Profboksers mogen zich kwalificeren voor Olympische Spelen

Professionele boksers mogen definitief een gooi doen naar een plekje op de Olympische Spelen van komende zomer. Dat heeft de president van wereldamateurboksbond AIBA, Ching-Kuo Wu, laten weten. De bond hield een speciaal congres waar over het voorstel gestemd werd, met succes.

De professionals moeten uiteraard wel door hun nationale olympische comité's voorgedragen worden voor selectie en mogen dan meedoen aan één kwalificatietoernooi. Dat toernooi staat gepland voor begin juli in Venezuela en was bedoeld voor boksers uit de World Series of Boxing en de semi-professionele tak van AIBA. Daar komen nu dus de 'echte' professionals bij.

Over twee weken begint in Azerbeidzjan een toernooi waar nog 39 startbewijzen voor Rio verdeeld worden, maar hier mogen de profs niet aan meedoen. In Venezuela staan er nog 26 olympische tickets op het spel. Welke professionals zich zullen melden is uiteraard nog niet bekend, maar er gaan onder meer geruchten dat superzwaargewicht Kubrat Pulev uit Bulgarije plannen heeft om mee te doen.