Sagan krijgt olympisch startbewijs mountainbiker

Wereldkampioen wegwielrennen Peter Sagan heeft het Slowaaks startbewijs voor het mountainbiken op de Olympische Spelen gekregen. De 26-jarige Sagan maakte dit jaar na jaren een kleine comeback op de mountainbike met als doel naar de Spelen te mogen. De wegwedstrijd doet hij in Rio de Janeiro niet, omdat hij het parcours niet bij hem vindt passen.

Het is bijzonder slecht nieuws voor de twee fulltime Slowaakse mountainbikers Michal Lami en Martin Haring. Zij hebben jaren gezwoegd om Slowakije één startbewijs te bezorgen, maar moeten dat nu afstaan aan iemand die even een paar maanden mee komt doen.

Haring krijgt als 'dank' voor zijn harde werk wel een startbewijs voor de wegwedstrijd. Dat is niet bepaald zijn specialiteit: een van zijn beste prestaties is het winnen van het bergklassement in de Ronde van Kameroen van vorig jaar, waarin hij het algemeen klassement als zevende afsloot. Lami komt er overigens helemaal karig vanaf. Hij is net als Haring slechts reserve voor de mountainbikewedstrijd, maar is voor de wegwedstrijd zelfs niet als reserve opgeroepen. 

Over Sagan is men uiteraard wel blij. "Hij zal niet alleen voor de lol meedoen, maar zal meevechten voor de medailles", aldus Peter Privara, de voorzitter van de nationale wielerbond. Sagan deed in de afgelopen anderhalve maand voor het eerst weer mee aan wedstrijden. In Oostenrijk ging hij onderuit, terwijl hij in Tsjechië ondanks een mechanisch probleem vierde werd. Het leverde hem de momenteel 910e plek op de wereldranglijst op.