Horizon Zero Dawn - The Frozen Wilds

De langverwachte uitbreiding The Frozen Wilds is eindelijk uit. Je kan de wereld van de Banuk ontdekken na het downloaden van 9,3 GB. De grootte geeft meteen aan dat er aardig wat op je pad komt. Dit is een compleet spoilervrije review, dus lees met een gerust hart verder. TL;DR: voor fans van Horizon Zero Dawn is The Frozen Wilds gewoon een instabuy.

Verwachting
The Frozen Wilds is in ieder geval anders dan wat ik ervan verwacht had. Het grootste verschil met mijn verwachtingen is, dat Frozen Wilds beschikbaar is voor iedereen vanaf level 30. Dit betekent dat we niet zien wat er gebeurt na de endgame van Horizon Zero Dawn, maar dat je meer missies, verhaallijnen enzovoorts kunt doen, voordat je het eindgevecht aangaat. We moeten dus nog steeds geduld hebben om te weten hoe het verhaal zich verder ontvouwt. Aan het eind worden er wel duidelijke hints gegeven naar een vervolg op de verwikkelingen in Frozen Wilds. Of dit slaat op meerdere uitbreidingen of op een eventueel volgend deel, is momenteel giswerk.

Review-obstakels
Ontwikkelaar Guerrilla Games wilde het lekker uitdagend maken voor de reviewers. Zodra je het reviewexemplaar opstartte, werd je save gekortwiekt. Mijn level 50 Aloy werd teruggezet naar een meer hulpeloze variant met minder wapens, minder resources, minder ammunitie et cetera. Ook waren de meeste kampvuren op non-actief gezet en alle missies vanaf level 30 stonden weer open. Gelukkig mocht ik mijn zwaarbevochten Shield-wearer pantser houden. Ik neem aan dat Guerrilla Games niet wilde dat reviewers overpowered aan Frozen Wilds zouden beginnen. Guerrilla Games had beloofd dat de machines in Frozen Wilds sterker waren dan de zuidelijke variaties en ze hielden hun woord. Ik speelde daarom gewoon op moeilijkheidsgraad ‘Normaal’.

Het verhaal
Er gaan verhalen rond dat er nieuwe gevaarlijke machines zijn verschenen bij de Banuk. Het schichtige bergvolk beweert zelfs dat deze machines bezeten zijn. Aloy heeft daarnaast vermoedens dat haar mysterieuze partner Sylens van oorsprong een Banuk is. Zij hoopt in het hoge noorden meer te weten te komen over deze raadselachtige man. Er zijn natuurlijk ook een heleboel zijmissies met hun eigen verwikkelingen. De Frozen Wilds zitten vol geheimen. Alles wat er meer over het verhaal wordt vertelt, betekent een hoop spoilers, dus dat doe ik niet. Deze geheimzinnigheid kan er ook voor zorgen, dat het verhaal voor jou langzaam op gang komt.

Bezeten
Het verhaal dat als een rode draad door de Frozen Wilds loopt, draait om de bezeten machines. Iedereen die het begin van Horizon Zero Dawn heeft gespeeld, is bekend met gecorrumpeerde machines. Deze zijn sterker dan hun gewone variant, maar gevoeliger voor vuur. Bezeten machines zijn nog sterker dan de gecorrumpeerde variant en hebben geen zwaktes. Door de Frozen Wilds heen zijn er torens (control towers), die de gecorrumpeerde machines steeds weer repareren. Gelukkig kun je deze vernietigen of hacken, als je daar natuurlijk de kans voor krijgt.

HZD-The Frozen Wilds - Control tower

Meer van Alles
Frozen Wilds is bedoeld als een echte uitbreiding. In een gebied dat zeker zo groot is als een zesde van de originele kaart is er meer van elk onderdeel van Horizon Zero Dawn te vinden. Meer dieren, machines, wapens, collectables, pantsers, vaardigheden, bandieten, hunting grounds een hogere levelcap (nu tot level 60) en vooral meer verhaal. Ook zijn er nieuwe gedragingen voor alle dieren in de hele game toegevoegd. Als een robot nu wordt uitgeschakeld, dan trekt dit meteen scrappers en glinthawks aan, die onderdelen proberen te plunderen. Aloy loopt anders in de hoge sneeuw, dan op harde grond. Een leuk detail en om het af te maken laat ze ook sporen na in de sneeuw. In plaats van de regen en mist, die af en toe opduikt in het gebied van de Nora, hebben de Banuk last van sneeuwstormen. Ook zijn er wat extra zinnetjes aan haar repertoire toegevoegd, die ze nu en dan uitspreekt. Aloy heeft het natuurlijk heel koud, aangezien ze uit het zuiden komt en maakt daar vaak een opmerking over. Als je een speciaal pantser tegen de koude hebt aangeschaft, dan klaagt ze trouwens niet meer. Na het doen van een specifieke quest heb je een leuke challenge vrijgespeeld bij de Hunting Grounds. Dit zorgt voor nog meer afwisseling. De bandieten in Frozen Wilds horen tot de technologisch verst ontwikkelde bandieten die je tot nu toe hebt ontmoet. Zij maken het je niet makkelijk om het recht te laten zegevieren.

HZD-The Frozen Wilds - Tallneck