Interview: Anton Jongstra (eindredacteur WIDM 2014)

Acteur Kees Boot, die meedeed aan Expeditie Robinson, tweette dat je niet meer aan Wie is de Mol? mag meedoen als je met Expeditie Robinson hebt meegedaan. Klopt dit?

"Nee joh. (lacht) Daar is niets van waar. Waarschijnlijk was dat voor hem een open sollicitatie voor de Mol."

Dit jaar was er geen grote hint, zoals vorig jaar de Priesterhint. Natuurlijk kun je dat niet ieder jaar doen, maar speelde het mee dat de hint van vorig jaar snel ontdekt is?

"We hebben altijd een ambivalente houding tegenover de hints. We willen graag dat de Mol ontdekt wordt door zijn of haar acties. Die Priesterhint was van tevoren opgezet en bedacht, maar uiteindelijk bleek dat de hint op alle drie de finalisten kon slaan. Hij viel perfect op zijn plek. Daardoor is hij tot het einde toe best wel spannend gebleven. Stel dat dat niet zo zijn geweest, dan hadden we hem waarschijnlijk ook anders gemonteerd hoor."

Ik las dat je spijt had van de gebarenhint uit seizoen 7, die achteraf toch iets te duidelijk is geweest.

"Spijt is misschien niet het goede woord. Ik heb niet vaak spijt, maar rond aflevering 8 was het wel duidelijk dat Inge (Ipenburg, red.) de Mol was. De beweging in haar hand zorgde ervoor dat de aandacht ernaartoe ging. Je wil gewoon dat het spannend blijft tot het eind, maar je wilt de kijker toch iets geven. Soms is het iets meer, soms iets minder. Bijvoorbeeld het posten van de envelop van Susan, de flits en de tekst 'daar kan niets meer mee gebeuren'. Dat was wel riskant, maar ik heb er geen seconde over nagedacht om het niet te doen."

Nog even over de gebarenhint. Zijn er de afgelopen seizoenen ook kandidaten geweest die expres handgebaren gingen maken op de groepsfoto?

"Alle jaren wel. Soms zie ik een kandidaat hele vreemde gebaren maken en dan denk ik: 'wat ben je nou aan het doen?' Maar ik zeg daar nooit wat van eigenlijk."

Wie wilden er dit jaar niet de Mol zijn?

"Jan-Willem, Owen en Aaf."

Met welke argumenten is Susan gekozen?

"Ik had een gesprek met haar en we begonnen allebei met de instelling: dit wordt hem niet. Na vijf minuten praten dacht ik bij mezelf: zij kan het misschien wel. Een flierefluiter. Maar als je haar voor het eerst ziet, dan zie je een vriendelijke, vrolijke vrouw. Dan denk je niet meteen dat dat de Mol is. Juist daarom was het hartstikke leuk. Ik heb ooit tegen Art (Rooijakkers, presentator, red.) gezegd toen hij meedeed, dat hij de Mol niet werd omdat hij het op zijn voorhoofd had staan. Bij Kees vond ik dat eigenlijk ook wel, maar bij Art zou het te duidelijk zijn geweest."

"Nog even voor de duidelijkheid, dit heeft verder weinig waarde meer. De volgende Mol wordt niet door mij aangewezen."

Sofie en Tygo in aflevering 9

Tygo had de kenmerken voor een goede Mol: mysterieus, onvoorspelbaar en goed in het spel. Waren dat juist redenen om hem niet te kiezen?

"Als ik heel eerlijk ben, je weet het niet met Tygo. Hij is een geweldige vent en is één van de belangrijkste steunpilaren van dit seizoen geweest. Sofie ook, vind ik. Zij hebben het seizoen gemaakt. Ik denk dat als hij de Mol was, dan was hij misschien nog twee keer zover gegaan in de dingen die hij deed. Zoals hij het nu speelde, was hij kandidaat. Hij had geen dubbele agenda, behalve zijn eigen. Hij is gewoon een ongeleid projectiel en dat weet hij zelf ook. Dan is het een heel groot risico om zo iemand als Mol te kiezen."

Hoe blij ben je met een kandidaat als hem?

"Heel blij. Ik was bang dat hij zichzelf voorbij ging rennen, maar hij heeft feilloos gespeeld. Ik vond het wel terecht dat Sofie gewonnen heeft, want Tygo had allemaal lijntjes uitstaan en dacht dat hij het goed geregeld had. Maar Sofie had hem door en was hem ook voor met sommige dingen."

Ik las dat Sofie in een aflevering een foutloze test had. Klopt dit?

"Klopt, maar dat gebeurt niet vaak."

Even over de ontknoping. Hoe in godsnaam onthoudt Art die lange presentatieteksten elk jaar?

"Ja, dat snap ik ook niet. Het is echt in één keer. Hij heeft maar een middag om te leren, want het wordt op locatie geschreven. De teksten worden sowieso altijd daar geschreven, omdat we dan weten wat er is gebeurd en hoe de kandidaten spelen."


Art tijdens de ontknoping

Na de ontknoping waren er veel klachten van mensen dat ze het tegen vonden vallen, de laatste aflevering. Begrijp jij die klacht?

"Dat snap ik wel, maar dat is eigenlijk elk jaar zo. Je wilt gewoon dat een Molactie in beeld is, bijvoorbeeld het krijtje van Anne-Marie (Jung, Mol seizoen 12, red.) of de kokers van Kees (Tol, Mol seizoen 13, red.). Kijkers willen dingen zien en daar moet je wel geluk mee hebben. Dit jaar was dat blijkbaar minder, denk ik. Dingen moeten ook zo lopen. Bij het jatten van de kokers uit de achterzak van Tim (Haars, kandidaat seizoen 13, red.) liep ik toevallig achter hem en dacht ik: 'wat gebeurt hier nou?'. Dat was niet gepland. Die kans moet je als Mol wel hebben."

"Susan deed het bijvoorbeeld anders. De oranje topo die verzameld moest worden [in aflevering 7], daarbij moest Susan Freek en Tygo ompraten om haar stukjes te geven. Dat was een Molactie, omdat als zij ervoor zorgde dat ze een complete topo had, dan kon zij [aan het einde van de aflevering] ervoor kiezen om met z'n allen door te gaan naar de volgende aflevering. Anders was er geld in de pot gekomen, als het haar niet gelukt was. Zo heeft Susan het gespeeld: het inpakken van mensen met haar charme. Dan is het niet iets doen, maar gebeurt het met woorden. Dat is een kwestie van smaak. Maar ik vind Susan echt een hele goede Mol en ik ben heel blij dat we haar gekozen hebben."

Was het afgesproken dat Art in de eerste aflevering het geld aan verschillende mensen gaf?

"Ja, dat was voor de enveloppen. De gedachte was dat er de volgende aflevering enveloppen kwamen, waar het geld mee kon worden verstuurd. Dat was de enige reden."

Wat was de gedachte achter de opera-opdracht uit aflevering 2?

"Dat was de enige 'glitch' van dit seizoen. Wij wilden heel graag de Kantonese opera erin, omdat dat typisch Chinees is en dat willen we laten zien. Het was onmogelijk om een kandidaat zelf te laten meespelen, dus we hadden bedacht: stel dat er wel iemand staat. Dan moet de formulering daarna zo ongelooflijk goed zijn, dat het uitpakt. Ik denk eerlijk gezegd dat die formulering niet goed kon worden. Het was niet leuk geweest als we zouden zeggen: 'stel dat Susan en Owen op het podium zouden staan, wie zouden ze dan zijn?' Daar moet je mee spelen en dat is niet goed uitgepakt. Ik had wel gewild dat er iets meer achter zat en dat had wel heel erg bij ons gepast."

"De eerste keer dat ik bij zo'n Kantonese opera zat, ben ik weggeslopen. Ik hield het niet langer vol, want het duurde twee uur. De kandidaten zaten er ook maar twintig minuten, alleen het eerste bedrijf. Langer trek je ook echt niet."


Het Expeditie Robinson-eiland

Was de Expeditie Robinson-opdracht in aflevering 8 een eerbetoon aan het programma?

"Ja."

Wisten de makers van Expeditie Robinson dat het ging gebeuren?

"Nee, zeker niet. Ik ben bevriend met ze en ik heb het acht maanden angstvallig stilgehouden. De productieleider heb ik meegenomen naar Moltalk, want ik wilde zijn reactie zien. Toen ik voor het eerst naar het eiland voer in de typische bootjes, dacht ik meteen aan Expeditie Robinson. We waren eigenlijk te gast in een ander programma en dan moet je iets doen, vind ik. Het is ook een goed programma en over het algemeen kijken de mensen die naar de Mol kijken ook Expeditie Robinson, dus misschien vinden ze het leuk. Maar we moesten wel een ding onthouden: het moet wel de Mol blijven. We hebben elementen van hun gepakt: overleven, een spel op het strand en natuurlijk de eilandraad. En als geheel ben ik er heel blij mee. Ik las dat iemand schreef dat hij het een parodie vond, maar toen werd ik wel een beetje pissig. Ik vond het stom dat iemand hier een parodie in zag en dat past ook niet bij de Mol."

Hoe reageerden de makers van Expeditie Robinson?

"Die vonden het geweldig, ze reageerden heel goed. Ik kreeg een sms van een van de makers: 'Wat een compliment. Het is dat jij weg bent, anders zouden wij een Mol op het eiland stoppen.'"

Gebeurt het nu ook dat zij een eerbetoon doen aan Wie is de Mol?

"Weet ik niet. Zolang het maar Robinson blijft, net zoals de Robinson-opdracht bij ons wel écht Wie is de Mol? bleef."

"Er liepen in El Nido, dat dorpje waarin naar Freek werd gezocht, mensen rond met T-shirts waarop stond: 'Crew Expeditie Robinson 2006'."

Sofie heeft verteld dat de roei-opdracht in twee takes is opgenomen. Hoe zit dat?

"Take 1 was meer de shots van afstand, zodat je niet al teveel golven krijgt. Toen wonnen de kandidaten overtuigend. We hebben het nog een keer gedaan voor close-ups en shots van voren, maar dan zie je ook dat de andere boot meer naar voren ligt dan de kandidatenboot. Dan doen wij heel soms weleens bij dit soort dingen, puur voor het beeld."

Lees op de volgende pagina verder over de persoonlijke hoogtepunten van Anton en het stressgehalte van een opnameperiode.