Worstelkampioen geeft olympisch ticket op na vechtpartij

De Russische worstelaar Viktor Lebedev heeft zijn olympisch startbewijs teruggegeven. De tweevoudig wereldkampioen in de klasse vrije stijl tot 57 kilogram kwam onlangs in het nieuws tijdens het Russisch kampioenschap in Yakutsk, waar mede bepaald werd welke Russen mee mogen doen aan de Olympische Spelen van komende zomer. 

Lebedev stond er in de kwartfinale tegenover Ismail Musukayev uit Dagestan en won het duel volgens de scheidsrechters. Het resultaat was dat Musukayev en zijn entourage een vechtpartij veroorzaakten waar de oproerpolitie bij te pas kwam, waarna onder meer de worstelaars uit Dagestan en Tsjetjenië - veelal van wereldklasse - zich terugtrokken van het toernooi. Musukayev kreeg na lang beraad alsnog de zege toegekend, maar Lebedev was degene die in de halve finales in actie kwam.

In de finale was er weer enige opspraak rondom Lebedev, afkomstig uit hetzelfde Yakutsk waar het toernooi gehouden werd. Hij stond in de eindstrijd tegenover Aleksandr Bogomoev en kreeg wederom de zege toegekend, tot onvrede van velen. Aangezien de jury niet wist wat ze met de situatie moesten besloten ze beide worstelaars maar het goud te geven. 

Dat alles zorgt ervoor dat Lebedev zich nu terugtrekt, naar eigen zeggen uit eergevoel. Hij liet weten dat hij het er niet mee eens is dat scheidsrechter hem voortrokken bij het NK in zijn stad. "Laten we zeggen dat ik straks olympisch goud win..ik heb er geen twijfels over of ik dat kan. Zelfs al zou ik goud winnen en het podium betreden, dan nog zou ik die emoties niet hebben...ik zou niet dolgelukkig zijn dat mijn droom was uitgekomen", aldus de Rus.

Lebedev, de wereldkampioen van 2010 en 2011, was het ermee eens dat Musukayev in de kwartfinales onrecht is aangedaan. Toch vond hij het gedrag van zijn opponent achteraf niet kunnen. "Je kunt je echt niet op zo'n manier gedragen, hoe erg de scheidsrechter ook in jouw nadeel beslissen en hoe onterecht dat ook is."

De strijd om een plekje in het Russische team is wel vaker wat heviger dan in andere landen. Met name in regio's als Yakutië, Dagestan en Tsjetjenië is worstelen een bron van 'nationale' trots en er worden dan ook veel medailles gehaald in de top van de wereld. Vorige maand nog gaf een Tsjetjeense worstelaar een tegenstander na afloop een klap in diens gezicht, waarna zijn entourage de mat op kwam...inclusief iemand met een pistool.