Openbaar Ministerie Limburg is benieuwd naar jouw mening

Een opmerkelijk bericht vanuit het Openbaar Ministerie Limburg vandaag. Men vraagt zich daar af wat de samenleving vindt van de hoogte van de strafeisen en heeft er een heus burgerforum voor in het leven geroepen.

Het OM Limburg wil graag de mening van de burger horen en tijdens het burgerforum worden een aantal fictieve zaken voorgelegd waarover je kunt meepraten. Zo kun je laten horen wat jij passende strafeisen vindt en wat je strafverzwarende of juist strafverminderende factoren vindt.

De resultaten zullen worden worden gebruikt om te bepalen of de richtlijnen voor strafeisen nog passend zijn. Het gaat niet om directe inspraak, de resultaten zullen zullen samen met de deskundige mening van de eigen officieren van justitie worden meegenomen voor het opstellen van nieuwe richtlijnen.

Uit een eerdere peiling is gebleken dat mensen het voor de straf(eis) geen verschil vonden maken of een woninginbraak 's nachts of overdag plaatsvond. Het wel of niet thuis zijn van de bewoners vonden ze wel belangrijk in de afwegingen voor de hoogte van de strafeis. Op basis hiervan is destijds de richtlijn ten aanzien van woninginbraken aangepast.

Het burgerforum wordt op 24 mei gehouden, iedereen kan zich hiervoor opgeven (uiterlijk 1 april). Heb je interesse en wil je meedoen, kijk hier voor meer informatie.

OM: 'Uw mening telt, voor een rechtvaardige samenleving'  (Foto: Screenshot website Openbaar Ministerie)
OM: 'Uw mening telt, voor een rechtvaardige samenleving' (Foto: Screenshot website Openbaar Ministerie)