CD: Elephant Tree - Theia

Elephant Tree is een band uit Londen die nog maar net een jaar bestaat maar die in deze relatief korte tijd al behoorlijk naam hebben weten te maken in de stonerwereld. Onlangs verscheen de indrukwekkende debuut-EP Theia, waarop we kennis kunnen maken met het trippy doomgeluid van het viertal uit de Britse hoofdstad. Wat zo bijzonder is aan dit gezelschap horen we al bij de eerste tonen van de EP.

Elephant Tree - Theia

Theia opent namelijk met 'The Call', een kort intro dat wordt gespeeld op een sitar. Een instrument dat we toch niet al te gekke vaak meer horen in deze tijd en dat meteen de toon zet voor een fijn stuk psychedelica. Dat geldt ook zeker voor het traag voortslepende 'Attack Of The Altaica'. Door de prachtige samenzang van zanger Riley MacIntyre, gitarist Jack Townley en bassist Peter Holland doet het nummer ook wel wat aan het oudere werk van Soundgarden denken. Bij het daaropvolgende 'In Suffering' vist Elephant Tree even uit dezelfde vijver als bijvoorbeeld Electric Wizard, Sleep en Church of Misery. Een heftig opbouwend stuk doommetal met zeer dominerende riffs en ondersteunend beukwerk van drummer Sam Hart.

Na de wederom trippy intermezzo 'The Answer' is het wederom tijd voor een spacend stuk stonerrock met een klein snufje grunge, waarbij we bij de zang wederom moeten denken aan Chris Cornell van Soundgarden. De band freakt er weer behoorlijk op los in het traag opkomende 'Vlaakith' waarbij de luisteraar zich in een afgelegen stuk woestijn waant. Na het korte bleusy 'Lament' zijn we met 'The Sead' alweer aangekomen bij de laatste track van deze imponerende debuut-EP. De Engelsen kennen de uitdrukking 'Save the Best for Last' en ook Elephant Tree doet dat. Nog eenmaal vlamt het Londense viertal in een explosief stuk desertrock van de allerhoogste plank.

Met Theia heeft Elephant Tree een zeer indrukwekkend debuut afgeleverd en we kunnen ook haast niet wachten tot er een volledig album van deze mannen gaat verschijnen. Deze band heeft alles in huis wat een liefhebber van de betere stonerrock graag hoort en ze verdienen het dan ook zeker om door veel mensen te worden beluisterd. Mocht je trouwens na deze plaat nog meer van dit virtuoze gezelschap willen horen dan kan dat. Elephant Tree is namelijk ook te beluisteren op een erg fijn verzamelalbum met Jimi Hendrix-covers, samen met onder meer Wo Fat en Earhless. Meer info hierover is te vinden op de facebook-pagina van Elephant Tree.