Tennisser Kyrgios haakt na ruzie af voor Olympische Spelen

Opnieuw heeft een toptennisser zich afgemeld voor de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro. De Australiër Nick Kyrgios ligt overhoop met het nationaal olympisch comité (AOC) in zijn land en heeft daarom besloten de Spelen te laten schieten. 

"Australië vertegenwoordigen op de Spelen is sinds ik een kind was al een droom en ik heb dit jaar mijn hele schema er omheen gepland", aldus Kyrgios. "Ondanks dat ik aan alles heb laten zien dat ik er alles aan wil doen een medaille voor Australië te winnen heeft het olympisch comité schijnbaar andere plannen. De oneerlijke manier waarop ik door het AOC behandeld ben in de laatste weken en het feit dat zij duidelijk geen zin hebben om mij in het team op te nemen hebben geholpen om mijn beslissing definitief te maken", foetert hij.

Kyrgios doelt daarmee op recente uitspraken van de Australische chef de mission voor de Spelen, Kitty Chiller. Die liet onlangs weten dat zowel Kyrgios als Bernard Tomic geen idee hebben wat het inhoudt om een olympiër te zijn en dat ze zich eens moeten leren gedragen. Gezien de diverse schandalen rondom de twee is met name dat laatste een waarheid als een koe, maar bevorderlijk voor de Australische kansen zijn Chiller's uitspraken niet: Tomic meldde zich kort daarna al af voor de Spelen.

"Tennis Australia heeft mij ervan verzekerd dat ik genomineerd zou worden, maar het AOC heeft besloten om mij publiekelijk en privé aan de schandpaal te nagelen en belachelijk te maken. Het is voor mij duidelijk dat ze geen idee hebben van de wereld van de topsport en de emoties die daarin spelen. Buiten dat wil ik niet dat de belachelijke manier waarop ze mij behandelen enige afleiding vormt voor de overige Australische sporters en dus ga ik niet naar de Spelen", gaat Kyrgios verder.

"Ik ben Tennis Australia er erg dankbaar voor dat ze achter me zijn blijven staan en als trotse Aussie hoop ik over vier jaar een nieuwe kans te krijgen de kleuren van ons land te verdedigen. Verder wens ik alle atleten die Australië gaan vertegenwoordigen al het succes", sluit hij af. 

Kyrgios is de nummer 19 van de wereld en is al de zesde speler uit de mondiale top-25 die zich afmeldt voor Rio. De Oostenrijker Dominic Thiem (15), de Amerikaan John Isner (17), Kevin Anderson uit Zuid-Afrika (20), de Spanjaard Feliciano Lopez (23) en dus het Australische duo Kyrgios (19) en Tomic (22) zullen in Brazilië niet van de partij zijn.