'Leegloop bij defensie; krijgsmacht aangetast'

Defensie heeft vanwege personeelstekorten verschillende gevechtseenheden (tijdelijk) opgeheven. Zowel bij de landmacht als hij het Korps Mariniers is flink gesneden. De 11e marinierscompagnie (bijna honderd man) is opgeheven, bij de Koninklijke Landmacht zijn verschillende compagnieën 'opgedoekt en samengevoegd met andere' zo vertelt voorzitter Jean Debie van de vakbond VBM uit in de Telegraaf. 

Tijd voor actie
Volgens Marc de Natris en Ruud Vermeulen, voorzitters van de Gezamenlijke Officierenverenigingen (GOV) is de situatie bijzonder ernstig te noemen. Volgens hen is de militaire slagkracht aangetast. De Natris : "Het wordt tijd voor actie. De politiek blijft maar schrijven en evalueren en geeft zo het signaal aan militairen af dat zij niet hoeven te rekenen op een innovatieve en toekomstbestendige krijgsmacht. Zolang er niet serieus wordt geïnvesteerd zullen militairen blijven uitstromen".

Alleen dit jaar verlieten al 25 mariniers de dienst. Bij het Korps Commandotroepen gingen 35 mensen weg. Volgens het ministerie van Defensie is de uitstroom van het personeel inderdaad hoog. Dat zorgt er voor dat de werving, die al sinds 2011 steeds minder succesvol is, teniet wordt gedaan. Dat andere overheidsdiensten militair personeel weglokken door een beter salaris te bieden (een commando of marinier die overstapt naar bijvoorbeeld een arrestatieteam, verdient al snel 500 tot 1000 euro meer in de maand) maakt het er niet makkelijker op. 

Sven Schuitema, voorzitter van de Marechausseevereniging, zegt: "Daardoor is werving dweilen met de kraan open. Wat je wint verlies je weer aan andere werkgevers wanneer mensen een paar jaar ervaring hebben". Volgens de officierenverenigingen ligt het in de lijn der verwachtingen dat de problemen alleen maar groter worden. Daarbij vrezen ze specifiek voor eenheden met hoog gekwalificeerd personeel. 

Nieuwe lichting mariniers
Afgelopen vrijdag mochten 41 aspirant-mariniers na een speedmars van 25 kilometer, die leidde naar de Van Ghentkazerne in Rotterdam, daar eindelijk de felbegeerde baret opzetten. Dat gebeurde onder luid applaus van vrienden en familie. Met de baretuitreiking eindigde de 24 weken durende opleiding van de mannen. Hun discipline en doorzettingsvermogen werden tot het uiterste op de proef gesteld.

Meer lezen over Defensie? Neem eens een kijkje op het forum!

 Nieuwe lichting mariniers  (Foto: Ministerie van Defensie)
Nieuwe lichting mariniers (Foto: Ministerie van Defensie)