Lollipop Chainsaw

header

Japanners staan bekend om hun vreemde games. Enkel de titel van Lollipop Chainsaw laat al doorschemeren dat het hier niet om een standaardgame gaat. De game is een soort Japanse versie van Buffy the Vampire Slayer, maar dan met zombies.

De cheerleader Juliet is net achttien jaar oud geworden als zombies haar highschool San Romero High aanvallen. Ze krijgt een kettingzaag in haar handen en gaat daarmee de strijd aan met de zombies. Wat volgt is een game die wat weg heeft van Onechanbara Bikini Samurai Squad, maar dan beter uitgewerkt. De basis is pure actie. De zombies bevinden zich overal in de school en door te slaan, schoppen en natuurlijk ook zagen kun je letterlijk korte metten met ze maken. Door aanvallen te combineren kun je krachtigere combo-attacks doen.

Lollipop Chainsaw

Het doden van zombies levert je starpower op, waarmee je vervolgens speciale moves kunt doen zoals met één beweging van de zaag meerdere zombies doormidden zagen en ook direct doden. Zorg je liever voor een trage dood dan is het overigens ook mogelijk om losse ledematen af te zagen, wat zorgt voor kruipende zombies. Natuurlijk zijn er niet alleen maar zombies in de school, er rennen ook nog wat gewone scholieren rond. Af en toe kom je iemand tegen die wordt aangevallen door zombies. Red je die persoon van de zombies dan ontvang je als dank wat geld, maar als je faalt komt er een extra zombie bij natuurlijk!

De game moet het vooral hebben van de setting en de ranzigheid. Hoewel, ranzigheid is niet het juiste woord, want ondanks dat het bloed in het rond spettert en je zombies letterlijk doormidden kunt zagen, is het spel niet echt vies. Het spel heeft namelijk een comic-look gekregen waardoor het er niet realistisch uitziet, maar de actie wel goed over komt. De comic-look is doorgetrokken naar de hele game. De menu's zijn in strip-layout, maar ook bij eindbazen komt dit duidelijk naar voren.

Lollipop Chainsaw

In de demo werd een bossbattle met Zombie punker Zed getoond. Zed moet, zoals alle eindbazen op een bepaalde manier verslagen worden. Bossbattles bestaan uit drie fases waarbij je in elke fase de eindbaas op een andere manier aan moet vallen. Om Zed te verslaan moet je deze drie fases doorlopen. Hem voor de laatste fase al doormidden zagen zorgt ervoor dat hij zich gewoon weer terug aan elkaar plakt. Zed is echter een punker met bijbehorende punkmuziek en uitspraken. Deze uitspraken verschijnen als comic-letters op het scherm, waarna ze naar beneden vallen en je kunnen verwonden. De integratie van het comic-stijltje met de game is dan ook zeer goed gedaan en past ook prima bij de game.

De game is doorspekt met over the top humor en referenties naar zombie-klassiekers. Het is bijvoorbeeld al niet slim om naar een school te gaan die San Romero High heet, dan weet je al dat er ergens levende doden op zullen duiken. James Gunn, regisseur en schrijver van onder andere de films Tromeo & Julliet, Slither en de screenplay van de Dawn of the Dead-remake uit 2004, was verantwoordelijk voor het verhaal, de karakters en de dialoog. Hij staat bekend om zijn humor in combinatie met horror. Dit is bijvoorbeeld te zien aan een van de power-ups die Juliet heeft: een riem met daarop een pratend hoofd dat advies geeft. Ook het feit dat Juliets healthbar bestaat uit lolly's is al redelijk veel zeggend en de definitieve game zal nog meer van zulk soort vreemde feiten en items bevatten.

Lollipop Chainsaw

Conclusie
Lollipop Chainsaw is een typische hate it or love it-game. Je moet van het genre houden om het te kunnen waarderen en dat is zeker niet voor iedereen weggelegd. Ik heb persoonlijk niets met zulk soort games, maar de combinatie van het grafische comic-stijltje en de bijpassende muziek kan ook ik wel waarderen. De integratie van de comic-stijl in de gameplay is iets wat ik tot nu toe nog nergens anders heb gezien en wat gewoon erg tof is gedaan. Of de rest van de gameplay dat ook is durf ik nog niet te zeggen, dat zal later nog moeten blijken.

Lollipop Chainsaw staat gepland voor 2012 en zal gaan verschijnen op PlayStation 3 en Xbox 360.