijn meerdere juryleden, dus je hebt te maken met verschillende perspectieven. Elk jurylid vindt iets anders belangrijker. Bij deze ‘Act Performance’-competitie moesten we ook nog een afweging maken tussen de kwaliteit van het kostuum (hoe het gemaakt was) en de performance [het mini-theateroptreden; red.] op het podium. De performance telde voor wel 40% mee en dat is voor een cosplaywedstrijd best veel. De top drie is gekozen op basis van de kwaliteit van de kostuums. De volgorde van deze top drie is vervolgens bepaald naar aanleiding van de performance die zij hebben gegeven. Dan zie je toch dat er verschil is in de meningen van de juryleden en dat is best wel lastig.

Liza: Ik heb het zelf ook wel eens. Dan zit ik een cosplaywedstrijd te kijken en denk ik: “Huh, waarom heeft die nou niet gewonnen?” Later praat je er dan over met de jury en zie je de kostuums van dichtbij (want dat mag de jury nu eenmaal). Dan begin je de beslissingen beter te begrijpen. Er waren zaken die mij niet opvielen toen ik in het publiek zat, maar die zie je van dichtbij wel. Een ander kostuum dat er simpeler uitzag en hoger scoorde blijkt dan ook allemaal kleine handgemaakte details te hebben. Backstage zie je pas wat de jury gezien heeft.
Als ik zelf jury ben, dan probeer ik mij er wel in te verplaatsen wat mensen in het publiek zien. Dat telt mee, maar ik weet ook dat ik als jury dingen zie die zij niet kunnen zien. Mensen komen altijd achteraf feedback vragen, zoals jij nu ook gedaan hebt, van ‘waar heb je eigenlijk op gelet’ en ‘waarom juist die top drie’.

DreamHack Rotterdam 2019 Cosplay Championships
Kalseru Cosplay

Cosplay is een soort theater. Je maakt een mooi kostuum en je doet een klein toneelstukje voor het publiek. De mensen zitten op een afstandje van je vandaan. Als je jouw ogen op moet maken, dan moet je dat ook veel zwaarder aanzetten, anders is het achter in de zaal niet goed te zien. Dus als je kostuum mooi is van een afstandje en niet zo mooi van dichtbij, dan maakt dat toch niet uit?
Sophie: Het ligt aan de wedstrijd en natuurlijk aan de situatie. Als je een cosplayer bent die op een evenement rondloopt, dan maakt het inderdaad niet zoveel uit. Omdat de kwaliteit van de kostuums bij wedstrijden zo dicht bij elkaar ligt, moeten we echt op details letten. De jury krijgt altijd een moment om de kostuums van tevoren te bekijken voordat ze het podium opgaan. We praten altijd even met de cosplayer en we hebben alle naden omgedraaid om te kijken hoe de binnenkant eruit ziet. Het telt allemaal mee.  

Liza: Er zijn ook wedstrijden waar je helemaal geen ‘voorjurering’ hebt. Je gaat gewoon het podium op. de jury zit aan de jurytafel en die gaat gewoon kijken. De jury let dan alleen op wat ze op het podium zien. Daar doen grote kostuums het dan ook altijd goed. Niet alle details zijn even netjes  afgewerkt, maar het ziet er imposant uit en het is entertaining. Met zo’n show is ook niets mis.
Bij de ‘Walk on / Walk-off’show van gisteren hebben we score-formulieren met percentages en wat er meetelt. Dan kom je uiteindelijk aan een top drie. Voor ieder soort cosplayer zijn er wel geschikte wedstrijden.   

Dus als je een beginnende cosplayer bent, dan is het dus ook belangrijk voor wat voor wedstrijden je je inschrijft?
Liza: Ja.

DreamHack Rotterdam 2019 Cosplay
VierCosplay

Maar die gast die gisteren gewonnen heeft… VierCosplay..
Liza: <in extase> Zo gaaf!

Sophie: Hij was fantastisch!

Liza: Ik jureerde gisteren en had toen ook cosplay aan. Ik heb natuurlijk heel veel wedstrijden gejureerd en wat je vaak ziet is dat als de cosplay heel erg groot is, de kwaliteit lager is. De kans dat je een fout maakt op zo’n groot oppervlak is natuurlijk… groter. Er is meer waar je op moet letten. Deze Reinhardt van Overwatch was zo netjes.. Ik vond het zo knap! Toen de show voorbij was, wisten we: dit is hem! Hij was zo goed! Alsnog was de maker, Olivier, heel verbaasd dat hij had gewonnen en dat hij nu naar Zweden gaat om mee te doen aan de DreamHack Winter Cosplay Championship. Hij kwam ons nog bedanken en wij zeiden, “Je hebt het zo goed gedaan! We zijn trots dat we jou sturen als Nederlandse vertegenwoordiger.”

Gaan jullie zelf ook naar DreamHack Winter Cosplay Championship?
Sophie: We hebben nog geen directe plannen, maar wie weet.

Op YouTube hebben jullie een eigen kanaal met wat uitleg over worbla en hoe je dingen kunt maken. Gaan jullie nog een complete tutorial maken?
Sophie: We zijn eigenlijk een beetje van YouTube af, omdat we Twitch veel leuker vinden. Wat ik heel fijn vind is dat ik op Twitch dingen live kan maken. Mensen kunnen zowel zien hoe ik dingen doe, maar alsook als het fout gaat hoe ik het oplos. Ik ben ook niet perfect. Dat is vaak nog veel leerzamer om te zien. Wat gebeurt er? Hoe los je een probleem op? Wanneer moet je echt opnieuw beginnen? Dat is een heel leuk format en dat doe ik dan ook graag.

Liza: Ik vind het ook heel leuk dat mensen live vragen kunnen stellen. Soms zijn het ook vragen die ik niet verwacht had. Als ik zelf een tutorial video in elkaar zet, dan sla ik stappen over die voor mij heel logisch zijn. Mensen die meekijken op de stream vragen dan waarom ik iets doe of waarom ik een bepaald gereedschap gebruik. Dan kan ik het gewoon uitleggen.

Hebben jullie er zelf aan gedacht om aan Live Action RolePlaying (LARP) mee te doen?
Sophie: Ik heb het weleens overwogen, maar LARP heeft een hele andere insteek. Ik maak mijn kostuum en dan zijn ze mij heel dierbaar. Ik wil dat niemand eraan zit! Bij een LARP ga je met mensen vechten… Misschien dat ik het wel een keer ga doen, maar dan zal ik een speciaal LARP-kostuum moeten maken, waarmee ik anderen in elkaar kan slaan.

Liza: Helemaal in elkaar rammen!

DreamHack Rotterdam 2019 Cosplay Championships
Foto's: psycodelick

Internationale prijzenkast:

  • Gyeonggi International Cosplay Festival [GICOF] 2019 Team Netherlands – Seoul, South-Korea
  • International Cosplay League [ICL] 2018 The Netherlands solo representative – Madrid, Spain
  • Blizzard Cosplay Contest finalists [Gamescom] 2018 – Cologne, Germany
  • European Cosplay Gathering [ECG] 2018 Team Netherlands – Paris, France
  • Blizzard Cosplay Contest finalists [Gamescom] 2017 – Cologne, Germany
  • C4 Cosplay Cup [C4] 2017 Team Netherlands (ft. Yaraiya) – The Hague, The Netherlands
  • China International Cartoon & Animation Festival [CICAF] 2016 Team Netherlands – Hangzhou, China
  • EuroCosplay [EC] 2014 The Netherlands solo representative – London, United Kingdom
  • European Cosplay Gathering [ECG] 2013 Team Netherlands – Paris, France
  • World Cosplay Summit [WCS] 2012 Team Netherlands – Nagoya, Japan