FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 maart 2018

Spannende NASCAR-race Phoenix levert derde opeenvolgende zege Harvick op

NASCAR-coureur Kevin Harvick heeft zijn derde opeenvolgende zege te pakken. De 42-jarige veteraan is daarmee de eerste coureur die drie races op rij wint in de Cup Series sinds Jimmie Johnson in 2010. Op de IMS Raceway nabij Phoenix, Arizona moest Harvick er wel harder voor knokken dan in de vorige twee races. 

In de eerste, 75 ronden lange stage had Martin Truex Jr een tijd de leiding. Na de eerste herstart ging het echter minder voor de kampioen, die drie plekken terugviel. Kevin Harvick werkte zich naar voren, net als Kyle Busch en hij was het die uiteindelijk de eerste stage zonder al te veel problemen pakte, voor Harvick, Kyle Larson, Denny Hamlin en Truex.

De tweede stage werd halverwege onderbroken door een spin van Larson, waardoor de caution afgeroepen werd. Brad Keselowski had bij de herstart de leiding, met Busch en Truex in zijn nek. Een aanraking met de muur van Chris Buescher zorgde twee ronden voor het einde van de stage voor een volgende caution en na de herstart was er nog één ronde te gaan. Kurt Busch trok de stagewinst naar zich toe, voor Keselowski en Ricky Stenhouse Jr.

Na de pitstops tijdens de caution had Kyle Busch de leiding weer in handen bij de herstart, voor Harvick en Clint Bowyer. Het duurde niet heel lang voor Harvick de aanval opende en de veteraan, die de vorige twee races al won, deed dat met succes. Met ruim 120 ronden te rijden kon de pace car de baan weer op, want Paul Menard parkeerde zijn auto hardhandig achterwaarts in de muur.

Tijdens de caution werd weer gestopt voor vers materiaal, maar de jonge William Byron en Aric Almirola kozen slechts voor twee in plaats van vier banden, waardoor de twee vooraan reden bij de herstart. Ze vielen langzaam maar zeker wel wat terug en Denny Hamlin nam de leiding in handen, met Harvick die hem vol op de hielen zat. Chase Elliott kwam zich voorin ook melden en Kyle Busch nam na wat geduw de eerste plek over.

Bij de volgende en laatste serie pitstops leverde het team van Stewart-Haas Racing puik werk af voor Harvick, die daardoor de leiding weer over kon nemen. Met tien ronden te rijden leek hij hard op weg naar de winst, want achtervolgers Kyle Busch en Elliott verloren elke ronde weer een klein beetje tijd. Het was inderdaad beslist, want Harvick werd niet meer bedreigd en won voor Busch en Elliott.

Van Kalmthout wint ook tweede race in debuutweekeinde

Coureur Rinus van Kalmthout, in de VS racend als Rinus VeeKay, heeft zijn zeer indrukwekkende debuutweekeinde in het Pro Mazda Championship op passende wijze afgerond. De 17-jarige Hoofddorper won ook de tweede race in de klasse op weg naar de IndyCar Series, enigszins vergelijkbaar met de GP3 in de Formule 1-ladder.

Van Kalmthout was tijdens de kwalificatie voor race twee de snelste en mocht dus van poleposition vertrekken. Dat ging aanvankelijk niet helemaal goed: de start leek wegens troep op de baan afgevlagd te worden, maar plots werd toch de groene vlag gezwaaid. Iedereen gaf gas en Van Kalmthout werd aan alle kanten finaal voorbij gereden.

Al snel werd dan maar de rode vlag gezwaaid om het opnieuw te proberen en dit keer ging het allemaal wel goed. Binnen de korste keren hadden Van Kalmthout en David Malukas een grote voorsprong te pakken, die in de slotfase door een neutralisatie teniet werd gedaan. Malukas probeerde nog een aanval te plaatsen, maar Van Kalmthout's tweede zege in twee races kwam niet meer serieus in gevaar.

Op 21 april gaat het kampioenschap verder op het Barber Motorsports Park in Alabama.

IJshockeyers Den Haag met overmacht naar BeNe League-finale

De ijshockeyers van Hijs Den Haag hebben zich met groot vertoon van macht geplaatst voor de finale van de BeNe League. In de eigen Uithof werden de Ahoud Devils Nijmegen vrijdag al verslagen, zondag werd het karwei in Nijmegen afgemaakt met een 0-8 overwinning.

De Devils speelden met flink wat kleine blessures - het was al de vijfde wedstrijd in negen dagen - en dat brak de ploeg op. Al na een ruime vijf minuten stonden de Hagenaren met 0-3 voor en na twaalf minuten stond de 0-5 al op de borden. Alles lukte bij Den Haag, waar Marco Bommezijn en Oliver Pataky beiden twee goals lieten noteren op weg naar de monsterzege.

In de finale zal Den Haag het opnemen tegen de Unis Heerenveen Flyers. Die wonnen in eigen huis al met 2-1 van de Bulldogs Luik en in België werd het in de tweede wedstrijd al beslist: de Flyers wonnen met 2-5 en bepaalden de eindstand in het onderlinge duel dus op 2-0.

Lyon wint eindelijk weer, Plea scoort vier keer na verjaardag

In de Franse Ligue 1 heeft Olympique Lyon eindelijk weer eens gewonnen. Zes keer op rij lukte het niet om drie punten te pakken, maar in eigen huis won de ploeg met 1-0 van Caen. Bertrand Traoré maakte in de tweede helft de enige goal, Memphis Depay en Kenny Tete vielen daarna nog in.

OGC Nice won op bezoek bij Guingamp met 2-5 en het was vooral Alassane Pléa die schitterde. De Fransman vierde zaterdag zijn 25e verjaardag en had zich duidelijk keurig gedragen op het verjaardagsfeestje: hij scoorde zondag namelijk maar liefst vier keer en hielp zijn ploeg zo naar de drie punten.

Olympique Marseille won bij Tolouse met 1-2, nadat Konstantinos Mitroglou een kwartier voor tijd de winnende maakte. Door de drie punten blijft Marseille volop in de race om de tweede plek en dus rechtstreekse plaatsing voor de Champions League. Ver achter Paris Saint-Germain staat AS Monaco op 63 punten, Marseille heeft er 59 en Lyon staat op 54.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Guingamp - OGC Nice 2-5
Olympique Lyon - Caen 1-0
Toulouse - Olympique Marseille 1-2

Rusland showt supersnelle raket

Rusland heeft een van zijn nieuwste wapens geshowd. Op tv waren beelden te zien van het afvuren van een hypersonische raket, de kinzjal (dolk). Een MiG-31 straaljager schoot het projectiel af, dat volgens het Kremlin met 12.000 kilometer per uur, tien keer de snelheid van het geluid, op zijn doel af vliegt.

President Vladimir Poetin verwees onlangs in zijn jaarlijkse toespraak over de stand van zaken in het land al naar de jongste generatie geavanceerd oorlogstuig. "De lancering verliep volgens plan", zei het ministerie van Defensie zondag tegen de media. "De hypersonische raket raakte het doelwit op een oefenterrein."

Poetin vertelde al dat de kinzjal kan worden uitgerust met zowel een kernkop als met een conventionele springlading. Het bereik is 2000 kilometer en de snelheid zo groot dat de raket door de huidige afweersystemen niet kan worden onderschept.

Rusland showt supersnelle raket
Rusland showt supersnelle raket (Foto: ANP)

Doping helpt niets tegen Rico Verhoeven

Op 20 mei 2017 vocht kickbokskampioen Rico Verhoeven, tijdens kickboksgala Glory 41 in Den Bosch, een potje tegen de voormalig kampioen bij kickboksorganisatie Enfusion, Ismael Lazaar. Een dominerende Verhoeven won deze partij vrij eenvoudig nadat hij Lazaar vijf ronden lang had weggetikt. Inmiddels blijkt Lazaar zich enigszins voorbereid te hebben op het gevecht met Verhoeven en had hij van tevoren van wat illegale middeltjes gesnoept om die avond beter voor de dag te komen.

Na afloop van zijn gevecht tegen Verhoeven werd Lazaar echter gecontroleerd op het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen en in zijn materiaal zijn vier anabole steroīden gevonden, waaronder stanozolol, oxandrolone, 18-noroxandrolone. 

Al op 20 juni 2017 is de Tilburger van Marokkaanse afkomst op de hoogte gesteld van de positieve plas en werd hem de mogelijkheid gegeven om bezwaar aan te tekenen. Aangezien Lazaar dat niet deed, verspeelde hij een mogelijkheid tot strafverlaging of zelfs vrijspraak. Inmiddels heeft de Nederlandse Dopingautoriteit bekend gemaakt dat Lazaar een vrij lange schorsing van vier jaar plus een boete van 525 euro gekregen heeft. 

Lazaar zou op 18 februari in Eindhoven vechten tijdens een Enfusion-gala, maar werd een aantal dagen voor dat gevecht van het programma gehaald vanwege een dopingovertreding. Een verbaasde Lazaar achtte zichzelf op dat moment onschuldig, maar het bleek dus om de positieve uitslag van na zijn gevecht met Verhoeven te gaan. Lazaar, in 2014 Enfusionkampioen in het zwaargewicht, zal pas weer op 24 juli 2021 voor het eerst de ring in mogen.

Ogier wint Rally van Mexico

Sebastien Ogier heeft de Rally van Mexico gewonnen. Door de winst is de Fransman ook opnieuw leider in de tussenstand van het wereldkampioenschap.

Ogier nam op zaterdag de leiding in de rally en gaf die positie niet meer uit handen. Op de tweede plaats finishte Dani Sordo. De Spanjaard had 1m13 achterstand op Ogier. De Brit Kris Meeke eindigde als derde. Negenvoudig wereldkampioen Sebastien Loeb werd met zijn Citroen C3 vijfde.

Door de winst van Ogier en een tegenvallende zesde plaats voor Thierry Neuville is de Fransman ook opnieuw leider in het WK. De volgende wedstrijd is de Rally van Corsica van 5 tot en met 8 april.

Uitslag
1. Sebastien Ogier (FRA) Ford
2. Dani Sordo (SPA) Hyundai
3. Kris Meeke (GBR) Citroen
4. Andreas Mikkelsen (NOR) Hyundai
5. Sebastien Loeb (FRA) Citroen
6. Thierry Neuville (BEL) Hyundai
7. Pontus Tidemand (ZWE) Skoda
8. Jari-Matti Latvala (FIN) Toyota
9. Gus Greensmith (GBR) Ford
10. Pedro Heller (CHL) Ford

'EU moet af van nepnieuwslijsten'

De Europese Unie moet afzien van het aanleggen van lijsten met verspreiders van nepnieuws. Dat heeft Madeleine de Cock Buning zondagavond gezegd in het NOS-journaal. De Utrechtse hoogleraar is voorzitter van de onafhankelijke Expertgroep, die door de Europese Commissie gevraagd is onderzoek te doen in deze kwestie en advies uit te brengen. Ze zal maandag haar aanbevelingen doen in Brussel.

De Cock waarschuwde alvast dat de EU dergelijke medialijsten niet moet willen aanleggen, omdat het risico bestaat dat overheden er misbruik van maken. In Nederland ontstond grote ophef nadat 'EU vs Disinfo', die de fakenieuwsmakers identificeert, onder andere het dagblad De Gelderlander, GeenStijl, The Post Online en NPO Radio 1 in het beklaagdenbankje had gezet.

Na protest werden de gewraakte artikelen van de lijst gehaald. De Tweede Kamer vindt in meerderheid dat de EC in het belang van de persvrijheid het omstreden bureau EUvsDisinfo moet opdoeken.

'EU moet af van nepnieuwslijsten'
'EU moet af van nepnieuwslijsten' (Foto: ANP)

Batshuayi bewijst zich in knotsgekke slotfase in Dortmund

Borussia Dortmund heeft in een spectaculaire slotfase drie belangrijke punten gepakt tegen Eintracht Frankfurt. Michy Batshuayi blonk uit bij de thuisploeg.

Dortmund en Frankfurt stonden vooraf op 42 punten, twee minder dan Bayer Leverkusen en vier minder dan nummer twee Schalke 04. In de strijd om de tweede plek konden beide teams dus wel een overwinning gebruiken. BVB begon aardig, want het nam na elf minuten de leiding toen Marco Russ een voorzet achter zijn eigen doelman gleed.

Hoewel Dortmund de bovenliggende partij bleef, lukte het niet om de score uit te breiden. De gasten uit Frankfurt creëerden na de pauze mogelijkheden, onder meer via Kevin-Prince Boateng. Halverwege de tweede helft mocht Luka Jovic invallen voor Sebastien Haller en acht minuten later was Jovic al trefzeker vanuit een vrije trap van Jonathan De Guzman.

In het laatste kwartier ontpopte Batshuayi zich echter tot man van de wedstrijd. De spits scoorde al twee minuten na de gelijkmaker op aangeven van Cristian Pulisic. Toen Danny Blum in blessuretijd 2-2 maakte, leek Dortmund twee dure punten te verspelen. Batshuayi zorgde er in de slotseconden echter voor dat het nog 3-2 werd.

Borussia Dortmund blijft dus in het spoor van Schalke 04, terwijl Eintracht Frankfurt gezakt is naar de vijfde plaats. In de volgende speelronde krijgt Dortmund bezoek van Hannover 96, terwijl Schalke 04 op bezoek gaat bij VfL Wolfsburg.

Uitslagen Bundesliga zondag
VfB Stuttgart - RB Leipzig 0-0
Borussia Dortmund - Eintracht Frankfurt 3-2

Noors schansspringfeest op Holmenkollen Festival

De slotdag van het Holmenkollen Festival in het Noorse Oslo, waar de World Cups in de noordse combinatie, het schansspringen en langlaufen neerstreken, heeft op de Holmenkollbakken een Noors schansspringfeest opgeleverd.

Bij de mannen ging de winst er naar thuisfavoriet Daniel André Tande en dat werd na de eerste ronde bepaald niet verwacht. Tande stond achtste met een forse achterstand op leider Kamil Stoch, maar zag na zijn sprong in de finaleronde hoe de een na de ander veel terrein op hem verloor. Dat overkwam uiteindelijk ook Stoch en zo ging de winst toch nog naar Tande, voor de Oostenrijkers Stefan Kraft en Michael Hayböck. Tande was de eerste Noor die de individuele wedstrijd op de Holmenkollen wint sinds Roar Ljøkelsøy dat in 2004 voor elkaar kreeg.

Bij de vrouwen konden de handen 's ochtends de lucht in voor Maren Lundby, de olympisch kampioene die bijna het hele seizoen al domineert. Ze won met enorme voorsprong op de Oostenrijkse Daniela Iraschko-Stolz en de Japanse Yuki Ito, en daarmee verzekerde Lundby zich definitief van het eindklassement in de World Cup, haar eerste eindzege.

Fiorentina neemt met emotionele zege afscheid van overleden aanvoerder Astori

In de Serie A heeft Fiorentina op passende wijze afscheid genomen van Davide Astori. De aanvoerder van de club overleed vorige week in zijn slaap op 31-jarige leeftijd, waarna de wedstrijden in de Serie A geannuleerd werden.

Dit weekeinde ging de competitie weer verder en Fiorentina speelde thuis tegen Benevento. Vooraf werd uiteraard stilgestaan bij het overlijden van Astori, onder meer doordat alle spelers met rugnummer dertien het veld op kwamen. De fans kwamen met de nodige sfeeracties ter nagedachtenis aan hun speler.

Ongetwijfeld was men nog met het hoofd ergens anders, maar na 25 minuten kopte Vitor Hugo - die op de plek van Astori speelde - een corner binnen: 1-0, wat tevens de eindstand bleek. Hugo vierde zijn goal door een shirt met een foto van Astori aan het publiek te tonen. De zege hielp Fiorentina naar de negende plek in de competitie.

Uitslagen Serie A zondag
Fiorentina - Benevento 1-0
Bologna - Atalanta 0-1
Cagliari - Lazio Roma 2-2
Crotone - Sampdoria 4-1
Juventus - Udinese 2-0
Sassuolo - SPAL 1-1
Genoa - AC Milan 0-1
Inter - Napoli 0-0

Voor het stadion lagen veel bloemen en andere zaken ter nagedachtenis aan Astori (Pro Shots/Insidefoto)
Voor het stadion lagen veel bloemen en andere zaken ter nagedachtenis aan Astori (Pro Shots/Insidefoto)

De spelers herdenken Astori (Pro Shots/Insidefotos)
De spelers herdenken Astori (Pro Shots/Insidefoto)

Het publiek herdenkt Astori (Pro Shots/Insidefoto)
Het publiek herdenkt Astori (Pro Shots/Insidefoto)

Tottenham wint, maar Kane raakt geblesseerd

Tottenham Hotspur heeft zondag drie punten gepakt in de Premier League, maar toch was het voor de bezoekers geen bijzonder mooie middag.

Topscorer Harry Kane viel in de uitwedstrijd bij Bournemouth na ruim een half uur geblesseerd uit. De Engelsman kwam in botsing met keeper Asmir Begovic. Door een enkelblessure kon Kane niet verder. De Spurs stonden op dat moment met 1-0 achter door de openingstreffer van Junior Stanislas na zeven minuten.

Na het uitvallen van Kane stond het echter snel weer gelijk. Dele Alli bracht Tottenham weer terug in de wedstrijd op aangeven van Serge Aurier. Hugo Lloris voorkwam daarna dat Bournemouth opnieuw de leiding name en Heung-Min Son zorgde ervoor dat de Spurs ruim een kwartier na de pauze voor het eerst de leiding namen.

Bournemouth, met Nathan Aké in de basis, ging op zoek naar de gelijkmaker en dat leverde ruimte op voor Tottenham. Son en Aurier bepaalden de eindstand op 1-4 nadat ook Dele Alli zich had laten wisselen. De aanvallende middenvelder leek last te hebben van zijn lies.

Door de zege neemt Tottenham de derde plaats over van Liverpool, dat zaterdag de topper tegen Manchester United verloor. Het elftal van Mauricio Pochettino heeft één punt meer dan Liverpool en vier minder dan United.

Uitslagen Premier League zondag
Arsenal - Watford 3-0
Bournemouth - Tottenham Hotspur 1-4

IndyCar-seizoen begint met chaotische race in straten St Petersburg

Coureur Sebastien Bourdais heeft de openingsrace van het nieuwe IndyCar-seizoen gewonnen. In de straten van St Petersburg in Florida was de Fransman van Dale Coyne Racing de eerste die over de finish kwam na een rare race, waarbij de strijd pas in de laatste ronden beslist werd.

Debutant en polesitter Robert Wickens nam bij de start gelijk de leiding, maar voor Will Power ging het al even fout. De als tweede vertrokken Australiër maakte een heuse 360 en tikte niet al te hard de muur aan, waarna hij verder kon. Ryan Hunter-Reay mocht vanaf plek zes vertrekken, maar dook gelijk de pitstraat in met een probleem, terwijl Tony Kanaan - tiende op de grid - al na een paar bochten in de problemen kwam.

Nadat Charlie Kimball in het gras parkeerde werd de gele vlag gezwaaid en de race geneutraliseerd. Wickens had na de chaotische opening de leiding, voor mededebutanten Jordan King en Matheus Leist. Bij de herstart nam King de leiding over van Wickens en schoof Alexander Rossi met een heerlijke actie in bocht één door naar plek vier, maar lang duurde het allemaal niet: een lompe uitremactie van Graham Rahal bracht hem en Spencer Pigot in de problemen, maar na een korte neutralisatie kon het hele veld - inclusief Rahal en Pigot - weer verder.

Bij de volgende herstart pakte Wickens de leiding terug, terwijl Rossi de aanval opende op King. Daardoor eindigde Rossi bijna in de muur, maar hij herstelde zich en pakte een ronde later de aan Leist verloren derde plek weer terug. Leist had niet veel later een probleem: de 19-jarige Braziliaan van AJ Foyt kwam plotseling nauwelijks meer vooruit, moest de pitstraat in en kon afwachten. Na een kwartier kon hij wel weer naar buiten, maar binnen een paar bochten hing de tiener zijn auto in de muur, met een neutralisatie als gevolg.

Na een paar ronden kon het veld weer verder, maar ook nu ging het niet soepel: King raakte de muur en kon de pitstraat opzoeken, terwijl Takuma Sato werd getorpedeerd door Scott Dixon, die later bestraft werd en naar de laatste plek terug werd gezet. Beiden konden na een pitstop wel verder, maar raakten uiteraard flink wat posities kwijt. Leider Sebastien Bourdais reed inmiddels op 34 ronden oude banden, maar ging toch niet naar binnen. Wickens profiteerde en bij de herstart pakte hij de Fransman makkelijk, maar Jack Harvey kreeg een klapband en parkeerde: neutralisatie.

Bourdais kwam nu dan wel naar binnen, waardoor Wickens de leiding weer in handen had, voor Rossi en Marco Andretti. In de 61e van 110 ronden kwam Wickens naar binnen voor verse banden en brandstof, waardoor Rossi de leiding kon pakken - dat duurde niet lang, want ook hij moest snel naar binnen en zo kwam Bourdais, gestart op plek veertien, toch weer aan de leiding, met de mogelijkheid om het met nog één pitstop te halen tot de finish, net als de op twee seconden rijdende Rahal.

Na 78 ronden dook Bourdais vanaf de leiding naar binnen, in principe voor het laatst. Wickens pakte zo de koppositie, maar moest sowieso nog een keer naar binnen. Dat deed de Canadees niet veel later en met nog 26 ronden te rijden kwam hij als virtueel leider de baan op - Hunter-Reay lag op kop, maar moest nog naar binnen. Achter Wickens sloot Rossi aan, met Bourdais op de derde plek.

In de laatste twintig ronden opende Rossi de aanval op Wickens, maar de Indy 500-kampioen van 2016 ging elf ronden voor het einde de fout in en had plotseling ruim drie tellen achterstand. Drie ronden later kreeg Rossi een nieuwe kans, want debutant René Binder zette zijn Juncos-auto in de muur en dus kwam de safety car voor de zesde keer de baan op.

Met vijf ronden te rijden werd het veld weer op gang gevlagd, voor ongeveer een rondje. Max Chilton kwam in de problemen en dus kwam de safety car wederom de baan op, dit keer maar voor één rondje. Bij de herstart ging het wéér fout en dit keer besliste dat de race: Rossi wilde koste wat het kost de leiding pakken, maar zijn lompe poging aan de binnenkant van bocht één eindigde in de zijkant van Wickens, die vervolgens zijn IndyCar-debuut in de muur zag eindigen in plaats van in Victory Lane.

Bourdais kreeg zo plotseling de zege in de schoot geworpen en kwam achter de safety car als winnaar over de streep, voor Rahal en Rossi, die zijn weg na zijn beuk tegen Wickens wel had kunnen vervolgen.

AZC voorkomt dubbel Leids feest bekerfinale waterpolo

AZC Moscow heeft voor de twintigste keer de KNZB-beker veroverd. In een zinderende wedstrijd tegen De Zijl wonnen de Alphenaren met 12-11 (2-4, 7-6, 10-7, 12-11). Eerder op de avond hadden de Leidenaren meer succes: bij de vrouwen won ZVL-Tetteroo (damestak De Zijl) redelijk onbedreigd van grootste rivaal Polar Bears met 8-6 (2-1, 6-4, 8-4, 8-6).

Net zoals in de reguliere competitie maakten ZVL en Polar Bears de dienst uit in het bekertoernooi, het was dan ook geen grote verrassing dat de twee elkaar zouden treffen in de finale. Erg spannend is het echter geen moment echt geweest. Alhoewel Polar Bears het gat klein wist te houden controleerde ZVL de hele wedstrijd.

Voor beide ploegen was de spanning merkbaar aanwezig; aan het begin van de wedstrijd maakte beide teams knullige foutjes. Zeker Polar Bears vergooide hierbij grote kansen. ZVL wist de spanning als eerst kwijt te raken en kon een flinke voorsprong opbouwen na de rust. De Edenaren probeerden nog terug te komen, maar konden op twee rake strafworpen na niet meer voorbij de Leidse verdediging komen.

In de finale van de heren was het De Zijl die het best aan de wedstrijd begon. AZC wist niet te voorkomen dat De Zijl een lichte voorsprong kon nemen en had dus de taak om in het vervolg van de wedstrijd een tandje bij te schakelen. De Alphenaren wisten het tij te keren en konden de 2-4 achterstand in de twee periodes die volgden omzetten in een 10-7 voorsprong. De Zijl gaf zich echter niet zomaar gewonnen en kon zich nog sterk terugknokken van een 12-8 achterstand. Het laatste fluitsignaar kwam echter net te vroeg om nog een verlenging af te kunnen dwingen.

AZC Moscow 12 – 11 De Zijl Zwemsport

Jacopo Mandolini (4)
Dejan Indjic (3)
Filip Ćorić (2)
Andreas Miralis (2)
Milos Filipovic

 

Jasper Haasnoot (2)
Tom Nederend (3)
Ádám Makláry (3)
Stan van Ruiten
Roeland Spijker
Mark Visser

ZVL-Tetteroo 8 – 6 Polar Bears

Marianne de Groot (2)
Marloes Cabout (2)
Rozanne Voorvelt
Malissa van Rijn
Isis Keijzer
Biurakn Hakverdian

 

Simone van de Kraats (4)
Marit Bergers
Cynthia Mulder

Poetin wilde in 2014 vliegtuig neerschieten

De Russische president Vladimir Poetin beval in 2014 het neerschieten van een gekaapt Turks passagiersvliegtuig dat mogelijk gebruikt zou worden om bij de opening van de Winterspelen in Sotsji een aanslag te plegen.

Deze onthulling is te zien in een documentaire met de titel 'Poetin' die zondag via Russische sociale media is verspreid. De president vertelt daarin dat hij door veiligheidsofficials van de Winterspelen werd gewaarschuwd kort voordat de openingsceremonie van start ging.

"Ik werd verteld dat een kaper van een vliegtuig met een bom aan boord wilde landen op de luchthaven van Sotsji. Na advies gevraagd te hebben kreeg ik te horen dat het in dit soort situaties gebruikelijk is dat het vliegtuig uit de lucht geschoten wordt," vertelde Poetin in de film.

Poetin hoefde die beslissing uiteindelijk niet te nemen omdat later bleek dat de kaper een dronken passagier was en er sprake was van vals alarm. Het ging om een toestel van de Turkse maatschappij Pegasus Airlines met 110 passagiers aan boord dat op weg was van Oekraïne naar Turkije.

Poetin wilde in 2014 vliegtuig neerschieten
Poetin wilde in 2014 vliegtuig neerschieten (Foto: ANP)

GroenLinks: spoedwet tegen hoger loon ING-top

GroenLinks wil met een wet de spraakmakende salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers voorkomen. De wet moet dan wel met spoed door de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld, want de aandeelhouders van ING buigen zich op 23 april over de voorgestelde verhoging.

GroenLinks-leider Jesse Klaver deed in het televisieprogramma Buitenhof een dringende oproep aan andere partijen om zijn plan te steunen: "Bij verontwaardiging kan het niet blijven. Je moet ook stap twee zetten". Klaver wil de wet nog deze week afhebben en dan voor een spoedadvies naar de Raad van State sturen.

De wet regelt dat salarisverhogingen van bestuurders van belangrijke banken voortaan voor goedkeuring moeten worden voorgelegd aan de minister van Financiën. Daarnaast moet de wet de sluiproute dichten waardoor het vaste deel van bankierssalarissen in bijvoorbeeld aandelenpakketten kan worden uitgekeerd. De spoedwet wijzigt de huidige Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen.

Het salarisvoorstel van ING veroorzaakte heel wat commotie, ook in de politiek. Vrijwel de hele Kamer schaarde zich achter de oproep van GroenLinks-Kamerlid Bart Snels om zich uit te spreken tegen de salarisverhoging van 50 procent, naar ruim 3 miljoen euro per jaar.

GroenLinks: spoedwet tegen hoger loon ING-top
GroenLinks: spoedwet tegen hoger loon ING-top (Foto: ANP)

11 arrestaties bij Pegida-demonstratie

De politie heeft vanmiddag 11 personen aangehouden tijdens en na een demonstratie van Pegida in het centrum in Amsterdam. De demonstratie is relatief rustig verlopen. Er raakte niemand gewond.

Een groep van ongeveer 25 à 30 personen verzamelde zich vanmiddag bij de Stopera. Rond 13.30 uur trokken de demonstranten, onder begeleiding van de politie, richting het Frederiksplein.

Een groep van ongeveer 40 à 50 personen die behoorden tot onder meer 'Laat Ze Niet Lopen', gaven een tegengeluid. De Mobiele Eenheid en leden van de Vredeseenheid zorgden ervoor dat de twee groepen uit elkaar bleven.

Elf personen zijn aangehouden voor verschillende misdragingen zoals het afsteken van zwaar vuurwerk, fakkels/noodvuur, het brengen van de Hitlergroet, belediging van een agent en het niet opvolgen van een bevel. Tegen de aangehouden verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt.

Negen van de elf aangehouden personen waren van 'Laat Ze Niet Lopen' die naar eigen zeggen 'trots zijn' op het verstoren van de demonstratie van Pegida en Recht in Verzet. 

Papegaai van Scarponi aanwezig, wanneer oud-ploeggenoten graf bezoeken

De vijfde etappe van de Tirreno-Adriatico kwam vandaag aan in het dorp Filottrano, ter ere van de vorig jaar overleden wielrenner Michele Scarponi. Na afloop van de etappe werd door oud-ploeggenoten een bezoek gebracht aan het graf van Scarponi om er een grote krans neer te leggen. Meest opvallende toeschouwer die daar aanwezig was Frankie, de papegaai en trainingsgenoot van Scarponi.

Scarponi reed in dienst van Astana toen hij vorig jaar overleed na een verkeersongeluk op training in zijn woonplaats Filottrano. De organisatie van de Tirreno-Adriatico besloot om de finish in de vijfde etappe te leggen in zijn voormalige woonplaats te leggen. Zijn team Astana besloot om na de etappe een grote krans neer te leggen bij het graf van Scarponi. "De ploeg is terug bij zijn kapitein", schreef Astana op hun Twitter-pagina.

Frankie, de papegaai van de familie Luchetta die Scarponi regelmatig vergezelde tijdens training, werd ook gespot in Filottrano. Opmerkelijk, want bijna een jaar na de dood van Scarponi zou de papegaai nog maar zelden worden gezien in de Italiaanse plaats.

Transgender vrouw wint MMA-gevecht van man

Zaterdagnacht vond het allereerste MMA-gevecht tussen een transgender vrouw en een man plaats in Manaus, Brazilië. Tijdens MMA-gala Mr. Cage 34 nam transgender Anne Veriato het op tegen Railson Paixao.

De 21-jarige Veriato doet aan jiu-jitsu vanaf z'n zevende en transformeerde 'van man naar vrouw', jaren nadat hij was begonnen met het uitoefenen van Mixed Martial Arts. "Het was voor degenen in de sportschool moeilijk om te accepteren. Ik ging een paar maanden niet naar de sportschool en toen ik terugkwam herkende niemand me meer. Inmiddels is alles okay, maar tijdens toernooien is dat anders", aldus Veriato.

 

;-)

A post shared by anne viriato (@viriatoannebjj) onJan 19, 2018 at 10:09am PST

Voor degenen die bovenstaande Instagram-foto niet kunnen zien, klik hier voor meer foto's van Veriato.

"Als ik op de mat verschijn denken ze allemaal dat ik in de verkeerde categorie deelneem en vragen ze om papierwerk en dat soort dingen. Mijn tegenstanders denken vooraf altijd dat ze een makkie aan me hebben, maar vaak komen ze nadat ik gewonnen heb hun excuses aanbieden om de dingen die ze gezegd hebben. Ze respecteren me dan."

'man tegen man'
De organisatie van Mr. Cage 34 had geen enkel probleem met de deelname van Veriato. "Deze vechter is een fenomeen in jiu-jitsu en vroeg me om een mogelijkheid om te vechten. Mijn antwoord was 'Ja, maar dit gala heet Mr. Cage en hier vechten mannen tegen mannen. Ongeacht of je nu een penis hebt of niet. Als je geboren bent als man, vecht je als een man.' Veriato zei dat dat precies is wat ze wilde."

Veriato moet er niet aan denken om tegen vrouwen de octagon in te stappen. "Het is alleen maar eerlijk dat ik met mannen vecht. Ik heb er nooit echt aan gedacht om tegen vrouwen te vechten, want ik ben gewoon te goed. Als ik nu al mannen versla, zelfs al zit ik aan hormoontherapie, dan zijn vrouwen geen probleem. Ik weet pas hoe goed ik ben als ik mannen versla. Dat geeft me de motivatie en drang om te gaan trainen. Het is niet eerlijk als ik tegen vrouwen vecht."

Vergelijk met Fallon Fox
Tijdens het gevecht met Paixao probeerde Veriato te doen waar hij goed in was en waarin hij vele medailles heeft gehaald, jiu-jitsu. Alhoewel Paixao het gevecht graag staande hield en af en toe een rake klap uitdeelde, bracht Veriato hem vaak naar de grond en werkt hij hard om Paixao voortijdig op te laten geven. Paixao wist echter telkens goed te ontsnappen en ondanks dat Veriato een punt aftrek kreeg voor het uitdelen van een illegale knie, wist hij zijn allereerste MMA-gevecht toch via unaniem jurybesluit te winnen.

Fallon Fox, een transgender vrouw die een controversiële carrière in het MMA ambieerde, vocht voornamelijk tegen vrouwen. Iets waarvoor Fox hevig bekritiseerd werd, aangezien hij die vrouwen soms letterlijk finaal in elkaar sloeg. Veriato denkt dat het feit dat hij tegen mannen vecht zorgt voor snellere acceptatie. 

"Ik weet dat een boel mensen zullen praten over een heleboel vooroordelen. Er zullen ook veel mensen voor me juichen, helemaal als ze mijn verhaal kennen, maar sommigen zullen mij niet respecteren. Ze blijven denken dat ik dit alleen maar doe om aandacht te krijgen. Misschien dat dit zal veranderen als ik eenmaal wat gevechten gewonnen heb, maar er zullen altijd mensen blijven zeuren."

Uitslag Feyenoord - AZ

Om 16.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Feyenoord en AZ. De ontmoeting tussen de twee ploegen de elkaar later ook nog gaan treffen in de finale van de KNVB-beker werd door de thuisploeg met 2-1 gewonnen. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Kevin Diks (l) in duel met Oussama Idrissi (r). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Kevin Diks (l) in duel met Oussama Idrissi (r). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Feyenoord

2 - 1

AZ

 33' Boëtius
 73' Jörgensen
   90+2' Weghorst
 
 Gele kaart: Toornstra, v.d.Heijden, (Feyenoord), Jahanbakhsh, Idrissi, (AZ)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Diks (Nieuwkoop/90 3)
v.Beek
v.d.Heijden
Haps
El Ahmadi
Toornstra
Vilhena
Berghuis
Jörgensen
Boëtius
  Bizot
Svensson
Hatzidiakos (Vlaar/ 46)
Wuytens
Ouwejan
Midtsjö
Til (v.Overeem/75)
Koopmeiners
Jahanbakhsh
Weghorst
Idrissi (Seuntjens/46)

Darter De Zwaan kan dubbelslag Anderson niet voorkomen

Gary Anderson heeft dit weekend een dubbelslag geslagen. Na de winst in Players Championship 3 zaterdag, wist hij zondag ook Players Championship 4 op zijn naam te schrijven. In de finale was hij met 6-2 te sterk voor Jeffrey de Zwaan, die zijn tweede PDC Pro Tour-finale verloor. 

De Zwaan stond eerder dit seizoen in de finale van de vierde UK Open Qualifier ook al in de finale. Ook toen was Gary Anderson te sterk. Het ging vandaag de eerste ronde maar op het nippertje goed. Vincent van der Voort werd met 6-5 verslagen door een 11-darter, daarna was hij los. John Part (6-2), Matthew Edgar (6-5), Alan Tabern (6-4) en Jan Dekker (6-1) werden verslagen. In de halve finale was het spannend tegen Adrian Lewis. Jackpot brak in de negende leg en kon het in de tiende leg afmaken. De Engelsman miste matchdarts, en dat cadeautje werd uitgepakt door De Zwaan. Hij won met 6-5. 

Anderson was op dreef. Mark Dudbridge, Tytus Kanik, Cristo Reyes, Rhys Griffin, Keegan Brown en Dave Chisnall werden aan de kant gezet. De finale van de Players Championship werd geen moment spannend, vooral doordat De Zwaan scorend ontzettend matig begon. Het was al snel 3-0 voor Anderson. De Zwaan pakte vervolgens nog wel twee legs, maar de voorsprong gaf Anderson niet meer weg. Het werd 6-2.

Volgemde week zijn er weer twee Players Championshps. Michael van Gerwen zal in tegenstelling tot dit weekend dan ook weer aanwezig zijn. 

Players Championship 4 - Laatste 32
Rowby-John Rodriguez 6 | 4 Gabriel Clemens
Jan Dekker 6 | 4 Dimitri Van den Bergh
Jeffrey de Zwaan 6 | 5 Matthew Edgar
Alan Tabern 6 | 3 Darren Johnson
Luke Woodhouse 6 | 4 Andrew Gilding
Jamie Caven 6 | 3 Peter Hudson
Josh Payne 6 | 5 Simon Stevenson
Adrian Lewis 6 | 1 Robbie Green
Adam Hunt 6 | 1 Jimmy Hendriks
Stephen Bunting 6 | 4 John Henderson
Dave Chisnall 6 | 2 Jeffrey de Graaf
Ricky Evans 6 | 1 Bradley Brooks
Rhys Griffin 6 | 4 Nathan Aspinall
Gary Anderson 6 | 4 Cristo Reyes
Keegan Brown 6 | 2 Michael Smith
Darren Webster 6 | 3 Michael Barnard

Laaste 16
Jan Dekker 6 | 5 Rowby-John Rodriguez
Jeffrey de Zwaan 6 | 4 Alan Tabern
Jamie Caven 6 | 5 Luke Woodhouse
Adrian Lewis 6 | 3 Josh Payne
Stephen Bunting 6 | 0 Adam Hunt
Dave Chisnall 6 | 0 Ricky Evans
Gary Anderson 6 | 1 Rhys Griffin
Keegan Brown 6 | 4 Darren Webster

Kwartfinale
Jeffrey de Zwaan 6 | 1 Jan Dekker
Adrian Lewis 6 | 2 Jamie Caven
Dave Chisnall 6 | 3 Stephen Bunting
Gary Anderson 6 | 3 Keegan Brown

Halve finale
Jeffrey de Zwaan 6 | 5 Adrian Lewis
Gary Anderson 6 | 1 Dave Chisnall

Finale
Gary Anderson 6 | 2 Jeffrey de Zwaan

Dybala helpt Juventus aan zege en koppositie

Juventus heeft zich, voor tenminste een paar uur, verzekerd van de koppositie in de Serie A. Met dank aan Paulo Dybala werd Udinese verslagen.

De eerste mogelijkheid was er voor de gasten, maar Wojciech Szczesny voorkwam de 0-1 door een vrije trap te keren. Vervolgens nam Juventus het initiatief en na twintig minuten spelen vond Dybala het net. Met een prachtige vrije trap zette de Argentijn de 1-0 op het scorebord.

De 24-jarige aanvaller, midweeks nog de matchwinner in de Champions League-ontmoeting met Tottenham Hotspur, kreeg na 36 minuten een strafschop nadat er een overtreding op hem werd gemaakt. Gonzalo Higuaín ontfermde zich over het buitenkansje, maar Albano Bizzarri keerde zijn inzet.

Vier minuten na rust volgde de beslissing in de wedstrijd. Higuaín bediende Dybala en hij maakte de 2-0. Het was voor de aanvaller zijn zeventiende treffer van dit seizoen in de Serie A. De thuisploeg kreeg nog enkele mogelijkheden om de verder uit te lopen, maar gescoord werd er niet meer. Juventus neemt de koppositie in de Serie A over van Napoli, waarbij de Napolitanen zondagavond nog in actie komen tegen Internazionale.

Bruynseels wint The Dutch Masters op Indoor Brabant

Niels Bruynseels heeft The Dutch Masters op Indoor Brabant gewonnen. De Belgische springruiter was in de barrage foutloos én het snelste.

De jaarlijkse wedstrijd tijdens het Indoor Brabant paardenevenement in de Brabanthallen is onderdeel van de prestigieuze Rolex Grand Slam of Show Jumping. Na de reguliere ronde bleven twaalf ruiters over voor de beslissende barrage.

De Duitser Marcus Ehning had met 37,80 de snelste tijd neergezet. Vervolgens was het de beurt aan Harrie Smolders, echter de Brabander was 0,08 seconde langzamer dan Ehning. Als laatste van de twaalf ruiters mocht Bruynseels van start. De Belg bleef foutloos en was 0,70 seconde sneller dan de Duitser en mag met de hoofdprijs van 264.000 euro naar huis.

Younes weigerde invalbeurt bij Ajax

Erik ten Hag is niet te spreken over Amin Younes, die in de slotfase van het duel van Ajax met sc Heerenveen niet wilde invallen.

De trainer gaat het later nog wel met de Duitser bespreken. "Ik wilde Younes belonen voor zijn goede invalbeurt en zijn werk op de training, maar het was vlak voor tijd en hij vond het niet noodzakelijk om in te vallen", reageert Ten Hag op FOX Sports. "Ik zal het er wel even met hem over hebben. Ik vind dat hij erin moet als ik dat wil."

Ajax won zondagmiddag met ruime cijfers van de Friezen (4-1), maar het duurde lang voordat de wedstrijd beslist was. De laatste twee goals vielen namelijk in de slotminuten. "Dat is een smetje op deze ruime overwinning. Na de 1-0 kwam zo snel de 1-1. Totaal onnodig."

"De linies lagen te ver uit elkaar. Een schitterende goal, maar hij mag nooit vallen. Voetbal is een spel van fouten, maar Ajax mag zo'n fout niet maken", vindt Ten Hag. "Daarna werd het onrustig. Dat snap ik, want het is een jonge ploeg. Ik kan me voorstellen dat er zo wordt gereageerd."

Black Panther passeert miljardgrens

Zojuist is bekend geworden dat Black Panther de grens van 1 miljard dollar is gepasseerd. Dit meldt Box Office Mojo na de eerste schattingen van het afgelopen weekend.

De verwachtingen werden al na het openingsweekend enigszins naar boven bijgesteld; de film wist namelijk een van de hoogste openingsweekenden ooit in de VS te scoren. Black Panther vertelt over T'Challa, die na de dood van zijn vader koning wordt van het heilige rijk Wakanda, dat onverminderd onder vuur komt te liggen door buitenstaanders. Zij zijn allemaal op één ding uit en dat is de grondstof die Wakanda in leven houdt, het mythische Vibranium. De film deed het ook erg goed bij de critici

Ook in Nederland doet de film het goed; distributeur Disney meldde al eerder dat in bijna drie weken de film meer dan elke andere superheldenfilm wist binnen te harken in die tijdspanne. Er was toen al meer dan 5,5 miljoen euro het laatje ingegaan.

Black Panther zal ook een rol gaan spelen in de volgende grote release van Disney, Marvel's Avengers: Infinity War. Die film verschijnt op 27 april wereldwijd in de bioscopen.

Black Panther passeert miljardgrens (Foto: Disney)
Black Panther passeert miljardgrens (Foto: Disney)

Sandler: "Transfer naar Man City is als een sprookje"

Philippe Sandler kan niet wachten om komende zomer de overstap te maken van PEC Zwolle naar Manchester City.

PEC-trainer John van 't Schip bevestigde afgelopen week de transfer van de 21-jarige centrale verdediger, die dit seizoen zijn grote doorbraak beleeft. "Ik hoorde dat scouts van Manchester City naar me keken, maar je verwacht niet als een speler van PEC Zwolle om naar City te gaan", tekent Manchester Evening News op uit de mond van Sandler. "Ik dacht aanvankelijk dat ze me in de gaten hielden en verwachtte niet dat ze mij of PEC Zwolle tijdens de winterstop zouden benaderen om tot een transfer te komen. Maar dat is wat er gebeurd is en ik ben heel gelukkig."

"Scouts van City kwamen naar Amsterdam om te praten en ze lieten zien hun aanpak zien en ik was erg onder de indruk van de plannen die ze met mij hebben. Ik ben erg positief over mijn aanstaande transfer, het is als een sprookje. De beste manager ter wereld, Josep Guardiola, is er momenteel de baas en hij kan me veel leren en ook de stijl hoe ze voetballen trekt me enorm aan."

"Ik kijk veel voetbal en City steekt in fantastische vorm dit seizoen en blaast teams weg met geweldig voetbal in de Premier League en de Champions League. Ik kijk graag naar ze en niet alleen omdat ik deze zomer naar de club ga. Hoewel ik ernaar uit kijk om met Sergio Agüero op het trainingsveld te staan!"

Doelpunt Griezmann helpt Atlético op gang

Atlético Madrid heeft zich in La Liga goed hersteld van de nederlaag van vorige week tegen Barcelona. De Spaanse nummer twee versloeg Celta de Vigo.

Antoine Griezmann was bij de thuisploeg de uitblinker. Atlético Madrid maakte voor rust niet veel indruk, maar door een goal van de Fransman ging de gastheer toch met een voorsprong rusten. Nadat hij een tegenstander fraai uitspeelde, schoot Griezmann de bal van dichtbij in de bovenhoek.

In de tweede helft werd de score snel verdubbeld en weer was Griezmann belangrijk. De spelmaker bediende Vitolo met een mooie steekpass en de vleugelaanvaller rondde keurig af. Een paar minuten later stond de 3-0 al op het scorebord; Ángel Correa knalde in de verre hoek raak na een verdedigingsfout van Celta de Vigo.

Door de zege heeft Atlético Madrid nog steeds zeven punten voorsprong op nummer drie Real Madrid. Het team van Diego Simeone lijkt zich volledig te kunnen richten op de Europa League. Donderdag verdedigen de Rojiblancos in Rusland een 3-0 voorsprong in de return van de achtste finale tegen Lokomotiv Moskou.

Uitslagen La Liga zondag
Espanyol - Real Sociedad 2-1
Atletico Madrid - Celta de Vigo 3-0
Las Palmas - Villarreal 0-2
Athletic de Bilbao - Leganes 2-0

Faber: "Dit seizoen komt Veldwijk niet meer terug in de A-selectie"

Lars Veldwijk komt dit seizoen niet meer in actie voor FC Groningen. De spits wordt niet meer opgenomen in de eerste selectie van de club.

De 26-jarige aanvaller werd begin februari uit de selectie van FC Groningen gezet, omdat hij weigerde in te vallen tegen ADO Den Haag. Sindsdien zat hij niet meer bij de selectie en dat blijft ook zo.

"Dit seizoen komt hij niet meer terug in de A-selectie", vertelt Ernest Faber in gesprek met FOX Sports. "Ik ben daar heel duidelijk in geweest. Wij zijn doorgegaan en gaan zorgen dat we het seizoen goed afmaken. Of Veldwijk daar niet meer in past? Nee, nee."

"We hebben een afspraak gemaakt dat we het seizoen met deze selectie afmaken. Dus met jongens die er nu zijn en eventueel nog jongens van de beloften. Daar houden we aan vast." De enkelvoudig international van Zuid-Afrika kwam in twintig wedstrijden dit seizoen tot vier doelpunten en twee assists.

Tsjech Sisr wint Ronde van Drenthe

Frantisek Sisr heeft de Ronde van Drenthe gewonnen. De 24-jarige Tsjech van CCC Sprandi Polkowice won in Hoogeveen na een wedstrijd van 192 kilometer de sprint van een vluchtersgroep van twaalf renners. De Belgen Dries De Bondt en Preben Van Hecke maakte het podium compleet.

Twaalf koplopers bleven in Drenthe het peloton net voor. Floris Gerts opende bij het ingaan van de laatste ronde de aanval. De Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij had een klein gaatje op de rest, maar bij het ingaan van de laatste kilometer werd hij weer gegrepen door de rest van de kopgroep. In de sprint bleek de Tsjech Sisr de snelste voor de Belgen De Bondt en Van Hecke. Wesley Kreder was met een vijfde plaats de beste Nederlander.

Yates wint op de muur van Filottrano

De vijfde etappe van de Tirreno-Adriatico met finish op de muur van Filottrano is gewonnen door Adam Yates. De Brit kwam met een handvol seconden voorsprong solo over de finish. De Pool Michal Kwiatkowski is de nieuwe leider in het klassement.

De etappe stond in het teken van de vorig jaar verongelukte Michele Scarponi. De Italiaan was woonachtig in finishplaats Filottrano. Net als in de etappe van zaterdag was er opnieuw een kleine groep in de aanval. Bij het ingaan van de plaatselijke ronde werden de aanvallers ingerekend.

In de laatste vijf kilometer ging Yates in de aanval en nam een kleine voorsprong. Op de meet had de Brit zeven seconden voorsprong op het overgebleven peloton. Wereldkampioen Peter Sagan won eenvoudig de sprint voor plaats twee. Sky-renner Kwiatkowski werd derde en pakte daarmee voldoen bonificaties om de leiding in het algemeen klassement over te nemen van Damiano Caruso.

Wilco Kelderman stond vooraf aan de vijfde etappe derde in het klassement. Tijdens de etappe kwam de renner van Sunweb echter tot tweemaal toe ten val met als gevolg dat hij met achterstand over de finish kwam en zijn goede klassering om zeep was. Volgens de ploeg heeft Kelderman last van zijn schouder.

Update

Kelderman heeft zijn rechter sleutelbeen gebroken en moet noodgedwongen afstappen.

Afpers-mail in omloop over intieme beelden

Criminelen sturen momenteel e-mailtjes rond waarin de ontvangers wordt gezegd dat van hen intieme privé-beelden zijn gemaakt. De afzenders dreigen deze online te verspreiden, tenzij de ontvanger binnen vijf dagen 500 euro betaalt. Maar in werkelijkheid hebben de criminelen dergelijke beelden helemaal niet.

Dat meldt Fraudehelpdesk. Inmiddels heeft de organisatie een aantal meldingen binnengekregen van deze poging tot afpersing, zo zegt een woordvoerder zondag. Omdat het vaak enkele weken duurt voordat criminelen dit soort mails in vele duizenden over het land hebben verspreid, verwacht hij dat dat aantal nog wel oploopt.

In de brief zeggen de criminelen dat de computer van de ontvanger is gehackt en dat van die persoon een "video is gemaakt waarop te zien is hoe jij jezelf bevredigt". Met een druk op de knop kan ik deze video doorsturen naar alle contactpersonen van je e-mail en social media", zeggen de oplichters.

Afpers-mail in omloop over intieme beelden
Afpers-mail in omloop over intieme beelden (Foto: BuzzT)

Hockeyers Rotterdam geven zege op Amsterdam uit handen

De hockeyers van Rotterdam hebben zondagmiddag een zeker lijkende overwinning op Amsterdam in een paar minuten tijd uit handen gegeven. Na een 2-0 voorsprong in de eerste helft, scoorde Amsterdam in het derde kwart in no-time drie keer. Door een benutte strafbal in de slotminuten hield Rotterdam uiteindelijk toch nog een punt over aan het topduel in de Hoofdklasse bij de mannen: 3-3. De achterstand van Rotterdam op nummer vier Amsterdam blijft daardoor zes punten.

Rotterdam opende sterk tegen Amsterdam in het eerste kwart. Het overwicht resulteerde in een voorsprong na vijf minuten spelen. Na een overtreding van Klaas Vermeulen op Diede van Puffelen in de cirkel, kreeg Rotterdam een strafbal. Topscorer Jeroen Hertzberger liet vanaf de stip goalie Jan de Wijkerslooth kansloos: 1-0.

Pas in de tweede kwart deed Amsterdam wat terug. Na een pass van Justin Reid-Ross kreeg topschutter Mirco Pruyser een goede kans. Hij strandde echter op doelman Berend van Eldonk. Aan de andere kant was Nick Catlin dichtbij een doelpunt. Vrij voor het doel schoot hij te wild hoog naast het doel. Rotterdam hiel de overhand in het tweede kwart, maar kon de voorsprong niet verder uitbouwen.

Dat veranderde binnen dertig seconden in het derde kwart. Thijs van Dam zette de aanval zelf op, had een fraaie een-twee met Jeroen Hertzberger, waarna de jonge aanvaller van Rotterdam de bal met een even simpele als doeltreffende backhand in de touwen legde: 2-0. Een paar minuten later was het al bijna 3-0. Van Dam passte op de diep sprintende Seve van Ass, die bediende Catlin vrij voor het doel maar de Engelsman verzuimde om te scoren.

Kantelen
In plaats van een vroegtijdige beslissing was kort daarop uit het niets plots te spanning helemaal terug. De tot dan onzichtbare Billy Bakker speelde zichzelf na een een-twee met Verga simpel vrij en schoot de bal in het Rotterdam-doel: 2-1.

De treffer zorgde voor een kanteling in de wedstrijd en plots was Amsterdam de betere ploeg. Het team van coach Graham Reid liet zien, dat het wordt gevreesd vanwege het scorend vermogen. Valentin Verga speelde de geheel vrij staande Roderic Schwirtz aan, die schoot richting het doel waar goaltjesdief Boris Burkhardt de 2-2 maakte.

Dezelfde Burkhardt deed dat kunstjes een paar minuten later opnieuw. Nu promoveerde hij een voorzet van Vermeulen tot treffer: 3-2. Tien minuten voor tijd leek eerst Burkhardt en daarna Pruyser het duel te beslissen. Burkhardt strandde op Van Eldonk, in de rebound schoot Pruyser via dezelfde Van Eldonk op de lat.

Dat Rotterdam uiteindelijk toch nog een punt overhield aan het topduel, dankte de thuisclub aan Hertzberger, die vlak voor tijd ook zijn tweede strafbal benutte: 3-3. Amsterdam bestreed, tot ver na het laatste fluitsignaal, de gegeven strafbal vanwege bolle kant. Uit televisiebeelden bleek dat Amsterdam daarin gelijk hadden. Het leidde tot sombere gezichten aan Amsterdamse zijde. Net als aan Rotterdamse zijde de blikken somber stonden, omdat het gat met de play-offplek nog altijd groot is.

Rotterdam - Amsterdam (3-3)
5' 1-0 (sb) Jeroen Hertzberger
36' 2-0 Thijs van Dam
42' 2-1 Billy Bakker
45' 2-2 Boris Burkhardt
48' 2-3 Boris Burkhardt
68' 3-3 (sb) Jeroen Hertzberger

HDM - SCHC (3-2)
24' 0-1 Marc Schwarz
29' 1-1 (sc) Kieran Dartée
40' 2-1 (sc) Jelmer Siersema
41' 3-1 Jelmer Siersema
62' 3-2 (sc) Mike Huisman
Een slap spelend hdm werd vorige week nog afgedroogd door Oranje-Rood. Het leek alsof de Haagse formatie het al had opgegeven, maar tegen SCHC rechtte hdm de rug en behaalde een belangrijke overwinning. Niet dat hdm nu in een klap uit de problemen is, maar mentaal is het een enorme opsteker.

Kampong - Pinoké (3-2)
40' 0-1 Joost van de Vijfeijken
41' 1-1 Philip Meulenbroek
52' 2-1 Boet Phijffer
64' 3-1 Quirijn Caspers
65' 3-2 Jannis van Hattum

HGC - Bloemendaal (0-5)
4' 0-1 Xavi Lleonart
38' 0-2 (sc) Tim Swaen
55' 0-3 Roel Bovendeert
64' 0-4 (sc) Jasper Brinkman
67' 0-5 Jamie Dwyer

Almere - HC Tilburg (4-1)
11' 1-0 Daniel de Haan
43' 1-1 (sc) Greg Nolan
52' 2-1 Stijn Jolie
55' 3-1 Terrance Pieters
66' 4-1 Daniel de Haan
Almere kreeg voor de winterstop vaak de lof, maar zelden de punten. Tegen Tilburg gaven de Flevolanders duidelijk hun visitekaartje af door ruim te winnen en de voorlaatste plaats over te doen aan de Brabanders. Aanvaller Daniël de Daan, die tot deze wedstrijd het doel nog niet had getroffen dit seizoen, maakte twee van de vier Almeerse doelpunten.

Den Bosch - Oranje-Rood (1-2)
18' 1-0 Arjen Lodewijks
23' 1-1 (sc) Mink van der Weerden
46' 1-2 (sc) Mink van der Weerden

Eerste World Cup-zege voor biatlete Hinz

Biatlete Vanessa Hinz heeft in het Finse Kontiolahti niet alleen haar eerste World Cup-podium ooit gepakt, de Duitse liet gelijk haar eerste overwinning noteren. In de Finse sneeuw was Hinz de beste op de massastart.

Hinz draaide prima mee in de voorste groep, die bij elke schietbeurt door missers van andere biatletes kleiner werd. Na de tweede schietbeurt deden er voorin nog vijf mee, na de derde keer schieten waren dat naast Hinz alleen nog de Française Anaïs Chevalier en de Italiaanse Lisa Vittozzi.

Bij de laatste schietbeurt, in staande positie, gingen zowel Chevalier als Vittozzi de fout in, terwijl Hinz - zij het met veel geluk bij het laatste schot - wederom alles raakte. Ze dook zo als eerste de slotronde in en zag haar zege niet meer in gevaar komen. Vittozzi eindigde als tweede, voor Chevalier.

Uitslag Ajax - sc Heerenveen

Ajax heeft in de Eredivisie de achterstand op PSV verkleind. De Amsterdammers wonnen in eigen huis met 4-1 van sc Heerenveen, waardoor de achterstand op de koploper teruggelopen is naar zeven punten.

Bij Ajax begon aanvoerder Veltman op de bank. De Amsterdammers schoten in eigen huis goed uit de startblokken en nadat na tien minuten de kruitdampen opgetrokken waren stond er ondanks een kansenregen voor de thuisclub nog steeds 0-0 op de borden. Pas na een half uur spelen werd de ban gebroken door de nieuwe captain De Ligt die een voorzet van Ziyech binnenkopte. Lang duurde de voorsprong niet, want Ödegaard bracht de teams via een fraai schot op gelijke hoogte.

Na de pauze begon Ajax opnieuw sterk en wederom volgde er een kansenregen voor de Amsterdammers. Na een uur spelen kwam via Tagliafico de verdiende voorsprong op de borden. Heerenveen werd wakker en kreeg plotseling weer enkele mogelijkheden. Via Van de Beek en Neres kreeg de zege van de ploeg van Ten Hag alsnog wat meer glans: 4-1.

Hakim Ziyech, man van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Hakim Ziyech, man van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

AFC Ajax

4 - 1

sc Heerenveen

31' De Ligt
59' Tagliafico
88' Van de Beek
90+3' Neres
  33' Ödegaard
 
Gele kaart: Huntelaar (AFC Ajax), Schaars (sc Heerenveen)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.523
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Kristensen
De Ligt
Wöber (Veltman/81)
Tagliafico
Ziyech
Schöne
Van de Beek
Neres
Huntelaar
Kluivert
  Hansen
Dumfries
Höegh
Pierie
Woudenberg
Schaars (Rojas/73)
Van Amersfoort
Thorsby
Ödegaard
Ghoochannejhad (Veerman/70)
Vlap (Zeneli/57)

Uitslag FC Utrecht - Vitesse

FC Utrecht heeft in de Galgenwaard een ruime overwinning geboekt op Vitesse. De nummer vier van de ranglijst klopte de nummer zes met 5-1. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

FC Utrecht

5 - 1

Vitesse

 36' Janssen
 44' Labyad
 60' v.d.Streek
 74' Ayoub
 77' Ayoub
   55' Foor
 
 Gele kaart: v.d.Streek, Janssen, (FC Utrecht), Foor, (Vitesse)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 19.607
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Klaiber
Leeuwin (Dumic/46)
Janssen
v.d.Maarel
Klich
Strieder (Kali/86)
v.d.Streek
Ayoub
Kerk
Labyad (Emanuelson/73)
  Pasveer
Dabo (Oude Kotte/79)
Kasjia
Miazga
Faye (Karavajev/46)
Serero
v.d.Werff
Mount
Foor
Matavz (Castaignos/66)
Linssen

Pedersen valt op 10 kilometer en schenkt wereldtitel allround aan Roest

Het wereldkampioenschap allround in het Olympisch Stadion in Amsterdam is zondag afgesloten met een enorme anticlimax. De Noor Sverre Lunde Pedersen was hard op weg naar de wereldtitel, maar ging op de afsluitende tien kilometer onderuit.

Pedersen mocht ruim zeven seconden verliezen op Patrick Roest om als eerste Noor sinds Johann Olav Koss (1994) wereldkampioen te worden. Na een kleine zeven kilometer was er geen vuiltje aan de lucht voor Pedersen, die juist een seconde of zeven voorsprong had op de tijd van Roest.

Op dat moment ging het echter fout: de Noor struikelde over zijn eigen schaatsen en ging hard de boarding in. Hij bleef er nog even liggen voordat hij weer overeind kwam en verder ging, maar het werd een kansloze strijd. Met 14:00.60 verloor hij dik vijftien seconden op Roest, die zo werd gekroond tot nieuwe wereldkampioen.

Pedersen reed overigens tegen Kramer, die er net als op de Spelen bijzonder weinig van bakte op de langste afstand. De negenvoudig kampioen kon dit keer zelfs niet winnen van een gevallen Pedersen en viel met 14:05,70 zelfs buiten het podium in het eindklassement, waardoor Marcel Bosker het brons pakte.

Met 13:49,49 werd Bosker achter Roest (13:44.94) derde op de tien kilometer, die verrassend werd gewonnen door de Zweed Nils van der Poel (13:40,38).

Toppers maken geen fouten tegen 'kleintjes' in Hoofdklasse dameshockey

Het verschil in de stand tussen de topploegen in de Hoofdklasse van het Nederlandse dameshockey en de 'kleintjes' is niet voor niets groot. Zo bleek tijdens de speelronde zondag, waar de staartploegen flinke nederlagen te slikken kregen.

De grootste zege was voor hdm, door Groningen met 6-2 terug te wijzen. De topper tussen Den Bosch en Oranje-Rood eindigde in een duidelijke zege voor de landskampioen: 0-3.

Oranje-Rood - Den Bosch (0-3)
Den Bosch leed vrijdag het eerste puntenverlies van het seizoen tegen Kampong (1-1), maar toonde tegen Oranje-Rood dat er met de vorm nog altijd niet veel mis is. Op de 0-3 overwinning van de Bossche formatie was niet veel af te dingen, al speelde de thuisploeg een prima wedstrijd. Net als tegen Kampong was het opnieuw Frédérique Matla die de score opende voor Den Bosch.

5' 0-1 Frédérique Matla
30' 0-2 Joosje Burg
58' 0-3 Sian Keil

Laren - Bloemendaal (3-0)
8' 1-0 Maxime Kerstholt
17' 2-0 (sc) Lieke van Wijk
59' 3-0 (sc) Lieke van Wijk

Huizen - SCHC (0-4)
1' 0-1 Claire Verhage
22' 0-2 (sc) Ginella Zerbo
27' 0-3 (sb) Ginella Zerbo
60' 0-4 Carmen Wijsman

Hurley - Kampong (2-2)
14' 1-0 Margot Zuidhof
37' 1-1 Sophie Bray
45' 1-2 Marieke van der Vis
68' 2-2 (sc) Lise Donkersloot

HDM - Groningen (6-2)
8' 1-0 (sc) Pien van Nes
37' 2-0 Fay van der Elst
38' 3-0 Fay van der Elst
39' 3-1 (sc) Leoniek Koning
55' 4-1 (sc) Pien van Nes
57' 4-2 Hedi Koning
62' 5-2 (sc) Pien van Nes
66' 6-2 (sc) Nina van der Marel

Nijmegen - Amsterdam (0-4)
8' 0-1 (sb) Lauren Stam
29' 0-2 Yasmin Geerlings
31' 0-3 Noor de Baat
52' 0-4 (sc) Lauren Stam

Xi mag langer aanblijven van Volkscongres

Het Chinese Nationale Volkscongres heeft ingestemd met een grondwetswijziging die het voor een president mogelijk maakt om meer dan twee termijnen van vijf jaar aan te blijven. Die maatregel plaveit de weg voor president Xi Jinping om onbeperkt aan de macht te blijven.

Op de jaarlijkse conferentie hebben de bijna 3000 afgevaardigden zondag in de Grote Hal van het Volk Volkspartij hun stem uitgebracht. Twee leden stemden tegen de wetswijziging en er waren drie onthoudingen.

Xi mag langer aanblijven van Volkscongres
Xi mag langer aanblijven van Volkscongres (Foto: ANP)

Pedersen neemt leiding over op WK allround, Nederlanders volgen

Schaatser Sverre Lunde Pedersen heeft op het wereldkampioenschap allround na drie afstanden de leiding overgenomen. Op de 1500 meter haalde de Noor hard uit, waardoor hij Patrick Roest van de eerste plek stootte.

Pedersen en Roest namen het in een rechtstreeks duel op en met 1:48,34 ging de zege daarin naar de zeer overtuigend rijdende Noor. Roest werd weliswaar tweede op de 1500 meter, met 1:49,87 was de achterstand aanzienlijk te noemen. 

De jonge Roest staat nog wel op de tweede plek in het klassement, maar op de afsluitende tien kilometer moet hij 7,78 seconden goed zien te maken op Pedersen. "Als ik mee had willen doen om de titel, had het beter gemoeten", erkende Roest na afloop.

Negenvoudig wereldkampioen Sven Kramer kwam met 1:50,62 niet verder dan de vijfde plek en staat in het klassement derde. Kramer moet maar liefst 16,08 seconden ten opzichte van Pedersen uit de hoge hoed zien te toveren. "Dat is wel heel veel", gaf Kramer toe.

Marcel Bosker doet niet meer serieus mee om de medailles in het eindklassement. Met 1:51,27 werd de jongeling zevende op de derde afstand, waardoor hij in het klassement op plek vier staat, een dikke halve minuut achter Pedersen.

Op de tien kilometer zijn de eerste twee van vier ritten inmiddels verreden, na een dweilpauze zullen de afsluitende ritten vanaf ongeveer 16.00 uur verreden worden: Bosker tegen Roest en Kramer tegen Pedersen.

Soler wint Parijs-Nice na secondenspel, De la Cruz wint laatste etappe

David De La Cruz heeft de slotetappe in Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Team Sky was in de regen in Nice de snelste van een kopgroep van drie renners. In de kopgroep was ook Marc Soler aanwezig. De Spanjaard van Movistar had aan de finish net voldoende voorsprong op Simon Yates uit de leiderstrui te rijden en pakt daarmee de eindzege in Parijs-Nice.

De koers brak al snel open. Na iets meer dan 20 kilometer ontstond er een kopgroep van 24 renners met daarbij alle favorieten voor de eindwinst. Nadat het even stil viel ontstond uit die kopgroep een nieuwe kopgroep van drie renners: Julian Alpahilippe (Quick Step), Jakob Fuglsang (Astana) en Omar Fraile (Astana).

Het drietal werkte goed samen en bouwde hun voorsprong uit naar één minuut op de achtervolgende groep, die wat meer was aangedikt met renners die terug aansloten. In de kopgroep viel Fuglsang weg vooraan door een valpartij.

Fraile en Alaphilippe vonden elkaar, maar de Spanjaard van Astana vond het niet snel genoeg gaan en viel aan. Alaphilippe kon niet mee en werd niet veel later opgeslokt door de achtervolgende groep. Vanuit de groep daarachter maakte Soler samen met De La Cruz de sprong naar voren en maakte de aansluiting bij Fraile. Gorka Izagirre was in eerste instantie ook mee, maar de Bask moest het tweetal al snel laten gaan.

De drie Spanjaarden hadden een mooie voorsprong van meer dan een minuut. Het sein voor klassementsleider Yates om zijn ploegmaats te laten werken. Want Soler, de best geplaatste van de drie leiders, had maar 37 seconden achterstand in het klassement en was virtueel leider.

Mateo Trentin, de laatste knecht van Yates, bracht het verschil terug tot vijftig seconden, maar op de laatste helling op dertien kilometer moest Yates passen bij een aanval van Ion Izagirre. De andere favorieten konden Izagirre wel volgen.

In de afdaling van de laatste beklimming kwam Yates weer terug in de groep van de andere favorieten, maar Soler had nog steeds een voorsprong van veertig seconden op de eerste achtervolgende groep. In de spannende slotfase hield de groep de voorsprong vast en pakte Soler de eindzege in Parijs-Nice. De la Cruz won de sprint voor de dagzege van Fraile.

WIDM 2018 - De winnaars zijn bekend!

Wie is de Mol? 2018 is alweer even van start, en dit jaar met een heus eigen forum. Om dit heuglijke feit te vieren mogen we namens IDTV en JustGames een aantal prijsjes weggeven.

JustGames stelt een aantal bordspellen beschikbaar, waarmee we straks de winnaars van de prono en de FOK!-poule blij mogen maken. Maar ook voor de mensen die de Mol dit jaar misleid heeft willen we wat bieden. Namens JustGames mogen we hiervoor nog twee extra bordspellen weggeven. En als extra prijs heeft het productiebedrijf IDTV voor ons een pakketje heuse WIDM-rekwisieten beschikbaar gesteld, bestaande uit echt 'molgeld', een joker, een enveloppe, en nog meer leukigheidjes.

Een van deze prijzen kun je winnen als je de volgende vraag juist weet te beantwoorden:
"Van wie is de stem die 'trust nobody' fluistert aan het einde van de WIDM-intro?"

Meedoen kan t/m de dag van de finale, dus tot zaterdag 10 maart 23:59. Daarna zullen 3 winnaars getrokken worden die zo snel mogelijk hun prijs in ontvangst mogen nemen!  Geef naast je antwoord ook even aan of je het bordspel of de rekwisieten wilt winnen!

Update 11-03 15:40 uur
De winnaars zijn bekend!! 

Neem mij mee naar de prijsvraag!

Biatleet Eberhard bekroont heerlijke slotronde met winst

Biatleet Julian Eberhard heeft voor de vierde keer in zijn carrière een World Cup-wedstrijd gewonnen. De rappe Oostenrijker was de beste op de massastart in het Finse Kontiolahti.

Al bij de eerste twee schietbeurten werden de nodige fouten gemaakt en na de derde schietbeurt was alleen de Duitser Arnd Peiffer van de toppers nog foutloos. Hij had dan ook de leiding in handen, maar bij de laatste keer schieten ging hij twee keer de mist in en was hij gezien.

De Fransman Martin Fourcade, die eerder al twee keer had gemist, bleef in de laatste beurt foutloos en dook als eerste de slotronde in, op vijf seconden gevolgd door de Rus Anton Shipulin, die zelf één misser achter zijn naam had. Eberhard volgde op zeventien seconden, een schier onoverbrugbaar gat.

Dat was echter buiten de langlaufsnelheid van Eberhard gerekend, want de Oostenrijker sloot in de slotkilometer aan bij Shipulin en Fourcade. Op het moment dat Eberhard inhaalde ging de Rus onderuit - buiten Eberhard's schuld om - en Fourcade kon het tempo van de Oostenrijker niet meer bijbenen.

De winst ging zo naar Eberhard, voor Fourcade, terwijl Shipulin als derde over de finish kwam en nog opgewacht werd door een zichzelf verontschuldigende Eberhard - iets wat, zo liet Shipulin ook vriendelijk blijken, niet nodig was.

Voormalig motorcoureur Ralf Waldmann overleden

Voormalig motorcoureur Ralf Waldmann is zaterdag op 51-jarige leeftijd overleden. Vermoedelijk is de Duitser overleden aan een hartaanval.

Waldmann was van 1986 tot en met 2002 actief in het wereldkampioenschap. De grootste succesen behaalde hij in de 125cc en 250cc klasse. Hij werd nooit wereldkampioen maar behaalde wel 20 overwinningen en 50 podiumplaatsen. In 1996 en 1997 werd Waldmann tweede in het WK 250cc. In de Britse Grand Prix van 2009 maakte hij nog eenmalig een rentree.

Dronken Polen zaaien onrust in Goes

De politie in Goes had afgelopen nacht haar handen vol aan een stel dronken Polen. Een kroegeigenaar aan de Grote Markt had de politie gebeld met de mededeling dat hij de dronkenlappen uit zijn zaak had gezet omdat ze constant ruzie zochten en ontzettend agressief waren naar zijn andere klanten. 

De gewaarschuwde agenten zagen de groep rond sluitingstijd buiten staan. Een van de Polen haalde vanuit het niets uit en gaf een cafébezoeker op het terras een vuistslag. De agenten wilden de man hierop aanhouden, maar hij zag ze aankomen en ging er vandoor. Terwijl hij wegrende keek hij over zijn schouder waar de aganten waren en kwam hierdoor onzacht in aanraking met een dikke boom die op zijn vluchtroute stond. 

De agenten hielden de 24-jarige man aan en gingen naar het slachtoffer om ter plekke aangifte op te nemen. Omdat de man hiervan afzag, werd de Pool direct weer in vrijheid gesteld, met een bekeuring voor het vechten op straat op zak. 

Wapenstok
De andere drie Polen bleven recalcitrant gedrag vertonen, ondanks dat ze meerdere malen gesommeerd werden om de stad te verlaten. Toen cafébezoekers aanstalten maakten om het op te nemen tegen de Poolse raddraaiers en deze laatste op hun beurt een dreigende houding richting de agenten aan namen grepen de agenten naar de wapenstok. 

Een van de mannen kreeg door dat het de agenten menens was en liep netjes in de door hen aangegeven richting. Nummer twee leek te aarzelen, maar toen er gewaarschuwd werd dat er niet geaarzeld zou worden om een politiehond in te zetten koos hij eieren voor zijn geld en ging achter nummer één aan. 

Nummer drie bleef provoceren en liep terug naar de cafés. Hierop kreeg hij een klap met de wapenstok op zijn bovenbeen en werd aangebouden. Op het bureau werd hij voor de hulpofficier van justitie geleid. Met een bekeuring voor het verstoren van de openbare orde werd hij vanmorgen rond 6 uur op vrije voeten gesteld. 

Uitslag FC Groningen - PEC Zwolle

FC Groningen heeft voor het eerst in negen competitieduels weer eens gewonnen. Voor PEC Zwolle houden de belabberde resultaten juist aan door de 2-0 nederlaag in het hoge noorden. 

Groningen, dat via Mimoun Mahi (volley) en Tommie van de Looi (naast) al gevaarlijk was, kwam na 25 minuten door een eigen doelpunt van Ryan Thomas op 1-0. Hij werkte de bal in eigen doel na een voorzet van Van Weert. In de laatste minuut bracht Ajdin Hrustic de verlossing. 

FC Groningen

2 - 0

PEC Zwolle

 25' Thomas (e.d.)
 90' Hrustic
   
 
 Gele kaart: Warmerdam, (FC Groningen), E.Bakker,v.Polen, v.d.Berg, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 17896
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Te Wierik
Memisevic
Warmerdam
Doan
v.d.Looi
Mahi
Bacuna
Hrustic (Antuna/90 6)
v.Weert (Reis/77)
  Boer
Ligeon (Parzyszek/88)
Dekker
Sandler
v.Polen
Thomas
Saymak
E.Bakker (v.d.Berg/46)
Namli
Menig
Mokhtar (Ondaan/46)

Royden Lam en Asada winnen eerste toernooien PDC Asia Tour, negendarter Malidem

Darters Ting Chi Royden Lam en Seigo Asada zijn de eerste twee winnaars geworden van de nieuwe PDC Asia Tour. De PDC groeit en wil met een Aziatische tour het darten in het Oosten verder professionaliseren. 

De Asia Tour bestaat uit tien toernooien in Zuid-Korea, Japan, Hong Kong, Taiwan en Maleisië. De beste vier spelers na tien toernooien plaatsen zich uiteindelijk voor het wereldkampioenschap. 

In het eerste toernooi van de Asian Tour verschenen er naast veel lokale spelers ook de continentale topspelers aan de start. Zo zijn naast Royden Lam en Asada ook Paul Lim en Haruki Muramatsu van de partij. De eerste finale ging tussen Royden Lam en Noel Malicdem. Het werd 5-3 voor de darter uit Hong Kong, maar Malicdem schreef geschiedenis door de eerste negendarter te gooien. 

Negendarter voor Noel Malidem. (Bron: YouTube)


2018 PDC Asian Tour Event One - Quarter-Finals
Lourence Ilagan 5-3 Christian Perez
Noel Malicdem 5-2 Benedicto III Ybanez
Royden Lam 5-2 Lihao Wen
Yuya Higuchi 5-4 Yuki Yamada

Semi-Finals
Noel Malicdem 5-3 Lourence Ilagan
Royden Lam 5-2 Yuya Higuchi

Final
Royden Lam 5-3 Noel Malicdem - Noel Malicdem hits nine-dart finish

Zondag bleek Seigo Asada de sterkste. Zaterdag werd hij nog bij de laatste 32 uitgeschakeld. Nu was er het dagsucces. In de finale overleefde hij drie matchdarts tegen Hyun Zul Park, en won met 5-4. Park mocht aan de finale beginnen en tot en met 4-4 gingen de legs met de pijlen mee. Park  opende met 180, terwijl Asada begon met 100. Uiteindelijk mistte Park de dubbel twintig voor een 120-finish om in zijn volgende beurt nogmaals twee matchdarts te missen. Asada wist hiervan te profiteren en gooide 56 uit om Asian Tour 2 te winnen. Met gemiddeldes van 83.3 (Asada) en 76.4
(Park) was de finale geen hoogstaande wedstrijd, maar het finishen van Park was wel uitstekend, namelijk 50%. Asada bleef steken op 29%. 

Event Two - Quarter-Finals
Arashi Matsumoto 5-2 Keita Ono
Seigo Asada 5-2 Haruki Muramatsu
Pupo Llieh 5-3 Paul Lim
Hyun-Chul Park 5-2 Benedicto III Ybanez

Semi-Finals
Seigo Asada 5-4 Arashi Matsumoto
Hyun-Chul Park 5-2 Pupo Llieh

Final
Seigo Asada 5-4 Hyun-Chul Park

'Air France-KLM geïnteresseerd in Air India'

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM en partners Delta Air Lines en Jet Airways hebben interesse in de Indiase nationale luchtvaartmaatschappij Air India. De drie bedrijven willen een gezamenlijk bod doen, vernam het Indiase persbureau PTI van bronnen.

India wil van het verlieslatende Air India af. Voor biedende bedrijven kan de luchtvaartmaatschappij echter wel interessant zijn vanwege onder meer de landingsrechten die ze heeft.

India heeft nog niet bepaald hoe de verkoop van Air India precies vorm krijgt. De burgerluchtvaartautoriteiten hebben wel al laten weten dat de Indiase budgetluchtvaartmaatschappij IndiGo en een niet bij naam genoemde buitenlandse luchtvaartmaatschappij interesse hebben getoond.

Naar verwachting wordt Air India in vier delen verkocht. Air India en budgetdochter Air India Express zouden als één bedrijf op de markt komen. Regionale luchtvaartmaatschappij Alliance Air, bagage- en passagiersafhandelaar Air India Air Transport Services en onderhoudsbedrijf Air India Engineering Services zouden dan als aparte ondernemingen op de markt komen.

'Air France-KLM geïnteresseerd in Air India'
'Air France-KLM geïnteresseerd in Air India' (Foto: ANP)

Langlaufster Bjørgen niet te kloppen op 30 kilometer

Langlaufster Marit Bjørgen heeft op fraaie wijze de 30 kilometer vrije stijl in Oslo gewonnen. Op en rond de beroemde Holmenkollen zag de veelvoudig olympisch kampioene hoe landgenote Ragnhild Haga, de Zweedse Charlotte Kalla en de Amerikaanse Jessica Diggins er vandoor gingen, maar Bjørgen hield het hoofd koel en wachtte op het juiste moment om toe te slaan.

Met nog drie kilometer te gaan had het trio Haga, Diggins en Kalla nog altijd de leiding in handen, maar Bjørgen kwam er in rap tempo naartoe, met landgenote Astrid Uhrenholdt Jacobsen in haar kielzog. Een dikke kilometer voor de finish was het gat zo goed als gedicht en dus werd het spannend in de strijd om de winst.

In de slotkilometer draaide Bjørgen op het laatste echte klimmetjes gelijk volle bak het gas open, waardoor Jacobsen er direct na de aansluiting weer af moest. Kalla kon nog even volgen, maar ook zij kon niet tegen het geweld van Bjørgen op, die solo over de finish kwam. Diggins viel Kalla en Haga nog aan en pakte de tweede plaats, voor Haga.

Rakitic: "Ik zou de deur nu voor hem openen"

Ivan Rakitic heeft de deur opengezet voor een terugkeer van Neymar bij Barcelona. De Braziliaan vertrok afgelopen zomer naar Paris Saint-Germain.

De aanvaller vertrok voor een recordbedrag van 222 miljoen euro van Spanje naar Frankrijk. In dertig wedstrijden was Neymar goed voor 29 doelpunten en negentien assists, maar een gebroken middenvoetsbeentje betekende voorlopig het einde van het seizoen voor hem.

De 83-voudig international zou niet helemaal op zijn gemak zijn in Parijs en hij wordt nadrukkelijk gelinkt aan een terugkeer naar Spanje, naar Real Madrid. Ook een sensationele terugkeer naar Barcelona zou tot de mogelijkheden behoren. Ernesto Valverde ontkende het, maar Rakitic ziet het wel zitten.

"Hij heeft me niets verteld, maar als het aan mijn ligt, zou ik de deur nu voor hem openen", vertelt de Kroatische middenvelder in gesprek met Spaanse media. "Niet alleen vanwege de relatie die ik heb met hem, maar ook vanwege het type speler dat hij is. Ik zou Neymar altijd een plek in mijn team geven."

Rienstra: "Hij zei toen al: 'Ik twijfel'"

Erwin van de Looi stapte dinsdag op als trainer van Willem II, maar kende daarbij de nodige twijfel, stelt Ben Rienstra.

"Ja, ik heb nog contact gehad met Van de Looi. Gisteren nog, na de wedstrijd, hij stuurde een berichtje. Hij feliciteerde ons", vertelt Rienstra bij De Tafel van Kees op FOX Sports. Willem II was met 5-0 te sterk voor koploper PSV en deed daarmee goede zaken in de degradatiestrijd.

"Hij zei ook: 'Respect hoe je ermee om bent gegaan, ook met de supporters. Dat wordt gewaardeerd'. Ik had goed contact met Van de Looi. Dinsdag kwam het bericht naar buiten dat hij zou vertrekken. Toen hebben wij als spelers, samen met de directie, gezegd: We staan achter je. Hij zei toen al: 'Ik twijfel'."

De 27-jarige middenvelder had nog vertrouwen in Van de Looi. "We hebben het met een groep spelers besproken en concludeerden dat we nog steeds achter de trainer staan. Ik vind het een goede trainer."

Gewonde bij schietpartij woonwagenkamp

Zaterdagnacht rond 02.00 uur werd een woonwagenkamp aan de Kasteellaan in Eindhoven opgeschrikt door meerdere schoten. De gealarmeerde politie trof ter plaatste wel bloedsporen aan, maar geen slachtoffer. Die meldde zich rond 02:30 in het ziekenhuis, waar hij op eigen kracht heen gegaan was. 

De man, een 37-jarige man uit Eindhoven, is aan verschillende schotwonden behandeld en opgenomen in het ziekenhuis. Hij verkeert volgens de politie  buiten levensgevaar. De politie is op zoek naar getuigen van het incident. Deze kunnen zich melden via de gebruikelijke wegen: 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Barcelona bereikt akkoord met Grêmio over Arthur

Barcelona heeft bevestigd een akkoord bereikt te hebben met Grêmio over een eerste optie op de aankoop van Arthur.

De Catalanen kunnen de Braziliaanse middenvelder komende zomer voor dertig miljoen euro overnemen, met daarbij een maximum van negen miljoen euro aan variabelen, zo meldt de club via de officiële kanalen.

De middenvelder begon zijn carrière in 2008 in de jeugd bij Goiás Esporte Clube en stapte in 2010 over naar Grêmio. Hij maakte zijn debuut Luiz Felipe Scolari en groeide langzaam uit tot dragende speler en won hij in 2017 de Copa Libertadores.

Arthur werd in december al gefotografeerd in het shirt van de Catalanen tijdens een ontmoeting met Barcelona's technisch directeur Robert Fernández, waarbij de speler al lange tijd in verband wordt gebracht met een overgang naar Camp Nou.

De komst van Arthur zou het vertrek van André Gomes kunnen betekenen bij Barcelona. De Portugees is al in de pikorde gedaald naar de komst van Philippe Coutinho in januari en hij wordt in verband gebracht met Manchester United en Tottenham Hotspur.

13-jarige kunstschaatsster schrijft geschiedenis op WK junioren

Ze is pas 13 lentes jong, maar kunstschaatsster Alexandra Trusova gaat de geschiedenisboeken in. De piepjonge Russische kroonde zich in het Bulgaarse Sofia tot wereldkampioene junioren en deed dat op zeer bijzondere wijze.

In haar vrije kür werd Trusova de eerste kunstschaatsster ooit die een viervoudige toe loop wist te landen. Daar bleef het niet bij, want met een eveneens keurig uitgevoerde viervoudige Salchow werd de tiener tevens de eerste kunstschaatsster ooit die twee viervoudige sprongen in één kür met succes neerzette.

Trusova werd beloond met een technische score die mijlenver boven die van Alina Zagitova lag tijdens de gouden vrije kür van Zagitova op de Olympische Spelen vorige maand. In de uitvoering heeft Trusova weliswaar nog het nodige te leren, maar met haar totale puntentotaal van 225,52 zette ze een score neer waar in de kunstschaatsgeschiedenis slechts vier vrouwen overheen zijn gekomen.

Trusova's score in de vrije kür, 153,49 punten, is zelfs goed voor de derde plek op de eeuwige wereldranglijst, met alleen olympisch kampioene Zagitova - zelf ook nog maar 15 jaar - en de 18-jarige dubbel wereldkampioene Evgenia Medvedeva boven zich. De 13-jarige Trusova zou op de Spelen met haar totaalscore overigens vierde zijn geworden.

De vrije kür van Trusova in Sofia (Bron: YouTube)

Nederlandse snowboardcrossers stranden in kwartfinales, Italiaanse winst

Snowboardcrossers Karel van Goor en Glenn de Blois hebben in de teamwedstrijd tijdens de World Cup in Moskou niet voor een verrassing kunnen zorgen. De Blois werd een dag eerder nog zeer knap vijfde, een unieke prestatie voor een Nederlander, maar zondag lukte het niet.

In de teamwedstrijd bestaan de teams uit twee snowboarders. Op het moment dat de eerste de finish passeert, mag de tweede uit het team van start, waarbij de winst uiteraard is voor degene die als eerste de finish passeert. Van Goor hield zich prima staande en De Blois leek in de slotmeters nog serieus kans te maken, maar hij kwam net tekort.

De winst was voor de Italianen Emanuel Perathoner en Omar Visintin, die Alessandro Hämmerle en Julian Lüftner uit Oostenrijk net de baas waren. Nelly Moenne Loccoz en Chloe Trespeuch pakten bij de dames namens Frankrijk de winst, voor Zoe Bergermann en Tess Critchlow uit Canada.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Jansrud wint verrassende super-G voor eigen publiek

Skiër Kjetil Jansrud heeft op de Olympiabakken in het Noorse Kvitfjell voor eigen publiek de super-G gewonnen, al de zevende World Cup-overwinning voor de Noor op de olympische piste van 1994.

Jansrud zette een heerlijke run neer en dook bijna een halve seconde onder de tijd van de Oostenrijkse leider Hannes Reichelt. Niet veel later kwam de Zwitser Beat Feuz naar beneden en Kugelblitz gaf 0,22 seconden toe op de Noor, wat wel goed bleek voor plek twee. Voor twee van de favorieten ging het fout: de Noor Aksel Lund Svindal miste een poortje, olympisch kampioen Matthias Mayer uit Oostenrijk deed dat even later ook.

De strijd om plek drie was spannend en lang leek Reichelt die plek te pakken. De Zwitser Mauro Caviezel dook er 0,02 seconden onder, maar ook hij haalde het niet: de als 25e gestarte Noor Adrian Smiseth Sejersted was nog eens 0,11 seconden sneller en nam de derde plek over, wat hem voor eigen publiek zijn eerste World Cup-podium ooit op leek te leveren.

Sejersted keek met geknepen billen hoe de Canadees Manuel Osborne-Paradis op één tiende van een seconde strandde, en daarna leek het wel veilig. Niets bleek echter minder waar: met startnummer 49 kwam Brice Roger nog naar beneden en de Fransman dook één honderdste van een seconde onder Sejersted's tijd door, waardoor de Noor zijn fraaie podiumplek alsnog in het water zag vallen. 

Drankrijder zonder rijbewijs met cocaïne

Surveillerende agenten reden zaterdag rond 17.00 uur over de Havenoordseweg in Waarde toen zij een busje zagen rijden. Ze besloten het busje en de bestuurder te controleren.

Bij het aanspreken van de 30-jarige bestuurder uit de gemeente Reimerswaal bleek al meteen dat hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Het was al de derde maal dat de man betrapt werd op het rijden zonder geldig rijbewijs, daarom is de auto waarin hij reed in beslag genomen door de agenten. Ook heeft de man een blaastest ondergaan. Hieruit bleek dat hij gedronken had. De man is aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Ophoudkamer
Op het bureau moest de man in een ophoudkamer plaatsnemen. Dan is het de bedoeling dat de aangehouden verdachte al zijn spullen bij de agenten inlevert, die worden dan in een fouilleringszak gedaan en later, als de verdachte weer in vrijheid gesteld wordt, krijgt hij zijn spullen weer terug. Nu troffen de agenten in de fouillering van de verdachte een zakje met cocaïne aan.

Dat was voor de agenten reden om ook een speekseltest bij de man uit te voeren. Die test gaf aan dat de man onder invloed van cocaïne was. Door een GGD-arts is bloed afgenomen bij de man. Dit wordt opgestuurd naar het NFI dat het bloed gaat onderzoeken. De uitslag hiervan wordt op een later moment bekend. De zaak zal worden besproken met het Openbaar Ministerie. Na het afleggen van een verklaring is de man in vrijheid gesteld.

Golfer Luiten gedeeld negende in India, titel voor Wallace

Joost Luiten is gedeeld negende geworden op het Indian Open. De 32-jarige golfer kwam op de slotdag in New Delhi de top tien weer binnen na een ronde van 72 (levelpar) slagen. De zege in India ging naar naar de Engelsman Matt Wallace.

Luiten was na de derde dag afgezakt naar een gedeelde twaalfde plaats na wisselvallige dag. De golfer begon op de eerste negen holes goed met twee birdies, maar op de laatste negen holes moest Luiten twee bogeys noteren op zijn scorekaart, waardoor hij uit kwam op levelpar voor zijn ronde.

De Engelsman Andrew Johnston dwong dankzij een ronde van -6 een play-off af om te beslissen wie de titel zou winnen in India. Daarin bleek Wallace, die na de derde ronde al aan de leiding stond, de beste. Hij boekte zijn tweede zege op de Europese tour dankzij een birdie op de eerste extra hole.

Bokser Garcia pakt wereldtitel in vierde gewichtsklasse

Bokser Mikey Garcia heeft zich zaterdagavond in een bijzonder rijtje gevochten. De 30-jarige Amerikaan rekende in het Freeman Coliseum in San Antonio af met de Rus Sergey Lipinets en veroverde daarmee diens IBF-wereldtitel in het superlichtgewicht (-63,5kg), het vierde gewicht waarin Garcia een wereldtitel veroverde.

Garcia was al eens in het bezit van de WBO-wereldtitels in het vedergewicht (-57,2kg) en supervedergewicht (-59kg), en is sinds januari vorig jaar de regerend WBC-wereldkampioen in het lichtgewicht (-61,2kg). Tegen Lipinets stond de vierde titel op het spel en de Rus wist zijn Amerikaanse opponent nauwelijks echt in de problemen te brengen.

Zo nu en dan kwamen een paar klappen wel aan, maar Garcia had de hele partij de overhand en wist Lipinets in de zevende ronde zelfs tegen het canvas te slaan, iets wat geen enkele bokser eerder voor elkaar kreeg. De Rus stond weer op en de twee gingen tot het einde door, maar na twaalf ronden besloot de jury dat Garcia de duidelijke winnaar was.

De hoogtepunten van Garcia - Lipinets (Bron: YouTube)

De Wit-Rus Kiryl Relikh vocht in dezelfde gewichtsklasse als Garcia en Lipinets tegen de Cubaan Rances Barthelemy om de vacante WBA-wereldtitel. De 28-jarige Relikh verloor zijn vorige twee partijen, waaronder in mei vorig jaar tegen Barthelemy, wat volgens velen een controversiële beslissing was.

Relikh kreeg nu kans op revanche en die greep hij met beide handen aan. Met 1237 slagen tegen slechts 494 van Barthelemy was de Wit-Rus veruit de bovenliggende partij en dat erkende de jury na twaalf ronden door hem een ruime, unanieme overwinning te geven.

In het StubHub Center in Carson stond ook een wereldtitelstrijd op het programma en wel om de WBO-titel in het vedergewicht. Oscar Valdez en de Brit Scott Quigg, die bij de weging te zwaar was, gingen er twaalf ronden volle bak in en na afloop werd de Mexicaan aangewezen als winnaar, de vierde keer dat hij zijn titel met succes verdedigde.

De Argentijn Brian Castãno stapte in Parijs in de ring tegen de Fransman Cedric Vitu, met als inzet de WBA-wereldtitel in het lichtmiddengewicht (-69,9kg). Castãno was in die klasse de interimkampioen en met een technische knock-out in de twaalfde ronde promoveerde hij zichzelf tot de officiële wereldkampioen.

Castaño - Vitu, met vanaf 3:10 de beslissende slagen van de Argentijn (Bron: YouTube)

Fun met Funda #91 Authentieke kerk

In Luttelgeest staat voor een prikkie een authentieke kerk te koop. Uiteraard is het een beschermd gemeentelijk monument en is het expliciet verboden om het pand te gebruiken als bordeel, bar, dancing of soortgelijke activiteiten of (overige) horecagelegenheid in de ruimste zin van het woord. Tevens is het niet toegestaan om de kerk te gebruiken in de sfeer van drugs-, seks-, gok- en wapenindustrie. 

Liever alle foto's onder elkaar zien? Skip dan naar de laatste pagina! 

Authentieke kerk in Luttelgeest  (Foto: Funda)
Authentieke kerk in Luttelgeest (Foto: Funda)

Imponerende zege racetalent Van Kalmthout in VS

Coureur Rinus van Kalmthout is het nieuwe raceseizoen in de Verenigde Staten op uitermate sterke wijze begonnen. De 17-jarige Hoofddorper, in de VS racend als Rinus VeeKay, debuteerde vorig jaar in de autosport en promoveerde direct van het Formule 2000-kampioenschap naar het Pro Mazda Championship, de op één na laatste stap onder de IndyCar Series.

Op de straten van St Petersburg in Florida kwalificeerde Van Kalmthout zich na wat technische problemen op een achtste plek, maar bij de start schoof hij gelijk een heel stuk naar voren. Harrison Scott zorgde in de eerste bocht voor wat chaos met een iets te enthousiaste inhaalactie, terwijl regerend F2000-kampioen en polesitter Oliver Askew zich verremde. Van Kalmthout bleef zeer kalm en kwam plotseling als derde de bocht uit.

Na een crash in het middenveld kwam de safety car de baan op en bij de herstart sloeg de Nederlandse tiener nog eens toe. Hij haalde Juncos-teamgenoot Robert Megennis buitenom in de eerste bocht in en reed richting Parker Thompson. De Canadees kon pareren, maar bij een volgende herstart was hij kansloos tegen de inhaalsdrift van Van Kalmthout, die Thompson in het restant van de race achter zich kon houden en dus gelijk zijn eerste zege bij mocht schrijven.

Zondag wordt de tweede race verreden in St Petersburg, waar om 17.30 uur Nederlandse tijd de eerste IndyCar-race van het jaar gehouden wordt, live te zien op Ziggo Sport. Van Kalmthout start in de tweede Pro Mazda-race vanaf poleposition en de race, die na de IndyCar verreden wordt, zal via onderstaande stream live te zien zijn.

Livestream voor de Road to Indy-klassen en de IndyCar-trainingen (Bron: YouTube)

Sigrid Kaag brengt bezoek aan D.R. Congo

Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking brengt komende maandag en dinsdag een bezoek aan de Democratische Republiek Congo (DRC). Met name haar reis naar de crisisregio Tanganyika in het oosten van het land is een belangrijk onderdeel van haar programma. "In Congo woedt een vergeten conflict. Met miljoenen ontheemden, doden en gewonden. Seksueel geweld, ziektes en ondervoeding leveren een hartverscheurend beeld op. Ondanks herhaaldelijke pogingen om vrede en veiligheid in het land te brengen, laait geweld tussen strijdgroepen steeds weer op. Met als gevolg één van de ernstigste rampen van dit moment. Maar we kunnen deze mensen niet in de steek laten."

Congo kent een geschiedenis van geweld en conflict. Alleen al in de periode 1998-2006 zijn ruim vijf miljoen mensen omgekomen. En opnieuw is de situatie kritiek. Door mensenrechtenschendingen komen dagelijks mensen om. Het Wereldvoedselprogramma van de VN vreest de komende maanden tienduizenden doden als gevolg van ziekten en hongersnood. In Tanganika zal de minister ontmoetingen hebben met ontheemden, hulpverleners en lokale autoriteiten.

In deze provincie verblijven momenteel een half miljoen mensen die op de loop zijn voor geweld en onder primitieve omstandigheden moeten zien te overleven. Tijdens dit onderdeel van haar programma wordt Kaag vergezeld door Mark Lowcock, onder-Secretaris Generaal van de VN voor humanitaire zaken en noodhulpcoördinator. Lowcock zal aansluitend in New York de VN Veiligheidsraad (VNVR) informeren over de actuele ontwikkelingen in de regio. Nederland is deze maand voorzitter van de VNVR.

Sloppenwijken
De reis van de minister begint in Kinshasa. Daar spreekt ze met leden van de Congolese regering, maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers van Monusco, de vredeshandhavingsmissie van de VN in Congo. In deze gesprekken zal niet alleen de humanitaire situatie maar ook het politieke proces in Congo worden aangekaart, waar geplande verkiezingen al enkele malen zijn uitgesteld. Verder zal Kaag een bezoek brengen aan een van de grootste sloppenwijken van Kinshasa en daar ontmoetingen met bewoners hebben.

In de afgelopen vijf jaar is door de internationale gemeenschap in totaal 2.8 miljard USD aan noodhulp beschikbaar gesteld. Nederland heeft sinds 2013 ongeveer 45 miljoen euro vrijgemaakt voor de Congolese bevolking (via directe bijdragen). Daarmee zijn meer dan 140 miljoen mensen geholpen. Maar ook op andere manieren is gewerkt om vrede en stabiliteit in het land en de regio te verbeteren, onder meer met programma’s gericht op het tegengaan van seksueel geweld en armoedebestrijding. De indrukken en ervaring die minister Kaag tijdens de reis opdoet leveren tevens waardevolle input op voor de beleidsnota waar ze momenteel aan werkt. Deze zal medio mei worden gepresenteerd.

Noorse schansspringers veel te sterk op eigen Holmenkollen

De Noorse schansspringers hebben de landenwedstrijd tijdens de World Cup in de eigen hoofdstad Oslo gewonnen. Op de beroemde Holmenkollen stond er geen maat op het dream team van Daniel André Tande, Andreas Stjernen, Johann André Forfang en Robert Johansson.

De eerste van de acht Noorse sprongen, Tande's sprong in de eerste ronde, viel nog een klein beetje tegen, maar daarna kwamen de Noren los. Alleen Forfang en Johansson lieten beiden één keer een heel klein beetje liggen, maar dat mocht geen naam hebben en dat was zeker niet genoeg om het spannend te maken.

Maciej Kot, Stefan Hula, Dawid Kubacki en Kamil Stoch gaven namens Polen veel toe op de Noren, maar waren op hun beurt wel duidelijk de nummers twee. Oostenrijk wist met eindelijk een degelijke Gregor Schlierenzauer na lange tijd weer eens een podium te pakken, door Duitsland - waar Karl Geiger en Markus Eisenbichler wisselvallig sprongen - met miniem verschil te verslaan.

De wedstrijd maakt ook onderdeel uit van het RAW AIR-toernooi, bestaande uit tien wedstrijden in Noorwegen, met geen enkele rustdag. Ook de individuele scores in teamwedstrijden en de kwalificaties tellen mee, waarmee de teamwedstrijd in Oslo de tweede wedstrijd was. Stoch staat aan de leiding, voor Johansson, Forfang, Stjernen en Kubacki.

Zondag gaat RAW AIR verder met de individuele wedstrijd in Oslo, die om 14.20 uur begint.

Schaatsster Beune haalt hard uit met wereldrecords op WK junioren

Schaatsster Joy Beune heeft met enorm vertoon van macht de wereldtitel bij de junioren gepakt. In het Amerikaanse Salt Lake City reed de Nederlandse op dag één al een wereldjuniorenrecord op de 1500 meter, en daar kwamen er zaterdag nog twee bij.

Met 1:14,95 minuten stond het wereldjuniorenrecord op de 1000 meter al ruim vier jaar op naam van de Zuid-Koreaanse Kim Hyun-yung, maar dat ging er in Salt Lake aan. Eerst deed Jutta Leerdam dat en ruim ook: 1:14,38. Dat record stond niet lang, want in de slotrit snelde Beune zelfs naar 1:14,21 en dus haar tweede wereldrecord van het weekeinde.

Op de 3000 meter was het wederom raak voor Beune, die twee honderdsten van een seconde onder Antoinette de Jong's ruim vier jaar oude record van 3:59,47 dook. Kanttekening daarbij is wel dat Beune met een zogenaamde kwartetstart reed, dus met aan beide kanten van de baan een startend paar. De 18-jarige Beune is de 21e schaatsster die onder de vier minuten duikt op de drie kilometer.

In het algemeen klassement is de titel na drie wereldrecords en een vijfde plek op de 500 meter uiteraard voor Beune, die Jutta Leerdam achter zich houdt. Op grote afstand ging het brons naar Elisa Dul, waarmee het Nederlandse podium compleet was.

Bij de mannen stond er geen maat op de Noorse topfavoriet Allan Dahl Johnsson, die de Canadees Tyson Langelaar ver achter zich liet. Francesco Betti uit Italië pakte het brons in het eindklassement, maar een en ander had zomaar heel anders af kunnen lopen: de Canadees David la Rue werd op de afsluitende vijf kilometer wegens een verkeerde wissel gediskwalificeerd, terwijl hij mee streed om het goud.

De titelstrijd bij de mannen leverde één wereldrecords voor junioren op: Koki Kubo uit Japan raffelde de 1000 meter af in 1:07,76 minuten, waarmee hij de Zuid-Koreaan Chung Jae-woong's record van 1:08,11 al na een week uit de boeken reed. Tjerk de Boer en Teun de Wit eindigden in het klassement namens Nederland als negende en veertiende, Louis Hollaar ging op de 1000 meter onderuit en was klaar.

3 aanhoudingen na eenzijdig ongeval

Drie personen, allen afkomstig uit Lelystad, zijn aangehouden na een eenzijdig ongeval op de A6 bij Lelystad. De betrokkenen hebben de plaats van het ongeval verlaten en zijn zelfstandig naar het ziekenhuis gegaan.

Het ongeval gebeurde zondagochtend rond 5.30 uur. Eén van de inzittenden raakte zwaar gewond. De politie onderzoekt wie er op het moment van het ongeval achter het stuur zat en of er alcohol in het spel was.

3 aanhoudingen na eenzijdig ongeval (Foto: stockfoto Politie.nl)
3 aanhoudingen na eenzijdig ongeval (Foto: stockfoto Politie.nl)

Man komt om het leven bij eenzijdig ongeval

Een 46-jarige automobilist uit Winschoten is in de nacht van zaterdag op zondag bij eenzijdig ongeval op de Oostelijke Rondweg om het leven gekomen. Door nog onbekende oorzaak raakte de man met zijn auto van de weg en botste tegen een boom.

Het slachtoffer overleed op de plaats van het ongeval. Verkeersspecialisten van de politie doen nader onderzoek naar de exacte toedracht van dit eenzijdig ongeval.

Catalaanse separatisten zondag de straat op

De Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging ANC heeft opgeroepen tot een betoging zondag in Barcelona. Die begint om 17.00 uur, meldt het Spaanse persbureau Europa Press. Onder het motto 'Een Republiek nu' eist de ANC van de separatistische politieke partijen dat ze nu eindelijk vaart gaan zetten achter de vorming van een regering.

Die moet dan werk maken van het uitroepen van een Catalaanse republiek, zoals de separatisten eind oktober hebben aangekondigd. De ANC is zeer kritisch over het besluit van de vroegere Catalaanse leider Carles Puigdemont om zich terug te trekken als kandidaat voor het presidentschap van de regio. De naar België uitgeweken Puigdemont maakte donderdag via sociale media bekend dat hij "voorlopig afziet" van het presidentschap om de vorming van een nieuwe regering makkelijker te maken.

De ANC wil mensen en organisaties samenbrengen, die zich voor een onafhankelijke staat willen inzetten. Daarbij maakt het niet uit welke ideologie of politieke kleur die mensen hebben.

Catalaanse separatisten zondag de straat op
Catalaanse separatisten zondag de straat op (Foto: ANP)

Nederland en België verdelen play-offplaatsen BENE-League

Het reguliere seizoen in de Nederlands-Belgische BENE-League zit er voor de heren handballers weer op. Na de laatste speelronde op zaterdag zijn nog vier ploegen over die gaan strijden om de titel, waarbij beide landen twee ijzers in het vuur hebben.

De OCI-Lions uit Sittard rekenden in de Stadssporthal met 26-22 af met Sporting Neerpelt, waardoor de plek in de Final Four zeker was. Titelverdediger Achilles Bocholt ging in Sporthal De Heuf in Panningen hard onderuit tegen Herpertz Bevo (40-27), maar die ruime zege was voor de Limburgers nét niet genoeg om zich voor de play-offs te plaatsen.

Concurrent Fiqas/Aalsmeer won op bezoek bij Hurry Up met 19-28, waardoor de Aalsmeerse ploeg met een vier goals beter doelsaldo boven Bevo als vierde eindigt. De Lions en het Belgische Initia Hasselt sluiten af met 31 punten, één meer dan Bevo, waardoor de club uit Panningen de play-offs op zure wijze mis is gelopen.

Volgende week spelen Aalsmeer en Bocholt tegen elkaar in de halve finales van de Final Four in Den Bosch, net als de Lions en Hasselt.

Uitslagen BENE-League handbal zaterdag
JMS/Hurry Up (NED) - Fiqas/Aalsmeer (NED) 19-28
Callant Tongeren (BEL) - Sasja HC (BEL) 33-20
OCI-Lions (NED) - Sporting Neerpelt (BEL) 26-22
Visé BM (BEL) - Initia Hasselt (BEL) 28-28
Herpertz Bevo (NED) - Achilles Bocholt (BEL) 40-27
Kras/Volendam (NED) - Wematr./Quintus (NED) 41-27

Handbalsters Quintus klaar in Europa, Nederlandse inbreng in Champions League

Voor de handbalsters van Quintus zit het Europese avontuur er weer op. De ploeg uit Kwintsheul stond in de kwartfinales van de Challenge Cup, het derde Europese clubtoernooi, maar was niet opgewassen tegen Lokomotiv Zagreb.

In Kroatië werd eerder al met 26-17 verloren en dus stond de ploeg in eigen huis voor een bijna onmogelijke opgave. Quintus bood prima partij, maar verloor met 24-27 alsnog en dus was het klaar.

In de Champions League rondde het Hongaarse Györ de groepsfase af met een 34-25 zege op het Sloveense Krim. Voor de ploeg van Yvette Broch en Nycke Groot was het de achtste zege in tien duels, waardoor de kwartfinales simpel bereikt werden.

In de andere groep zijn Ferencvaros uit Hongarije en het Franse Metz met zondag nog één wedstrijd te gaan ook zeker van de laatste acht. Danick Snelder en Laura van der Heijden doen dat namens Ferencvaros, terwijl Jurswailly Luciano namens Metz naar de kwartfinales gaat.

Voor keepster Tess Wester gaat het niet zo best. De Nederlands international staat met het Duitse SG Bietigheim op de laatste plek, met één zege en acht nederlagen. Sanne van Olphen hielp het Deense Viborg naar de halve finales van de EHF Cup met winst op het Noorse Larvik.

PSV toont belangstelling voor transfervrije Viergever

PSV heeft belangstelling voor de transfervrije Nick Viergever. De 28-jarige verdediger heeft een aflopend contract met Ajax en kan op 1 juli op iedere trein springen die langs komt. Viergever speelt sinds de zomer van 2014 speelt voor Ajax.

Viergever, die centraal in de verdediging en als linksback uit de voeten kan, zag afgelopen zomer een transfer naar de Bundesliga afketsen. Ajax wilde de verdediger niet laten gaan. Een nieuwe overeenkomst van zijn aflopende contract kwam er echter niet. 

Volgens AD Sportwereld zijn beide partijen dicht bij een akkoord. De verdediger moet nog medisch gekeurd worden en van handtekeningen is nog geen sprake. Wel hebben beide partijen elkaar gesproken, maar een bevestiging is er nog niet.

NHL: Westelijke toppers kennen moeilijke avond, koplopers in oosten winnen

Het was zaterdag geen makkelijke dag voor de topploegen in de Western Conference van de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. Drie van de ploegen in de top-4 leden een nederlaag. Zo gingen de koplopers, de Nashville Predators, in eigen huis na shoot-outs onderuit tegen de New Jersey Devils.

Ook de nummers drie en vier, de Winnipeg Jets en Minnesota Wild, gingen onderuit. De Jets waren in Philadelphia niet opgewassen tegen de Flyers, die in de tweede periode met twee goals toe konden slaan: 2-1. Minnesota stak de Canadese grens over en ging op bezoek bij de Edmonton Oilers, die door onder meer twee treffers van Connor McDavid met 4-1 wonnen. De nummers twee, de Vegas Golden Knights, wonnen in Buffalo na shootouts van de Sabres.

In de Eastern Conference schreef de hele top-4 juist een overwinning bij, waarbij de koplopers van de Tampa Bay Lightning zagen hoe goalie Louis Domingue hen naar een shootoutzege leidde tegen de Montreal Canadiens. De Boston Bruins (2) waren met 7-4 te sterk voor de Chicago Blackhawks, terwijl de Toronto Maple Leafs (3) na een reeks nederlagen weer eens wonnen: 5-2 tegen de Pittsburgh Penguins. De Washington Capitals, vierde in het oosten, wonnen tot slot met 0-2 op bezoek bij de San Jose Sharks.

Uitslagen NHL zaterdag
Boston Bruins - Chicago Blackhawks 7-4
Buffalo Sabres - Vegas Golden Knights 1-2 SO
Philadelphia Flyers - Winnipeg Jets 2-1
Tampa Bay Lightning - Montreal Canadiens 3-2 SO
Colorado Avalanche - Arizona Coyotes 5-2
Los Angeles Kings - St Louis Blues 2-7
San Jose Sharks - Washington Capitals 0-2
Florida Panthers - New York Rangers 4-3 SO
Toronto Maple Leafs - Pittsburgh Penguins 5-2
Nashville Predators - New Jersey Devils 2-3 SO
Edmonton Oilers - Minnesota Wild 4-1

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

NBA: Westbrook nadert 100e triple double

De basketballers van de Oklahoma City Thunder hebben in de eigen Chesapeake Energy Arena een 104-94 zege op de San Antonio Spurs bij kunnen schrijven, na een wedstrijd waarin OKC vrijwel continu een relatief kleine voorsprong verdedigde.

Russell Westbrook was weer eens de grote man bij de Thunder. Met 21 punten, twaalf rebounds en tien assists tekende hij voor zijn negentiende triple double van het seizoen en de 98e uit zijn carrière. Hij heeft er nog twee nodig om als vierde speler ooit de honderd te halen, na Jason Kidd (107), Magic Johnson (138) en Oscar Robertson (181).

Uitslagen NBA zaterdag
Charlotte Hornets - Phoenix Suns 122-115
Miami Heat - Washington Wizards 129-102
Dallas Mavericks - Memphis Grizzlies 114-80
Oklahoma City Thunder - San Antonio Spurs 104-94
Los Angeles Clippers - Orlando Magic 113-105

De beste plays van de dag (Bron: YouTube)

Non overlijdt in rechtszaak tegen Katy Perry

Een non die verwikkeld was in een juridisch geschil over een klooster dat Katy Perry graag wil kopen, is vrijdag tijdens een rechtszitting overleden. Kort voor haar overlijden gaf ze nog een tv-interview en riep ze de zangeres op om af te zien van de koop.

Zuster Catherine Rose Holzman (89) was een van de twee nonnen die zich fel verzetten tegen de verkoop van het klooster door het aartsbisdom van Los Angeles. Perry zou het pand in 2015 kopen voor 14,5 miljoen dollar (12,9 miljoen euro) van het aartsbisdom, maar de nonnen staken hier een stokje voor. Zuster Catherine Rose en zuster Rita Callanan voelden zich ongemakkelijk bij de verkoop aan de I Kissed a Girl-zangeres en verkochten het klooster op eigen houtje aan een restauranteigenaar, zonder toestemming van het aartsbisdom.

Volgens advocaten van het aartsbisdom hadden de nonnen hier het recht niet toe. Door het overlijden van de non loopt de rechtszaak vertraging op.

De aartsbisschop van Los Angeles, Jose Gomez, reageerde met een verklaring op het overlijden van de non. "Zuster Catherine Rose heeft de kerk jarenlang met toewijding en liefde gediend. Vandaag herinneren we ons haar leven met dankbaarheid." Kort voor haar dood sprak zuster Catherine Rose nog met een tv-ploeg van Fox11 LA. In haar laatste interview deed ze een dringende oproep aan de zangeres. "Aan Katy Perry, stop alsjeblieft. Het doet niemand goed. Veel mensen raken hierdoor gekwetst."

Non overlijdt in rechtszaak tegen Katy Perry
Non overlijdt in rechtszaak tegen Katy Perry (Foto: BuzzE)

Bertens biedt Williams partij, maar verliest wel

Tennisster Kiki Bertens is in de tweede ronde van het prestigieuze toernooi van Indian Wells uitgeschakeld. De Nederlandse nam het op tegen niemand minder dan Serena Williams, die na ruim een jaar zwangerschapspauze haar comeback maakt.

Bertens wist het de Amerikaanse knap lastig te maken en kwam in set één zelfs op een 5-3 voorsprong. Door een dubbele fout leverde ze haar service echter weer in, waarna de tiebreak ook onder meer door een dubbele fout en een forse afzwaaier verloren ging.

Williams leek in set twee de winst te pakken, maar op 5-4 brak Bertens haar, waardoor het toch weer spannend werd. Na een dramatische opslagbeurt van Bertens, met onder meer twee dubbele fouten, kon Williams het echter alsnog afmaken: 6-7 (5), 5-7.

Bij de mannen viel het doek al vroeg voor de mondiale nummer vier, Grigor Dimitrov. Hij moest in drie sets zijn meerdere erkennen in de Spanjaard Fernando Verdasco (ATP-39): 7-6 (4), 4-6, 6-3.

'Sporen zenuwgas in restaurant Salisbury'

De Britse politie heeft sporen gevonden van zenuwgas in de pizzeria in Salisbury waar de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia afgelopen zondag lunchten. Het paar werd enkele uren later bewusteloos gevonden op een bankje.

Volgens de BBC hoeven mensen die tegelijk met de Skripals in het restaurant waren zich geen zorgen te maken. Ook zijn er geen aanwijzingen dat iemand in het restaurant iets met het gas te maken had. De Britse zender SkyNews meldde vrijdag dat de politie ervan uitgaat dat de twee in Skripals woning in Salisbury zijn vergiftigd.

De pizzeria is een van de locaties die nog altijd door de politie worden onderzocht. Ook het bankje waarop Skripal en zijn dochter zijn gevonden, een pub die zij bezochten en de begraafplaats waar Skripals vrouw en zoon liggen zijn onderwerp van onderzoek.

'Sporen zenuwgas in restaurant Salisbury'
'Sporen zenuwgas in restaurant Salisbury' (Foto: ANP)

Trump dreigt EU opnieuw met heffingen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw gedreigd de invoerheffingen op auto's uit Europa te verhogen. "We zullen Mercedes Benz heffingen opleggen, we zullen BMW heffingen opleggen", zei hij zaterdagavond in 'swing state' Pennsylvania, waar hij sprak op een campagnebijeenkomst van de Republikein Rick Saccone, die strijdt voor een plek in het Huis van Afgevaardigden.

Op weg naar Moon Township, een voorstadje van Pittsburgh, twitterde Trump dat hij Europa zal vrijstellen van de hogere importtarieven op staal en aluminium, als de EU de "afgrijselijke belemmeringen & tarieven" afschaft die voor Amerikaanse producten gelden. "Zo niet, dan belasten we hun auto's etc."

"We redden het staal en een heleboel staalfabrieken openen nu hun deuren om wat ik deed. Staal is terug en aluminium is terug", hield Trump zijn uitzinnige publiek in Pennsylvania voor. Pittsburgh geldt als de geboortegrond van de Amerikaanse staalindustrie.

Trump dreigt EU opnieuw met heffingen
Trump dreigt EU opnieuw met heffingen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: code geel

Het is half tot zwaar bewolkt en vooral in het westen en noorden komt plaatselijk (dichte) mist voor. De mist lost boven land geleidelijk op. Hiervoor is code geel afgegeven door het KNMI. 

Een gebied met af en toe (buiige) regen trekt noordwaarts, de meeste regen wordt in het westen verwacht. In de middag klaart het van het zuidwesten uit wat op. De middagtemperatuur loopt uiteen van 8°C vlak aan zee tot lokaal 16°C in het oosten. De wind draait van oost tot zuidoost naar zuid tot zuidwest en is meest matig.

Komende nacht blijft het op de meeste plaatsen droog. In het noorden en noordwesten is er grote kans op mist en laaghangende bewolking. In de rest van het land klaart het op en ook daar kan dan mist ontstaan. De minima liggen rond 6°C. Er staat een zwakke zuidelijke wind.

Maandag overdag lost de mist op de meeste plaatsen op, al kan deze in het noordelijk kustgebied hardnekkig blijven. Verder is het aanvankelijk zo goed als droog met hier en daar zon. In de middag neemt verspreid over het land de kans op enkele buien toe. De middagtemperatuur loopt uiteen van 9°C aan zee en op de Wadden tot 14°C in het oosten. De wind is zwak tot matig en komt overwegend uit zuidelijke richtingen. (Bron: KNMI)

Nederland
 

De lente is in aantocht  (Foto: DJMO)
De lente is in aantocht (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Takagi klopt Wüst en is eerste Aziatische wereldkampioene allround

Schaatsster Miho Takagi heeft zich als eerste Aziatische ooit gekroond tot wereldkampioene allround. In een echt gruwelijk nat Olympisch Stadion in Amsterdam was de 23-jarige Japanse Ireen Wüst de baas, ondanks een nederlaag op de afsluitende vijf kilometer.

Wüst en Takagi reden op de slotafstand tegen elkaar, waarbij de opdracht voor de zesvoudig wereldkampioene uit Goirle duidelijk was: 11,61 seconden goedmaken op de sterke Japanse. Dat leek een bijna onmogelijke opdracht en dat bleek ook het geval te zijn. Takagi kon geen aanval plaatsen, maar bleef constant in de buurt van Wüst, die in 7:26,85 wel de afstandszege pakte. 

Met 7:29,93 gaf Takagi maar net iets meer dan drie seconden toe en dus was de eerste Aziatische wereldkampioene een feit, met een groot verschil van 0,86 punten. Met 7:29,12 eindigde Annouk van der Weijden als derde en daarmee sloot ze de allerlaatste wedstrijd van haar carrière dan eindelijk af met een internationale medaille, want ook in het eindklassement was er brons voor Juf Annouk. Antoinette de Jong eindigde als vierde.

Snowboardcrosser De Blois stunt met 5e plek in World Cup Moskou

Snowboardcrosser Glenn de Blois heeft de beste prestatie uit zijn carrière neergezet. De 22-jarige Nederlander werd twee jaar geleden in het Zwitserse Veysonnaz zesde, maar in Moskou pakte hij zaterdag een bijzonder fraaie vijfde plek in de World Cup-wedstrijd aldaar.

Op het zeer korte parcours was een goede start belangrijk en dat had De Blois keer op keer uitstekend voor elkaar, waardoor hij zich voor de tweede keer in zijn loopbaan naar een World Cup-finale wist te boarden. Ook daarin vertrok hij zeer snel en hij leek zelfs de kopposities aan te vallen, maar in de eerste bocht maakte De Blois een foutje en daardoor ging de aansluiting met de kop verloren. De Oostenrijker Alessandro Hämmerle pakte de zege, voor olympisch kampioen Pierre Vaultier uit Frankrijk en de Italiaan Omar Visintin.

Bij de dames ging de winst naar de Tsjechische Eva Samkova. In de finale was Samkova weer rap weg en alleen de Française Nelly Moenne Loccoz en olympisch kampioene Michela Moioli uit Italië konden volgen. Een echte aanval zat er niet meer in en dus moest dat duo genoegen nemen met de tweede en derde plek achter Samkova.

De mannenfinale, met De Blois in het wit (Bron: YouTube)

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Ierse rugbyers winnen Six Nations

De Ierse rugbyploeg heeft voor de vierde keer de Six Nations gewonnen, het prestigieuze toernooi voor de zes beste rugbylanden van Europa. In de vijfde van zes speelronden werd Schotland in Dublin geklopt en dat was genoeg voor de eindzege.

Winger Jacob Stockdale was voor rust al goed voor twee try's, waarna scrum-half Conor Murray zelf ook voor een try tekende. Kort voor tijd gooide Sean Cronin de boel definitief in het slot, waarmee de 28-8 zege een feit was.

Om nog kans op de eindzege te maken had Engeland van Frankrijk moeten winnen en daarbij vier try's moeten scoren, minstens. Dat lukte niet: in Parijs kwam Engeland pas kort voor het einde tot een eerste try, waarmee de 22-16 nederlaag al niet meer voorkomen kon worden.

Op het fameuze Twickenham spelen Engeland en Ierland volgende week in de laatste speelronde nog tegen elkaar, maar dat gaat er alleen nog om of Ierland de Grand Slam wint - de eindzege met louter overwinningen.

Donar oppermachtig in 'lastige' uitwedstrijd, Zwolle en Den Bosch winnen moeizaam

Vooraf leken de basketballers van het Groningse Donar een lastige uitwedstrijd op het Dutch Basketball League-programma te hebben, maar dat viel achteraf best wel mee. ZZ Leiden werd met ruime cijfers opgerold: 61-85.

Zonder Clayton Vette waren de Leidenaren nagenoeg kansloos tegen de Groningse koploper, waar Brandyn Curry met 24 punten weer eens lekker op dreef was. Halverwege stond Donar al met 23-39 voor en dat werd in het derde kwart nog behoorlijk uitgebreid. Leiden deed in het laatste kwart wel wat terug, maar het was uiteraard niet meer genoeg om de zesde nederlaag in 22 wedstrijden te voorkomen.

De nummer één won zo van de nummer drie, maar de nummers twee en vier in de competitie hadden het erg lastig. De New Heroes Den Bosch gingen op bezoek bij de op plek vijf bivakkerende Rotterdammers van Forward Lease, waar Trevor Setty met dertig punten heerlijk speelde. Den Bosch won wel, maar met 80-89 was het zeker niet ruim. Landstede Zwolle had het drie kwarten moeilijk met BAL Weert, maar trok uiteindelijk toch aan het langste eind: 57-67.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.