Asus propt GTX 1080 in dunne laptop

Steeds vaker zien we dunne en lichte gamelaptops op de markt verschijnen en ook Asus is in dit segment weer volop in de running. Vandaag onthulde het hardwarebedrijf de RoG Zephyrus, een 15,6 inch laptop van slechts 17,9 milimeter dik en met de razendsnelle Nvidia GTX 1080 aan boord.

De RoG-tak (Republic of Gamers) van Asus staat bekend om high-end gamelaptops en tijdens de computerbeurs Computex Taipei die momenteel gaande is onthulde de Taiwanese elektronicaboer de nieuwste telg uit de RoG-familie, de Zephyrus GX501. De laptop is 17,9 milimeter dik op het dikste punt, en nog een milimeter dunner op het dunste gedeelte. Om het grafische geweld van de GTX 1080 weer te geven is de laptop uitgerust met een 15,6 inch 1080p IPS-scherm met een refresh rate van 120Hz en ondersteuning voor G-Sync. Zodra de laptop op de markt verschijnt zullen er meerdere opties beschikbaar zijn, zoals tot 24GB aan DDR4-geheugen en een 1TB SSD met een leessnelheid van 3500MB per seconde.

Om de warmte van de monsterkaart af te voeren heeft Asus een aantal vernuftige designkeuzes toegepast om de laptop te koelen. Via kleine luchtinlaten boven het toetsenbord wordt koude lucht aangezogen die vervolgens via de roosters aan de zijkant van het chassis weer uitgeblazen worden. Dit heeft wel als gevolg dat het toetsenbord een stuk verder naar voren is geplaatst. Verder wordt bij het openen van de deksel de behuizing van de laptop iets omhoog getild waardoor er 6 milimeter ruimte onder de laptop gecreëerd wordt, waar ook weer koude lucht wordt aangevoerd.

Wanneer de laptop verkrijgbaar is is nog niet bekendgemaakt.