CD: Paul McCartney - Pure

Het afgelopen weekend stond hij nog te schitteren als hoofdact op het Pinkpop Festival en alsof dat nog niet genoeg was verscheen er eind vorige week ook nog eens voor het eerst in vijftien jaar weer een fraai verzamelalbum van Paul McCartney. Op Pure neemt de ex-Beatle ons mee op een reis door zijn succesvolle solocarrière, die alweer dik 46 jaar geleden begon nadat hij The Beatles had verlaten.

Paul McCartney - Pure
Paul McCartney - Pure

Waar veel artiesten verzamelalbums uitbrengen met daarop een overzicht van hun grootste hits besloot Paul McCartney om een album samen te stellen met zijn favoriete albumtracks van bijna al zijn platen die verschenen tussen 1970 en 2014. Nu is het met zo'n enorm oeuvre als dat van McCartney bijna ondoenlijk om een verzamelalbum samen te stellen dat als compleet kan worden bekeken. Zelfs op de gelimiteerde 4cd uitvoering van Pure ontbreken nog steeds liedjes die door veel fans als essentieel worden bekeken. Maar laten we het in deze recensie voor het gemak maar bij de 2cd editie houden, waarop we ook al 39 bekende en soms iets minder bekende werken van de muzikale duizendpoot uit Liverpool tegenkomen.

Paul McCartney is een artiest waarvan maar mondjesmaat goede verzamelalbums zijn uitgebracht. Zo verschenen prima platen als Wings Greatest, All The Best en Wingspan: Hits and History, een drietal compilaties waarop de focus voornamelijk op de hits uit de jaren zeventig en tachtig lag. Met Pure krijgen we echter een overzicht voorgeschoteld van de favoriete nummers van McCartney uit zijn volledige solocarrière, al zijn om onduidelijke redenen de albums Flowers In The Rain (1989) en Driving Rain (2001) overgeslagen op deze 2cd. Ook van het album Снова в СССР (1988), ook wel bekend als The Russian Album, is niks op deze verzamelaar te vinden, maar dat was dan ook een album met alleen maar covers en die treffen we op Pure niet aan.

Pure is echt puur McCartney en bevat naast het nodige solowerk ook tracks met zijn band Wings, het duo The Fireman en duetten met Stevie Wonder ('Ebony & Ivory') en Michael Jackson ('Say Say Say'), waarvan het laatste nummer verrassend genoeg in de remix-uitvoering uit 2015. Naast klassiekers zoals 'Live And Let Die', 'Band On The Run', 'Silly Love Songs', 'Mull Of Kintyre' en meer recente hits als 'Jenny Wren', 'Save Us' en 'Hope for the Future' bevat het dubbelabum ook de nodige tracks die je niet meteen op een verzamelalbum zou verwachten, zoals de bij het grote publiek minder bekende liedjes 'Junk', 'Warm and Beautiful', 'Arrow Through Me' en 'Wanderlust'.

Paul McCartney door de jaren heen
Paul McCartney door de jaren heen

Pure is dan ook niet zo zeer een must have voor diehard McCartney-fans die al zijn originele albums al in de platenkast hebben staan, maar lijkt eerder te zijn bedoeld voor mensen die de muzikant alleen kennen van zijn grootste hits en die wel eens kennis willen maken met een wellicht minder bekende kant van de wereldartiest. Naast de 2cd is Pure ook uitgebracht in een gelimiteerde uitvoering met een viertal cd's, met daarop 67 tracks, en in een fraaie uitvoering met 4 lp's, met daarop 46 composities van de hand van McCartney.