FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 maart 2018

Rugbyers Fiji kloppen Kenia in finale Canada Sevens

De rugby sevensploeg van Fiji heeft in Vancouver het zesde toernooi van het seizoen in de World Rugby Sevens Series gewonnen. In de Canadese stad werd in de finale afgerekend met Kenia.

De Kenianen rekenden op weg naar de finale af met Engeland (12-0) en de Verenigde Staten (24-19), waardoor ze in de finale tegenover Fiji stonden. Daar werd in de groepsfase nog nipt van verloren (24-21), waarna Fiji via zeges op Argentinië (43-7) en klassementsleider Zuid-Afrika (15-12) de eindstrijd bereikte.

Kenia hoopte in de finale voor het eerst weer een toernooi te winnen sinds de Singapore Sevens in april 2016 en in de eerste helft boden ze ook uitstekend partij. Het was spannend, maar in de tweede helft was Fiji toch een maat te groot. De eilandbewoners gaven nog een extra dot gas en liepen uit naar een 31-12 zege en hun tweede toernooiwinst van het seizoen.

De finale tussen Kenia en Fiji (Bron: YouTube)

Galatasaray pakt leiding in Süper Lig

In de Turkse Süper Lig is maandagavond de 25e speelronde afgerond. Trabzonspor won met 1-3 op bezoek bij Belediyespor, waardoor de club met 39 punten op de zesde plek staat.

Galatasaray nam dit weekeinde de leiding in handen. Laagvlieger Konyaspor werd met grote moeite verslagen - Sinan Gümus maakte in de 86e minuut de winnende 2-1 - maar met Ryan Donk in de basis kwam Gala zo wel op 53 punten.

Medekoploper Basaksehir mag die titel vooralsnog inleveren, want op bezoek bij Alanyaspor werd met maar liefst 4-1 verloren. Eljero Elia viel in de slotfase in en gaf de assist waaruit Rijad Baji de enige goal van de bezoekers scoorde.

Net als Basaksehir staat ook Besiktas op vijftig punten. Talisca was thuis tegen Genclerbirligi goed voor de enige goal van de wedstrijd en op doelsaldo nam de ploeg van basisklanten Ryan Babel en Jeremain Lens de tweede plek over. 

Met 47 punten is Fenerbahce de vierde en normaal gesproken laatste club die nog om de titel strijd. Giuliano gooide het uitduel bij Malatyaspor diep in blessuretijd op slot: 0-2.

'Cameron Diaz stopt niet met acteren'

Selma Blair weerspreekt het nieuws dat Cameron Diaz gestopt zou zijn met acteren, een gerucht dat ze zelf de wereld in had geholpen. Het zou een grapje zijn geweest. Dat schrijft de actrice maandag op Twitter.

"Jongens, alsjeblieft, ik maakte een grapje in een interview. Cameron Diaz is nergens mee gestopt", aldus Blair in haar tweet. "En nog meer nieuws: ik stop nu als woordvoerder van Cameron Diaz."

Blair, die met Diaz in de film The Sweetest Thing speelde, zei eerder in een interview met Metro dat Diaz was gestopt met acteren omdat ze er klaar mee was. Ze was volgens haar vriendin tevreden met haar leven en vrije tijd.

Diaz was in 2014 voor het laatst in een film te zien. In 2015 touwde ze met rockmuzikant Benji Madden.

Selma Blair: Cameron Diaz stopt helemaal niet
Selma Blair: Cameron Diaz stopt helemaal niet (Foto: BuzzE)

Ajax opnieuw weken zonder Viergever

Nick Viergever is bij Ajax opnieuw geblesseerd geraakt. Hij was net hersteld van een scheurtje in een bot van zijn rechterenkel.

Ajax meldt via de officiële kanalen dat de verdediger waarschijnlijk zijn enkelband heeft beschadigd. Dat gebeurde maandagochtend tijdens de training. Volgens de Amsterdammers zal Viergever zeker enkele weken niet inzetbaar zijn.

De rechterenkel van de 28-jarige verdediger wordt later deze week verder onderzocht. Dan heeft de club mogelijk meer duidelijkheid over de ernst van de blessure en de herstelperiode die volgt. Viergever maakte enkele weken terug zijn rentree op de groepstraining van Ajax, nadat hij in november geblesseerd was geraakt.

Afgelopen vrijdag kreeg de routinier voor het eerst sinds zijn blessure weer speeltijd, in de Jupiler League-wedstrijd van Jong Ajax tegen Go Ahead Eagles. Viergever heeft in Amsterdam een aflopend contract en hij werd de laatste weken nadrukkelijk gelinkt aan een overstap naar PSV.

Openbaar Ministerie Limburg is benieuwd naar jouw mening

Een opmerkelijk bericht vanuit het Openbaar Ministerie Limburg vandaag. Men vraagt zich daar af wat de samenleving vindt van de hoogte van de strafeisen en heeft er een heus burgerforum voor in het leven geroepen.

Het OM Limburg wil graag de mening van de burger horen en tijdens het burgerforum worden een aantal fictieve zaken voorgelegd waarover je kunt meepraten. Zo kun je laten horen wat jij passende strafeisen vindt en wat je strafverzwarende of juist strafverminderende factoren vindt.

De resultaten zullen worden worden gebruikt om te bepalen of de richtlijnen voor strafeisen nog passend zijn. Het gaat niet om directe inspraak, de resultaten zullen zullen samen met de deskundige mening van de eigen officieren van justitie worden meegenomen voor het opstellen van nieuwe richtlijnen.

Uit een eerdere peiling is gebleken dat mensen het voor de straf(eis) geen verschil vonden maken of een woninginbraak 's nachts of overdag plaatsvond. Het wel of niet thuis zijn van de bewoners vonden ze wel belangrijk in de afwegingen voor de hoogte van de strafeis. Op basis hiervan is destijds de richtlijn ten aanzien van woninginbraken aangepast.

Het burgerforum wordt op 24 mei gehouden, iedereen kan zich hiervoor opgeven (uiterlijk 1 april). Heb je interesse en wil je meedoen, kijk hier voor meer informatie.

OM: 'Uw mening telt, voor een rechtvaardige samenleving'  (Foto: Screenshot website Openbaar Ministerie)
OM: 'Uw mening telt, voor een rechtvaardige samenleving' (Foto: Screenshot website Openbaar Ministerie)

Croxall Crashed Ice-kampioen na fraaie seizoensfinale

IJscrosser Scott Croxall is de nieuwe wereldkampioen in de spectaculaire sport. Tijdens de Red Bull Crashed Ice in het Canadese Edmonton haalde de thuisfavoriet de finale en dat was, door de uitschakeling van concurrent Cameron Naasz in de halve finales, voldoende om zich na 2015 voor de tweede keer tot kampioen te kronen.

In de finale nam Croxall het op tegen broer Kyle, de Oostenrijker Luca Dallago en de Amerikaan Maxwell Dunne. Het was Dunne die bij de start de leiding nam, maar nadat beide Croxall-broers in de eerste bocht onderuit gingen greep Dallago de leiding. De jonge Oostenrijker stond die niet meer af en boekte zijn tweede zege van het seizoen, voor Dunne en Kyle Croxall.

Amanda Trunzo kroonde zich bij de vrouwen voor het eerst tot wereldkampioene. De Amerikaanse moest daarvoor de halve finales bereiken en dat deed ze in de kwartfinales overtuigend, waardoor de titel binnen was. In de finale was ze oppermachtig en finishte ze ruim voor de Canadese Elaine Topolnisky en Sandrine Rangeon uit Frankrijk.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Büttner terug in hoofdmacht Vitesse

Alexander Büttner maakt vanaf deze week weer deel uit van de selectie van Vitesse. In de afgelopen weken trainde de verdediger met de beloften van de Arnhemmers mee, vanwege een disciplinaire schorsing.

Büttner voegt zich vanaf woensdag weer bij de hoofdmacht. "Ik heb kei hard gewerkt om terug te komen in de selectie en dat is nu gelukt. Ik kijk vooruit en hoop snel weer belangrijk te zijn voor het team. Reken er maar op dat ik gebrand ben om wat te laten zien", liet hij op de officiële website van Vitesse weten.

Ook hoofdtrainer Henk Fraser is van mening, dat Büttner een tweede kans verdiend. "Hij is behoorlijk fitter geworden. En zoals ik altijd heb gezegd kan een fitte Büttner heel belangrijk zijn voor de ploeg."

EU-parlement hekelt vriendjespolitiek Brussel

Met vriendjespolitiek en schimmige promoties speelt de Europese Commissie eurosceptici in de kaart. Het dagelijks EU-bestuur gedraagt zich arrogant en behandelt EU-parlementariërs als kinderen.

Dat was de strekking van een debat in het Europees Parlement over de benoeming van de Duitser Martin Selmayr tot secretaris-generaal van de commissie. "U ondermijnt het vertrouwen van de burger", zei Sophie in 't Veld (D66).

Het parlement vroeg commissaris Günther Oettinger (Personeelszaken) opheldering over de 'superpromotie' van de kabinetschef en partijgenoot van voorzittter Jean-Claude Juncker. Hij werd in februari naar de hoogste ambtelijke post gekatapulteerd op de dag dat bekend werd dat de Nederlander Alexander Italianer die plek op 1 maart verliet.

Onderzoek

Agnes Jongerius (PvdA) zei zich te "schamen voor het Europa van de achterkamertjes." Volgens Peter van Dalen (ChristenUnie) is Selmayr nu "aangebrand Brussels lof. Dat is niet te verteren."

Dennis de Jong (SP) zei "stap voor stap"te willen weten hoe de aanstelling is verlopen. Er komt een onderzoek van de commissie begrotingscontrole, waar hij lid van is. Ook de Europese Ombudsman buigt zich over de affaire.

EU-parlement hekelt vriendjespolitiek Brussel
EU-parlement hekelt vriendjespolitiek Brussel (Foto: ANP)

21-jarige die agente wurgde aangeklaagd om doodslag

De recherche heeft in totaal zes mannen en vrouwen gehoord in verband met hun rol of aandeel bij het openlijk geweld richting agenten op de Nieuweweg in Amersfoort zaterdagmorgen. Een 21-jarige man wordt op dinsdag 13 maart voorgeleid bij de rechter-commissaris op verdenking van poging tot doodslag. Hij zou een agente hebben geslagen en gepoogd te wurgen. De andere vijf aangehouden verdachten zijn heen gezonden. Zij blijven verdachten voor het onderzoek.

Stroomstootwapen
Op de Nieuweweg sprak een agente een 20-jarige vrouw aan op vernieling van een winkelruit. Een groep van vier mannen en een vrouw begonnen zich met het gesprek te bemoeien. Een 21-jarige man sloeg daarop de agente en begon haar te wurgen. Drie collega’s van de agente pasten geweld toe om haar te ontzetten uit haar levensbedreigende situatie. Omdat dit geen effect had op het verzet en geweld door de groep, werd met de inzet van het stroomstootwapen gedreigd. Daarop staakte de 21-jarige man direct zijn wurgpoging en de groep stopte met verzet en het geweld. Deze zes personen – twee vrouwen en vier mannen in de leeftijd van 17 t/m 22 jaar uit Bunschoten-Spakenburg – werden aangehouden voor mishandeling.

Verdachten
Op 13 maart wordt een 21-jarige verdachte van poging doodslag op de agente voorgeleid bij de rechter-commissaris. Een andere 21-jarige man en een 20-jarige vrouw worden vandaag heen gezonden. Zij worden verdacht van openlijk geweld richting de agenten. De strafrechtelijke afdoening zal nog worden bepaald door het Openbaar Ministerie.

Ditzelfde geldt voor de aangehouden 17-jarige jongen, een 19-jarige vrouw en een 22-jarige man. Zij werden zondagavond 11 maart heen gezonden. Een zevende verdachte – een 21-jarige vrouw uit Bunschoten-Spakenburg - is naderhand verhoord op verdenking van vernieling van een winkelruit. Zij bleek niet bij het geweldsincident betrokken. Zij is na verhoor heengezonden en proces-verbaal wordt tegen haar opgemaakt.

Zware hersenschudding
De mishandelde agente is voorlopig niet in staat om een aangifte te laten opnemen. Zij heeft onder andere een zware hersenschudding opgelopen. De drie andere collega’s liepen letsel op aan schouder, rug, nek en been en maken het naar omstandigheden goed. Na berichtgeving over het incident stroomden steunbetuigingen binnen van bewoners, volgers op social media, kijkers en lezers voor de agenten. Het politieteam heeft die betrokkenheid en het meeleven als grote steun ervaren.

21-jarige die agente wurgde aangeklaagd om doodslag (Foto: stockfoto politie.nl)
21-jarige die agente wurgde aangeklaagd om doodslag (Foto: stockfoto politie.nl)

Verbeek niet meer analyticus op televisie

Gertjan Verbeek is de rest van dit seizoen niet meer als analyticus op televisie te zien, zodat hij zich volledig kan richten op FC Twente.

Datzelfde geldt voor technisch directeur Jan van Halst. "Alles wat je nu doet, wordt in een negatief daglicht geplaatst. Dat begrijpen we heel goed. We hebben afgesproken dat we dat nu niet meer doen, dus dat doen we de rest van het seizoen niet meer", vertelt Verbeek maandag op FC Twente TV.

"We moeten met z'n allen uitkijken dat we niet in negativisme terechtkomen. Weet in ieder geval één ding: hier wordt zeven dagen per week en bijna 24 uur per dag gewerkt om de club in de Eredivisie te houden. Dat geldt voor iedereen." Twente leed vrijdag een gevoelige nederlaag bij rivaal Heracles Almelo (2-1). De Tukkers staan voorlaatste in de Eredivisie, één punt boven hekkensluiter Roda JC.

Verbeek benadrukt dat iedereen binnen de club zich zorgen maakt. "We willen maar één ding en dat is dat FC Twente in de Eredivisie blijft. Dan kan je hier met een gebogen hoofd rond gaan lopen of toch proberen rechtop te lopen. We moeten door blijven strijden. Iedereen wist dat wij van heel ver moesten komen en daar worden we nu ook in sportief opzicht mee geconfronteerd." Komend weekend krijgt de ploeg Willem II op bezoek.

Het Nederlands cricketteam loopt WK mis na nederlaag tegen West Indies

Het Nederlands cricketteam zal volgend jaar niet te zien zijn op het wereldkampioenschap in Engeland en Wales. Het laatste groepsduel tegen West Indies werd gehinderd door de regen. Door te rekenen met DLS methode wist de West Indies uiteindelijk met 52 runs te winnen. 

Er was nog een, zij het kleine, kans dat Nederland zich bij de beste drie van groep B en dus de Super Six zou plaatsen. Oranje moest winnen van West Indies en de Verenigde Arabische Emiraten zouden fors moeten verliezen van Ierland. Ierland rolde de VAE gemakkelijk op, maar Oranje deed niet wat het moest doen.

De West Indies mochten als eerst batten en wisten 309 runs te noteren met het verlies van zes wickets. Vanwege de regen ging de inning over 48 overs in plaats van de maximale 50. Het Nederlandse team begon slecht. Scott Edwards en Ben Cooper konden snel gaan zitten. Uiteindelijk voerden Wesley Cooper en Ryan ten Doeschate de score flink op met een partnership van 113 runs voordat Barresi run-out ging. De wickets vielen opeens snel achtereen, en dat was slecht voor de D/L par score, waarmee Nederland op gegeven moment tijdens het partnership tussen Barresi en Teendo zelfs voorlag op de West Indies. Bij de score van 167/6, en de val van het wicket van Seelaar, barstte een enorme hoosbui los, waardoor de wedstrijd niet alleen kwam stil te liggen, maar zelfs werd afgelast.

Het resultaat was een nederlaag met 54 runs via de DLS methode en daarmee was het WK definitief uit zicht. Zaterdagg speelt Oranje nu tegen Nepal in een playoff voor plek zeven. West Indies, Ierland, VAE, Zimbabwe, Schotland en Afganistan gaan strijden voor de resterende twee tickets voor het WK. De resultaten uit de eerste groepsfase worden meegenomen in deze Super Six-ronde. 

Rutte: bijvangst sleepwet wordt weggegooid

Bijvangst bij het aftappen door inlichtingendiensten wordt weggegooid, behalve als het bijvoorbeeld om plannen voor een moord gaat. Dat verzekerde premier Mark Rutte tijdens een chatsessie op Facebook over de omstreden nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Over die zogenoemde sleepwet is volgende week een raadgevend referendum, tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen.

Als inlichtingendiensten tijdens het aftappen per ongeluk ontdekken dat iemand illegaal films downloadt, moet die informatie worden vernietigd. "Dat is geen ernstig strafbaar feit", aldus Rutte. Maar als het gaat om bijvoorbeeld het beramen van een moord of het maken van kinderporno, dan mag er wel wat met die bijvangst worden gedaan.

Tijdens de chatsessie verdedigde Rutte de Wiv als een "goede balans tussen privacy en veiligheid". Tegenstanders daarentegen vrezen dat de diensten te veel bevoegdheden krijgen en het toezicht onvoldoende is.

Rutte: bijvangst sleepwet wordt weggegooid
Rutte: bijvangst sleepwet wordt weggegooid (Foto: ANP)

PvdA en GroenLinks niet meer samen met Nida

GroenLinks Rotterdam en PvdA Rotterdam zeggen de samenwerking met Nida, een partij met een islamitische signatuur, op. Onlangs tekenden de linkse partijen in de stad met Nida een verbond in de aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. Als Links Verbond wilden ze een alternatief bieden voor het rechtse beleid van de afgelopen jaren.

Maar zondag werd een tweet van Nida uit 2014 bekend, waarin een vergelijking gemaakt tussen Israël en terreurorganisatie Islamitische Staat. Dit schoot bij GroenLinks en PvdA in het verkeerde keelgat en was reden voor crisisoverleg maandagmiddag."Ik heb geen vertrouwen meer in de opstelling van NIDA. Daarmee is wat mij betreft geen plaats meer voor Nida in ons verbond", twittert de Rotterdamse lijsttrekker Judtih Bokhove voor GroenLinks. Een woordvoerder van de Tweede Kamerfractie van de PvdA bevestigt dat ook de PvdA de samenwerking met Nida heeft beëindigd.

Leo de Kleijn, fractievoorzitter van de SP in Rotterdam, laat weten dat zijn partij vasthoudt aan het manifest en de gemaakte afspraken. Ook Nida liet maandag weten verder te willen. De partij liet weten dat de oude tweet 'bewust provocatief' was. De partij vindt dat "de vrijheid van meningsuiting niet slechts geldt voor meningen die welgevallig zijn".

PvdA en GroenLinks niet meer samen met Nida
PvdA en GroenLinks niet meer samen met Nida (Foto: ANP)

The Witchwood is volgende Hearthstone-uitbreiding

Blizzard heeft de volgende uitbreiding voor Hearthstone aangekondigd: The Witchwood. De uitbreiding voegt 135 nieuwe kaarten toe en twee nieuwe keywords. De uitbreiding lanceert hoogstwaarschijnlijk in april.

De twee keywords zijn Rush en Echo. Rush is hetzelfde als Charge, met als verschil dat een Rush-minion de eerste beurt geen hero aan kan vallen. Echo houdt in dat een kaart meerdere keren gespeeld kan worden in één beurt, mits je genoeg mana hebt. Enkele kaarten vind je hieronder, de rest zijn hier te bezichtigen.

De gratis singleplayercontent voor deze uitbreiding is 'Monster Hunt'. Veel details zijn er nog niet, behalve dat er vier unieke speelbare heroes worden geïntroduceerd voor de modus: de Tracker, de Cannoneer, de Houndmaster en de Time-Tinker. Verder speelt het vergelijkbaar als de Dungeon Runs die zijn geïntroduceerd in Kobolds & Catacombs.

Een pre-order is vanaf nu beschikbaar. Voor vijftig euro ontvang je zeventig packs (voorheen waren dit er vijftig) en een exclusieve card back. Pre-orderen kan hier. De aankondigingstrailer is hieronder te bekijken.

Genn Greymane Hearthstone

Militia Commander Hearthstone

TaleWorlds toont grafische voortgang Mount & Blade II: Bannerlord

Ontwikkelaar TaleWorlds Entertainment heeft een nieuwe trailer voor Mount & Blade II vrijgegeven waarin ze verbeteringen op grafisch gebied presenteren. Het gaat specifiek om zogenaamde global illumination, een techniek om realistische lichteffecten toe te voegen. Helaas is er nog altijd geen releasedatum...

In de trailer zien we een voor-en-na-demonstratie van de game-engine met en zonder de global illumination. De verschillen zijn overduidelijk: textures zien er stukken scherper uit en schaduwen zijn meer en gedetailleerder aanwezig.

Mount & Blade II: Bannerlord is een middeleeuwse RPG van de Turkse ontwikkelaar TaleWorlds entertainment en speelt zich 200 jaar voor Mount & Blade: Warband af. Een van de opvallendste features van Mount & Blade II is dat je kunt deelnemen in grootschalige belegeringen en daarbij de leiding hebt over legers tot wel 100 manschappen.

De game werd in 2012 al aangekondigd, al begon de ontwikkeling officieel pas echt in 2014. Oorspronkelijk stond een 2016-release gepland, maar sinds het laatste uitstel is het compleet onduidelijk wanneer we de game kunnen verwachten.

Sociale media ingezet tegen desinformatie

Sociale media als Twitter en Facebook zijn bereid afspraken te maken over het tegengaan van desinformatie en nepnieuws via hun platforms. Die afspraken worden verwerkt in een Europese code waaraan ze zich zullen houden.

De code wordt uitgewerkt door de zogenoemde expertgroep die de Europese Commissie heeft ingesteld. Onder meer Twitter, Facebook, Google en Wikipedia zijn hierin vertegenwoordigd en verlenen steun aan tien principes waarover overeenstemming is.

De platforms moeten hun gebruikers onder meer duidelijk uitleggen hoe de algoritmes werken die bepalen welke nieuwsberichten ze krijgen voorgeschoteld. Ook moeten ze maatregelen nemen om samen met journalistieke organisaties betrouwbaar nieuws een duidelijk podium te geven, vooral van belang rond verkiezingen.

Robuust startpunt
"Een grote stap voorwaarts en een robuust startpunt", aldus voorzitter van de expertgroep Madeleine de Cock Buning. "Censuur moet tegen alle prijs worden voorkomen", aldus de Nederlandse hoogleraar. "Vrijheid van de pers is het grootste goed." Zij zei zondag al dat de EU geen lijsten met verspreiders van nepnieuws moet aanleggen omdat het risico bestaat dat overheden er misbruik van maken.

De expertgroep, die sinds januari aan het werk is, vermijdt overigens de term nepnieuws, omdat daarmee het "ingewikkelde probleem" van vermenging van verzonnen informatie en feiten niet zou worden gedekt. Zij definiëren desinformatie als valse of misleidende informatie die erop is gericht winst te maken of publieke schade aan te richten.

De 39 deskundigen zien een grote rol weggelegd voor journalisten en factcheckers bij het bestrijden van desinformatie. Hun aanbevelingen zijn maandag aangeboden aan de Europese Commissie, die dit voorjaar met een voorstel komt.

Sociale media ingezet tegen desinformatie
Sociale media ingezet tegen desinformatie (Foto: BuzzT)

Beyoncé en JAY-Z komen naar Amsterdam

De geruchten deden al even de ronde, maar nu is het bevestigd: Beyoncé en JAY-Z gaan samen op tournee en treden op in Amsterdam. Het muzikale echtpaar kondigde hun On The Run II-tour maandag aan op Instagram.

De concertreeks begint op 6 juni in Cardiff. Tijdens de trip langs Europese steden doen Beyoncé en JAY-Z ook Nederland aan, meldt Ticketmaster maandag. Op 19 juni staan ze op het podium van de Amsterdam Arena. Op 25 juli starten ze in Cleveland met hun Amerikaanse tour, die bestaat uit eenentwintig optredens.

Het duo ging al eens samen op tournee in 2014. De On The Run-tour werd een groot succes. Ruim 90 procent van alle shows in de Verenigde Staten was uitverkocht en de tournee was goed voor een omzet van omgerekend ruim 75 miljoen euro. Ruim 850.000 fans kochten een kaartje voor een concert van het muzikale echtpaar. Vorige week ontstond verwarring over een mogelijke nieuwe tour, nadat een mededeling daarover korte tijd op het Facebookaccount van de Amerikaanse zangeres stond. Die werd niet veel later weer verwijderd en verdere uitleg bleef uit.

De kaartverkoop voor het concert begint op maandag 19 maart om 10.00 uur.

 

Een bericht gedeeld door Beyoncé (@beyonce) op12 Mrt 2018 om 6:55 (PDT)

Beyoncé en JAY-Z komen naar Amsterdam
Beyoncé en JAY-Z komen naar Amsterdam (Foto: BuzzE)

FARC weggevaagd in verkiezingen Colombia

De FARC is zondag als de grote verliezer uit de parlementsverkiezingen in Colombia gekomen. Het was voor het eerst dat de voormalige 'narcoguerrilla' aan verkiezingen meedeed en ze won nauwelijks stemmen.

De halverwege de jaren zestig als extreemlinkse beweging opgerichte FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) wordt gehaat wegens de terreur en de drugscriminaliteit waarmee de beweging zich lang in de jungle overeind hield. De FARC deed dankzij het vredesakkoord van vorig jaar voor het eerst als politieke groep mee en heeft slechts 0,3 procent van de stemmen behaald. Toch krijgt de beweging tien zetels, omdat dat in het vredesakkoord is afgesproken.

Rechts-liberale tegenstanders van het akkoord behaalden met hun partij PCD van ex-president Alvaro Uribe een overwinning. De PCD werd met ruim 16 procent van de stemmen de grootste partij.

FARC weggevaagd in verkiezingen Colombia
FARC weggevaagd in verkiezingen Colombia (Foto: ANP)

Details eerste uitbreiding Sword Art Online: Fatal Bullet

Bandai Namco laat weten dat wat er met de seizoenspas voor Sword Art Online: Fatal Bullet geleverd wordt. De eerste uitbreiding heet 'Ambush Of The Imposters'. De tweede en derde heten respectievelijk 'Betrayal Of Comrades' en 'Collapse Of Balance'.

In Ambush Of The Imposters is er een nieuw stuk verhaal met daarbij een nieuwe dungeon en een baas. De vrienden onderzoeken samen met de hulp van de nieuwe personages Yamikaze, Dyne en Musketeer X de geruchten over vijandelijke ArFA-sys unit.

Andere toevoegingen zijn:

  • Nieuwe speelbare personages Dyne, Yamikaze en Musketeer X
  • Nieuwe gamemodus Bullet Of Bullets: in deze offline modus vecht je tegen onder andere Kirito
  • 4vs4 Deathmatch Multiplayer modus: nu kunnen we zonder een irritante baas online vier tegen vier vechten.

De twee andere DLC's zullen ook nieuwe personages bevatten: Clarence en Shirley komen uit een alternatief Gun Gale Online in Betrayal Of Comrades. Alice en Eugeo draven op in Collapse Of Balance.

Sword Art Online: Fatal Bullet is uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Sword Art Online: Fatal Bullet - Ambush of the Imposters (Foto: Bandai Namco)

Sword Art Online: Fatal Bullet - Ambush of the Imposters (Foto: Bandai Namco)

Kingdom Come: Deliverance accolades trailer onthuld

Warhorse Studios en Deep Silver hebben een nieuwe trailer uitgebracht voor de RPG Kingdom Come: Deliverance. Het Kickstarter-verhaal heeft het hoofdstuk afgesloten met de lancering van de game op 13 februari op PlayStation 4, pc en Xbox One.

Kingdom Come: Deliverance is een verhaalgedreven open-wereld-RPG waarin je op avontuur gaat in het heilige Romeinse Rijk. Om de dood van je ouders te wreken strijd je tegen invallende troepen, voltooi je missies en moet je keuzes maken. Verken kastelen, wouden, dorpen en talloze andere omgevingen in het middeleeuws Bohemen.

De quote van ons in de trailer kun je terugvinden in onze review van Kingdom Come: Deliverance.

Kittel sprint naar tweede ritzege Tirreno-Adriatico

Marcel Kittel heeft vandaag de zesde etappe van Tirreno-Adriatico op zijn naam geschreven. Voor de Duitser van Katusha-Alpecin was het zijn tweede etappe zege in de Italiaanse rittenkoers.

Vanuit de start kozen vier renners voor de aanval: Jacopo Mosca (Wilier Triestina – Selle Italia), Marcus Burghardt (BORA-hansgrohe), Artem Nych (Gazprom-RusVelo) en Krists Neilands (Israel Cycling Academy). Het viertal fietste een voorsprong van drie minuten bij elkaar.

Voor Burghardt ging het niet hard genoeg in de kopgroep en met nog zeventig kilometer te gaan besloot de Duitser er alleen van door. Burghardt zag dat zijn voorsprong naar de vier minuten ging, maar op negentien kilometer van de finish was het avontuur over voor de Duitser.

Op zeven kilometer van het einde ontstond een grote valpartij, toen Fernando Gaviria het achterwiel van ploeggenoot Richeze aantikte. De Colombiaanse sprinter kon met de nodige kleerscheuren zijn weg vervolgen, maar kwam niet meer in aanmerking voor de dagzege. Sagan werd opgehouden door de valpartij, maar maakte nog wel de aansluiting vooraan.

Een uitgedund peloton zou gaan sprinten om de dagzege. Quick-Step Floors trok de sprint aan voor Maximiliano Richeze, maar de Argentijn kwam te kort tegen Kittel. Sagan kwam nog opzetten, maar zou uiteindelijk te kort komen voor de zege.

Michal Kwiatkowski begint morgen in de leiderstrui aan de laatste etappe van Tirreno-Adriatico. De Pool verdedigt in een vlakke tijdrit over ruim tien kilometer een voorsprong van drie seconden op de Italiaan Damiano Caruso.

Modeontwerper Hubert de Givenchy overleden

De Franse modeontwerper Hubert de Givenchy is op 91-jarige leeftijd overleden. De Givenchy gaf in 1995 zijn laatste modeshow, maar bleef actief. Zijn naam werd wereldberoemd door zijn werk voor met name Audrey Hepburn.

De Givenchy geldt als een van de grote modeontwerpers van de twintigste eeuw, gelijkwaardig aan collega's als Christian Dior en Cristóbal Balenciaga. Hij begon zijn eigen Maison de Givenchy in 1952 en legde in zijn ontwerpen en soort zorgeloze chic aan de dag.

Ook Jackie Kennedy droeg zijn creaties, zelf op de uitvaart van haar man, en verder bijvoorbeeld Lauren Bacall, Elizabeth Taylor en prinses Gracia van Monaco. Zijn relatie met Hepburn stond centraal op een tentoonstelling vorige winter in het Gemeentemuseum in Den Haag, die hij nog zelf inrichtte en die meer dan 200.000 bezoekers trok. Hij bemoeide zich intensief met de selectie van de tentoonstellingsstukken en stylde zelf de honderd poppen voor de tentoonstelling.

Goede herinneringen
Hij kleedde Hepburn voor films als How to steal a million en Breakfast at Tiffany's. "Hij is meer dan een ontwerper, hij creëert persoonlijkheid", aldus Hepburn ooit over De Givenchy. Samen met Hepburn meende de couturier een wat ander vrouwbeeld naar Hollywood te hebben gebracht, vertelde hij voorafgaand aan de opening van de expo in Den Haag: zij door haar uitgesproken slanke silhouet, hij door de kleding die er naadloos bij paste.

Museumdirecteur Benno Tempel heeft niet anders dan goede herinneringen aan de samenwerking. "Hij was echt indrukwekkend. Dit noem ik stijlvol oud worden. Hij was altijd om door een ringetje te halen en al kon hij niet lang staan, hij was er de hele dag en met zijn stok gaf hij met de grootste precisie aanwijzingen. Hij rustte echt niet op zijn lauweren. Ook stond hij open voor de wat minder conventionele manier van tentoonstellen in Nederland. Daar kon hij in meegaan."

Hubert de Givenchy, zoon van een markies, werkte aanvankelijk voor onder anderen Elsa Schiaparelli. In 1973 kwam hij eveneens met een collectie voor heren. Ook produceerde zijn huis onder meer parfum.

Modeontwerper Hubert de Givenchy overleden
Modeontwerper Hubert de Givenchy overleden (Foto: ANP)

Van Gorkom verlaat ziekenhuis voor revalidatiecentrum

Jelle van Gorkom, die begin januari in coma raakte na een valpartij op sportcentrum Papendal, heeft het ziekenhuis in Nijmegen verlaten voor een revalidatiecentrum in Arnhem. Volgens de wielerbond KNWU toont de BMX'er duidelijk progressie.

Van Gorkom eet inmiddels zelfstandig, heeft zijn eerste stappen gezet en zijn spraak is verbeterd, zegt de KNWU in een verklaring op de website. Zijn revalidatieperiode wordt ingeschat van minimaal tien maanden en het is nog niet zeker of hij helemaal zal herstellen van zijn valpartij.

"Het is fijn te zien dat er positieve ontwikkelingen zijn in het herstel", zegt Bas de Bever, bondscoach van de BMX'ers. "Ik zit bijna elke dag aan zijn bed en zie de vechter en topsporter in Jelle. We hopen dat deze lijn zich voortzet."

Jochem Schellens, directeur van Sportcentrum Papendal is ook positief gestemd: "Jelle, zijn familie en overige betrokkenen zijn gematigd positief over de stappen die hij zet. Wij bewonderen zijn vastberadenheid en de wijze waarop hij werkt aan zijn herstel."

De 27-jarige Van Gorkom kwam begin januari zwaar ten val tijdens een training op Papendal en liep daarbij beschadigingen op aan milt, lever en nieren, gebroken ribben, een scheurtje in de schedel en een breuk in het gezicht.

Van Stee nieuwe technisch manager Sparta Rotterdam

Henk van Stee gaat aan de slag als technisch manager van Sparta Rotterdam. De 56-jarige Rotterdammer heeft voor vier jaar getekend.

Van Stee was tijdens het seizoen 1995/96 als assistent-trainer actief bij Sparta en ik blij om terug te keren op Het Kasteel. "Het is een uitdaging om aan de technische zaken van Sparta Rotterdam leiding te gaan geven", vertelt Van Stee op de officiële clubwebsite van Sparta.

"Leo Beenhakker heeft in de afgelopen periode veel zaken opgepakt om met name op de korte termijn succes te behalen, mijn focus gaat naast de korte termijn natuurlijk ook uit naar de lange termijn om Sparta op sportief gebied, waaronder spelerszaken en scouting, verder te brengen. Ik kijk uit om in samenwerking met Leo Beenhakker het technische beleid vorm te geven."

Directeur Manfred Laros is blij met de komst van Van Stee. "Zoals bekend waren wij voornemens om de technische structuur aan te passen voor het einde van dit seizoen. We hebben met Henk van Stee goede gesprekken gevoerd over de portefeuille technische zaken en wij denken met hem de nodige ervaring en know-how binnen te halen om de club te versterken op technisch vlak. Henk van Stee zal per direct starten met zijn werkzaamheden. Wij zijn ook Leo Beenhakker zeer erkentelijk voor zijn vrijwillige inzet voor Sparta de afgelopen periode en ook in de toekomst."

Rentree Danny Blind bij Ajax lonkt

Voor Danny Blind lonkt een terugkeer naar Ajax als lid van de Raad van Commissarissen. Op maandag 23 april volgt er duidelijkheid.

Op de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders wordt besloten of Blind zal worden aangesteld als RvC-lid. De positie is vrijgekomen na het vertrek van Theo van Duivenbode en heeft de steun van de vereniging Ajax, de grootaandeelhouders, en de Ondernemingsraad van AFC Ajax NV.

"Na het vertrek van Theo van Duivenbode zijn wij op zoek gegaan naar een geschikte opvolger. Een collega-commissaris die zich met name op de voetbalportefeuille gaat richten. Iemand die de nodige ervaring met zich meebrengt en bij voorkeur Ajacied is en de club goed kent", vertelt president-commissaris op de officiële website van Ajax.

"Wij waren verheugd toen wij Danny Blind benaderden en hij liet weten geïnteresseerd te zijn. Danny voldoet ruimschoots aan de criteria die wij voor ogen hebben, dus ik ben erg tevreden dat wij hem voor kunnen dragen als kandidaat."

Blind, voor het laatst actief binnen de voetballerij als bondscoach van het Nederlands elftal, was eerder al actief als trainer, assistent-trainer en technisch directeur bij de Amsterdammers.

Rentree Danny Blind bij Ajax lonkt (Pro Shots / Stanley Gontha)
Rentree Danny Blind bij Ajax lonkt (Pro Shots / Stanley Gontha)

VVV-aanvaller kan leven redden van leukemiepatiënt

VVV-Venlo-aanvaller Lennart Thy mist zaterdagavond het duel met PSV dankzij een bijzondere reden. De Duitse spits gaat helpen bij de behandeling van een patiënt met leukemie. Dat meldt de Limburgse club op hun website.

Zeven jaar geleden, als jonge speler van Werder Bremen, stond Thy DNA af om daarmee eventueel in de toekomst iemand met bloedkanker te kunnen helpen. Nu er een DNA-match is met een leukemiepatiënt, heeft de 26-jarige voetballer besloten om mee te werken aan het doneren van bloed, om zo een stamceltransplantatie mogelijk te maken.

VVV stemde in met het verzoek van de aanvaller om deze week afwezig te zijn om het bloed af te staan voor de behandeling. Thy, die afgelopen zaterdag nog scoorde tegen Excelsior, sluit volgende week weer aan bij de trainingen van VVV-Venlo.

Lennart Thy kan leven redden van leukemiepatiënt (Pro Shots / Joep Leenen)
Lennart Thy kan leven redden van leukemiepatiënt (Pro Shots / Joep Leenen)

Trump wacht met hogere leeftijdsgrens wapens

De leeftijdsgrens om wapens te kopen in de Verenigde Staten gaat nog niet omhoog. President Donald Trump zegt dat hij wacht op uitspraken van rechtbanken voordat hij zelf maatregelen neemt.

"Staten nemen deze beslissing. De zaken gaan snel hierover, maar er is niet veel politieke steun voor (op z'n zachtst gezegd)", twitterde Trump.

Trump benoemde niet op welke rechtbanken hij wacht. De wapenlobbyisten van de NRA spanden vorige week een zaak aan tegen de staat Florida, die bij wet de leeftijdsgrens naar 21 heeft opgetrokken.

De president pleitte eerder zelf voor de verhoging van de leeftijdsgrens na de zoveelste schietpartij op een school.

Trump wacht met hogere leeftijdsgrens wapens
Trump wacht met hogere leeftijdsgrens wapens (Foto: ANP)

Inschrijven voor Fortnite Mobile nu mogelijk

Vrijdag werd bekendgemaakt dat Fortnite de overstap maakt naar mobiele platformen. Het is vanaf nu mogelijk om je in te schrijven voor toegang tot Fortnite Mobile voor iOS. Op een later tijdstip ontvang je, indien je gekozen wordt, een toegangscode voor jezelf en een aantal vrienden.

Om Fortnite Mobile te kunnen spelen heb je iOS 11 nodig op één van de volgende apparaten: iPhone 6S/SE, iPad Mini 4, iPad Air 2, iPad 2017, iPad Pro devices of later. De game komt later ook naar Android.

Fortnite Battle Royale_Infograph

Meer loon voor bezorgers PostNL

De postbezorgers van PostNL krijgen een loonsverhoging van in totaal 5 procent. Daarnaast krijgen ze een eenmalige bonus van 1 procent, zijn het postbedrijf en de vakbonden FNV, CNV en Bond Van Post Personeel (BVPP) overeengekomen. De loonsverhoging wordt in vijf stappen van 1 procent bereikt.

Verder zijn er afspraken gemaakt over de pensioenregeling, een vergoeding op basis van de werkelijk gemaakte uren en een extra verlofdag voor personeel dat 12,5 jaar in dienst is. Daarnaast is afgesproken dat PostNL meer rekening houdt met bezorgers die ook een andere baan hebben.

De nieuwe cao gaat, als de vakbondsleden er mee instemmen, in met terugwerkende kracht op 1 oktober. De looptijd van de arbeidsovereenkomst is twee jaar.

Meer loon voor bezorgers PostNL
Meer loon voor bezorgers PostNL (Foto: ANP)

12 jaar en tbs voor doden Jesse van Wieren

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft maandag Rhowan P. uit Kloosterburen veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar en tbs met dwangverpleging. De rechter is ervan overtuigd dat hij in de nieuwjaarsnacht van 2016 Jesse van Wieren om het leven heeft gebracht.

De 28-jarige Van Wieren was sinds een cafébezoek in Kloosterburen op 1 januari 2016 vermist. Hij werd enkele dagen later in het Groningse dorp teruggevonden in de tuin van P. (28). Van Wieren was 23 keer met een mes gestoken.

Volgens het hof staat vast dat Van Wieren door P. en diens vriendin Desiree G. in hun woning is gedood. G. gaf hem het mes aan en sloeg zelf Van Wieren met een stofzuigerbuis. Voor een vooropgezet plan is onvoldoende bewijs. Daardoor wordt P. veroordeeld voor doodslag en niet moord, aldus de rechter.

Ongeremd geweld
Het stel kreeg vorig jaar bij de rechtbank in Groningen een celstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging. G. ging niet in beroep. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep tien jaar en tbs. In de ogen van het OM was een hogere straf voor P. ten opzichte van G. op zijn plaats omdat hij een groter aandeel in het misdrijf had. Zo zou hij Van Wieren hebben begraven en sporen hebben uitgewist.

Het hof vindt tien jaar nog te weinig. Van Wieren is met "fors en ongeremd geweld" om het leven gebracht, stelt de rechter. Ook rekent het hof het P. zwaar aan dat hij zijn daad gerechtvaardigd vindt. P. verklaarde bij het hof dat hij handelde uit noodweer. Hij kon naar eigen zeggen Van Wieren bij een ruzie over drugs niet aan omdat hij stomdronken was.

12 jaar en tbs voor doden Jesse van Wieren
12 jaar en tbs voor doden Jesse van Wieren (Foto: ANP)

Australiërs redden enorme spin

De meeste mensen zouden wel twee keer nadenken voordat ze in de buurt zouden komen van een spin die groter is dan een mannenhand, die een fluitend geluid maakt en die grote giftige tanden heeft. Maar toen een groep Australiërs zo'n enorme spin in nood zagen bungelen aan een tak boven een overstroming, besloten ze het dier te redden.

De Australische tarantula, ook wel de fluitende of vogel-etende spin genoemd, komt in de warmere delen van Australië voor.

De deelstaat Queensland is afgelopen week getroffen door overstromingen door aanhoudende hevige regenval. De 'reddingsploeg' stelde de spin in veiligheid door hem met tak en al te verplaatsen naar een veiliger plaats.

Krokodil

Het filmpje van de actie is niet de enige die Australische media over de overstromingen tonen; er zijn ook beelden van een krokodil die een auto aanvalt.

De regen in het gebied wordt minder, maar mogelijk volgt nog een cycloon. Dan zouden de getroffen gebieden het nog zwaarder kunnen krijgen.

 

Australiërs redden enorme spin
Australiërs redden enorme spin (Foto: BuzzO)

Slutsky nieuw trainer Vitesse

Leonid Slutsky is met ingang van komend seizoen de nieuwe trainer van Vitesse. De Rus heeft een contract getekend voor twee jaar.

Slutksy is de opvolger van Henk Fraser in Arnhem, die de club aan het einde van dit seizoen na twee seizoenen gaat verlaten. De 46-jarige trainer was zeven jaar werkzaam bij CSKA Moskou en werd drie keer landskampioen.

Tussen augustus 2015 en juni 2016 was hij bondscoach van Rusland en actief op het EK. Afgelopen zomer begon Slutsky aan zijn eerste buitenlande trainersklus, waar hij begin december al weer vertrok.

"Leonid staat bekend om zijn tactisch vernuft, aandacht voor detail en heldere gedachten over speelstijl. Zijn komst is een buitenkans voor Vitesse", vertelt technisch directeur Marc van Hintum op de officiële clubwebsite van Vitesse.

"Ik ben blij dat we een man met zijn kwaliteiten aan onze club kunnen verbinden. Hij heeft veel internationale ervaring, waaronder als bondscoach en in Europees voetbal verband. In onze zoektocht naar een geschikte nieuwe hoofdtrainer is kwaliteit altijd belangrijker geweest dan nationaliteit."

Oleg Yarovinskiy sluit zich als assistent-trainer aan bij de club. Hij en Slutsky werkten eerder samen bij CSKA Moskou en Hull City.

Slutsky de nieuwe trainer Vitesse (rechts) samen met directeur Joost de Wit (links) (Pro Shots / Stanley Gontha)
Slutsky de nieuwe trainer Vitesse (rechts) samen met directeur Joost de Wit (links) (Pro Shots / Stanley Gontha)

Kabinet waardeert cultuur met flinke investeringen

Door flinke investeringen zorgt minister Ingrid van Engelshoven (cultuur) dat kunst en erfgoed in Nederland ook in de toekomst van topkwaliteit blijft. Het kabinet investeert structureel € 80 miljoen in cultuur. Voor erfgoed en monumenten wordt de komende jaren € 325 miljoen extra beschikbaar gesteld. 

Minister Van Engelshoven: “Met deze investeringen wil ik de cultuursector in Nederland laten floreren. Ik wil nieuwe generaties laten doorbreken. Ik wil kinderen al op jonge leeftijd enthousiast maken voor cultuur. En ik wil investeren in monumenten voor een mooie leefomgeving. Onze cultuur verdient het om in volle bloei te staan.”

Ruimte voor nieuwe cultuur en makers
De afgelopen jaren was de ruimte voor de ontwikkeling van de toekomstige top beperkt. Nu wil minister Van Engelshoven talentvolle makers de ruimte geven om verder te groeien. Er komt een nieuw gezamenlijk talentprogramma bij de cultuurfondsen.

Van Engelshoven: “We hebben in Nederland gezelschappen, symfonische orkesten en musea van grote kwaliteit. Zij dragen bij aan het rijke kunstlandschap dat we kennen. Ze zijn en blijven belangrijk. Daarnaast wil ik nieuwe groepen makers de kans bieden in de voorhoede te komen. Met die nieuwe generatie vergroten we de diversiteit van het culturele leven. De nieuwe generatie spreekt een eigen taal, heeft eigen verhalen en spreekt het publiek van deze tijd aan.”

De cultuursector werkt aan goed werkgeverschap, goed opdrachtgeverschap en goed ondernemerschap. Daar hoort een redelijke beloning bij. In 2018 ondersteunt het kabinet de verdere uitwerking van de arbeidsmarktagenda.

Cultuur- en erfgoededucatie
“Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen van jongs af aan meedoen aan cultuur; het maken of er gewoon van genieten,” aldus minister Van Engelshoven. Ze maakt het daarom mogelijk dat alle kinderen tijdens hun schooltijd het Rijksmuseum of een ander museum kunnen bezoeken. Ook wordt geïnvesteerd in muziekonderwijs, zo kunnen nóg meer scholen goed muziekonderwijs gaan geven. Op dit moment maken al ruim 1.000 scholen gebruik van een subsidieregeling en dat wordt uitgebreid naar 1.600 scholen.

Bovendien worden scholen uitgedaagd om met hun leerlingen ook cultuur te bezoeken die schuurt. Het jeugdtheater, de jeugdfilm en kinderboeken uit Nederland hebben een sterke reputatie als het gaat om een confrontatie met andere zienswijzen. Het kabinet investeert extra in EYE Filmmuseum en in jeugdtheatergezelschappen.

Investeren in erfgoed
Voor het erfgoed is de komende jaren 325 miljoen extra beschikbaar, zodat ook toekomstige generaties van het erfgoed blijven genieten en het erfgoed blijven beleven. Het kabinet zet dan ook in op toegankelijkheid van monumenten.

De minister: “Monumenten, landschappen en historische gebouwen zijn herkenbare bakens in een veranderende omgeving. Erfgoed laat zien waar we vandaan komen, wie we zijn en welke ontwikkeling we doormaken. Het is belangrijk om die monumenten door te geven aan toekomstige generaties.” Zo krijgen burgers en lokale verenigingen de mogelijkheid om zelf het initiatief te nemen voorstellen in te dienen voor het behoud, gebruik en toegankelijkheid van erfgoed in hun directe omgeving.

Het kabinet investeert in de restauratie en verduurzaming van (grote) monumenten, met speciale aandacht voor monumentale kerken. Er is geld beschikbaar voor de restauratie en herbestemming van rijksmonumenten.

Ook wordt er geld vrijgemaakt om de digitale toegankelijkheid van erfgoed, archieven en collecties te verbeteren. Ontwerptekeningen van Nederlandse architecten worden bijvoorbeeld gedigitaliseerd.

Tot slot vult het kabinet de komende jaren het budget van het Nationaal Aankoopfonds aan. Dit fonds is – na de aankoop van Rembrandts Marten en Oopjen - vrijwel leeg. Grote aankopen van nationale betekenis worden zo ook in de toekomst mogelijk.

Voorbereiding nieuwe periode basisinfrastructuur
In 2021 start de nieuwe subsidieperiode van de culturele basisinfrastructuur. Aansluitend bij de Verkenning van de Raad voor Cultuur nodigt het kabinet andere overheden uit om in voorbereiding op deze nieuwe periode stedelijke en regionale profielen op te stellen. Voor de nieuwe periode zullen de overheden een gezamenlijke adviesaanvraag doen bij de Raad voor Cultuur.

Met het culturele veld en de Raad voor Cultuur vindt het kabinet het belangrijk dat de toekomstige plannen niet van bovenop worden vormgegeven, maar aansluiten bij de kracht en de ontwikkelingen in het culturele veld zelf.

In het oogspringende investeringen:
* Het kabinet investeert in 2018 €30 miljoen in de restauratie en verduurzaming van (grote) monumenten, waaronder kerken. Ook in de komende jaren is er extra geld beschikbaar.
* In 2018 is er € 30 miljoen beschikbaar voor de restauratie en herbestemming van rijksmonumenten, via het Revolving Fund Plus.
* In 2018 wordt het museaal aankoopfonds aangevuld met €25 miljoen. In de komende jaren volgt nog €25 miljoen.
* Voor monumenten in Groningen stelt het kabinet de komende jaren €15 miljoen beschikbaar.
* Talentvolle makers worden via een nieuw gezamenlijk programma bij de cultuurfondsen ondersteund. Het kabinet investeert in 2018 € 2,7 miljoen. Dit bedrag loopt op tot €4,9 miljoen in 2019 en verder.
* Met een investering van € 2,1 miljoen in 2018 maakt het kabinet het mogelijk dat alle kinderen tijdens hun schooltijd het Rijksmuseum of een ander museum bezoeken. Dit bedrag loopt op tot € 4,9 miljoen in 2019 en verder.
* Het kabinet wil dat nog meer scholen goed muziekonderwijs kunnen geven. Met een eenmalige investering van € 5 miljoen wordt de laatste aanvraagronde van de subsidieregeling Impuls muziekonderwijs verdubbeld.
* Het Nieuwe Instituut krijgt in 2018 en 2019 € 5,5 miljoen om de ontwerptekeningen van Nederlandse architecten te digitaliseren.
* Scholen worden uitgedaagd om ook cultuur te bezoeken die schuurt. Met €1,5 miljoen per jaar investeert het kabinet de komende jaren in EYE Filmmuseum en in jeugdtheatergezelschappen.
* De komende jaren investeert het kabinet € 2 miljoen per jaar in de versterking van het internationale culturele profiel van Nederland.

Minister Van Engelshoven (Foto: Rijksoverheid)
Minister Van Engelshoven (Foto: Rijksoverheid)

Astrid Holleeder: hard bewijs tegen broer

Astrid Holleeder meent hard bewijs te hebben dat haar broer Willem rechtstreeks in verband brengt met de onderwereldmoorden waarvan hij wordt beschuldigd. Dit bleek tijdens haar verhoor door de rechtbank.

Volgens Astrid Holleeder heeft zij opnamen teruggevonden die zijn gemaakt ten tijde van liquidatieproces Passage. Daarin zegt haar broer ,,dat hij zo bang is dat Dino gaat praten", aldus Astrid. Dino Soerel klapte uiteindelijk niet uit de school. Maar hij kreeg van het hof levenslang in Passage, omdat hij opdracht gaf voor twee moorden. Bij een ervan noemde het hof Willem Holleeder - die in Passage niet terechtstond - als mede-opdrachtgever.

Voor de rechtbank moest Astrid Holleeder huilen toen ze de opname ter sprake bracht. Op de vraag van de rechter waarom ze emotioneel werd, gaf ze doelend op haar broer aan ,,dat hij nu weet dat het voor hem gewoon klaar is".

Astrid Holleeder: hard bewijs tegen broer
Astrid Holleeder: hard bewijs tegen broer (Foto: ANP)

LB: Eva Jinek is zwanger

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wil missen!

Eva Jinek is in verwachting van haar eerste kindje. De 39-jarige presentatrice maakte het blije nieuws maandag bekend op Instagram.

"Stiekem al die tijd aan duopresentatie gedaan...", schreef ze bij een foto van zichzelf in de studio van Jinek, voorzien van de #zwanger en #jinekbaby.

Eva heeft sinds de zomer van 2016 een relatie met Dexter van der Voorn, de producer waarmee ze door Amerika trok voor het programma De Verenigde Staten van Eva.

 

Stiekem al die tijd aan duopresentatie gedaan... #zwanger #jinekbaby

Een bericht gedeeld door Eva Jinek (@evajinekofficial) op12 Mrt 2018 om 4:53 (PDT)

Eva Jinek zwanger van eerste kind
Eva Jinek zwanger van eerste kind (Foto: BuzzE)

Geen sigaretten meer aan boord bij KLM

Rokers die met KLM vliegen kunnen vanaf 1 juli niet langer voordelig peuken inslaan aan boord van het vliegtuig. De luchtvaartmaatschappij vindt het naar eigen zeggen "niet meer van deze tijd" om rookwaar aan te bieden. Er komen andere producten voor in de plaats in het assortiment.

"KLM heeft gezondheid en sport hoog in het vaandel staan en de verkoop van sigaretten past hier niet bij", zegt Boet Kreiken, die bij het bedrijf verantwoordelijk is voor de klantbeleving. Hoeveel de verkoop van tabakswaren nu nog aan extra omzet oplevert, wil KLM niet zeggen.

Geen sigaretten meer aan boord bij KLM
Geen sigaretten meer aan boord bij KLM (Foto: ANP)

Geslaagd experiment met beginnersrijbewijs

Het vervroegd behalen van het rijbewijs door zeventienjarigen en het tijdelijk laten begeleiden door bijvoorbeeld een van de ouders levert goede resultaten op. Het experiment 2toDrive voor dit beginnersrijbewijs heeft ertoe geleid dat meer zeventienjarigen slagen voor het eerste rij-examen dan achttienjarigen.

Sinds het begin van de proef in 2011 hebben ruim 240.000 jongeren onder de achttien jaar hun riijbewijs B gehaald. Vorig jaar waren dat er 33.000. Door het programma 2toDrive mogen jongeren vanaf hun zestiende theorie-examen doen en als ze 16,5 jaar zijn beginnen met praktijklessen. Eenmaal zeventien jaar kunnen ze praktijkexamen doen en met een rijbewijs onder begeleiding autorijden.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maakte maandag bij het examencentrum van het CBR in Schelluinen de goede resultaten van 2toDrive bekend. Dit opleidingsprogramma wordt half maart definitief ingevoerd.

Veel oefenen
"Veilig rijden vraagt veel oefenen", zei de minister in een bijeenkomst met geslaagde zeventienjarigen. "Deze jonge bestuurders gaan uiteindelijk met meer ervaring op pad, omdat ze onder begeleiding al veel gereden hebben."

Het beginnersrijbewijs is beproefd met als doel de verkeersveiligheid te verbeteren. Jonge, beginnende bestuurders blijken immers gemiddeld vaker bij ongelukken betrokken te zijn. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft na onderzoek geconcludeerd dat het beginnersrijbewijs goed werkt. De zeventienjarigen gaan serieus om met de begeleiding, doen meer rijervaring op en leren veilig te rijden voordat ze alleen de weg op gaan.

De jongeren hebben gemiddeld twee coaches met wie ze rijden, een van de ouders of iemand uit de familiekring.

Geslaagd experiment met beginnersrijbewijs
Geslaagd experiment met beginnersrijbewijs (Foto: ANP)

Instanties controleren tandartsen op foto's

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) controleren deze week of tandartsen niet te veel röntgenfoto's maken bij kinderen. Daarbij wordt ook gekeken of ze frauderen door rekeningen in te dienen voor foto's die in werkelijkheid niet zijn gemaakt.

In totaal acht praktijken kunnen een bezoek verwachten. Uit een analyse van de declaratiedata blijkt dat deze praktijken veel meer röntgenfoto's maken dan gemiddeld.

Tandartsen mogen kinderen niet aan gezondheidsrisico's blootstellen door het maken van onnodige röntgenfoto's. Bij het maken van foto's komt straling vrij die schadelijk kan zijn.

Het is de tweede keer dat de NZa een controleweek houdt bij tandartsen. In september 2017 controleerde de zorgautoriteit praktijken die vaker dan gemiddeld een rekening stuurden voor het uitvragen van de medische voorgeschiedenis van een patiënt.

Instanties controleren tandartsen op foto's
Instanties controleren tandartsen op foto's (Foto: ANP)

Tour de France vertrekt in 2020 in Nice

De Tour de France start in 2020 voor de tweede keer in de geschiedenis in Nice. Dat heeft de organisatie via Twitter laten weten. Het is na 1981 de tweede keer dat het peloton La Grande Boucle begint in Nice.

De eerste keer dat Nice het Grand Départ organiseerde was in 1981, toen was Bernard Hinault de beste in de proloog. In 2013 kwam de Tour de France voor het laatst aan in Nice, toen was Orica-GreenEDGE de beste in een ploegentijdrit voor Omega Pharma - Quick-Step en Team Sky.

 "Het is een geweldige eer dat onze stad opnieuw het Grand Départ mag organiseren", zegt Christian Estrosi, burgemeester van Nice, in een persbericht van Tourorganisator ASO. "De Tour is het op drie na grootste sportevenement ter wereld en zorgt voor groot economisch profijt."

Dit jaar start de Tour in de Franse streek Vendée, volgend jaar is de Belgische hoofdstad Brussel aan de beurt.

MiniDoom 2 is gratis fanmade 2D-versie van Doom

Studio Calavera is een driekoppig onafhankelijk ontwikkelteam dat afgelopen weekend hun nieuwe project beschikbaar stelde, MiniDoom 2. Het gaat om een 2D sidescrolling-versie van de originele Doom.

Vorig jaar kwam Calavera al met het kleinschalige MiniDoom, wat min of meer als probeersel werd uitgebracht. De makers kregen sindsdien de smaak te pakken en hebben nu MiniDoom 2 uitgebracht, een uitgebreidere versie van het origineel met 17 nieuwe levels, twee nieuwe eindbazen, 14 verschillende wapens, 5 moeilijkheidsgraden en 4 gamemodi. Ook zijn allerlei originele vijanden in de game te vinden zoals de Mancubus en de Revenant. 

Je kunt de game oppikken via itch.io, waar een downloadlink beschikbaar is. De eerste geluiden zijn zeer positief, en de game blijkt nog behoorlijk pittig te zijn. 

Woods grijpt net naast zege, Casey wint Valspar Championship

Het is Tiger Woods zondag niet gelukt om zijn 80ste zege op de PGA Tour te boeken. De Amerikaanse golflegende eindigde in het het Valspar Championship een slag achter winnaar Paul Casey. 

Casey begon de slotdag op de tiende plaats. Na een ronde 65 (-6) was de Engelsman leider in het clubhuis met -10 en zag toe dat de rest niet aan zijn score kwamen. Het is Casey tweede zege op de PGA Tour. De 40-jarige Casey won in 2014 ook de titel op het KLM Open.

Woods begon de slotdag als gedeeld tweede en eindigde ook als gedeeld tweede. De Amerikaanse golfer begon zijn ronde met een birdie, maar maakte op hole vier een bogey. Woods maakte de rest van zijn ronde geen grote fouten meer, maar pas op hole zeventien maakte hij zijn tweede birdie van de dag. De 42-jarige golfer kreeg op hole achttien nog een kans om op gelijke hoogte te komen met Casey, maar zijn birdieputt miste doel.

De Amerikaan Patrick Reed stond na zeventien holes te spelen op gelijke hoogte met de Engelsman Casey, maar maakte op de laatste hole een bogey, waardoor hij net zoals Woods op -9 eindigde. Corey Conners, koploper na drie ronden zakte na een ronde van 77 (+6) weg naar een zestiende plaats.

"Ik voel dat ik steeds beter en scherper word, maar vandaag was het niet zoals ik wou", zei Woods na afloop. "Ik had echt een kans om het toernooi te winnen, maar ik heb enkele kansjes laten liggen."

Mythologische wezens in tweede DLC Assassin's Creed Origins

De tweede downloadbare content voor Assassin’s Creed Origins, The Curse of the Pharaohs, is vanaf morgen verkrijgbaar. In The Curse of the Pharaohs beleven spelers een geheel nieuwe verhaallijn, vier jaar na de gebeurtenissen van Assassin's Creed Origins. Spelers blijven Bayeks reis volgen terwijl hij naar de oude hoofdstad, Thebe, reist om een vloek te onderzoeken die de regio teistert.

In de uitbreiding vind je beroemde farao's en mystieke beesten om te verslaan terwijl je naar bekende gebieden zoals de tempels van Karnak en Luxor en de geheime tombes van de Vallei der Koningen gaat. The Curse of the Pharaohs verhoogt het maximale level van spelers tot 55 en introduceert nieuwe craftinglevels, resources en vaardigheden. Spelers krijgen nieuwe outfits en uitrusting, inclusief zeldzame en legendarische wapens, gebaseerd op de klassieke Egyptische mythologie.

The Curse of the Pharaohs is onderdeel van de Season Pass, maar is ook los verkrijgbaar voor €19,99. Assassin’s Creed Origins is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Eerste 15 minuten van Assassin's Creed Origins: Curse of the Pharaohs

Morgen verschijnt de tweede DLC, The Curse of the Pharaohs, voor Assassin's Creed Origins. In de DLC keer je vier jaar na de maingame terug naar Thebes om een mysterieus artifact to onderzoeken, dat verantwoordelijk is voor het tot leven brengen van oude Pharaohs.

Via IGN zijn de eerste vijftien minuten van de DLC getoond, een kleine spoiler-waarschuwing dus, die laat zien wat we kunnen verwachten van de DLC. Deze zijn hieronder te bekijken.

Honkballer Bonifacio ontsnapt met 80 wedstrijden dopingschorsing

Honkballer Jorge Bonifacio van de Kansas City Royals is ontsnapt aan een zware dopingschorsing. De 24-jarige Dominicaan is betrapt op het gebruik van de anabole steroïde boldenon, maar komt weg met tachtig wedstrijden schorsing, grofweg een half seizoen in de MLB.

Verrevelder Bonifacio zou op Opening Day, op 31 maart in principe in de basis starten, maar dat gaat niet door. "Dit is uiteraard zeer teleurstellend voor de Royals, onze fans en Jorge", aldus manager Dayton Moore. "Hij is een geweldige jongen die een fout heeft gemaakt. Jorge zal onze volledige steun krijgen om hier mee om te gaan."

"Jorge is een van onze beste jonge gasten, hij is zo'n nette jongen en ik werd hier even ziek van", zegt Ned Yost van de Royals. "We komen er wel doorheen, we blijven hem steunen om ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurt."

Bonifacio debuteerde vorig jaar in de MLB. In 113 wedstrijden kwam hij tot zeventien homeruns, veertig binnengeslagen runs en een slaggemiddelde van 0,255.

Ten Hag zet Younes uit Ajax-selectie

Amin Younes weigerde zondagmiddag in te vallen bij Ajax tegen sc Heerenveen (4-1 winst) en Erik ten Hag heeft hem daarom teruggezet naar Jong Ajax.

Ten Hag wilde de Duitse vleugelaanvaller belonen voor zijn goede trainingsweek en hem een paar minuten voor tijd in laten vallen tegen de Friezen. Younes maakt daarom de komende twee weken geen deel uit van de A-selectie, meldt Ajax via de officiële kanalen.

"Ten Hag heeft maandagochtend een gesprek met Younes gevoerd en hem meegedeeld dat hij de komende twee weken bij Jong Ajax traint", schrijft de club.

Younes verloor gedurende het seizoen zijn basisplaats aan Justin Kluivert en leek in januari op weg naar Napoli, maar trok de stekker uit een overgang. In zeventien wedstrijden in de hoofdmacht was hij twee keer trefzeker en gaf hij drie assists.

Horror-shooter Dead Space gratis op Origin

Dead Space, een van de beste horror-shooters ooit, is momenteel gratis op te pikken via Origin op pc. Origin vereist dat je de cliensoftware download om de game aan je bibliotheek toe te kunnen voegen.

Dead Space dateert alweer uit 2008, toen het uitkwam voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3. In de game wordt de speler in de huid gehesen van Isaac Clarke, een ingenieur aan boord van een ruimteschip dat planeten afgaat om deze te strippen voor grondstoffen. Tijdens een van de missies wordt de crew aangevallen door een plaag afgrijselijke schepsels en het is aan Isaac om hiermee af te rekenen. De gameplay typeert zich door het verkennen van allerlei verraderlijke levels om missies te voltooien.

Een opvallend element in de combat is de 'dismemberment' van de wezens die je tegenkomt: het kapotschieten van tentakels, ledermaten en hoofden om vijanden effectiever uit te kunnen schakelen. Dit geldt ook vice versa, zodra je eenmaal te grazen wordt genomen word je op de meest brute wijze uit elkaar getrokken. Bekijk hieronder een demonstratie van deze lugubere taferelen. Na het eerste deel kwamen er nog twee vervolgen op Dead Space, al zijn de meeste gamers van mening dat het eerste deel het beste deel was. Dead Space op Origin downloaden kan hier.

Qualifier Daniel klopt Djokovic in Indian Wells, Nishikori ziek

Tennisser Novak Djokovic is in de tweede ronde van het masterstoernooi van Indian Wells uitgeschakeld. De Servische voormalig nummer één van de wereld ging onderuit tegen de Japanse qualifier Taro Daniel, met zijn 109e plek bijna honderd plekken lager genoteerd op de wereldranglijst dan Djokovic.

Djokovic begon nog prima en plaatste een vroege break, maar die leverde hij een paar games later weer in. In de tiebreak werd over en weer gebroken, waarbij het de 25-jarige Japanner was die de set veroverde. Een break halverwege set twee bracht Djokovic terug in de wedstrijd, maar vervolgens was hij niet opgewassen tegen Daniel in set drie: 7-6 (3), 4-6, 6-1.

De Japanner Kei Nishikori moest zich wegens ziekte afmelden en werd vervangen door de Belgische lucky loser Ruben Bemelmans. João Sousa zorgde met 7-5, 5-7, 6-4 voor de uitschakeling van Alexander Zverev, terwijl Roger Federer met 6-3, 7-6 (6) won van Federico Delbonis.

'Vliegtuigongeluk op vliegveld Nepal'

Op het vliegveld van de Nepalese hoofdstad Kathmandu heeft zich maandag een vliegtuigongeluk voorgedaan. Volgens een woordvoerder van het Tribhuvan International Airport, Prem Nath Thakur, landde het toestel om 14.20 uur lokale tijd, waarna het fout ging.

Het vanuit Dhaka in Bangladesh vertrokken vliegtuig zou van de landingsbaan geschoten zijn, waarna het in brand vloog en eindigde op een voetbalveld in de buurt. Reddingswerkers van het vliegveld en het Nepalese leger zijn bezig, maar men vreest wel dat er doden gevallen zijn.

Het gaat om een vliegtuig met call sign S2-AGU, naar verluidt een Bombardier Dash 8 Q400 van US-Bangla Airlines, een maatschappij uit Bangladesh.

'Leegloop bij defensie; krijgsmacht aangetast'

Defensie heeft vanwege personeelstekorten verschillende gevechtseenheden (tijdelijk) opgeheven. Zowel bij de landmacht als hij het Korps Mariniers is flink gesneden. De 11e marinierscompagnie (bijna honderd man) is opgeheven, bij de Koninklijke Landmacht zijn verschillende compagnieën 'opgedoekt en samengevoegd met andere' zo vertelt voorzitter Jean Debie van de vakbond VBM uit in de Telegraaf. 

Tijd voor actie
Volgens Marc de Natris en Ruud Vermeulen, voorzitters van de Gezamenlijke Officierenverenigingen (GOV) is de situatie bijzonder ernstig te noemen. Volgens hen is de militaire slagkracht aangetast. De Natris : "Het wordt tijd voor actie. De politiek blijft maar schrijven en evalueren en geeft zo het signaal aan militairen af dat zij niet hoeven te rekenen op een innovatieve en toekomstbestendige krijgsmacht. Zolang er niet serieus wordt geïnvesteerd zullen militairen blijven uitstromen".

Alleen dit jaar verlieten al 25 mariniers de dienst. Bij het Korps Commandotroepen gingen 35 mensen weg. Volgens het ministerie van Defensie is de uitstroom van het personeel inderdaad hoog. Dat zorgt er voor dat de werving, die al sinds 2011 steeds minder succesvol is, teniet wordt gedaan. Dat andere overheidsdiensten militair personeel weglokken door een beter salaris te bieden (een commando of marinier die overstapt naar bijvoorbeeld een arrestatieteam, verdient al snel 500 tot 1000 euro meer in de maand) maakt het er niet makkelijker op. 

Sven Schuitema, voorzitter van de Marechausseevereniging, zegt: "Daardoor is werving dweilen met de kraan open. Wat je wint verlies je weer aan andere werkgevers wanneer mensen een paar jaar ervaring hebben". Volgens de officierenverenigingen ligt het in de lijn der verwachtingen dat de problemen alleen maar groter worden. Daarbij vrezen ze specifiek voor eenheden met hoog gekwalificeerd personeel. 

Nieuwe lichting mariniers
Afgelopen vrijdag mochten 41 aspirant-mariniers na een speedmars van 25 kilometer, die leidde naar de Van Ghentkazerne in Rotterdam, daar eindelijk de felbegeerde baret opzetten. Dat gebeurde onder luid applaus van vrienden en familie. Met de baretuitreiking eindigde de 24 weken durende opleiding van de mannen. Hun discipline en doorzettingsvermogen werden tot het uiterste op de proef gesteld.

Meer lezen over Defensie? Neem eens een kijkje op het forum!

 Nieuwe lichting mariniers  (Foto: Ministerie van Defensie)
Nieuwe lichting mariniers (Foto: Ministerie van Defensie)

'Doorstroming op snelwegen verbeterd'

Ondanks meer gereden kilometers hebben automobilisten vorig jaar minder lang in de file gestaan. Weggebruikers reden 71,1 miljard kilometers in 2017 (plus 1,6 procent), maar stonden gemiddeld 1,8 procent minder lang stil in het verkeer.

Dat meldt Rijkswaterstaat op basis van cijfers over de filezwaarte vorig jaar. De openstelling van veertien nieuwe weggedeelten heeft de doorstroming bevorderd. Als voorbeeld van een positieve bijdrage aan het terugdringen van opstoppingen noemt Rijkswaterstaat de verbeteringen op de A1 bij het knooppunt Muiderberg, dat uit de filetop is verdwenen.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wijst op de effecten van de extra rijstroken die zijn aangelegd. "Het wordt drukker op de wegen, maar met wegverbredingen en verkeersmanagementmaatregelen kunnen we de groei van files dempen", zegt zij.

Duizend extra kilometer
Er komen volgens Van Nieuwenhuizen tot 2030 nog minstens 1000 kilometer aan rijstroken bij. Verder wordt 100 miljoen euro extra uitgetrokken om de doorstroming van het verkeer op korte termijn te verbeteren, onder meer door het sneller vrijmaken van snelwegen na een ongeluk.

Op de eerste plaats in de top 10 van belangrijkste knelpunten staat de A20 bij Rotterdam tussen Crooswijk en het Terbregseplein. Nummer twee is dezelfde snelweg op het gedeelte tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht. De A4 tussen Leidschendam en Zoeterwoude-Dorp neemt de derde plaats in.

'Doorstroming op snelwegen verbeterd'
'Doorstroming op snelwegen verbeterd' (Foto: ANP)

Turkish Airlines koopt vijftig vliegtuigen

Turkish Airlines schaft vijftig nieuwe passagiersvliegtuigen van Airbus en Boeing aan. De bestelling duidt op fikse uitbreidingsplannen bij de concurrent van Air France-KLM.

De Turkse luchtvaartmaatschappij koopt van zowel Airbus als Boeing 25 vliegtuigen met een optie op nog eens vijf vliegtuigen bij beide vliegtuigbouwers. Het gaat om de B787-9 van Boeing en de A350-900 van Airbus. De grote passagiersvliegtuigen die geschikt zijn voor lange afstanden worden in zes ronden geleverd tussen 2019 en 2024.

De bestelling bij Boeing heeft een cataloguswaarde van 7 miljard dollar (5,7 miljard euro). De vliegtuigen van Airbus zijn 7,9 miljard dollar waard. Bij een order van deze omvang krijgt de klant vaak korting. Hoeveel Turkish Airlines heeft betaald is niet bekend gemaakt.

Turkish Airlines koopt vijftig vliegtuigen
Turkish Airlines koopt vijftig vliegtuigen (Foto: ANP)

Acht op tien kinderen krijgen zakgeld

Acht op de tien kinderen in Nederland krijgen zakgeld, van wie bijna twee derde elke week. Dat meldt Wijzer in geldzaken voorafgaand aan de achtste editie van de Week van het geld. In die themaweek leren basisschoolleerlingen om te gaan met geld.

Voor een kwart van de kinderen is er maandelijks zakgeld en voor een tiende is er geen vast moment. Meestal is het zakgeld contant, maar het wordt ook via bankrekeningen gegeven. Hoe ouder kinderen zijn, hoe meer zakgeld ze krijgen. Voor leerlingen uit groep 5 is dat gemiddeld 6,80 euro per maand en voor groep 8 ligt dit op 11,10 euro. Verder krijgt de helft van de kinderen wel eens geld voor klusjes, zoals de hond uitlaten, boodschappen doen of de auto wassen.

De helft van de kinderen mag doorgaans zelf beslissen waar ze hun eigen geld aan uitgeven. Meestal wordt er speelgoed van gekocht, gevolgd door snoep en computerspellen. Overigens heeft de helft van de kinderen weleens iets gekocht waar ze later spijt van kregen. Bijna driekwart bewaart het geld in een spaarpot, maar veel kinderen hebben ook een bankrekening.

Week van het geld

Het thema van de Week van het geld 2018 is 'Wanneer ben je rijk?'. Ruim twee vijfde van de kinderen uit groep 5 tot en met 8 geeft aan zichzelf rijk te voelen. Ongeveer een kwart denkt dat geld gelukkig maakt, maar het merendeel van de ondervraagde kinderen geeft aan liever drie goede vrienden te hebben dan 1000 euro.

Er worden activiteiten georganiseerd zoals gastlessen en workshops op scholen door het hele land. Het gaat om medewerkers van banken, verzekeraars en de overheid. Tot de hoofddeelnemers behoren onder meer het ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank (DNB) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Het gaat onder meer om onderwerpen als kosten van een smartphone, de aandelenbeurs, digitaal betalen, het kopen van een huis, zakgeld en armoede. Ook ouders kunnen thuis aan de slag gaan om kinderen wijzer te maken in geldzaken.

Acht op tien kinderen krijgen zakgeld
Acht op tien kinderen krijgt zakgeld (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: van alles wat

Hallo allemaal!

Ik ben ook weer boven water gekomen.   Laten we maar eens gaan kijken naar het weerbeeld voor de komende dagen.

Er gebeurt toch wel het één en ander. Afgelopen nacht en vanochtend trok er een actieve storing vanuit Belgie via Zeeland de Noordzee op, en met name daar kwam de regen met bakken uit de lucht. In Belgie viel plaatselijk meer dan 40 mm, maar ook in Zeeland bleven ze met 20 tot 35 mm niet ver achter. De kern van de storing trok echter over de Noordzee. Een staartje ervan trok nog over een deel van ons land heen met enige regen. De hoeveelheden bleven in de rest van het land wel vrij beperkt.

Nadat die storing overdag was weggetrokken klaarde het geleidelijk flink op vanuit het zuidwesten. Op veel plaatsen werd het dan ook nog een mooie middag. Niet overal. In het noordwesten bleven nevel en mist erg hardnekkig als gevolg van het koude zeewater. Dat zag je ook terug aan de temperaturen. In het Waddengebied en deels langs de westkust bleef het kwik steken tussen de 7 en 9 graden, terwijl het in het binnenland 12 tot 15 graden werd. Een heel verschil. In de loop van de dag onstonden er enkele onweersbuien boven het westen van Belgie. Maar met een zuidenwind wisten die ons land nauwelijks te halen en op zee loste die ook weer snel op.

Toch passeert er de komende nacht nog een zwakke buienstoring. Met name in het westen zou er dan een enkele bui kunnen vallen, maar ik verwacht geen grote hoosbuien en veel plaatsen houden het dan ook droog. Op zee en in het noordwesten blijft er een aanhoudende kans op mist.

Ook in het binnenland kunnen er komende nacht enkele mistbanken onstaan bij minima van rond de 6 graden. 

Morgen hebben we weer 'van alles wat'.  Nevel en mist kunnen het wederom een grijs weerbeeld maken in het noordwesten.  In de rest van het land schijnt de zon af en toe, maar in de loop van de dag kunnen er ook enkele buien de kop op steken. Dit met name in het zuiden en oosten van ons land. Daar wordt het dan ook het warmst met ongeveer 13 graden. Opnieuw moet men het langs de grote wateroppervlakten doen met een graad of 8. Het ijs is nog niet overal verdwenen. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten tot westen.

Dinsdag verloopt vrij nat, maar de dagen daarna komt er wat meer ruimte voor de zon, behalve in het zuiden. Woensdag is de koudste dag van de week met 7 graden. Daarna loopt de temperatuur weer wat op.

Tot snel!

Nederland
 

Warmtefront (Foto: Stephan5)
Warmtefront naderde Haarlem. Klassieke toename van de bewolking op middelbaar niveau. (foto:Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Soldaat schiet bedreiger dood in Wenen

Een Oostenrijkse soldaat heeft een man die hem aanviel met een mes bij de residentie van de Iraanse ambassadeur in Wenen neergeschoten. Volgens de politie was de aanvaller een 26-jarige Oostenrijker.

Deze zou zonder enige aanleiding de soldaat die de ambassade bewaakte te lijf zijn gegaan. De soldaat zette eerst pepperspray in, maar dat stopte de aanvaller niet. Daarop schoot de bewaker vier keer. De aanvaller kwam daarbij om het leven.

Over de toedracht en achtergrond van de dader is nog niets bekend "Daarvoor is het nog veel te vroeg." volgens de politie. Woensdag raakte drie leden van een gezin gewond toen een 23-jarige man hen zonder enige reden aanviel met een mes.

Update 07:27

Bericht aangepast met aanvullende informatie. - BasOne

Soldaat schiet bedreiger dood in Wenen
Soldaat schiet bedreiger dood in Wenen (Foto: ANP)

NHL: Islanders winnen na acht nederlagen weer eens

De ijshockeyers van de New York Islanders weten weer eens hoe de overwinning smaakt. De ploeg verloor acht wedstrijden op rij, maar sloot het tripje naar Canada na nederlagen bij de Vancouver Canucks en Edmonton Oilers toch nog af met winst.

In de Scotiabank Saddledome in Calgary gingen de Islanders op bezoek bij de Flames. Nick Leddy en Johnny Boychuk zorgden binnen drie minuten al voor een 0-2 voorsprong, waarna Johnny Gaudreau namens de Flames wat terug kon doen. 

Jordan Eberle en Anders Lee schoten de Islanders echter al vrij snel naar 1-4 en de goal van Mark Giordano namens de Flames kwam met minder dan dertien minuten op de klok al te laat. Elf seconden voor tijd maakte Lee het definitief af: 2-5.

Uitslagen NHL zondag
Chicago Blackhawks - Boston Bruins 3-1
Calgary Flames - New York Islanders 2-5
Pittsburgh Penguins - Dallas Stars 3-1
Arizona Coyotes - Vancouver Canucks 1-0

Flames - Islanders (Bron: YouTube)

NBA: Triple double Davis niet genoeg, Rockets winnen ook zonder Harden

De basketballers van de New Orleans Pelicans hebben in de NBA een nederlaag geleden in eigen huis. De bezoekers van de Utah Jazz bleken te sterk voor de ploeg van Anthony Davis.

Tot halverwege het derde kwart ging het min of meer gelijk op, maar vanaf dat moment sloeg Utah een gat en dat kwam de thuisploeg niet te boven. Anthony Davis was goed voor een triple double op zijn 25e verjaardag (25 punten, elf rebounds, tien blocks), maar dat mocht niet baten: 99-116.

De Houston Rockets, die net een zegereeks van zeventien wedstrijden achter de rug hebben, moesten het zondag tegen de Dallas Mavericks doen zonder James Harden. De sterspeler had wat last van zijn knie en met het oog op de wedstrijd tegen de San Antonio Spurs op maandag besloot men hem te sparen. Dat was geen probleem, want de Rockets wonnen met 82-105 in Dallas.

Uitslagen NBA zondag
New York Knicks - Toronto Raptors 106-132
Atlanta Hawks - Chicago Bulls 122-129
Minnesota Timberwolves - Golden State Warriors 109-103
New Orleans Pelicans - Utah Jazz 99-116
Denver Nuggets - Sacramento Kings 130-104
Dallas Mavericks - Houston Rockets 82-105
Boston Celtics - Indiana Pacers 97-99
Brooklyn Nets - Philadelphia 76ers 97-120
Los Angeles Lakers - Cleveland Cavaliers 127-113

De beste plays van de dag (Bron: YouTube)

Belangrijke zege basketballers Leeuwarden in slotseconde

De basketballers van Aris Leeuwarden hebben in de Dutch Basketball League een belangrijke zege geboekt in de strijd om de zesde en laatste play-offplek. De directe concurrent, Apollo Amsterdam, werd in Friesland met pijn en moeite verslagen.

Het was al even geleden sinds Leeuwarden gewonnen had in de DBL: op 13 december werd de laatste zege gepakt, gevolgd door tien nederlagen op rij. Tegen Amsterdam was het vrijwel de hele wedstrijd razendspannend en het leek er in de slotfase op dat de bezoekers de winst konden pakken.

Met ruim anderhalve minuut te spelen stond het 64-68 voor Apollo, maar de herstelde Stefan Mladenovic zorgde met een driepunter voor de aansluiting. In de laatste seconde werkte Emile Blackman de bal met een fraaie drive in de basket, waarmee Leeuwarden alsnog de winst pakte: 70-68.

Scientology lanceert televisiezender

De Scientology Kerk start een eigen televisiezender, zo kondigde de beweging zondag aan. De zender gaat maandag al van start in de VS.

"Het is tijd om ons eigen verhaal te vertellen", laat de organisatie weten via social media. De kerk deelde daarbij een promotievideo voor de zender, die begint met de woorden "het enige dat interessanter is dan wat je al hebt gehoord, is wat je nog niet eerder hoorde."

Met dat statement lijkt Scientology te verwijzen naar kritische geluiden over de organisatie in de media de afgelopen jaren. In 2015 won de documentaire Going Clear: Scientology And The Prison Of Belief een aantal prijzen, waaronder drie Emmy's. King Of Queens-actrice en oud-Scientologylid Leah Remini presenteerde vanaf 2016 twee seizoenen van het programma Scientology And The Aftermath, waarin zij en andere voormalig leden hun verhaal deden. Ook dat programma werd bekroond met een Emmy.

Scientology TV zal te bekijken zijn via verschillende apps. De zender kondigt in de beschrijving van die apps twee programma's aan: Meet a Scientologist en L. Ron Hubbard: In His Own Words, over de oprichter van de beweging.

Scientology lanceert televisiezender
Scientology lanceert televisiezender (Foto: BuzzE)

Mannen in minderheid bij zorgopleidingen

Vrouwen volgen veel vaker een opleiding op het gebied van gezondheid of welzijn dan mannen. 20 procent van de deelnemers aan een opleiding in gezondheid en welzijn is man. Wel loopt het aandeel mannen op met het onderwijsniveau. Dit blijkt uit recente gegevens van het CBS over onderwijsdeelname in het schooljaar 2017/’18.

Op de mbo-niveaus 1-3 is 10 procent van de leerlingen binnen gezondheid en welzijn man, op de universiteit is het aandeel mannen in deze richting bijna een derde. Bij de overige studierichtingen is juist het aandeel mannen op de mbo-niveaus 1–3 hoger dan op mbo-niveau 4, hbo of universiteit. Het aandeel mannen op gezondheids- of welzijnsopleidingen is sinds 2010 vrijwel niet veranderd. Het nam toe van 19 procent (2010/’11) naar 20 procent (2017/’18).

Gehandicapten- en ouderenzorg
Het aandeel mannen op gezondheidsopleidingen varieert niet alleen tussen de niveaus, maar ook per opleiding. Op de universitaire opleiding farmacie is 40 procent van de studenten man, bij geneeskunde 34 procent. In het hbo volgen relatief veel mannen (30 procent) een opleiding op het gebied van therapie en revalidatie. De opleiding fysiotherapie, die hieronder valt, doen ongeveer evenveel mannen als vrouwen.

Op mbo-4-niveau valt de opleiding maatschappelijk werk op, met een relatief hoog deel mannelijke leerlingen (een derde). Binnen maatschappelijk werk worden opleidingen gegeven op het terrein van sociaal maatschappelijke dienstverlening, sociaal-cultureel werk en activiteitenbegeleiding. De hbo-opleidingen maatschappelijk werk trekken minder mannen (bijna een kwart).

Weinig mannen worden opgeleid in de gehandicaptenzorg voor volwassenen en bejaarden-en gezinszorg. In deze richtingen op mbo-niveau 1–3 is 10 procent man, op mbo-4 en hbo is dat 20 procent. Er zijn dus maar weinig mannen die kiezen voor een opleiding ziekenverzorging of thuiszorg op mbo-niveau 2 of 3. De opleidingen verpleegkunde op mbo-niveau 4 en verpleeg- en verloskunde op het hbo blijven ook vooral opleidingen voor vrouwen. Net iets meer dan 10 procent van de studenten is hier man.

Minder studenten op laagste mbo-niveaus
In het schooljaar 2017/’18 volgden 233.000 studenten een opleiding op het gebied van gezondheid en welzijn. Dat aantal is sinds 2010 nauwelijks veranderd. Wel daalde het aandeel op de laagste drie mbo-niveaus van 30 procent naar 20 procent. Op de hogere onderwijsniveaus nam het aantal studenten toe. Een vergelijkbare trend doet zich voor bij de andere onderwijsrichtingen.

PvdA R'dam: oude tweet Nida onbegrijpelijk

Een oude tweet van de moslimpartij Nida in Rotterdam leidt tot onbegrip bij de PvdA in de stad. De partij twitterde op 14 augustus 2014: Wij zeggen #Zionisme = #ISIS #vrijheidvanmeningsuiting.

De lijsttrekker van de Rotterdamse PvdA Barbara Kathmann reageerde in klare taal via Twitter. "Laat 1 ding duidelijk zijn! Volgens @pvdarotterdam kan wat Nida hier stelt verre van door de beugel. Dit is onbegrijpelijk!"

Onlangs tekenden de linkse partijen in de stad (SP, GroenLinks en de PvdA) met Nida een verbond in de aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. Als Links Verbond willen ze een alternatief voor het rechtse beleid van de afgelopen jaren bieden, dat zo werd toen gezegd "vooral heeft geleid tot ongelijkheid en verdeeldheid".

Of dit verbond nu onder druk komt te staan weet Kathmann niet: "Ik kende de tweet niet. Ben benieuwd naar reactie van Nida", twitterde zij even later.

PvdA R'dam: oude tweet Nida onbegrijpelijk
PvdA R'dam: oude tweet Nida onbegrijpelijk (Foto: ANP)

'Meldpunt voor seksueel misbruik in sport'

Er zou een centraal meldpunt moeten komen voor seksueel misbruik in de sport. Dat zegt Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid en erevoorzitter van het Fonds Slachtofferhulp zondag tegen tv-programma Nieuwsuur.

"Een slachtoffer moet in de gelegenheid worden gesteld om het te kunnen melden", aldus Van Vollenhoven, die vindt dat daarvoor een "vertrouwd punt" moet worden gecreëerd.

Volgens Van Vollenhoven kunnen bij zo'n meldpunt professionals worden neergezet die weten hoe ze zo'n melding moeten oppakken. Slachtoffers zouden dan weten dat hun melding goed terecht komt en dat ze erop kunnen vertrouwen, aldus de erevoorzitter.

'Meldpunt voor seksueel misbruik in sport'
'Meldpunt voor seksueel misbruik in sport' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.