Game-franchises die groot zijn geworden op smartphones

3. Puzzle & Dragons

Toegegeven: Puzzles and Dragons zal minder bekend zijn dan de andere titels. Toch verdient deze franchise een plaats in deze special. Waarom? Puzzels vs Dragons was de eerste mobiele titel ooit die de magische grens van één miljard dollar omzet wist te bereiken. Dat lukt je niet zomaar.

Puzzle & Dragons

Voor wie Puzzles vs Dragons niet kent: het is een puzzelgame die lijkt op Bejeweled, maar met een aantal interessante wijzigingen. Zo maak je niet één zet per keer, maar is het mogelijk om binnen een beperkte tijd één blokje zo veel te verschuiven als je zelf wil, danwel kunt. Op deze manier lukt het om soms wel vier tot vijf reeksen in één keer te verwijderen, waarna je een compleet nieuw speelveld hebt. Echter speel je steeds een puzzel tegen monsters, wat RPG-elementen naar de game brengt. Het is dus niet altijd verstandig om zoveel mogelijk reeksen te voltooien, maar juist om reeksen van één specifieke kleur te maken of om je eigen eenheden te genezen. Voor meer informatie over de gameplay kun je onder andere hier terecht.

Puzzle & Dragons Gameplay

Ons doel is namelijk niet de gameplay te bespreken (die, toegegeven, verslavend werkt), maar om het succes van de serie te vieren. De game werd oorspronkelijk in 2012 voor iOS gelanceerd en kwam later naar Android en ook Kindle Fire. De cijfers ondersteunen de opname van de franchise in deze special: de oorspronkelijke Puzzle & Dragons is in Japan ruim vijftig miljoen keer gedownload en meer dan acht miljoen keer in Noord-Amerika. De game heeft een dagelijkse omzet van 4,5 miljoen dollar en is de eerste mobiele game die in totaal meer dan één miljard dollar heeft opgebracht (ondertussen ligt dit getal uiteraard nog een stuk hoger).

Maar hoe meet je nog meer de populariteit en interesse in een franchise? Simpel: door cross-overs. Over de jaren heen heeft Puzzle & Dragons samenwerkingen gehad met onder andere Bleach, Angry Birds, Dragon Ball, Hunter x Hunter, Ragnarok Online, Monster Hunter en Final Fantasy. Deze betroffen allen evenementen, monsters en andere zaken binnen Puzzle & Dragons zelf. Er is echter één samenwerking die hier nog met kop en schouders bovenuit steekt: een nieuwe versie van de game die samenwerkte met Nintendo. Het resultaat? Puzzle & Dragons: Super Mario Bros. Edition.

Puzzle & Dragons Super Mario Bros. Edition Gameplay

In deze versie (die in Europa en Amerika gebundeld werden met Puzzle & Dragons Z), speel je met toads, Mario, Luigi, Peach, Piranha Plants en ga zo maar door. De gameplay behoudt de herkenbare stijl, maar gooit dit alles in een Super Mario-sausje, speciaal voor Nintendo 3DS. De game kende een redelijke ontvangst (73% op Metacritic), maar verkoopcijfers zijn niet helemaal duidelijk. De losse editie van Puzzle & Dragons Z voor Nintendo 3DS is wel ruim anderhalf miljoen keer verscheept.

Hoe dan ook: samenwerkingen met de grootste franchises, een gigantische userbase en grote omzet. Puzzle & Dragons heeft wellicht niet veel games, maar wel een ontzettend sterke kern om op uit te bouwen. Ontwikkelaar GungHo heeft goud in handen en kan hiermee doen wat ze willen.