FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 juli 2015

Heuvels waren 795 Vierdaagselopers te veel

Het heuvelachtige parcours van de derde dag van de Vierdaagse van Nijmegen is 795 lopers te veel geworden. Zij moesten opgeven. Vrijdag kunnen 40.298 wandelaars beginnen aan de laatste marsdag met de feestelijke intocht in Nijmegen, heeft de organisatie laten weten.

Op de derde dag, die onder andere over de Zevenheuvelenweg in Groesbeek voerde, is niemand gediskwalificeerd. 'Dat is een verrassing', zei marsleider Johan Willemstein. 'Misschien zijn de wandelaars geschrokken omdat de pakkans groter blijkt te zijn dan gedacht.' Op de eerste twee loopdagen betrapten controleurs twintig wandelaars die zich niet aan de regels hielden. Een wandelaar liep woensdag tegen de lamp toen hij een stukje van de route per taxi aflegde.

Vrijdag gaan de wandelaars naar Cuijk in Brabant. Via een door Defensie gebouwde noodbrug steken zij de Maas over. Daarna lopen ze terug naar Nijmegen. De laatste 5 kilometer voeren over de Nijmeegse St. Annastraat, die tijdens de intocht ook wel Via Gladiola heet.

Heuvels waren 795 Vierdaagselopers te veel
Heuvels waren 795 Vierdaagselopers te veel (Foto: ANP)

Uitslagen tweede voorronde Europa League 23/07/2015

Op donderdagavond stonden de returns van de tweede voorronde van de Europa League op het programma. Voor 33 clubs zit hun Europese seizoen erop, de andere 33 mogen naar de derde ronde. 

Volgende week zullen ook Vitesse en AZ instromen. Vitesse zal aantreden tegen Southampton en AZ neemt het op tegen Istanbul Büyükşehir.  

West Ham United is in de tweede voorronde van de Europa League ontsnapt aan een blamage. De ploeg van coach Slaven Bilic kreeg het Maltese Birkirkara FC donderdag pas na strafschoppen op de knieën. West Ham won de thuiswedstrijd vorige week met 1-0, maar het bescheiden Birkirkara wist dit voor eigen publiek recht te zetten.

Fabrizio Miccoli scoorde in de vijftiende minuut de 1-0 en dat bleef het ook na de reguliere speeltijd. In de verlenging werd niet gescoord. Strafschoppen moesten daardoor tot een beslissing leiden. De Serviër Nikolai Vukanac was de enige die miste en werd zo de schlemiel van de avond bij Birkirkara.

Geoffrey Castillion heeft donderdag met een doelpunt bijgedragen aan de ruime zege van het Hongaarse Debrecen op Skonto (9-2) in de return van de tweede voorronde van de Europa League. De spits, opgeleid bij Ajax, scoorde ook al in de uitwedstrijd van zijn nieuwe ploeg in Letland (2-2).

Castillion mocht donderdag niet in de basisformatie beginnen. De spits kwam pas in de 56e minuut in het veld en trof in de zeventigste minuut doel.

Thuis Uit Uitslag Agg.
Alashkert FC (Arm) Kairat Almaty (Kaz) 2-1 2-4
Rabotnicki Skopje (Mac) FK Jelgava (Let) 2-0 2-1
IF Elfsborg (Zwe) Randers FC (Den) 1-0 1-0**
Debreceni VSC (Hon) Skonto FC (Let) 9-2 11-4
MSK Zilina (Slw) Dacia Chisinau (Mol) 4-2 6-3
Wolfsberger AC (Oos) Shakhtyor Soligorsk (WRu) 2-0 3-0
Brøndby IF (Den) Beroe Stara Zagora (Bul) 0-0 1-0
Shirak Gyumri (Arm) AIK Fotboll (Zwe) 0-2 0-4
FK Trakai (Lit) Apollon Limassol (Cyp) 0-0 0-4
FC Thun (Zwi) Hapoel Beer Sheva (Isr) 2-1 3-2
Hajduk Split (Kro) FC Koper (Slo) 4-1 6-4
Dinamo Minsk (WRu) Cherno More Varna (Bul) 4-0 5-1
Strømsgodset (Noo) FK Mlada Boleslav (Tsj) 0-1 2-2*
Beitar Jerusalem (Isr) Charleroi (Bel) 1-4 2-9
Mladost (Mne) Kukësi (Alb) 2-4 3-4
Newtown (Wal) FC Kopenhagen (Den) 1-3 1-5
Kalju Nõmme (Est) FC Vaduz (Lie) 0-2 1-5
FC Differdange 03 (Lux) Trabzonspor (Tur) 1-2 1-3
PAOK Saloniki (Gri) Lokomotiva Zagreb (Kro) 6-0 7-2
Linfield (Nie) Spartak Trnava (Slw) 1-3 2-5
UCD (Ier) Slovan Bratislava (Slw) 1-5 1-6
Zeljeznicar Sarajevo (Bos) Ferencváros (Hon) 2-0 3-0
IFK Göteborg (Zwe) Slask Wroclaw (Pol) 2-0 2-0
FK JPFS/Spartaks Jurmala (Let) Vojvodina Novi Sad (Ser) 1-1 1-4
FK Qabala (Aze) FK Cukaricki (Ser) 2-0 2-1
Omonia Nicosia (Cyp) Jagiellonia Bialystok (Pol) 1-0 1-0
FC Birkirkara (Mlt) West Ham United (Eng) 1-0 1-1***
Astra Giurgiu (Roe) Inverness Caledonian Thistle (Sch) 0-0 1-0
FC Botosani (Roe) Legia Warschau (Pol) 0-3 0-4
Aberdeen (Sch) NK Rijeka (Kro) 2-2 5-2
Odds BK (Noo) Shamrock Rovers (Ier) 2-1 4-1
Inter Baku (Aze) FH Hafnarfjordur (IJs) 2-2 4-3**
Rosenborg BK (Noo) KR Reykjavíkur (IJs) 3-0 4-0

* op uitdoelpunten
** na verlenging
*** na strafschoppen

Haase naar laatste acht in Scheveningen

Tennisser Robin Haase heeft donderdag de kwartfinales bereikt van het challengertoernooi in Scheveningen. De nummer één van de plaatsingslijst was in twee sets te sterk voor de dertigjarige Argentijn Horacio Zeballos: 6-4 en 7-5. Haase sloeg in beide sets tegen de nummer 136 van de wereldranglijst in de slotfase resoluut toe.

In de kwartfinales neemt Haase het op tegen de Roemeen Adrian Ungur, die de als vijfde geplaatste Spanjaard Inigo Cervantes in drie sets versloeg: 2-6, 6-2 en 6-2.

Haase naar laatste acht in Scheveningen
Haase naar laatste acht in Scheveningen (Foto: ANP)

Nieuwe motoren voor Alonso en Button

McLaren-coureurs Fernando Alonso en Jenson Button zullen dit weekend in Hongarije de beschikking krijgen over nieuwe Formule 1-motoren van Honda. Hierdoor beginnen beide rijders op de Hungaroring al met de zesde krachtbron van het seizoen.

Alonso en Button hoeven echter niet te vrezen voor gridstraffen. De World Motor Sport Council van de FIA bekrachtigde recentelijk een nieuwe regel die nieuwe fabrikanten in de Formule 1 in hun eerste seizoen een gratis motor geeft. Honda en McLaren maken nu gebruik van deze regeling.

Afrit A58 dicht wegens herdenking

Een afrit op de A58 bij het Noord-Brabantse Hoeven is vrijdagavond afgesloten vanwege een herdenking. Zondag verongelukten twee jongens en raakte een derde persoon zwaargewond bij een verkeersongeval. Familie en vrienden van een 19-jarig houden langs de afrit een herdenking.

Het ongeluk vond zondagochtend plaats ter hoogte van de afrit Sint Willebrord. De auto raakte van de weg en botste tegen een boom. Twee mannen van 19 en 21 jaar verongelukten, een derde inzittende raakte zwaargewond, schrijft de NOS. De 21-jarige bestuurder had geen rijbewijs.

Familie en vrienden van het jongste slachtoffer komen vrijdag om 20.00 uur voor een herdenking bijeen op de plaats van het ongeval. Om dat mogelijk te maken treft Rijkswaterstaat maatregelen. Afrit 20 in de richting van Bergen op Zoom wordt afgesloten; er komt een omleiding. Ook wordt de snelheid op de A58 tijdelijk verlaagd naar 70 kilometer per uur. Rijkswaterstaat plaatst schermen zodat de plaats van de herdenkingsbijeenkomst vanaf de snelweg niet is te zien.

Teaser voor tweede seizoen van Gotham

Na een succesvol eerste seizoen is de Batman-prequelserie Gotham klaar om in het tweede seizoen flink uit te pakken. In een eerste teaser trailer toont de serie een glimp van wat Amerikaanse kijkers kunnen verwachten vanaf eind september.

Het tweede seizoen van Gotham zal meer dan in het eerste seizoen een langlopend verhaal vertellen en minder een misdaadzaak per week oplossen. James Gordon is nog steeds op kruistocht tegen de misdaad in de stad en corruptie bij de politie en Oswald Cobblepot geniet van zijn nieuwe positie aan de top van de onderwereld.

Gotham start op het Amerikaanse FOX op 21 september. In Nederland is de serie momenteel op hiatus in het eerste seizoen, maar daarna weer te zien bij Veronica. Nog niet begonnen aan de serie? Check onze Gotham special voor een opwarmertje.

Vervolg Jurassic World bevestigd

Onlangs berichtten we nog dat Jurassic World inmiddels op de derde plaats staat wat betreft hoogste opbrengsten allertijden. Dat kan eigenlijk maar een gevolg hebben: juist, een vervolg. Dit bevestigd MovieFone.

De hoofdrolspelers uit de eerste film, Chris Pratt en Bryce Dallas Howard, zullen terugkeren voor het vervolg. Eén ding is al zeker, de regisseur zal niet dezelfde persoon zijn. Colin Trevorrow heeft zich namelijk al teruggetrokken om het vervolg te regisseren. De geruchten gaan nu op dat misschien Steven Spielberg weer in het kleine stoeltje zal kruipen. Hij was al uitvoerend producent voor Jurassic World.

Er is nog geen titel voor het vervolg bekendgemaakt, maar al wel een Amerikaanse releasedatum. Op 22 juni 2018 brult de film de bioscopen in.

Feyenoord lekker hapje voor Southampton

Feyenoord heeft donderdagavond in de officiële openingswedstrijd van het seizoen een ruime nederlaag geïncasseerd. De Rotterdamse ploeg verloor in de uitverkochte Kuip met 0-3 van Southampton, de club van oud-trainer Ronald Koeman en de oud-spelers Jordy Clasie en Graziano Pellè. Feyenoord ging afgelopen zaterdag in de oefenwedstrijd tegen eerstedivisieclub VVV-Venlo ook al onderuit (1-2).

Southampton won tijdens de Nederlandse oefentournee eerder van FC Groningen (0-3) en Quick'20 (0-10). De Engelse club bereidt zich voor op de thuiswedstrijd volgende week donderdag tegen Vitesse in de derde voorronde van de Europa League. Doelman Maarten Stekelenburg, veelvuldig uitgefloten vanwege zijn verleden bij Ajax, hield bij Southampton zonder veel problemen de nul.

Voor het begin van de wedstrijd stond Feyenoord uitgebreid stil bij het vertrek van ex-aanvoerder Jordy Clasie, die eerder deze maand naar Southampton verhuisde. Het 'kind van de club' hield het bij de warme ontvangst in De Kuip niet droog. De geliefde middenvelder speelde een ingetogen wedstrijd en mocht na ruim een uur naar de kant.

Machteloos

Met de nieuwe aanvoerder Dirk Kuijt in het centrum van de aanval en de bonkige Colin Kazim-Richards als verrassende linksbuiten speelde Feyenoord een matige eerste helft. De thuisploeg, nog zonder centrale verdediger Sven van Beek, bleek defensief behoorlijk kwetsbaar. Met een ruststand van 0-1 kwamen de Rotterdammers nog goed weg. Vijf minuten voor de rust opende Graziano Pellè, van wie Feyenoord een jaar na zijn vertrek ook nog afscheid nam, de score na goed voorbereidend werk van Dusan Tadic (ex-FC Twente).

Na de rust toonde Feyenoord wat meer inzet en beleving. De thuisploeg bleef echter aanvallend tamelijk machteloos. Met een fraaie kopbal tilde verdediger Maya Yoshida de stand na een uur naar 0-2. Nadat Jens Toornstra op de buitenkant van de paal had geschoten, bepaalde Juanmi de eindstand op 0-3.

Feyenoord lekker hapje voor Southampton
Feyenoord lekker hapje voor Southampton (Foto: ANP)

Complete Fallout-bundel met alle delen aangekondigd

Tijdens QuakeCon heeft Bethesda's Pete Hines de Fallout Anthology aangekondigd. Het betreft een complete set van alle Fallout-games tot op heden, keurig verpakt in een replica van een Fat Boy-mininuke.

Voor de goede orde, het gaat hier dus om Fallout, Fallout 2, Fallout: Tactics, Fallout 3 GOTY Edition en Fallout New Vegas Ultimate Edition. Nee, Fallout 4 zit er niet tussen, want die is nog niet uit zodra deze collectie in de schappen verschijnt op 2 oktober. Fallout 4 komt op 10 november op de markt.

De mininuke beschikt verder nog over een opbergplekje voor Fallout 4, mocht je kiezen voor de fysieke versie van die game. Er is inmiddels ook een prijs bekendgemaakt: de set moet €49,99 gaan kosten.

Turkije in Syrië slaags met jihadisten

Het Turkse leger heeft donderdag jihadisten in Syrië bestookt, nadat die een Turkse militair hadden doodgeschoten bij de grensplaats Kilis. Het is volgens de krant Hürriyet voor het eerst dat Turkse strijdkrachten in een vuurgevecht verwikkeld raken met vermoedelijke strijders van de extremistische groepering Islamitische Staat (IS) in Syrië.

De strijdkrachten hebben ook gevechtsvliegtuigen ingezet. Het vuurgevecht komt in een week van geweld in het zuidoosten van Turkije. De jihadisten verwondden nog een andere militair. In de stad Diyarbakir werd een politieman doodgeschoten en raakte een ander zwaargewond.

Diyarbakir ligt bijna 700 kilometer ten zuidoosten van Ankara en circa 90 procent van de inwoners is Koerdisch. Woensdag zijn 120 kilometer zuidelijker, in Ceylanpilar aan de Syrische grens, twee politieagenten vermoord. Drie verdachten zijn donderdag in de streek aangehouden in verband met de dood van die agenten.

PKK
Woensdag werd op een website van de extremistische Koerdische strijdgroep PKK (Koerdische Arbeiderspartij) geclaimd dat deze groep achter de dood van de politiemannen in Ceylanpilar zat. Dat zou een reactie zijn voor een bomaanslag op een bijeenkomst van Koerden. Maandag was er een bomaanslag op een bijeenkomst van jonge Koerden niet ver van de Syrische grens in Suruç. Daarbij vielen 32 doden en circa honderd gewonden.

Veel Koerden verdenken de Turkse regering ervan IS te steunen of op zijn minst te gedogen. President Erdogan en premier Davutoglu hebben dinsdag boos betoogd dat dit volstrekte onzin is.

Turkije slaags met jihadisten
Turkije slaags met jihadisten (Foto: ANP)

'Tientallen bootvluchtelingen verdronken'

Voor de kust van Libië zijn zeker veertig bootvluchtelingen verdronken toen hun rubberen boot zonk. Dit hebben overlevenden verteld die donderdag in de Siciliaanse haven Augusta aankwamen. Het Duitse marineschip Holstein redde hen woensdag en bracht hen vervolgens naar Italië.

Er zouden in totaal 112 mensen aan boord van de gezonken boot zijn geweest, aldus de Italiaanse krant la Repubblica.

'Tientallen bootvluchtelingen verdronken'
'Tientallen bootvluchtelingen verdronken' (Foto: ANP)

'Dochter Erdogan ondersteunt IS'

Opnieuw lijkt er het erop dat de islamitische aap uit de mouw komt. Volgens een ooggetuige is niemand minder dan de dochter van de Turkse president Erdogan betrokken bij de opvang en verzorging van de beesten van de Islamitische Staat.

In het zuidoosten van Turkije, tegen de Syrische grens aan, zou sprake zijn van een militair hospitaal waar de getuige gewerkt zou hebben. Dit pop-up ziekenhuis zou onder leiding staan van Sumeyye Erdogan.

Daar Erdogan en zijn vriendjes nogal onsportief omgaan met vervelende dingen als kritiek en tegengas, wil de 34-jarige verpleegster het liefst anoniem blijven. De dame heeft naar eigen zeggen -tegen een geweldig salaris- zeven weken in het hospitaal gewerkt. Maar omdat ze op een gegeven moment bang werd dat men daar achter haar Alawitische achtergrond zouden komen, is ze weg gegaan. Achteraf heeft ze er spijt van dat ze überhaupt die baan heeft aangenomen.

"Bijna elke dag kwamen er kaki-kleurige Turkse militaire vrachtwagens aan. Zij brachten gewonde IS-strijders naar ons hospitaal", vertelt de getuige. "We moesten dan de operatiekamer gereed maken en de instructies van de artsen opvolgen."

"Ik kreeg een prachtig salaris van bijna 7000 euro., maar ze wisten niets van mijn religie af. Het is namelijk zo dat ik een aanhanger ben van het Alawitisme en sinds Erdogan met de scepter zwaait, worden wij met de grootst mogelijke minachting behandeld."

Ze beweert de dochter van de president meerdere malen gezien te hebben op het ziekenhuis, dat gelegen zou moeten zijn nabij de Turkse stad Sanliurfa.

Sumeyye heeft zich volgens ingewijden meerdere malen laten ontvallen dat ze plannen heeft om af te reizen naar Mosul. Ooit de derde stad van Irak, maar nu alweer maanden in handen van de Islamitische Staat. Ze zou de militanten daar een helpende hand willen bieden.

Het is een publiek geheim dat de Turkse regering in Syrië groepen ondersteunt die de wapens tegen Assad hebben opgenomen. Tevens doet 'Ankara' weinig moeite om de jihadisten die zich via Turkije bij IS aansluiten, tegen te houden.

Turkije versoepelt verbod hoofddoekjes (Foto: ANP)
Droomt deze man van een nieuw Ottomaans Rijk?

Sportblog: Clasie weigert Ajax-fiets & Hamiltons nieuwe tattoo

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke donderdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Darter gaat helemaal los bij opkomst
De opkomst van de darters is al jaren een bijzonder onderdeel van de grote darttoernooien. De muziekkeuze, de opzwepende danseressen en de dansjes van de spelers maken het geheel tot een stukje entertainment op zich. De Nederlander Dirk van Duijvenbode maakt op dit moment furore op het internet met zijn opkomst tijdens de European Darts Open. Op Glimpse of the Future van dj Typhoon gaat de 22-jarige man uit ’s-Gravenzande helemaal uit zijn dak. Zijn opkomst heeft blijkbaar geholpen, hij won de wedstrijd met 6-3.


Van Duijvenbode gaat los (Bron: YouTube/Professional Darts Corporation)

Jordy Clasie weigert op Ajax-fiets te stappen
Met zijn nieuwe club Southampton is Jordy Clasie op dit moment op trainingskamp in Nederland. De middenvelder is zijn liefde voor Feyenoord niet meteen verloren bij zijn overstap. Na afloop van de training moest de Southampton-selectie per fiets naar het hotel, maar Clasie weigerde echter op de voor hem klaargezette fiets te stappen. Er zat namelijk een Ajax-sticker op de fiets. Waarschijnlijk een actie van een 'grapjas'. Pas nadat iemand anders de sticker verwijderde, begon de voetballer aan zijn ritje naar het hotel.

Ajaxtotaal.nl zag de humor van dit alles wel in en reageerde op gevatte wijze:

Tour-fan trekt meehollende malloot van de weg
Selfiesticks zijn irritant, meehollende supporters bij wielrenners zijn irritant en combineer je die twee dan heb je iets ellendigs. Gelukkig kon ook een wielerfan die vandaag tijdens de achttiende etappe langs de kant stond het niet langer aanzien. Hij greep die gek bij zijn middel en trok hem van de weg. "Het had nog wel iets geweldadiger gemogen, maar goed om te zien dat die andere fan ingreep", aldus de uploader van het filmpje. Daar sluiten wij ons graag bij aan.

Wie wil het huis van Johan Derksen kopen?
Vaak heeft Johan Derksen over zijn huis verteld in Voetbal International/Voetbal Inside. Maar blijkbaar wil hij er vanaf want het huis in Oudewater staat te koop zo lezen we op bekendeburen.nl. Voor het lieve sommetje van 675.000 euro kun je in het bezit komen van het stulpje van Derksen. Als je dat betaalt dan ben je eigenlijk de eigenaar van twee woningen. In 2003 kocht Johan Derksen het bovenste appartement voor 340.000 euro. Acht jaar later besloot de voormalig hoofdredacteur van VI het ondergelegen appartement er ook bij te kopen voor het sommetje van 380.000 euro.

Je hoeft niet perse beide appartementen in één te kopen, voor 350.000 euro mag je jezelf eigenaar van één van beide appartementen noemen. De gehele woning heeft een totale woonoppervlakte van 257 vierkante meter en telt in totaal zeven kamers, vijf slaapkamers en twee badkamers, verdeeld over vier woonlagen. Wil je even rondneuzen in het huis? Dat kan je hier doen op Funda.nl. 

Derksen verkoopt zijn huis (Pro Shots/Willem Moret)
Derksen verkoopt zijn huis (Pro Shots/Willem Moret)

Nieuwe tatoeage voor Hamilton
Lewis Hamilton had al een paar tatoeages, maar er is er weer eentje bijgekomen. In New York liet de Formule 1-coureur weer een plaatje op zijn torso zetten. Er is een imposante Afrikaanse leeuw op zijn bovenlichaam verschenen. Het is niet zomaar een plaatje zonder betekenis zo laat de Brit weten. "De Afrikaanse leeuw symboliseert het controleren van je emoties. De Afrikaanse leeuw brult zo hard dat het mijlenver gehoord kan worden. Hij roept de kracht van de zon op om te worden losgelaten wanneer hij dat wil, hij verkondigt zijn kracht als een boodschap en als een waarschuwing", zo laat Hamilton op Instagram weten.

Voetbalhumor bij NAC Breda
Je kent ze wel, de grapjes uit de voetbalkleedkamer. Van schoenen vastlijmen tot kleding verstoppen. Bij NAC Breda hadden ze ook wel zin in een geintje in aanloop naar het nieuwe seizoen. Elson Hooi werd verrast met een wel heel originele verpakking van zijn voetbalschoenen.

Sampdoria-shirt speelt clublied af
In de aanloop naar het nieuwe seizoen is er altijd veel te doen over de nieuwe shirts van de clubs. Online vind je op tal van plaatsen hele discussies of de shirts het aanzien wel waard zijn. Sampdoria en kledingsponsor Joma hebben voor het nieuwe shirtje wat lolligs verzonnen. Als je op het logo van de club drukt, weerklinkt het clublied gezongen door een aantal spelers.


En zo klinkt dat (Bron: YouTube/U.C. Sampdoria)

Higuaín boos op omstanders
Napoli-aanvaller Gonzalo Higuaín werd tijdens zijn vakantie op partyeiland Ibiza nogal boos gespot. De aanvaller was aan het stappen in discotheek Pacha en was daar met onder meer Ezequiel Lavezzi. Eenmaal buiten, terwijl de zon al opkwam, maakten omstanders grappen over zijn gemiste penalty tijdens de Copa América. Dat viel niet in goede aarde bij de aanvaller. Higuaín verloor zijn geduld en werd boos. Tot een handgemeen kwam het niet. Toen hij zag dat hij gefilmd werd keerde de agressie zich tegen de man die stond te filmen. "Verwijder dat filmpje of je hoofd gaat eraf", beet de Argentijn de filmende man toe.


De boze Higuaín (Bron: YouTube)

Panama: "Rovers en fraudeurs bij CONCACAF"

In Panama is donderdag woedend gereageerd op de dramatische uitschakeling van de nationale voetbalploeg bij de Gold Cup in de Verenigde Staten. Het bondsbestuur noemde het optreden van de arbitrage woensdagavond in de halve finales tegen Mexico (1-2 na verlenging) beledigend en beschamend. De leiding eist het aftreden van de voltallige scheidsrechterscommissie van de CONCACAF, de federatie van lidstaten uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

Panama kreeg in Atlanta twee omstreden strafschoppen tegen, een in de negende minuut van de blessuretijd en een in de verlenging. In beide gevallen kwam PSV-speler Andrés Guardado tot scoren. "Hatelijke diefstal", gromde bondscoach Hernán Dario Gómez van Panama na afloop. "Ik ben trainer sinds 1987 en dit heb ik nog nooit meegemaakt", foeterde Gomez na het duel in Atlanta. "Tijdens de wedstrijd dacht ik erover om afscheid te nemen van het voetbal, want dit was vreselijk. Dit was diefstal."

Ook zijn spelers lieten zich na afloop niet onbetuigd, na eerder tijdens de wedstrijd ook al de arbitrage te hebben belaagd. "CONCACAF: rovers en fraudeurs", schreven ze bij een foto vanuit de kleedkamer.

In de finale van de Gold Cup speelt Mexico tegen Jamaica, dat verrassend gastland Verenigde Staten versloeg (2-1).

Mockingjay versus Snow in nieuwe Hunger Games-trailer

Het is schieten en knallen geblazen in de laatste trailer voor The Hunger Games: Mockingjay - Part 2, die werd zojuist vrijgegeven door Independent Films. 

In dat laatste deel neemt Katniss het nog een keer op tegen President Snow, die alle middelen inzet om de opstand de kop in te drukken. In de trailer valt te zien dat dat niet zonder slag of stoot gaat en dat de rebellen niet zullen opgeven totdat Snow is uitgeschakeld. Zij kijken maar naar een persoon, hun leider: de ''Mockingjay", Katniss Everdeen.

The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 draait vanaf 18 november in de bioscoop.

Contador strijdt tegen beter weten in

Alberto Contador blijft strijden voor tijdwinst in de Tour de France. Maar hij weet dat het lastig wordt om het podium te halen. "Ik heb veel tijd verloren en als er geen ongelukken gebeuren, denk ik dat Valverde derde wordt in de Tour. Maar we blijven het proberen", zei de Spanjaard na de achttiende etappe in de Ronde van Frankrijk tegen de organisatie.

Ook in die rit viel hij aan, maar tevergeefs. "Het was een hele zware dag. Maar we zijn hier en je moet er het beste van maken. Je moet blijven proberen."Contador staat vijfde in het algemeen klassement op 6.40 minuten van leider Chris Froome. Op Alejandro Valverde moet hij 2.31 minuten goedmaken.

Contador strijdt tegen beter weten in
Contador strijdt tegen beter weten in (Foto: ANP)

NASA doet grote ontdekking: tweede aarde gevonden

Het is eindelijk zover, de ruimtetelescoop Kepler van het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartagentschap NASA heeft buiten ons zonnestelsel een bewoonbare planeet ontdekt. Dit heeft John Grunsfeld van de NASA donderdag bekendgemaakt.

De planeet, de Kepler-452b, lijkt erg op de aarde, ook ten aanzien van de positie ten opzichte van zijn zon. Wel is Kepler 452b 60 procent groter dan de aarde. De zon van de Kepler-452b staat ongeveer net zo ver van de planeet als onze aarde van de zon. De planeet is 1400 lichtjaren van de aarde verwijderd. Een lichtjaar is bijna 9,5 biljoen kilometer.

De Kepler is in maart 2009 gelanceerd. De ruimtewaarnemer heeft al circa 1500 nieuwe planeten die rond sterren draaien ontdekt.

NASA ontdekt planeet die op aarde lijkt
NASA ontdekt planeet die op aarde lijkt (Foto: ANP)

Mollema: "Dit was voor mij de zwaarste etappe"

Wielrenner Bauke Mollema beleefde donderdag zijn zwaarste rit tot nu toe in de Ronde van Frankrijk. "Het was vechten, het was afzien. Niet normaal", stamelde de Nederlandse kopman van Trek.

Mollema fietste een paar tellen later dan de groep met favorieten over de top van de Glandon, net als de Spanjaard Alejandro Valverde. "Maar ik maakte in het begin van de afdaling een paar foutjes", zei hij. "Ik verloor Valverde in de afdaling uit het oog. Het kostte zo veel energie om de afdaling alleen te doen."

Heel even overwoog Mollema kostbaar tijdverlies te accepteren. "Maar ik heb niet voor niets zo'n zware voorbereiding op de Tour gedaan", zei hij. "En ik heb ook verplichtingen aan mijn ploeggenoten. Dus ben ik blijven vechten. Ik kwam terug. Maar dat kostte zo veel energie. Ik had niet eens meer tijd om te eten en drinken."

Op de slotklim richting Saint-Jean-De-Maurienne moest Mollema opnieuw toegeven. Hij knokte verder en verloor slechts negentien seconden op het groepje met favorieten. "Ik sta nog steeds negende in het klassement", wist Mollema. "Maar dit heeft echt veel kracht gekost. Dit was voor mij de zwaarste rit uit deze Tour."

Robert Gesink finishte donderdag op de elfde plaats in een zware bergetappe in de Tour de France. De Nederlander kwam over de streep in de groep met favorieten. "Het was een zware dag. Ik voelde me goed, maar niet super", zei de nummer zes uit het algemeen klassement tegen de NOS.

"We gingen de hele dag achter de kopgroep aan. Ook wij hebben nog een duit in het zakje gedaan en dat deed best pijn", vertelde de renner van de LottoNL-Jumboploeg. Op de hoogste berg van de dag, de Col du Glandon, viel hij aan. "Dat was een slimme zet. Toen ik boven kwam, was ik blij dat ik mijn eigen tempo had kunnen rijden. Ze gaven ons de ruimte, dat was best lekker."

Mollema: dit was voor mij de zwaarste etappe
Mollema: dit was voor mij de zwaarste etappe (Foto: ANP)

Tour 1980: Kelly klopt Lejarreta in sprint

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom de komende drie weken elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

Na drie etappes door de bergen stond er nu een etappe door het middengebergte op programma. De rit ging van Voreppe naar Saint-Étienne over 140 kilometer.

Een kopgroep van vier renners zorgde voor de ontsnapping van de dag. De Ier Sean Kelly, de Spanjaard Ismael Lejarreta, de Belg Ludo Delcroix en de Nederlander Jo Maas. Er ontstond echter onenigheid tussen de Nederlander en de Belg omdat Delcroix geen kopwerk wou doen. Toen op vijftig kilometer van de streep Kelly demarreerde volgde alleen Lejarreta hem.

De twee bleven het peloton net voor, waarna de sprinter Kelly uiteraard de klimmer Lejarreta simpel klopte in de eindsprint. In het klassement veranderde weinig. Alleen Hennie Kuiper liep vier seconden in op Raymond Martin door bonificatieseconden te sprokkelen bij een tussensprint. Verder was het vooral krachten sparen voor de tijdrit die de volgende dag op het programma stond.

Uitslag negentiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Sean Kelly (Ier) Splendor - Admiral 4:00'33"
2. Ismaël Lejarreta (Spa) Teka - Campagnolo + 00'00"
3. Joaquim Agostinho (Por) Ijsboerke + 00'20"
4. Guido Van Calster (Bel) Splendor - Admiral + 00'20"
5. Leo van Vliet (Ned) Ti - Raleigh + 00'20"
6. Didier Vanoverschelde (Fra) La Redoute + 00'20"
7. Johan van der Velde (Ned) Ti - Raleigh + 00'20"
8. Régis Ovion (Fra) Puch - Sem + 00'20"
9. Bert Oosterbosch (Ned) Ti - Raleigh + 00'20"
10. Christian Seznec (Fra) Miko - Mercier + 00'20"

Klassement na de negentiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh 97u32'44"
2. Raymond Martin (Fra) Miko - Mercier + 05'22"
3. Hennie Kuiper (Ned) Peugeot - Esso + 05'35"
4. Johan De Muynck (Bel) Splendor - Admiral + 08'27"
5. Sven-Ake Nilsson (Zwe) Miko - Mercier + 13'35"
6. Christian Seznec (Fra) Miko - Mercier + 13'57"
7. Joaquim Agostinho (Por) Puch - Sem + 14'18"
8. Pierre Bazzo (Fra) La Redoute + 17'57"
9. Henk Lubberding (Ned) Ti - Raleigh + 18'10"
10. Ludo Peeters (Bel) Ijsboerke + 18'34"

'Duitsers zijn nazi's en het is maar goed dat ze uitsterven'

Gregor Grysi, prominent lid van de op twee na grootste politieke partij in Duitsland windt er geen doekjes om: autochtone Duitsers zijn nazi's en het is maar goed dat ze uitsterven. Deze en andere opmerkelijke uitspraken van een voormalige Stasi-medewerker (hoewel dat nooit bewezen mocht worden) zijn vastgelegd op een filmpje en is een hit op YouTube.

"Vanwege onze geschiedenis tussen 1933 en 1945 is Duitsland verplicht om de deur wagenwijd voor asielzoekers open te zetten", zo redeneert een van de gezichten van de Linkspartei. Ook het zeer Katholieke Polen zou veel meer 'vluchtelingen' toe moeten laten.

Voorts wijst de man die ooit waarnemend burgemeester van Berlijn was erop dat er jaarlijks meer Duitsers sterven dan er geboren worden. Grysi vindt dat goed nieuws en denkt dat dit komt doordat nazi's niet echt goed zijn in het produceren van nageslacht. Nee, dit is geen satire, dit zegt de man echt. Om die reden alleen al zouden er meer asielzoekers opgenomen moeten worden: om de hoeveelheid bevolking op peil te houden.

Het is een vrij oud filmpje, want de man heeft het over een protest dat begin vorige maand gehouden zou zijn. Eerder noemde Grysi de Islamitsche Staat al een product van de Verenigde Staten.

 

 


Dood moeten ze! Allemaal!

Vijf doden in huis VS

In een huis in het Amerikaanse Broken Arrow heeft de politie vijf doden gevonden, volwassenen en kinderen. Dat meldden Amerikaanse media donderdag. De politie hield twee tieners van zestien en achttien jaar aan.

De twee zijn familieleden van de doden. Het is onduidelijk wat er is gebeurd. Broken Arrow is een rustige voorstad van Tulsa in de staat Oklahoma in het zuiden van de VS. In de woning werden ook twee levende kinderen aangetroffen, waarvan er een in kritieke toestand naar het ziekenhuis werd gebracht. Het andere kind was ongedeerd.

Vijf doden in huis VS
Vijf doden in huis VS (Foto: ANP)

Nabestaanden Mike Stok hebben veel onbegrip: "zo is het niet gegaan"

De nabestaanden van de omgekomen Rotterdammer Mike Stok (29) zijn zeer teleurgesteld dat het OM om ontslag van rechtsvervolging heeft gevraagd voor de twee betrokken agenten. Dat zegt hun advocaat Desiree de Jonge donderdag. Mike werd door politiekogels om het leven gebracht.

De nabestaanden, onder wie Stoks vader, stiefmoeder en toenmalige partner, noemen het "onbegrijpelijk" dat het OM zegt dat sprake was van noodweer toen Stok in april 2013 werd doodgeschoten.

Stok zou compleet zijn doorgedraaid na een handgemeen met enkele stadswachten. Hij reageerde niet op bevelen en waarschuwingsschoten en zou een gevaar hebben gevormd voor zijn omgeving.

Wandelstok
"Zo is het niet gegaan", zeggen de nabestaanden die er niet bij waren. Ze zijn er heilig van overtuigd dat hun zoon de braafste van de klas was. "Mike liep niet rond met de bedoeling om iemand iets aan te doen' aldus advocaat De Jonge. "Mike was gewoon op weg naar zijn woning".

De agenten die terechtstaan, een man en een vrouw, werden in april 2013 geconfronteerd met de erg agressieve man in de Fazantstraat in Rotterdam. Feyenoordsupporter Stok had twee vrouwelijke stadswachten mishandeld die hem hadden bekeurd om zijn loslopende hond.

Oprechte medeleven
In een verklaring liet de familie weten dat ze hun brave Mike iedere dag zielsveel missen. "Je kunt je niet voorstellen wat het betekent als je je kind daar zo ziet liggen", klonk het.

Ook de agenten lieten weten aangedaan te zijn. In een door de mannelijke agent opgelezen verklaring betoonden ze hun "oprechte medeleven" aan de nabestaanden van Stok. Hij liet weten dat de gebeurtenis ook voor hemzelf "heel ingrijpend" is geweest, maar dat hij naar eer en geweten heeft gehandeld. Inmiddels werkt hij op een andere plek bij de politie.

Onbegrip bij nabestaanden Mike Stok
Onbegrip bij nabestaanden Mike Stok (Foto: ANP)

Toename euthanasie via Levenseindekliniek

In de eerste helft van dit jaar hebben al meer psychiatrische patiënten euthanasie gekregen via de Levenseindekliniek dan in heel 2014. Dat blijkt uit donderdag verschenen halfjaarcijfers van de kliniek.

Het gaat om totaal achttien mensen met een psychiatrische aandoening, vergeleken met zeventien in heel 2014. Ook hielp de kliniek in het afgelopen halfjaar bijna evenveel kankerpatiënten met het beëindigen van hun leven vergeleken met vorig jaar. In 2014 kregen 53 kankerpatiënten euthanasie, de afgelopen zes maanden waren dat er 49.

'Dat steeds meer kankerpatiënten bij de Levenseindekliniek komen duidt erop dat ze ook steeds vaker vergeefs een euthanasieverzoek doen bij hun eigen arts', aldus de organisatie. De kliniek helpt alleen mensen waarvan het euthanasieverzoek door de eigen arts is afgewezen.

Toename euthanasie via Levenseindekliniek
Toename euthanasie via Levenseindekliniek (Foto: ANP)

YouTube-ster Furtjuh uit de kast

YouTube-ster Ruter Vink, beter bekend als Furtjuh, valt op mannen. Vink deelde donderdag op Instagram een foto met zijn vriend Thomas.

'Dit is Thomas. En hij betekent veel voor me. Heel veel', schreef Vink bij het zwart-witkiekje van hem en zijn geliefde. 'Dat is al een tijdje en ik ben zo trots op hem en ons, dat jullie het nu ook mogen weten.'

De fans van Furtjuh reageren positief op het nieuws, de foto wordt veelvuldig 'lief' genoemd. Een verrassing is het voor velen niet. 'We wisten het al', schrijft iemand in een reactie. 'Ik wist het! Was zo duidelijk in je snaps t kon niet anders Have fun together', reageerde een ander.

YouTube-ster Furtjuh uit de kast
YouTube-ster Furtjuh uit de kast (Foto: BuzzE)

Slecht lopend Lowlands nog steeds niet uitverkocht

Lowlands is nog steeds niet uitverkocht. Voor het festival in Biddinghuizen zijn nog ruim 15.000 kaarten verkrijgbaar. De festivalorganisatie maakte donderdag via Twitter bekend dat 72 procent van de 55.000 kaarten is verkocht. De afgelopen jaren was Lowlands een maand voordat het festival plaatsvindt al lang uitverkocht.

Jarenlang kocht Lowlands binnen een paar uur uit. Vorig jaar verliep de kaartverkoop al moeizamer, de laatste kaart ging half mei over de toonbank.

De 23e editie van Lowlands vindt plaats van 21 tot en met 23 augustus. Bezoekers, die 195 euro over moeten hebben voor een kaart voor drie dagen, krijgen onder meer Bastille, Ben Howard en Kendrick Lamar te zien.

Lowlands nog steeds niet uitverkocht
Lowlands nog steeds niet uitverkocht (Foto: BuzzE)

Bardet boekt fraaie zege in Tour de France

De achttiende etappe in de Tour de France is gewonnen door Romain Bardet. De Fransman bleek in de tweede Alpenetappe het sterkste uit een grote kopgroep die vroeg in de etappe was ontstaan. Chris Froome kreeg weer kleine aanvalletjes te verduren op zijn gele trui, maar ook deze keer wist hij alles aanvallen te counteren.

De kopgroep van de dag bestond uit 29 renners, die naast Bardet namen kende als Stef Clement, Thibaut Pinot, Bob Jungels, Pierre Rolland, Winner Anacona en Joaquim Rodriguez. Bardet en Anacona namen op de Glandon (buitencategorie) de benen en de Fransman wist de Colombiaan in de afdaling te lossen. De zege van Bardet kwam in het gevolg, ondanks de nog lastige klim van de Lacets de Montvernier, niet meer in gevaar. Zijn landgenoot Rolland werd op een halve minuut tweede.

De favorieten lieten de kopgroep niet heel ver weg gaan, gezien het aantal top twintig renners in die groep, maar ze maakten nooit echt kans op de zege. Wel was er bij de favorieten nog genoeg actie te zien.

Op de Glandon duurde het lang voordat er wat gebeurde. Niet ver van de top besloten Mathias Frank, Warren Barguil en Robert Gesink uit die groep weg te springen, niet veel later gevolgd door Alberto Contador. Ze kregen een minuut voorsprong op het door Sky geleidde favorietengroepje, maar na enkele demarrages daar van Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde en Nairo Quintana hadden ze op de top al niet veel tijd meer over. In de afdaling sloot die groep dan ook weer aan. Enige slachtoffer was Bauke Mollema, die pas op het eind van de afdaling wist aan te sluiten.

Ook op het slotklimmetje moest Mollema de rol lossen, mede door het temporijden van Gesink en een aanval van Nibali. Hij kwam in een groepje met Barguil terecht, maar die moest hij in de afdaling laten gaan. Hij bleek uiteindelijk de enige verliezer uit de top tien te zijn, al was het verschil met het groepje favorieten slechts twintig seconden.

Schaap bevallen

Actrice Elise Schaap is bevallen van een dochtertje. Het management van de actrice bevestigt de geboorte tegenover RTL Boulevard, het kleine meisje heet Ava.

Elise, die onlangs nog was te zien in de serie Familie Kruys, is inmiddels alweer thuis met haar dochtertje en haar vriend acteur Wouter de Jong. Alles gaat goed met moeder Elise en dochter Ava.

Elise Schaap bevallen
Elise Schaap bevallen (Foto: BuzzE)

Zoektocht naar relschoppers Den Haag: foto's worden verspreid

De politie toont woensdag 29 juli beelden van rellende Marokkanen in de Haagse Schilderswijk. Dat gebeurt op politie.nl, laat de politie donderdag weten.

Het gaat om deelnemers aan de rellen die er van maandag 29 juni tot en met donderdag 2 juli waren in de Schilderswijk. De onrust begon na een protest tegen de dood van de Arubaan Mitch Henriquez, die overleed na zijn arrestatie op een festival in Den Haag.

Meer dan tweehonderd reltokkies werden opgepakt. De eerste verdachten zijn inmiddels berecht en bijna allemaal veroordeeld tot celstraffen.

Omroep West
De politie heeft beelden van enkele tientallen rellende allochtonen die nog niet zijn aangehouden. De politie is naar hen op zoek. "Het gaat om mensen die verdacht worden van openlijk geweld (bijvoorbeeld stenen gooien naar de politie), brandstichting, opruiing en plundering van winkels."

"Wie betrokken is geweest bij de ongeregeldheden heeft de keuze zich vrijwillig te melden bij een politiebureau in de buurt", zegt de politie. Anders worden op 29 juli de beelden van de eerste tien verdachten op politie.nl gezet en komen ze aan bod in een opsporingsbericht op de regionale zender Omroep West.

De politie vraagt aan mensen die één of meerdere relschoppers herkennen, zich te melden bij de politie. Zodra bekend is om welke verdachte het gaat, wordt de foto van deze persoon verwijderd, aldus de politie.

Politie toont beeld relschoppers Den Haag
Politie toont beeld relschoppers Den Haag (Foto: ANP)

Wenger hekelt transferbeleid ManUnited

Coach Arsène Wenger van Arsenal heeft zich donderdag bij Sky Sports kritisch uitgelaten over het transferbeleid bij concurrent Manchester United. Volgens de 65-jarige Fransman heeft de grote rivaal sinds de komst van trainer Louis van Gaal in de jacht op snel succes de principes verkwanseld. Wenger betoogde dat ManUnited liever op financieel gebied "spierballen" toont dan dat de club zelf topspelers opleidt.

Op aandrang van Van Gaal gaf Manchester United in de afgelopen maanden al ruim 100 miljoen euro uit aan versterkingen. Daarmee komt het bedrag dat de ex-bondscoach van Oranje in amper één jaar tijd aan nieuwe spelers spendeerde op bijna 300 miljoen euro. Wenger, die bekend staat om zijn 'zuinige' beleid en zijn voorliefde voor jonge talenten, gaf daarentegen deze zomer tot dusver slechts 14 miljoen euro uit aan doelman Petr Cech. "Het uitgavenpatroon van ManUnited is voor mij het bewijs dat de club geen geduld heeft", oordeelde Wenger.

Wenger hekelt transferbeleid ManUnited
Wenger hekelt transferbeleid ManUnited (Foto: ANP)

Gratis legendarische Pokémon

Dit weekend is het mogelijk voor gebruikers van Pokémon Omega Ruby en Pokémon Alpha Sapphire om een gratis Diancie te downloaden. Vanaf vrijdag 24 juli tot en met maandag 27 juli kan je de legendarische Pokémon downloaden via mystery gift.

Diancie, de juweel Pokémon, is een fairy/rock-type Pokémon en is tevens de ster van de laatst uitgekomen Pokémonfilm Diancie and The Cocoon of Destruction. Als je Diancie download zal deze de aanvallen Diamond Storm, Moonblast, Dazzling Gleam en Protect hebben. 

[eSports] ESL wil dopingcontrole

De ESL, een eSportsbond, bekijkt mogelijkheden om doping gebruik onder esporters tegen te gaan. Dit is een antwoord op een interview met Counterstrikespeler SEMPHIS die vorige week vertelde dat hij en zijn teamgenoten adderall gebruiken om langer geconcentreerd te blijven. In dit interview vertelde Semphis dat het gebruik van adderall, normaliter een medicijn voor ADHD-patienten, normaal is in de esportswereld.

De ESL is nu naar de WADA (World Anti Doping Agency) en de NADA (National Anti Doping Agency) gestapt voor middelen om spelers te testen op het gebruik van doping. Als de ESL dit doorzet moeten esporters voortaan urine afgeven, dit wordt vervolgens getest op onder andere adderall. Esporters die dopinggebruik reeds hebben toegegeven zullen niet gestraft worden, enkel wanneer je betrapt wordt tijdens tests zullen maatregelen worden getroffen.

Op dit moment is van alleen de ESL bekend dat zijn op doping gaan controleren. Andere esportsbonden zoals de LCS (League of Legends) en The Invitational (DOTA) hebben nog niets laten weten. Beide bonden tolereren op dit moment het gebruik van adderall.

ESL wil dopingcontroles
ESL wil dopingcontroles

Supertalent Kimmann ontspannen onder verwachtingen WK BMX

Door zijn kunststukje in de Supercross World Cup in mei op de crossbaan van Papendal zijn de ogen op de komende wereldkampioenschappen BMX gericht op eerstejaars Niek Kimmann (19). De fietscrosser blijft echter ontspannen onder de aandacht. "Het kan best hard gaan maar ik wil zelf zo goed mogelijk fietsen. Wat anderen denken speelt geen rol. Als ik rondom de baan fiets, voel ik me nog steeds hetzelfde als een paar jaar terug."

Kimmann won op Papendal de finale van de Supercross vanaf de achtste en minst geliefde startplek, die hij nota bene zelf uitkoos. Hij versloeg de wereldtop. "Het publiek wil dat iemand risico neemt. Het was mijn eerste finale en het was sowieso al mooi. Ik heb het publiek nog nooit zo hard horen juichen en toen moesten we nog vertrekken. Op zich ben ik niet zo'n showman maar als de toeschouwers uit hun dak gaan, geeft dat wel adrenaline", blikt de uittredende wereldkampioen bij de junioren terug.

Volgens bondscoach Bas de Bever is Kimmann een van de Nederlandse medaillekandidaten komend weekeinde in Zolder (België). Zelf richt de fietscrosser uit Lutten zich op een finaleplek. "In het begin van het jaar was plaatsing nog het doel. Als eerstejaars kun je niet heel veel verwachten. Er zijn er niet veel die zo ver komen. Nu hoop ik dat ik mee kan doen voor de finales en dan mag ik heel tevreden zijn."

Of hij op het WK dezelfde bravoure toont als hij in de finale een startplek moet kiezen, kan hij niet precies zeggen. Baan één, zeg maar de binnenbaan, is uiteraard favoriet. "Het liefst wil ik natuurlijk in baan één staan. Maar als ik niet als een van de eersten mag kiezen zou het zomaar kunnen dat ik weer voor acht kies."

Vanwege de goede resultaten komen ook de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in beeld voor Kimmann. In principe gaan de drie beste BMX'ers van Nederland volgend jaar naar Brazilië. "De Spelen zijn het hoogst haalbare en het is iets waarvan je als kind al droomde. Maar na afgelopen seizoen is het meer een doel geworden dan een droom. Qua leeftijd weet je dat het kan. Ik moet me nog plaatsen en ik zou wel echt, echt balen als ik het niet haal."

BMX'er Kimmann ontspannen onder verwachtingen
BMX'er Kimmann ontspannen onder verwachtingen (Foto: ANP)

Sauber bindt rijdersduo aan zich

Marcus Ericsson en Felipe Nasr rijden ook volgend seizoen voor het Formule 1-team van Sauber. De contracten van beide coureurs zijn meteen jaar verlengd, meldde de Zwitserse renstal donderdag.

Beide coureurs zijn bezig aan hun eerste seizoen bij Sauber. De 24-jarige Zweed Ericsson reed ook al voor Caterham, de 22-jarige Braziliaan Nasr maakt dit jaar zijn debuut in de koningsklasse van de autosport.

"We hebben alle vertrouwen in het talent en de vaardigheden van Marcus en Felipe", zei teambaas Monisha Kaltenborn. "Ondanks hun jonge leeftijd werken ze zowel op als naast de baan zeer professioneel."

Nasr staat elfde in de WK-stand met zestien punten, Ericsson is zestiende met vijf punten.

Sauber bindt rijdersduo aan zich
Sauber bindt rijdersduo aan zich (Foto: ANP)

Boybands bundelen krachten in zombie-westernfilm

De Backstreet Boys en *NSYNC gaan samen een film maken. Leden van de boybands zullen het tegen zombies opnemen in een nieuwe postapocalyptische western uit de stal van cultfilmstudio The Asylum.

"Het is een zombie western futuristische horrorfilm," aldus Nick Carter (Backstreet Boys) in een interview met Rolling Stone tijdens Comic-Con International. "Wie ik precies speel weten we nog niet, maar ik ben een goeierik en ik help de boel te redden," verzekert hij.

De film, Dead 7 geheten, zal ook worden geschreven door Carter, die collega's Howie Dorough, A.J. McLean (beiden Backstreet Boys) en Joey Fatone (*NSYNC) heeft gestrikt om mee te spelen. De zanger-acteur-schrijver hoopt ook nog Jordan Knight uit New Kids on the Block mee te krijgen.

Dat de film geen hoog niveau zal proberen te halen is niet alleen duidelijk uit de bovengenoemde namen, maar ook doordat The Asylum bekend staat om het in hoog tempo uitbrengen van goedkoop gemaakte pulpfilms die bij een specifiek publiek heel populair zijn. Deze week verschijnt Sharknado 3 van hun hand, maar gemiddeld weet de studio twee films per maand te maken, zo vertelde een woordvoerder aan FOK! tijdens Comic-Con.

Het bekendste voormalig bandlid van *NSYNC, Justin Timberlake, heeft zich nog niet laten strikken door de productie, maar hij heeft ook al sinds 2013 niet meer in films gespeeld. "Ik ben nu nog de enige *NSYNC'er, maar je weet nooit," liet Fatone weten.

Dead 7 moet volgend jaar verschijnen.

Uitlevering ex-FIFA-topman Warner stap dichterbij

De autoriteiten op Trinidad en Tobago hebben eindelijk de officiële papieren binnen, die kunnen leiden tot de uitlevering van Jack Warner aan de Verenigde Staten. De gevallen FIFA-topman is voor een groot aantal misdrijven aangeklaagd, waaronder omkoping, corruptie en fraude.

"Ik kan u vertellen dat ik een formeel verzoek heb ontvangen voor de uitlevering van de heer Jack Warner", zei procureur-generaal Garvin Nicholas van Trinidad en Tobago. "Ik ga de documenten en het bewijs bestuderen en dan overwegen of ik het verzoek laat inwilligen."

De 72-jarige Warner, oud vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond, verschijnt op 27 juli opnieuw voor de rechter. De huidige politicus houdt vol onschuldig te zijn en zegt dat hij vier jaar geleden alles wat met voetbal te maken heeft achter zich heeft gelaten.

Uitlevering ex-topman Warner stap dichterbij
Uitlevering ex-topman Warner stap dichterbij (Foto: ANP)

Nieuwe hoop voor langverwachte remake Logan's Run

Simon Kinberg, als schrijver bekend van onder andere Elysium, Jumper en enkele X-men-films, is ingehuurd om te werken aan de langverwachte remake van Logan's Run. Hiermee hoopt Warner Bros. na vijftien jaar eindelijk een nieuwe versie van de klassieker uit 1976 van de grond te krijgen.

Al sinds 2000 zijn er met regelmaat pogingen ondernomen om een remake te maken van de sc-fi-film, maar zonder succes. Warner heeft daarvoor onder andere inspanningen verricht in samenwerking met grote namen als Alex Garland, Will Beal, Bryan Singer en Nicolas Winding om te proberen de 39 jaar oude film nieuw leven in te blazen. Bryan Singer, die als producent verantwoordelijk was voor de X-Men-films, heeft al veelvuldig samengewerkt met Kinberg, dus er is goede hoop dat met de krachten gebundeld het nu eindelijk gaat lukken.

Logan's Run is een film gebaseerd op een roman uit 1967 geschreven door William F. Nolan. Het verhaal speelt zich af in een ogenschijnlijk idyllische maatschappij in het jaar 2274. Er is nauwelijks nog arbeid te verrichten door de mens en het staat zodoende eenieder in de samenleving vrij om zijn of haar geluk na te streven. Daar staat echter wel wat tegenover: zodra mensen hun dertigste levensjaar bereiken, worden zij geacht deel te nemen aan een quasi-religieus ritueel waarbij hun leven beëindigd wordt. Uiteraard zijn er mensen die hiervoor op de vlucht slaan, de zogenaamde 'runners', die vervolgens worden opgejaagd om vermoord te worden.


Producent en schrijver Simon Kinberg gestrikt voor Logan's Run-remake (Foto: The Hollywood Reporter)

Tigres in finale Copa Libertadores

Het Mexicaanse Tigres heeft zich woensdagavond (lokale tijd) geplaatst voor de finale van de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse variant van de Europese Champions League. De formatie rekende af met het Braziliaanse Internacional: 3-1. Die zege was meer dan voldoende na de nederlaag van 2-1 in het eerste duel.

Tigres kwam al vroeg op 1-0, dankzij de Franse spits André-Pierre Gignac. Vijf minuten voor rust werd de score verdubbeld door een eigen doelpunt van Geferson, waarna Arevalo Rios er in de 55e minuut zelfs 3-0 van maakte. Lisandro Lopez deed vlak voor tijd pas wat terug voor de Brazilianen.

In de finale treft Tigres het Argentijnse River Plate, dat zich eerder al ten koste van het Paraguayaanse Guarani plaatste voor de eindstrijd. Tigres en River troffen elkaar ook al in de groepsfase. Die duels eindigden allebei in een gelijkspel.

Tigres in finale Copa Libertadores
Tigres in finale Copa Libertadores (Foto: ANP)

Nog een agent vervolgd om schietincident

Een 34-jarige politieman wordt vervolgd voor het schieten op een auto die op hem inreed op 26 januari op de Botermarkt in Haarlem. Dat meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

Ook de 41-jarige man uit Heemstede die op hem zou hebben ingereden, moet zich voor de strafrechter verantwoorden. Beiden worden beschuldigd van poging tot doodslag.

De verdachte uit Heemstede liep met zijn vrouw in het winkelgebied. Politiemensen in burger vermoedden dat het stel te maken had met winkeldiefstal. Toen de man in de auto stapte, ging de betrokken politieman voor het voertuig staan om hem tegen te houden. De man uit Heemstede gaf vervolgens gas.

Geen noodzaak
De politieman moest opzij springen om te voorkomen dat hij werd geraakt. Hij schoot daarna op de wegrijdende auto, waardoor de achterruit sneuvelde en de politiekogel ook de voorruit raakte. De bestuurder raakte daarbij licht gewond.

Na onderzoek concludeert het OM dat er geen noodzaak was dat de politieman schoot. "Er waren andere en minder ingrijpende mogelijkheden om de verdachte te kunnen aanhouden. Ook was er geen sprake meer van een dreigende situatie richting de politieman."

Onbestuurbaar
"Bovendien waren er veel omstander en gebouwen op het plein die door de kogel geraakt hadden kunnen worden"
, meent justitie. "Ook had de auto onbestuurbaar kunnen worden met alle gevolgen voor omstanders van dien." Het schieten was daardoor volgens het OM in strijd met zowel de instructie als de wet.

Later is ook gebleken dat de man en zijn vrouw niets hadden gestolen.

Politieman vervolgd om schietincident Haarlem
Politieman vervolgd om schietincident Haarlem (Foto: ANP)

Cel- en taakstraffen in zaak Valkenburg

De rechtbank in Maastricht heeft donderdag twaalf mannen veroordeeld wegens het plegen van ontucht met een toen zestienjarig meisje in Valkenburg, vorig jaar. Tien kregen een dag onvoorwaardelijk cel opgelegd plus taakstraffen van 120 tot 240 uur. Twee anderen kregen zes maanden cel waarvan drie voorwaardelijk en vijf maanden waarvan drie voorwaardelijk.

De rechtbank ging ervan uit dat de verdachten niet bewust naar seks met een minderjarige op zoek waren. Dat maakt het verwijt minder groot.

Maar de mannen hebben zich onvoldoende ervan vergewist of het meisje meerderjarig was, aldus de rechtbank. Alleen afgaan op de in de seksadvertentie opgegeven leeftijd of wat het meisje daarover beweert, is onvoldoende.

Integriteit
Volgens de rechtbank hebben de verdachten de lichamelijke integriteit van het meisje ernstig geschonden en haar psychische schade toegebracht.

De zwaarste straf ging naar een voormalig medewerker van een jeugdzorginstelling in Cadier en Keer. Die had volgens de rechtbank beter moeten weten. De rechtbank legde hem echter geen beroepsverbod op.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden onvoorwaardelijke gevangenisstraffen geëist van vijf tot twaalf maanden. Maar de rechtbank vindt dat een te zware straf en ziet meer in taakstraffen. Wettelijk gezien moet de rechtbank wel een celstraf opleggen, en daarom koos de rechtbank voor een dag cel plus taakstraffen.

Cel- en taakstraffen in zaak Valkenburg
Cel- en taakstraffen in zaak Valkenburg (Foto: ANP)

OM wil vrijspraak voor agenten om dood Stok

Het Openbaar Ministerie wil vrijspraak voor twee agenten die in 2013 met dodelijke afloop op de Rotterdammer Mike Stok hebben geschoten. Dat heeft de aanklager donderdag gezegd bij de rechtbank in Rotterdam. De politiemensen, een man en een vrouw, hebben volgens het boekje en uit noodweer gehandeld, aldus de aanklager.

De agenten werden in april 2013 geconfronteerd met de agressieve Stok in de Fazantstraat in Rotterdam. Feyenoordsupporter Stok had twee vrouwelijke stadswachten belaagd die hem hadden bekeurd om zijn loslopende hond.

De agent die het dodelijke schot loste en terechtstaat voor doodslag, vertelde donderdag waarom hij had geschoten. Hij beschreef de wegrennende en verwilderde Stok als een "ongeleid projectiel" die dwars door tuinen, bosjes en een schutting heen liep en ongecontroleerde bewegingen maakte. Ook dacht dat Stok zwaaide met een "soort hakbijl", wat later een wandelstok met een handvat en een metalen punt bleek te zijn.

Alleen verliezers
De agent en zijn vrouwelijke collega, die ook schoot, dachten dat Stok een willekeurig iemand die op zijn pad kwam iets zou kunnen aandoen. Stok, vader van een dochtertje, werd terwijl hij wegrende in zijn rug geraakt in de binnentuin van zijn eigen wooncomplex.

De aanklager zei dat de politie het "nooit goed" doet. "Wat zou de reactie van het publiek zijn geweest als de agenten niet hadden opgetreden en Stok iemand had doodgeslagen? Ze moesten in split second een beslissing nemen", aldus de aanklager. Ze liet weten het eens te zijn de door de agenten gemaakte keuze. De aanklager zei verder dat "gebeurtenissen als deze geen winnaars kennen, alleen verliezers".

Nabestaanden
De twee agenten werden echter geconfronteerd met kritische vragen. De rechters bleven zich afvragen waaruit de agenten nou precies hadden afgeleid dat Stok zo'n groot gevaar vormde voor zijn omgeving en wie er volgens hen gevaar had gelopen als ze Stok niet hadden uitgeschakeld.

Het OM besloot eerder de agenten niet te vervolgen. Maar de nabestaanden waren het daar niet mee eens. Het gerechtshof oordeelde later dat niet vaststond of het gebuikte geweld wel gerechtvaardigd was. De agenten moesten toch worden vervolgd.

OM wil vrijspraak voor agenten om dood Stok
OM wil vrijspraak voor agenten om dood Stok (Foto: ANP)

Eerste trein uit China in Rotterdam

Containers verschepen van China naar Rotterdam kan vanaf nu ook met de trein. In de Rotterdamse haven komt in de nacht van donderdag op vrijdag de eerste lading van ongeveer twintig containers uit China aan, die helemaal over het spoor door Azië en via Rusland zijn vervoerd.

De lange treinreis duurde circa twee weken. Daarmee zijn ze zo'n tien dagen sneller dan containers die onderweg zijn met een schip. Die tijdwinst is bijvoorbeeld interessant voor het vervoeren van producten die kunnen bederven. Om vanuit China in Rotterdam te komen moest de vracht wel twee keer worden overgeladen op andere wagons. Dit komt omdat China, de voormalige Sovjet-Unie en Europa elk met eigen spoorbreedtes werken.

De Chinese overheid investeert momenteel fors in het verbeteren van de spoorverbindingen met haar achterland. Het land steekt zeker 40 miljard dollar in het uitbouwen van deze 'Nieuwe Zijderoute'. Er rijdt onder meer al zes keer per week een trein naar het Duitse Duisburg.

Duurder
Het Havenbedrijf Rotterdam is blij dat de Rotterdamse haven nu ook betrokken wordt bij deze nieuwe transportcorridor. In Rotterdam is men niet bang dat de komst van containers per trein marktaandeel zal wegsnoepen van de scheepvaart. Vervoer over het spoor is immers veel duurder. Voor de luchtvaart kunnen de treinen uit China volgens het Havenbedrijf wel een concurrent worden.

De trein die nu in Rotterdam arriveert is van railoperator Cargosped en wordt door Europa gereden door PKP Cargo, de grootste Poolse railvervoerder. Cargosped heeft inmiddels aangegeven dat het geen eenmalig rit betreft, ook in augustus en september zullen nog een aantal treinen de verre tocht naar Rotterdam maken.

Eerste 'trein' uit China in Rotterdam
Eerste 'trein' uit China in Rotterdam (Foto: ANP)

'Vrijdag om tafel over Grieks steunpakket'

Griekenland begint vrijdag aan de onderhandelingen met zijn geldschieters over het derde steunpakket dat het land in het vooruitzicht is gesteld. Dat zei een Griekse ambtenaar donderdag tegen persbureau Reuters.

De Griekse regering zou de onderhandelingen uiterlijk op 20 augustus willen afronden. Volgens de ambtenaar zal de eis voor het primaire begrotingsoverschot, waarbij aflossingen van de rente op de staatsschuld buiten beschouwing blijven, voor dit jaar lager dan 1 procent zijn.

De geldbehoefte bij de noodlijdende Griekse banken zal pas duidelijk worden na een stresstest die voor augustus op de rol staat. De banken waren eerder deze maand ruim twee weken dicht doordat de Europese Centrale Bank weigerde meer geld te laten steken in de pot waaruit de instellingen noodsteun konden tappen. Al vrij snel volgde ook de sluiting van de aandelenbeurs in Athene. Volgens de ambtenaar wordt volgende week besloten wanneer de beurs weer open kan.

'Vrijdag om tafel over Grieks steunpakket'
'Vrijdag om tafel over Grieks steunpakket' (Foto: ANP)

Negeren rood kruis vaker beboet

Sinds begin dit jaar zijn al vierhonderd automobilisten bekeurd voor het negeren van een rood kruis boven de snelweg. Ze zijn tegen de lamp gelopen doordat de politie daar sinds januari extra op controleert, meldt een woordvoerder donderdag.

Zwaartepunt van de controles ligt bij het negeren van een rood kruis op een plek waar aan de weg wordt gewerkt of waar een ongeluk is gebeurd. De politie krijgt van Rijkswaterstaat te horen waar dat het geval is en gaat daar controleren. Zo werden vorige week op de A16 bij Kralingen 39 bestuurders op de bon geslingerd. Daar was een baan afgekruist na een pechgeval met een vrachtwagen die moest worden geborgen.

Wie wordt bekeurd omdat hij een rood kruis heeft genegeerd, moet 237 euro afrekenen.

Levensgevaarlijk
Het negeren van een rood kruis is levensgevaarlijk, benadrukt de politie telkens weer. Alleen al in de afgelopen vijf weken zijn tot drie keer toe weginspecteurs aangereden, die op een afgekruiste rijbaan aan het werk waren. Driekwart van de vierhonderd bekeuringen werden het afgelopen halfjaar uitgeschreven bij wegwerkzaamheden of bergingswerk, het overige kwart bij afgesloten spitsstroken.

Om extra aandacht te vestigen op het belang van een rood kruis is vier maanden geleden een nieuw verkeersbord in gebruik genomen, met de tekst 'Bij rood X: rijstrook DICHT'. De borden zijn geplaatst langs de A1, A12, A20, A27, A28 en de A67.

Negeren rood kruis vaker beboet
Negeren rood kruis vaker beboet (Foto: ANP)

'Banken verlagen winstmarge op hypotheken'

Banken lijken hun winstmarges op hypotheken te verlagen. Volgens de Vereniging Eigen Huis hebben ze de rentemarges op hypotheken met langere rentevaste perioden in mei fors teruggeschroefd.

De belangenorganisatie van huizenbezitters hamert er al een hele tijd op dat banken te veel winst zouden maken op huizenleningen. Hierdoor profiteert de consument volgens VEH niet optimaal van de lage rentestand in Europa en zijn hypotheeklasten hoger dan noodzakelijk is.

Dat de banken nu toch over de brug lijken te komen, komt volgens VEH voor een groot deel doordat ze steeds meer concurrentie krijgen van verzekeraars en pensioenfondsen. De banken proberen hun marktaandeel op peil te houden door gestegen tarieven op de kapitaalmarkt niet door te rekenen in de hypotheekrente. In mei bleef de hypotheekrente hierdoor stabiel.

VEH durfde donderdag nog niet te zeggen of de daling van de marge structureel is of slechts van tijdelijke aard. Sinds juni is de hypotheekrente bij de meeste banken wel met 0,1 of 0,2 procentpunt gestegen.

'Banken verlagen winstmarge op hypotheken'
'Banken verlagen winstmarge op hypotheken' (Foto: ANP)

Overheidstekort eurolanden neemt af

Het overheidstekort van de eurolanden is in het eerste kwartaal van 2015 in doorsnee gedaald. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat donderdag.

Het gat op de begroting van de eurolanden bedroeg in de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld 2,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In het laatste kwartaal van vorig jaar kwam het verschil tussen de overheidsuitgaven en -inkomsten nog overeen met 2,5 procent van de euro-economie.

De eurolanden dienen hun tekort volgens de Europese regels te beperken tot maximaal 3 procent van het bbp. Het gemiddelde voor de muntunie ligt sinds het vierde kwartaal van 2013 onder dat niveau.

Eurostat gaf geen cijfers van het tekort in het eerste kwartaal in afzonderlijke eurolanden.

Overheidstekort eurolanden neemt af
Overheidstekort eurolanden neemt af (Foto: ANP)

Britse tiener bekent terreurcomplot

Een Britse tiener heeft bekend dat hij betrokken was bij een terreurcomplot in Australië. Dat meldde de BBC donderdag. De vijftienjarige jongen gaf toe dat hij een ander heeft aangezet om een aanslag te plegen tijdens een nationale herdenkingsdag (25 april) in Australië.

De jongen uit Blackburn is aangehouden in Engeland en zit daar ook vast. Zijn bekentenis deed hij via een videoverbinding vanuit Manchester met de rechtbank in Londen.

De aanslag zou worden gepleegd tijdens de parade in Melbourne op Anzac Day, de dag dat Australië en Nieuw-Zeeland militairen herdenken die omkwamen in de Eerste Wereldoorlog.

Britse tiener bekent terreurcomplot
Britse tiener bekent terreurcomplot (Foto: ANP)

ProRail moet treintarieven verlagen

ProRail moet zijn tarieven voor het gebruik van het spoor voor lichte treinen verlagen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten na een klacht van spoorvervoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia die voor hun personenvervoer veel met deze lichte treinen rijden. Dat meldt de toezichthouder donderdag.

ProRail hanteerde tarieven die nadelig waren voor lichte treinen onder de 120 ton. De vervoerders moesten voor deze treinen hetzelfde tarief betalen als voor zwaardere treinen van 160 ton. Dat vonden zij oneerlijk en ACM heeft ProRail nu opgedragen om die gewichtsklassen opnieuw in te delen en daarbij rekening te houden met de lichte treinen.

ProRail berekent aan vervoerders tarieven voor het gebruik van het spoor, die moeten voldoen aan de Spoorwegwet. Daarin staat dat de tarieven gebaseerd moeten zijn op de kosten die worden veroorzaakt door treingebruik, zoals slijtage van het spoor en de wissels.

ProRail moet treintarieven verlagen
ProRail moet treintarieven verlagen (Foto: ANP)

Xbox One-versie PES2016 draait op 1080p-resolutie

PES 2016 draait op Full HD-resolutie op Xbox One. Dat werd vandaag via Twitter bekendgemaakt door product manager Adam Bhatti. Het is noemenswaardig omdat het vorige deel slechts 720p haalde op Xbox One, waarmee het achterliep op concurrent PlayStation 4.

Dit jaar kunnen beide consoles dus rekenen op 1080p en 'waarschijnlijk' 60fps, omdat die framerate vorig jaar ook behaald werd op beide systemen. PES 2016 komt op 15 september uit voor PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One en pc. Een speciale 'anniversary edition' zal exclusief beschikbaar komen voor zowel PS3 en PS4.

Snelwegen naar Mediterranée geblokkeerd

Boze Franse boeren hebben donderdag ongeveer alle doorgaande wegen richting de Middellandse Zee geblokkeerd. Na de Autoroute du Soleil (A6) bij Lyon en de A75 bij Clermont-Ferrand is nu ook de A20 bij Limoges met tractoren en strobalen afgesloten.

Vakantiegangers die nog stressvrij naar het zuiden willen, kunnen het beste (een flink stuk) omrijden via Zwitserland, zegt de VerkeersInformatieDienst.

De blokkade van de Autoroute du Soleil begon woensdagavond. In zuidelijke richting is de weg dicht bij Limonest, in noordelijke richting bij Chasse-sur-Rhône. Ook andere wegen rond Lyon zijn geblokkeerd, zoals de A42 richting Genève, de A46 richting Lyon en de A47 Saint-Étienne-Lyon.

Faillissement

Verder naar het westen wordt een blokkade gemeld op de A75 van Clermont-Ferrand naar Béziers, op de A77 Parijs richting Nevers en sinds enige tijd ook de A20 bij Limoges.

Alternatieve routes zoeken via de nationale wegen is geen garantie voor een onbelemmerde rit: ook daar duiken boerenblokkades op. Dat is onder meer het geval bij de toegangswegen naar Île d'Oléron en Poitiers. Ook is de brug van Tancarville over de Seine dicht.

Woensdag blokkeerden Franse veehouders de snelweg A1 tussen Lille en Parijs. Met de acties willen de boeren meer steun van de regering afdwingen. Veel boerenbedrijven verkeren op de rand van faillissement door toegenomen concurrentie uit Midden- en Oost-Europa en door het afschaffen van Europese landbouwsubsidies.

Snelwegen naar Mediterranée geblokkeerd
Snelwegen naar Mediterranée geblokkeerd (Foto: ANP)

Lucille Werner: geen tijd om Lingo te missen

Lucille Werner zou met een zomereditie van Lingo terugkeren op de buis, maar in plaats daarvan haalt ze de Engelse quiz Pointless naar Nederland.

Werner: "Ik kreeg de kans een zomereditie van Lingo te maken. Maar is dat wat we willen met Lingo? Er hebben zoveel mensen zoveel plezier aan beleefd. Terugkeren met een uitgeklede versie voelde voor mij niet goed. Mijn lerares Engels wees me erop dat Pointless erg populair is in Engeland."

"Pointless is een kennisquiz waarvoor deelnemers anders moeten leren denken, want de kunst is zo weinig mogelijk punten te halen. Ze dienen antwoorden te geven die niet voor de hand liggen. Ik raakte verslaafd en overtuigd van het succes. Ik heb de programmadirecteur kunnen enthousiasmeren en we hebben de rest in Hilversum gemobiliseerd."

Owen Schumacher
Vanaf maandag 27 juli is Pointless op werkdagen te zien op NPO1, met Owen Schumacher als co-host. Hij licht de vragen en antwoorden humoristisch toe. Werner stelt in elke aflevering van een half uur zes vragen en vergelijkt de antwoorden van de kandidaten met de uitkomsten van een panelonderzoek onder honderd Nederlanders.

"Bijvoorbeeld: Noem zoveel mogelijk Europese hoofdsteden. Antwoord je Tirana, de hoofdstad van Albanië, dan levert je dat bijvoorbeeld 23 punten op. Maar antwoord je Chisinau, de hoofdstad van Moldavië, dan is de kans groot dat je nul punten verdient. En daar draait het om in Pointless. Kandidaten hebben een grote algemene kennis nodig. Ze moeten antwoorden geven waar een ander vast niet aan heeft gedacht, dus niet Londen of Parijs."

Nieuwe energie
Lucille Werner krijgt nog bijna dagelijks te horen dat mensen Lingo missen op televisie. "Het voelt alsof het niet af is. We hebben nooit definitief afscheid genomen van de kijker. Het geeft een wrang gevoel, want we hadden nog bijna een miljoen kijkers toen we weggingen van Nederland 1. Het voelt alsof Lingo nog niet helemaal klaar was."

Veel tijd om bij het gemis van Lingo stil te staan, heeft ze niet tijdens de opnames van Pointless. "Deze nieuwe focus geeft me nieuwe energie, natuurlijk." Ze verwacht dat de voormalige Lingo-kijkers 'automatisch' zullen afstemmen op de nieuwe quiz. "Maar ik maak me geen illusies qua kijkcijfers, want we beginnen middenin de zomer. Een spel moet ook de kans krijgen. Hopelijk gaat het publiek het spel waarderen en begrijpen en raken ze er verslaafd aan.''

Lucille Werner: geen tijd om Lingo te missen
Lucille Werner: geen tijd om Lingo te missen (Foto: ANP)

'Iran executeerde al bijna 700 mensen'

Iran heeft dit jaar al bijna zevenhonderd mensen geëxecuteerd, bijna evenveel als over heel 2014. Dat heeft Amnesty International donderdag bekendgemaakt. De organisatie verwacht dat Teheran dit jaar meer dan duizend levens van veroordeelden beëindigt.

Om precies te zijn 694 mensen werden tussen 1 januari en 15 juli ter dood gebracht, aldus Amnesty. Volgens de adjunct-directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika van de organisatie moet Teheran zich schamen voor dergelijke cijfers. ,,Het gebruik van de doodstraf is altijd afschuwelijk, maar het is extra zorgelijk in een land als Iran, waar processen schaamteloos oneerlijk zijn", aldus Said Boumedouha.

Vorig jaar voltrok Iran 753 doodvonnissen. Dat was toen het hoogste aantal in twaalf jaar. Er zouden enkele duizenden ter dood veroordeelden op hun executie wachten. Het land geeft daar zelf geen cijfers over.

De meeste veroordelingen zijn voor drugsdelicten.

'Iran executeerde al bijna 700 mensen'
'Iran executeerde al bijna 700 mensen' (Foto: ANP)

'Mariah Carey krijgt vijf ton voor optreden'

Mariah Carey heeft een flinke deal getekend. Voor een eenmalig optreden in Tel Aviv in augustus krijgt ze een bedrag van 500.000 dollar (ruim 455.000 euro), weet TMZ.

Volgens de website zou Mariah dit bedrag vragen en daar is een concertorganisator in Israël akkoord mee gegaan. Kaartjes voor het concert kosten volgens TMZ zo'n 65 dollar per stuk.

Carey maakte in juni haar eerste tripje naar Israël. Volgens de website was de zangeres onmiddellijk weg van het land en zou ze dan ook uitkijken naar haar tripje in augustus.

'Mariah Carey krijgt vijf ton voor optreden'
'Mariah Carey krijgt vijf ton voor optreden' (Foto: BuzzE)

'Babymelkpoederschandaal' bij Etos Etten-Leur

Drogisterijketen Etos onderzoekt de verkoop van een flinke partij babymelkpoeder aan de achterdeur van een vestiging in Etten-Leur. Het bedrijf heeft inmiddels "een pittig gesprek gevoerd" met de manager van de winkel, liet een woordvoerster donderdag weten.

Een voorbijganger zag vorige week hoe een man en een vrouw achter de drogisterij een container vol Nutrilonpoeder in een auto laadden en maakte een foto. Die stond donderdag op de website van BN/De Stem. Nader onderzoek moet nog uitwijzen hoe het handeltje precies in elkaar stak, aldus Etos. In de eerste plaats is de winkelmanager aangesproken, omdat die verantwoordelijk is voor de gang van zaken in het filiaal.

Klanten mogen al geruime tijd maar één blik tegelijk kopen. Op die manier wil Etos voorkomen dat handelaren hele partijen opkopen om naar China te sturen. Nederlands babymelkpoeder is daar gewild, omdat het vertrouwen in de eigen producenten nog altijd laag is. In 2008 werden honderdduizenden baby's ziek door giftig melkpoeder. Enkelen stierven zelfs.

'Babymelkpoederschandaal' bij Etos Etten-Leur
'Babymelkpoederschandaal' bij Etos Etten-Leur (Foto: ANP)

Onstuimige zaterdag op komst

Er is onstuimig weer in aantocht. In de nacht van vrijdag op zaterdag bereikt een depressie uit Frankrijk ons land. Dat gaat gepaard met veel regen, die zaterdagochtend snel wegtrekt. Vervolgens draait de wind naar het westen tot noordwesten en wakkert dan aan tot hard of stormachtig. Er zou zelfs kans kunnen zijn op storm, windkracht 9, verwacht weerbureau Weerplaza.

De stevige wind wordt vergezeld door buien en een afwisseling van wolken en zon. Het wordt niet warmer dan 18 of 19 graden, tijdens buien 14 of 15 graden.

Weerplaza waarschuwt nu alvast omdat het vakantie is en mensen veel buiten zijn. Mogelijk ondervinden campings en evenementen met name in de kustregio hinder en schade van de harde wind.

Komend weekend zijn er verschillende grote evenementen, waaronder de straatparade van het Zomercarnaval in Rotterdam en de Zwarte Cross in Lichtenvoorde.

Onstuimige zaterdag op komst
Onstuimige zaterdag op komst (Foto: ANP)

China overweegt toestaan van tweede kind

China zet mogelijk na 35 jaar een streep door zijn strikte éénkindpolitiek en overweegt ouders toe te staan een tweede kind te krijgen. Een woordvoerder van de regering zei tegen de krant China Business News dat de maatregel tegen het eind van dit jaar kan worden ingevoerd.

De wet die slechts één kind toestaat, is omstreden sinds de invoering in 1980. Een demograaf van de Shanghai Academy of Social Science zei dat de éénkindpolitiek allang had moeten worden afgeschaft.

De drijfveer voor de overheid achter de verandering is echter een demografische: de bevolking veroudert snel en daarmee dreigt een gebrek aan werknemers. Zo nam de werkende bevolking, iedereen tussen 15 en 59 jaar, vorig jaar af met 3,71 miljoen mensen. De huidige wetgeving heeft de geboorte van naar schatting 400 miljoen mensen voorkomen.

Daar waar de regering kijkt naar de arbeidsproductiviteit, daar beschouwen de Chinezen verandering van de wet vooral als het opheffen van een beperking van hun vrijheid. Met name op internet, tegenwoordig binnen handbereik voor al 650 miljoen inwoners, worden de bezwaren tegen de éénouderpolitiek steeds duidelijker geuit.

China overweegt toestaan van tweede kind
China overweegt toestaan van tweede kind (Foto: ANP)

Touretappe van vandaag: hele dag op en af

Een lastige rit vandaag voor de renners in de Tour de France. Geen finish bergop, maar het zal geen meter vlak zijn in de 186,5 kilometer lange etappe van Gap naar Saint-Jean-de-Maurienne. De overgebleven coureurs krijgen liefst zeven klimmen voor de kiezen, waarvan één van de buitencategorie; de Col du Glandon. 

Gap
Gap is de markering tussen de Noordelijke en de Zuidelijke Alpen. Het is een plaats voor zowel zomer- als wintersporten en dat is in de stad ook te merken. Er zijn vele sportclubs en 50 procent van de inwoners is lid van minstens één club.

Gap heeft de Tour de France al vaak op zijn grondgebied mogen verwelkomen. Afgelopen maandag finishte de zestiende etappe er nog. De winnaar was toen Ruben Plaza van Lampre.

Saint-Jean-de-Maurienne
Saint Jean-de-Maurienne is een bekende plaats onder wielertoeristen. Met onder andere de Galibier, Télégraphe, Madeleine en de Croix-de-Fer in de buurt is het stadje van een kleine tienduizend inwoners een geweldig uitvalsoord voor de amateurrenners. In de stad zelf zijn naast de kathedraal ook diverse musea te vinden en is er jaarlijks het Saint-Jean boordfestival.

De Tour is al regelmatig in Saint-Jean-de-Maurienne geweest. In 2006 startte de etappe naar Morzine, de etappe die in eerste instantie werd gewonnen door Floyd Landis. Die zege werd hem afgenomen nadat hij was betrapt op het gebruik van doping. In 2012 won David Millar de etappe die finishte in Annonay Davézieux. 


Ruime samenvatting van de rit die Landis won. (Bron: YouTube)

Etappebeschrijving
Een zware dag voor de renners door de Alpen, met dus in totaal zeven beklimmingen.  Drie klimmen van de derde categorie, drie van de tweede en één klim buitencategorie. Als opwarmertje krijgen de renners in de eerste 100 kilometer al vijf klimmen voor de kiezen, maar het zwaarste deel moet dan nog komen. 

Profiel van de achttiende etappe (Bron: LeTour.fr)Profiel van de achttiende etappe (Bron: LeTour.fr)

Na 125 kilometer komt de eerste echte Alpenreus op het parcour; de Col du Glandon. Een lange, maar gemiddeld gezien niet te steile, klim van 21 kilometer. Het stijgingspercentage is slechts 5,1%, maar dat komt mede door twee korte afdalingen tijdens de klim. Verder is het een pittig een onregelmatige klim, waar veel renners moeite mee zullen hebben. Wel krijgen die renners daarna nog tijd om weer bij te komen, want er volgt een lange, maar ook lastige afdaling richting de laatste klim van de dag. De Lacets de Montvernier is een korte maar pittige klim, waar percentages van tien procent worden bereikt. Op de top is het nog tien kilometer naar de meet, die na een korte afdaling en vijf kilometer vlak bereikt wordt.

Profiel van de Col du Glandon (Bron: LeTour.fr)Profiel van de Col du Glandon (Bron: LeTour.fr)

Algemeen klassement na zeventiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 69h 06' 49''
2. Nairo Quintana Col Movistar + 03' 10''
3. Alejandro Valverde Spa Movistar + 04' 09''
4. Geraint Thomas GBr Team Sky + 06' 34''
5. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 06' 40''
6. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 07' 39''
7. Vincenzo Nibali Ita Astana + 08' 04''
8. Mathias Frank Zwi IAM Cycling + 08' 47''
9. Bauke Mollema NED Trek + 11' 47''
10. Warren Barguil Fra Giant Alpacin + 13' 08''
11. Romain Bardet Fra AG2r + 16' 04''
12. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 16' 25''
13. Samuel Sanchez Spa BMC + 17' 52''
14. Pierre Rolland Fra Europcar + 18' 37''
15. Serge Pauwels Bel MTN-Qhubeka + 20' 07''
16. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 20' 12''
17. Jarlinson Pantano Col IAM Cycling + 21' 14''
18. Thibaut Pinot Fra FDJ + 26' 14''
19. Jan Bakelants Bel AG2r + 39' 22''
20. Gorka Izagirre Spa Movistar + 40' 48''

FOK!sport favorieten voor de etappe
Uiteraard is het maar weer de vraag of de klassementsrenners, met nog twee aankomsten bergop, zich willen mengen voor de etappezege. Het zal weer veel kanten op kunnen gaan, maar de etappe is zo zwaar, dat de kans groot is dat de klassementsrenners voor de zege kunnen rijden. Gezien de afdaling van de Glandon maakt onder meer Vincenzo Nibali dan een goede kans.

***** Vincenzo Nibali
**** Alejandro Valverde, Joaquin Rodriguez
*** Chris Froome, Nairo Quintana
** Wilco Kelderman, Alberto Contador
* Romain Bardet, Robert Gesink

Jamaica stunt met historische finaleplek Gold Cup na zege op Verenigde Staten

De finale van de Gold Cup gaat niet zoals verwacht tussen de Verenigde Staten en Mexico. De finale gaat tussen Jamaica en Mexico. Jamaica was woensdagavond (plaatselijke tijd) verrassend met 2-1 te sterk voor het gastland Verenigde Staten, terwijl Mexico na verlengingen afrekende met Panama (2-1). PSV'er Andres Guardado schoot twee strafschoppen binnen voor de Mexicanen.

Darren Mattocks opende na een half uur op aangeven van Kemar Lawrence voor Jamaica de score.  en vijf minuten later was het opnieuw raak. Giles Barnes maakte er 0-2 van in Atlanta. Na rust maakte Michael Bradley al snel de aansluitingstreffer, maar verder kwamen de Amerikanen niet.

Jamaica haalde in 1993 de halve finale, maar de vorige keer wist het land zich niet eens te plaatsen voor het continentale kampioenschap. De Duitse bondscoach van de Jamaicanen Winfried Schäfer stelde dat het toernooi nu nog niet geslaagd is voor Jamaica. "We hebben nog een wedstrijd te spelen. Daarna wordt pas Bob Marley opgezet."

De wedstrijd tussen Panama en Mexico stond bol van de incidenten en kaarten. De Panamezen kregen zeven gele kaarten en één rode. Die werd al na 24 minuten uitgedeeld aan Luis Tejada. Desondanks kwam Panama in 56e minuut op voorsprong dankzij Roman Torres. In de tiende minuut van de extra speeltijd trok de middenvelder van PSV de stand gelijk, maar daarbij kreeg hij wel de hulp van arbiter Mark Geiger. De scheidsrechter zag namelijk een handsbal van doelpuntenmaker Torres en gaf een strafschop. Guardado maakte geen fout vanaf elf meter.

Mexico kreeg in de 105e minuut nog een strafschop waarna Guardado zijn kunstje kon herhalen. Hij trof opnieuw het doel en is goed voor vijf doelpunten op dit toernooi. Alleen Clint Dempsey was net zes doelpunten vaker trefzeker.

VOIX BLU headphones

UMI, bekend van de smartphones, heeft zich met de VOIX-reeks gericht op audio-accessoires die niet alleen goed samengaan met hun eigen telefoons, maar ook een breder publiek aanspreken, die voor niet al te veel geld graag een aardige audiobeleving zou willen hebben. Met de VOIX BLU, of AC-300 zoals het typenummer luidt, brengen ze hun eerste bluetooth headset op de markt. In deze review heeft audiofiel Shiznuts de VOIX BLU aan de tand gevoeld. 

Suljovic stunt met zege op Anderson in World Matchplay

In Blackpool werden de vier resterende partijen gespeeld in de tweede ronde van de World Matchplay. Titelverdediger Phil Taylor verscheen aan de oche, maar ook James Wade en wereldkampioen Gary Anderson moesten aantreden. 

Dave Chisnall 13-11 Keegan Brown

Een spannende wedstrijd tussen Chisnall en Brown. Chizzy kwam een break voor, maar Brown repareerde dat en liep uit naar 5-8. Chisnall wist echter daarna vijf legs op een rij te pakken, waarna jeugdwereldkampioen Brown dat verschil niet meer kon goedmaken. Chisnall won met 13-11. 

James Wade 13-8 Brendan Dolan

Wade had geen enkele moeite met Dolan. Hij nam een 3-0 voorsprong en dat verschil op 6-3 uitbouwen naar vijf legs verschil. Wade knalde er in de slotfase nog finishes van 105 en 150 uit om de kwartfinale te halen. Hij won met 13-8. 

Phil Taylor 13-6 Andy Hamilton

Taylor kwam 6-2 voor, maar bij The Power raakte plots niets meer. Op 6-5 had Taylor vier pijlen op de voorsprong te behouden, maar faalde. Hamilton raakte de dubbel wel en kwam op 6-6. Bij Taylor leek de machine plots weer te draaien, brak The Hammer twee keer en ging met een 9-6 voorsprong de derde pauze in. 

Taylor pakte vervolgens de resterende legs die hij nodig had om de partij te winnen. Het werd 13-6 en Taylor staat voor de twintigste keer in 22 deelnames in de kwartfinale van de World Matchplay en zijn 37e zege op een rij dit toernooi. 

Gary Anderson v Mensur Suljovic

Suljovic stunt met het uitschakelen van Anderson. Op 0-0 en 2-2 wist de Oostenrijker Anderson te breaken, maar de wereldkampioen zette die break daarna direct recht. Met een 104-finish op 4-5 nam Suljovic een voorsprong die hij niet meer weg zou geven. Hij won met 13-9. 

Afro-Amerikaan benoemd tot politiechef Ferguson

De politie in de Amerikaanse stad Ferguson heeft een nieuwe chef. De Afro-Amerikaan Andre Anderson is woensdag aan de slag gegaan. Anderson (50) volgt Tom Jackson op. Hij nam in maart ontslag nadat hij onder vuur was komen te liggen vanwege politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

Het overwegend blanke politiekorps in Ferguson in de staat Missouri kwam internationaal onder een vergrootglas te liggen na de dood van de 18-jarige Michael Brown. De ongewapende zwarte tiener werd vorig jaar augustus doodgeschoten door een blanke politieagent. Later bracht het Amerikaanse ministerie van Justitie een rapport uit waarin werd geconcludeerd dat de politie jarenlang buitensporig geweld heeft gebruikt tegen Afro-Amerikanen.

'Ik geloof dat ik de juiste persoon ben voor deze baan', zei Anderson woensdag.

Afro-Amerikaan benoemd tot politiechef Ferguson
Afro-Amerikaan benoemd tot politiechef Ferguson (Foto: ANP)

Yes gaat door na overlijden bassist Squire

De Britse symforockgroep Yes blijft bestaan, ondanks het overlijden van medeoprichter en bassist Chris Squire eind juni. Dat heeft de drummer van de groep, Alan White, laten weten aan Billboard. Hij benadrukt daarbij dat dat ook de wil van Squire zelf geweest is.

"Het zal beslist moeilijk worden zonder hem. Maar hij heeft mij voor zijn dood nog gebeld en gevraagd om door te gaan, ongeacht wat er zou gebeuren,'' aldus de slagwerker die zelf al meer dan veertig jaar deel uitmaakt van Yes. White zegt dat Squire de groep in mei liet weten dat hij zojuist te horen had gekregen dat hij leed aan een acute vorm van leukemie en niet deel kon nemen aan de al geplande zomertournee van de band.

Squire zou tijdelijk vervangen worden door voormalig Yes-gitarist Billy Sherwood. De bassist betuigde zijn spijt dat het de eerste Yes-concerten in 48 jaar zouden zijn die hij moest missen.

In 1968 richtte Squire samen met zanger Jon Anderson de groep op die in de jaren zeventig een sleutelrol zou spelen in de ontwikkeling van de symfonische rock. De topjaren beleefde Yes vanaf 1972, met - naast Squire en Anderson - toetsenist Rick Wakeman, drummer Alan White en gitarist Steve Howe. Ook als componist was de bassist voor Yes actief. Hij schreef mee aan bekende songs als Yours Is No Disgrace en I've Seen All Good People, die beide al jaren in de Radio 2 Top-2000 staan. Hij overleed op 27 juni, 67 jaar oud.

Yes gaat door na overlijden bassist Squire
Yes gaat door na overlijden bassist Squire (Foto: BuzzE)

Chris Brown mag Filipijnen niet verlaten

Chris Brown mocht woensdag de Filipijnen niet verlaten. De R&B-zanger wordt beticht van contractbreuk voor het annuleren van een concert op oudejaarsavond.

De artiest had dinsdag opgetreden in Manilla en wilde woensdag met een privévliegtuig doorreizen naar Hongkong. Daarbij werd hij gehinderd door de immigratiedienst. Volgens New York Daily News had de organisatie van het geannuleerde concert het Openbaar Ministerie om assistentie verzocht om Brown te kunnen vervolgen. Brown en zijn agent werden daarom op het bureau van de immigratiedienst ontboden.

Brown zou op oudejaarsavond optreden voor 55.000 mensen in een stadion op de Filipijnen. Op het allerlaatste moment zegde hij af, zogenaamd omdat hij zijn paspoort op de dag van vertrek was verloren. De organisatie had hem al betaald en verwijt Brown dat hij het geld niet heeft teruggestort.

Chris Brown mag Filipijnen niet verlaten
Chris Brown mag Filipijnen niet verlaten (Foto: BuzzE)

The Grand Tournament komt naar Hearthstone

Tijdens een stream op Twitch heeft Blizzard een nieuwe uitbreiding voor Hearthstone aangekondigd: The Grand Tournament, dat plaatsvindt na The Argent Tournament. De uitbreiding volgt de formule van Goblins vs. Gnomes en voegt dus niewe pakjes toe aan het spel.

De uitbreiding voegt meer dan 130 nieuwe kaarten toe en komt in augustus beschikbaar. Het grootste nieuws is de toevoeging van een nieuw 'sleutelwoord', dat een specifiek effect aangeeft. Het gaat hier om 'inspire'. Inspire wordt geactiveerd door het gebruiken van je hero power en heeft diverse resultaten. De ene minion geeft een random spell, terwijl de andere minion meer attack krijgt.

Vanaf volgende week is het mogelijk een bundel pakjes te pre-orderen, waarmee je een unieke cardback ontvangt. Een aantal van de kaarten en de trailer van de uitbreiding zijn hieronder te bekijken.

maiden of the lake hearthstone

Coldarra Drake hearthstone

The grand tournament inspire Hearthstone

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.