Blue Yeti en Yeti X microfoons (Interview)

Logitech is druk bezig met het uitbreiden van hun portfolio. Vorig jaar namen ze bijvoorbeeld microfoonspecialist Blue over voor $117 miljoen. Vandaag kondigt Blue de Blue Yeti X aan: een microfoon die speciaal is ontwikkeld voor streamers, podcasts en gaming.

Toonaangevend
Blue maakt al microfoons sinds 1995 en richtte zich toen voornamelijk op muzikanten. Ze hebben een goede naam en reputatie. Blackstar, het laatste album van David Bowie is met Blue microfoons opgenomen en de band Imagine Dragons gebruikt Blue microfoons in hun studio. Ook steeds meer gamers, YouTubers en streamers hebben jaren geleden Blue ontdekt.

Logitech Blue

Yeti
De Yeti was de eerste kwalitatieve usb-microfoon op de markt. Het is plug & play, heeft drie condensatoren en kan geluid vanuit vier richtingen opnemen. Je kan instellen vanuit welke richting het geluid wordt versterkt of ervoor kiezen al het geluid om je heen te versterken. Handig als je alleen jezelf wilt horen of wanneer je voor je podcast een groepsgesprek hebt.  Daarom is de Yeti al jaren de populairste microfoon onder content creators.

Mini-Yeti’s
Toen de Yeti een succes bleek, kwam Blue met meer opties voor de consument. Het kleinere exemplaar van de Yeti heet heel toepasselijk Nano. Nano heeft maar twee condensatoren, maar kan nog steeds het geluid van vier richtingen opvangen (of alleen één als je dat liever hebt). Iets eenvoudiger is de Snowball: een origineel ontwerp dat lijkt op een bal op drie pootjes. Deze heeft maar één condensator, maar vangt nog steeds geluid op uit vier richtingen. Ben je meestal alleen in de ruimte, dan is een Snowball Ice wellicht interessanter. Deze kan alleen geluid uit één richting versterken, maar meer is dan niet nodig.


Blue Vo!ce software
Blue heeft een gratis softwarepakket ontwikkeld voor hun gebruikers. Met Blue Vo!ce kun je je stem vervormen, verbeteren en er extra filters opzetten. Je hoeft het niet zelf uit te vogelen, want er zijn standaardinstellingen, zoals ‘radio uitzending’, ‘live’, ‘vintage’ waarmee het met een klik is geregeld. Voor mensen die een stapje verder willen gaan zijn er ook professionele effecten, zoals ruisonderdrukking, equalizer en compressie.

Controle
Yeti heeft aan de voorkant een volumeknop en een mute-knop, die met een lampje aangeeft of het geluid gedempt is of niet. Aan de achterkant zijn twee draaiknoppen. Met de bovenste pas je de gain aan: hoe hard het geluid wordt opgenomen door de microfoon. De onderste knop bepaald vanuit welke richting er geluid wordt opgenomen. Er zijn vier standen, voor één persoon, voor een interview, stereo of vanuit alle richtingen. Aan de onderkant kun je ook een koptelefoon aansluiten.

Logitech Blue
De Yeti en de Yeti Nano

De Nano heeft een multifunctionele knop aan de voorkant, waarmee je het volume kunt aanpassen, de gain regelen en het geluid dempen. Aan de achterkant is er nog steeds een knop voor het instellen van de geluidsrichting.

Yeti X
Midden oktober komt de opvolger van de Yeti op de markt: de Yeti X. Het is in elk opzicht een gelikter apparaat. Alle functionaliteit van de Yeti maar met vier condensatoren in plaats van drie. Net als bij de Yeti Nano heeft de Yeti X een multifunctionele knop, maar hier omheen is een LED-meter met elf ledjes. De leds geven onder andere weer hoe hard de geluidsgolven binnenkomen. Blue is nu dus onderdeel van Logitech, dus de fans verwachten het: RGB. Met de Logitech software G Hub kun je zelf de kleuren naar hartenlust aanpassen en synchroniseren met je andere rgb-apparatuur.

Interview
Op Gamescom konden we de product manager van Blue, Doug Sharp, en business & sales manager Ellena Hung interviewen. Sharp werkte eerder onder andere voor Beats koptelefoons en was hiervoor zes jaar lang de product manager van Logitech G. Hij is afgestudeerd als industrieel ontwerper, maar deed ook game design naast zijn studie. Sharp speelt casual games veel te serieus, gezien de tijd die hij erin steekt. Hung komt van Taiwan en is sinds mei bij Logitech. Zij beheert Blue en het hele spectrum van streaming hardware die Logitech produceert. Haar sterke kanten zijn marketing en sales en zij wil Logitech als merk bekender maken in Europa.

Logitech booth Gamescom
Ellena Hung en Doug Sharp

Ik heb zelf een goede Logitech webcam (C920 HD Pro) met een redelijke microfoon. Waarom zou ik dan een aparte losse microfoon nemen?
Hung: Je moet het verschil eerst ervaren. Misschien ben je wel heel tevreden met je ingebouwde headset- of webcam-microfoon. Het is geen vreselijk slecht geluid, maar wanneer je het gaat vergelijken met een stand alone Blue microfoon, dan merk je een groot verschil in kwaliteit. Je kan het vergelijken met iemand die spreekt met zijn hand voor zijn mond. Je kan hem prima verstaan. Zodra hij zijn hand weghaalt, dan hoor je een veel voller stemgeluid en meer diepte in de klank.

Blue is nu een onderdeel van Logitech. Komen jullie ook met een volledig streamingpakket? Dus dat je alle benodigdheden om te streamen in één keer kunt kopen voor een mooie prijs?
Hung: Inderdaad, maar daar zijn we nog mee bezig. We komen eerst met een kleine bundel met een webcam, een Blue microfoon en een headset. Er zijn ideeën voor grotere bundels, maar dat komt later. We richten ons voorlopig op het promoten van de microfoons.

Logitech Blue

Kan de Blue technologie niet in de headset microfoons worden verwerkt?
Sharp: We hebben in samenwerking met Logitech Astro de Logitech Pro X gaming headset ontwikkeld. Daar zit een kleine condensator van ons in. Daarnaast werkt de headset ook samen met onze Blue Vo!ce software. Het geluid van de Pro X klinkt beter dan andere headsets, maar het is nog steeds niet op het niveau van een stand alone Blue microfoon.

Hung: Blue was het eerste bedrijf dat met hoogwaardige USB-microfoons op de markt kwam. Onze producten zijn plug & play en je geluid is meteen goed. Je hoeft niets in te stellen en dat is een van de redenen waarom ze zo populair zijn. Mocht je een stapje verder willen gaan, dan gebruik je gewoon Blue Vo!ce.

Een van de zaken die mij stoort als ik aan het gamen en streamen ben, is de hoeveelheid spullen op mijn bureau. Ik heb al een toetsenbord met muis voor beide pc’s en nu komt daar een microfoon bij. Dan wordt het wel erg vol voor mijn neus.
Hung: Daarom verkopen we ook een arm om de Yeti X vast te houden.
Sharp: De arm kan ook roteren en is schokbestendig. Hij kost €99,-.
Hung: Er is ook de Yeticaster-bundel. Dan heb je de Yeti, de arm en de schokdemper in een pakket voor een leuke prijs.

De Yeti X is midden oktober verkrijgbaar voor een adviesprijs van €179,-. Het is nog even afwachten of er ook een Yeticaster-bundel voor de Yeti X komt.

Logitech Blue