Supertalent Kimmann ontspannen onder verwachtingen WK BMX

Door zijn kunststukje in de Supercross World Cup in mei op de crossbaan van Papendal zijn de ogen op de komende wereldkampioenschappen BMX gericht op eerstejaars Niek Kimmann (19). De fietscrosser blijft echter ontspannen onder de aandacht. "Het kan best hard gaan maar ik wil zelf zo goed mogelijk fietsen. Wat anderen denken speelt geen rol. Als ik rondom de baan fiets, voel ik me nog steeds hetzelfde als een paar jaar terug."

Kimmann won op Papendal de finale van de Supercross vanaf de achtste en minst geliefde startplek, die hij nota bene zelf uitkoos. Hij versloeg de wereldtop. "Het publiek wil dat iemand risico neemt. Het was mijn eerste finale en het was sowieso al mooi. Ik heb het publiek nog nooit zo hard horen juichen en toen moesten we nog vertrekken. Op zich ben ik niet zo'n showman maar als de toeschouwers uit hun dak gaan, geeft dat wel adrenaline", blikt de uittredende wereldkampioen bij de junioren terug.

Volgens bondscoach Bas de Bever is Kimmann een van de Nederlandse medaillekandidaten komend weekeinde in Zolder (België). Zelf richt de fietscrosser uit Lutten zich op een finaleplek. "In het begin van het jaar was plaatsing nog het doel. Als eerstejaars kun je niet heel veel verwachten. Er zijn er niet veel die zo ver komen. Nu hoop ik dat ik mee kan doen voor de finales en dan mag ik heel tevreden zijn."

Of hij op het WK dezelfde bravoure toont als hij in de finale een startplek moet kiezen, kan hij niet precies zeggen. Baan één, zeg maar de binnenbaan, is uiteraard favoriet. "Het liefst wil ik natuurlijk in baan één staan. Maar als ik niet als een van de eersten mag kiezen zou het zomaar kunnen dat ik weer voor acht kies."

Vanwege de goede resultaten komen ook de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in beeld voor Kimmann. In principe gaan de drie beste BMX'ers van Nederland volgend jaar naar Brazilië. "De Spelen zijn het hoogst haalbare en het is iets waarvan je als kind al droomde. Maar na afgelopen seizoen is het meer een doel geworden dan een droom. Qua leeftijd weet je dat het kan. Ik moet me nog plaatsen en ik zou wel echt, echt balen als ik het niet haal."

BMX'er Kimmann ontspannen onder verwachtingen
BMX'er Kimmann ontspannen onder verwachtingen (Foto: ANP)