Asus Zenfone 3 Zoom

De Asus Zenfone 3 Zoom is een Android telefoon van nog geen €500,-.  In deze prijsklasse zijn er wel meer Android toestellen te vinden, maar Asus zet in op de camera en een absurd grote batterij. Daarom zitten er behoorlijk wat foto’s in deze review.

In deze review vergelijk ik de Zenfone 3 met de OnePlus 3T en de Samsung S7. Dit zijn telefoons uit dezelfde prijsklasse, dus dat leek mij wel zo eerlijk. Ik heb de Zenfone 3 gebruikt als mijn primaire telefoon en ik moet zeggen dat hij mij prima kon bijbenen. Toch zijn er een aantal zaken niet helemaal top, waardoor het niet een automatische aanrader kan zijn. Sowieso zijn vorig weekend de opvolgers gepresenteerd, die de meeste minpuntjes niet hebben.  

Asus Zenfone 3

Hoesje
Asus is relatief onbekend in de smartphonemarkt en dat is een nadeel als je bijvoorbeeld een hoesje wilt kopen. Ik heb altijd een hoesje om mijn telefoons en dankzij de Asus weet ik weer waarom. Als je de telefoon in je broekzak hebt, dan is er geen ‘broekzak-modus’. Dit heeft de OnePlus bijvoorbeeld weer wel. Mijn muziek stopt dus opeens, of verspringt naar een ander nummer. Fabrikanten gaan nu allemaal met de trend mee dat de randen rondom je beeldscherm (de bezel) zo dun mogelijk moeten zijn. Asus doet dat ook, maar tijdens het gamen zit je dus al snel over de rand. Mijn games denken dan dat ik met een extra vinger op het scherm tik, met desastreuze gevolgen. De Zenfone 4, die binnenkort uitkomt, heeft er standaard een hoesje bij, waardoor de meeste van deze probleempjes wegvallen.

AnTuTu benchmark
Om een onafhankelijk beeld te hebben, heb ik het benchmark programma AnTuTu v6.2.7 op alle toestellen gedraaid. Nu dien je de resultaten niet als zaligmakend te zien. De verschillen lijken door AnTuTu veel groter dan ze in het dagelijks gebruik zijn. AnTuTu plaatst de OnePlus 3T en de Samsung S7 dicht bij elkaar en de Zenfone 3 haalt slechts de helft van de score. De benchmarks die ik haalde zijn vergelijkbaar met de benchmarks die ik tegenkom op andere websites, wat aangeeft dat de test goed is verlopen.

Gemiddelde van drie benchmarks.

 

Asus Zenfone 3

OnePlus 3T

Samsung S7

 

63770

158263

132683

3D

13221

61516

46843

UX

23861

51253

44093

CPU

21055

34811

34123

RAM

5630

10683

7623

Specs
Na de dramatische benchmark verwacht je misschien zwakke specs, maar dat valt reuze mee. Er zit een Snapdragon 625 in, wat meteen de lage score verklaart. Asus sluit apps op de achtergrond, die een tijdje niet worden gebruikt, om geheugen te besparen en de besturing van de telefoon soepel te houden. Zenfone 3 heeft een full HD scherm van 5,5 inch met Gorilla Glass 5. Het interne geheugen is 4GB en mijn model heeft 64GB aan opslag. Je kan er een sd-kaartje tot 2TB insteken, dus opslag is geen enkel probleem. Aan de voorkant heeft Zenfone 3 twee camera’s zitten. We gaan later kijken of dat enig voordeel oplevert. Verder heeft het BlueTooth 4.2 en zit er een FM-radio in. Tot zover niets verrassends.

Minpuntjes
Je kan twee simkaarten in de Zenfone 3 kwijt, maar slechts eentje kan gebruik maken van 4G. Ook moet je kiezen tussen een tweede simkaart of een sd-kaartje. Er is een vingerafdrukscanner, maar deze zit aan de achterkant. Even wennen, maar geen groot probleem. Wat wel een probleem voor mij is, is het gebrek aan wifi op 5 Ghz. Ik woon in een drukke omgeving en alleen wifi op 2,4 Ghz is echt vervelend. Af en toe kan ik dan ook geen verbinding maken met mijn router, die nog geen tien meter verderop staat. Onderaan de telefoon vinden we de drie bekende knoppen. Helaas zijn deze niet verlicht. Er is een koptelefooningang, maar met twee verschillende paren oordopjes bleek de ingang iets te nauw. De plug gaat er vaak heel stroef uit. Ik had initieel wat moeite om op het netwerk te komen van mijn provider. Uiteindelijk bleek dat ik alle instellingen met de hand moest invoeren. Dat is nog zo’n nadeel van een relatief onbekend merk.

Batterij
De grote plus is de batterij van 5000 mAh. Vergelijk dat maar met de S7 (die heeft 3000 mAh) en de OnePlus (3400 mAh). Compleet en totaal opladen vanaf een lege batterij met de snellader kostte mij 3 uur en 18 minuten. Dit was met de telefoon uitgeschakeld. Waar je rekening mee moet houden, is dat als er nog 21% batterij wordt aangegeven, je dus nog urenlang kunt gamen. Bedenk wel, 21% op je Zenfone 3 is 35% op je Samsung S7.

Asus Zenfone 3