WK alpineskiën 2017: Bloedmooie thuisfavoriete en steilste start op aarde

13. De Nederlanders: kleinzoon van een Tour de France-legende

Nederland staat niet bepaald bekend om zijn uitgebreide skigebieden en een heel uitgebreid aanbod aan wereldtoppers hebben we dan ook niet in het alpineskiën. Toch doen er drie Nederlanders mee in St. Moritz en ook al hebben ze in principe geen medaillekans, we gaan ze gewoon aanmoedigen, want zo doen we dat.

Steven Théolier (slalom)
Inderdaad, niet echt een Nederlandse naam, zo horen we je al denken. Dat klopt, want de beste man is geboren in Frankrijk. Sport zit hem overigens wel in het Nederlandse bloed: de 26-jarige Théolier is de kleinzoon van niemand minder dan Jan Janssen, Nederland's eerste Tour de France-winnaar. Zijn beste seizoen had hij in 2012/13 als Fransman: 22e op het WK op de slalom en zelfs een vijftiende en negentiende plek in de World Cup. Echt lekker gaat het dit seizoen nog niet: in zeven World Cup-wedstrijden eindigde hij één keer als veertigste en zes keer...niet. Dat moet in St. Moritz beter kunnen.

Steffan Winkelhorst (slalom)
Na een zware blessure besloot Winkelhorst in april 2015 met skiën te stoppen, nadat hij zich niet voor het WK van dat jaar wist te plaatsen. Al vrij snel kwam hij toch weer terug, met één groot doel: plaatsing voor het WK van 2017 en jawel, hier is 'ie! De 24-jarige Nederlander kent sowieso een prima jaar, want hij mocht in december debuteren in de World Cup. Net als bij zijn WK-debuut in 2013 haalde hij de finish niet, maar in Zwitserland kan hij dat smetje natuurlijk weg gaan poetsen.

Adriana Jelinkova (slalom en reuzenslalom)
Deze geboren Tsjechische is zonder twijfel het beste wat Nederland bij de dames te bieden heeft. De 21-jarige staat in de top-100 op de reuzenslalom en staat daarbij in de buurt op de slalom. Bovendien kun je wel wat als je op de Jeugd Olympische Spelen brons op de combinatie pakt, wat Jelinkova in 2012 voor elkaar kreeg. In de World Cup deed ze al een paar jaar sporadisch mee, maar dit is haar eerste volledige seizoen op het hoogste niveau. De top-30 en dus de tweede run halen zat er nog niet in, maar het WK zou een uitstekend moment zijn om dat voor het eerst voor elkaar te krijgen.