Interview Nino Roos (Asterion)

Na de winst van Asterion op Vae Victis in de ESL Dutch Championship konden we Nino “NiNo” Roos interviewen. Hij was natuurlijk in een goed humeur. We hebben het trainingsschema van Asterion besproken, hoe zij zich voorbereiden op DreamHack Rotterdam en wat de Nederlandse fans kunnen doen om heb te steunen.

Hoe wil je dat je naam door Engelstaligen wordt uitgesproken? Knee-know of Nine-oh?
Gewoon Knee-know.  

Nino Roos
Nino "NiNo" Roos - Asterion

Als je een toernooi speelt, heb je dan liever een ‘Best of 1’ – systeem waarbij je één map speelt? Of vind je een ‘Best of 3’ fijner, waarbij je twee maps moet winnen?
Best of 3. Dat is een makkelijk antwoord voor mij, want in een Best of 1 heb je zoveel ‘upset potentie’ [kans dat een underdog wint; red] als je tegen een minder team speelt.

Tegen een minder team speelt? Niet als je tegen een beter team speelt?
Nee, want als jij de upperdog bent en je wordt verwacht te winnen, dan heeft de underdog veel meer kans om met een Best of 1 een win te pakken. Net als de Best of 1  game die we net hebben gespeeld. Het zijn geen slechte spelers, maar we horen ze te verslaan. Uiteindelijk werd het toch nog spannend, maar we hadden die map en daarmee de wedstrijd kunnen verliezen. Bij een Best of 3 heb je die kans veel minder.

In de CSGO Benelux-scene veranderen spelers vaak van organisatie. Is het lastig voor een CSGO esporter om steeds van organisatie te wisselen? Of maakt het eigenlijk niet uit voor wie je speelt?
Dat is een goeie vraag, want ik heb heel lang voor Get Gaming gespeeld. Daar ben ik een beetje opgegroeid in de scene. Dat voelde ook echt als een familie. Toen ben ik naar Trust gegaan en dat was toch wel pittig, omdat zij dat ook wel persoonlijk namen. Ik wilde toch die stap nemen, want het werd steeds competitiever.

Je komt dan bij een andere organisatie en zaken zijn dan anders geregeld. Bij het ene team oefen je twee keer in de week en bij het andere vier keer. Is het niet lastig om je steeds aan te passen?
Nee, dat valt op zich wel mee. Je maakt heel duidelijk van te voren afspraken met elkaar over wat je van elkaar verwacht en wat je elkaar kunt bieden. Als daar geen misverstanden over zijn, dan gaat het meestal gewoon goed.  

Wat is eigenlijk de meerwaarde van een organisatie? Wat doen zij voor de spelers?
Het is vooral het financiële gedeelte. We worden naar events gestuurd, zonder dat wij ons ergens zorgen over hoeven te maken. Asterion is ook niet streng. Er zijn organisaties waarbij je verplicht met het team een aantal avonden per week moet trainen. Daar legt Asterion geen druk op, maar we zijn zelf wel streng natuurlijk. We willen gewoon beter worden.

Hoe vaak oefenen jullie per week?
We proberen om maandag tot en met donderdag te trainen. Daar zit dan ook nog een oefenwedstrijd tegen een ander team tussen. Elke vrijdag spelen we in de ESL Dutch Championship en zondag oefenen we meestal ook.

Voor fans zijn de vele wisselingen van de spelers lastig te volgen. Sommige spelers zijn maar een half jaar bij een team. Dan is het erg moeilijk om een achterban op te bouwen. Wat is volgens jou een goede oplossing?
Ik denk dat de mentaliteit van de spelers heel erg moet veranderen. Er is echt een haat in de Benelux. Als er één ding fout gaat, dan geeft iedereen meteen op. Ook worden binnen het team spelers te kakken gezet. Dat vind ik een zwakke mentaliteit om dingen te bereiken. Het voelt heel misgunnend om zo tegen elkaar te doen.

Hoe houd je je motivatie vast om steeds beter te worden?
Motivatie is het lastigste. Ik heb het geluk dat ik gewoon met vier jongens in het team zit, waarmee ik echt bevriend ben. We zijn heel close en dat zorgt ervoor dat het leuk blijft samen. We zijn vaak aan het lachen tijdens de trainingen. Dat helpt heel erg met je motivatie.

Om verder op niveau te blijven trainen we ook veel individueel. Dat doe ik ook een paar uur per dag.

Nino Roos

Ik kan me voorstellen dat je op een bepaald moment zegt, “Weer schieten? Ik wil even Minecraft spelen.”
Ja. Dat komt weleens voor, maar daar zet ik mij best makkelijk overheen.

Hoort het analyseren van voorgaande wedstrijden ook bij de training?
We kijken weleens onze oefenwedstrijden terug. Die analyseren we en dat verwerken we weer in de volgende training. Dan gaan we in de training op specifieke zaken letten of een specifieke strategie uittesten.

Hoe ga je ermee om als een teammaat al twee wedstrijden als een natte krant speelt?
Als je weet dat hij het kan en opeens speelt hij minder, dan moet je echt gaan praten. Niet meteen, ‘hij speelt slecht, we zetten hem uit het team’. Je moet er eerst achter komen of er iets is, waardoor hij slecht speelt. Er kan buiten de game iets zijn waar hij mee worstelt. Dat aspect vergeten mensen vaak. Je moet gewoon overal over praten. Het is je teamlid, dus je moet eerlijk tegen elkaar zijn. Vraag wat er aan de hand is en of wij als team iets kunnen doen.

Jullie zijn vrienden in het team, maar op DreamHack speel je met Thomas en Luzuh. Daar heb je een hele andere band mee.
Ik ken ze nog niet echt, voordat ik met ze ging spelen. Het zijn gewoon hele grappige jongens. Ik had verwacht dat ze heel toxic [met een negatieve instelling; red] zouden zijn, maar dat viel dus reuze mee.

Hoe hebben jullie ze gevonden?
Pat en blackie hadden allebei persoonlijke omstandigheden waardoor ze niet op de qualifier konden spelen. NexFox heeft deze jongens gevraagd om mee te doen. We hadden geen kans om te oefenen van te voren. We zijn de qualifier zonder voorbereiding met hun ingegaan. Toen de wedstrijd begon, ging de samenwerking al snel heel goed. De strategieën die wij met z’n drieën van te voren hadden bedacht hebben we gewoon gebruikt.

Is Bernard nog steeds de in-game leader (IGL)?
Met die Engelse jongens erbij is iedereen een beetje IGL. Iedereen komt met ideeën. Als er echt een knoop doorgehakt moet worden, dan beslist Bernard.

Was het voor jou een grote verrassing toen jullie de kwalificatie wonnen of had je het ergens wel verwacht?
We voelden ons iets veiliger over kwalificeren toen Defusekids verloren van One One Esports. We zijn niet bang voor Defusekids, maar zij zijn wel het team waar we een beetje voor moeten uitkijken. In de finale tegen One One Esports hadden we veel zelfvertrouwen en we speelden gewoon ons eigen spel. Ik heb bijna niemand gezien in die wedstrijd. Die Engelsen waren iedereen aan het wegschieten. <lacht> Ik kon weinig doen.  


De winnende kwalificatiewedstrijd

Ben je zelf ooit eerder naar DreamHack geweest?
Nee, ik ben nog nooit naar een groot Counter-Strike event geweest en nu gelijk voor de eerste keer zelf spelen!

Ben je dan niet nerveus op zo’n podium?
Ik voel het nu niet, maar als ik daar zit dan heb ik heel even last van de zenuwen. Na een ronde spelen is dat weer weg. Terwijl je aan het spelen bent voel je de bas van de hele zaal.

Wat betekent het voor jou om deel te nemen aan DreamHack Rotterdam?
Supervet natuurlijk! Echt een ervaring. Het zou hartstikke vet zijn om met deze jongens op DreamHack Rotterdam niet als laatste te eindigen. Er zijn heel veel goede teams op DreamHack, maar geen onverslaanbare teams. Als we DreamHack winnen dan is dat meesterlijk, maar dat zie ik niet zo gebeuren.

Wat is dan hierna nog je doel?
Nog beter worden.

Hoe bereiden jullie je voor op DreamHack? Met dat zware trainingsschema waar je het eerder over had?
Ja, dat sowieso. Dat houden we aan. Ik heb nu gelukkig veel vrije tijd, dus ik ben ook veel uren individueel aan het trainen. Elk moment dat ik kan, ga ik de Deathmatch in. Ik ga echt mijn best doen op DreamHack.

Zijn jullie oude wedstrijden van de andere teams zoals AVANGAR en CR4ZY aan het kijken om hun strategieën te bestuderen?
We gaan ons wel een beetje in de teams verdiepen. In de trainingen richten we ons vooral op ons eigen spel. Geen van deze teams weten hoe wij gaan spelen, want we zijn pas kort samen. Ik denk dat wij kunnen verrassen.

Ik ga natuurlijk wel kijken hoe de andere teams spelen, om te zien wat je er tegen hun tactieken kan doen. We gaan in ieder geval niet ons eigen spel aanpassen speciaal om hun strategie te dwarsbomen.

Een bijzonder team waar jullie tegen gaan spelen is het damesteam Besiktas Esports. Zij spelen met de Nederlandse Petra Stoker.
Petra ken ik. We hebben allebei Call of Duty 4 gespeeld. Dat is echt alweer een tijdje terug… Nu zijn we allebei in de Benelux CSGO aan het spelen. Ik ken haar niet heel goed persoonlijk, maar we komen van hetzelfde spel af.  

Waarom zijn er zo weinig meidenteams? Melania “Gina” Mylioti speelt ook gewoon met de mannen samen.
Er zijn op zich best veel meidenteams, maar in vergelijking met de mannenteams flink wat minder. Het is ook moeilijk om meisjes te vinden die zich op topniveau kunnen handhaven. Petra heeft, voor mij, op het moment het beste vrouwelijke team.

Zouden jullie met een meisje in het team kunnen spelen?
Ik heb er echt geen problemen mee om met een meisje in het team te spelen, maar dan moet ze wel goed genoeg zijn. Petra is goed genoeg, daar zou ik best in een team mee willen spelen.

Wie is volgens jou de beste vrouwelijke speler ter wereld?
Ik vind Michaela "mimimicheater" Lintrup wel echt goed. Ik denk dat zij de beste vrouwelijke speler is.

Is er een groot verschil in niveau tussen Asterion (Benelux) en de andere teams?
Het is te doen, maar wel met veel geluk en moeite. We moeten echt zo goed spelen als we kunnen om op DreamHack teams te kunnen verslaan. Wat we echt nodig hebben, is dat alles op rolletjes loopt en dat iedereen individueel op z’n best is. We moeten alle duels winnen.

Hoe belangrijk is het voor de CSGO Benelux-scene dat DreamHack in Nederland wordt gehouden?
Ja, dat is wel belangrijk. Helemaal omdat er plek is voor een team uit de Benelux. Ik denk dat dit een grote kans is voor de Benelux. Vooral als het elk jaar wordt gehouden.

Is het makkelijker of moeilijker om voor eigen publiek te spelen? Zit er dan meer druk op een wedstrijd of voel je je dan meer gesteund?
Ik denk makkelijker. Helemaal met een DreamHack Rotterdam met Nederlandse fans achter je! Ik heb zoiets natuurlijk nog nooit meegemaakt. Ja, dat helpt gewoon enorm. Op DreamHack komt ook een PUBG Mobile-team van Asterion ons aanmoedigen. Misschien kunnen zij ook op DreamHack een toernooi spelen en dan gaan wij natuurlijk ook hun steunen. Het is toch een beetje familie binnen de organisatie.  

Hoe kunnen de Nederlandse fans Asterion het beste steunen? Moeten we bijvoorbeeld bepaalde kleuren dragen?
Erbij zijn natuurlijk en jezelf laten horen. Toon gewoon iets typisch Nederlands. Als ik zie dat mensen die in de arena zitten ons steunen, dan weet ik gewoon nu al dat het ons gaat helpen.

Wat is volgens jou het beste CSGO team ter wereld?
Sowieso Astralis en Team Liquid op het moment. Ik denk dat Na’Vi heel veel gaat winnen nu Ladislav "GuardiaN" Kovács terug is.

chrisJ
Chris "chrisJ" de Jong - mousesports

Wat vind je van Chris "chrisJ" de Jong van mousesports? Hij is de beste Nederlander in CSGO.
Ik volg de wedstrijden van mousesports, maar ze hebben dit jaar slechts 1 event gewonnen. Chris is supergoed! Hij is met recht de beste Nederlandse speler en hij zit ook terecht in mouseports. Het lijkt me echt vet om chrisJ een keer te kunnen ontmoeten.

Speel je ook andere FPS? Zoals Rainbow 6, Call of Duty of PUBG?
Heb ik allemaal wel gespeeld. Ik speel niet echt Call of Duty meer. PUBG heb ik lang gedaan en Apex Legends vond ik een tijdje leuk. Ik houd het eigenlijk gewoon bij CSGO met wat leuke spelletjes ernaast. Af en toe speel ik Minecraft en ook Dota Underlords. Dat is zo’n lekker relaxed spelletje.

Is Fortnite een goede voorbereiding op CSGO?
Nee, absoluut niet denk ik. Puur omdat de gameplay heel anders in elkaar zit. In CSGO heb je heel veel utility (gadgets) die je gebruikt, zoals granaten. Ook heb je in CSGO veel meer te maken met de terugslag van je wapen, zodat mikken een stuk moeilijker is.

Blackie was heel goed in Fortnite, maar hij is ermee gestopt. Hij had zich zelfs via een online league gekwalificeerd voor een pro-toernooi.

Vind je de ‘economie’ in CSGO wel leuk? Zou je niet liever de hele tijd schieten in plaats van ook nog te moeten rekenen?
Nee, ik vind het wel leuk dat er een extra tactisch element in het spel zit. Met de laatste update van Valve is de verliesbonus voor teams verhoogd. Dat maakt de game voor mijn gevoel veel hectischer. Je kan nu ook met pistolen meer schade toebrengen. Valve heeft goed uitgelegd waarom ze deze wijzingen hebben doorgevoerd, maar ik vind het minder leuk dat hoe het eerst was.

Asterion DreamHack