Jamaica stunt met historische finaleplek Gold Cup na zege op Verenigde Staten

Redactie

De finale van de Gold Cup gaat niet zoals verwacht tussen de Verenigde Staten en Mexico. De finale gaat tussen Jamaica en Mexico. Jamaica was woensdagavond (plaatselijke tijd) verrassend met 2-1 te sterk voor het gastland Verenigde Staten, terwijl Mexico na verlengingen afrekende met Panama (2-1). PSV'er Andres Guardado schoot twee strafschoppen binnen voor de Mexicanen.

Darren Mattocks opende na een half uur op aangeven van Kemar Lawrence voor Jamaica de score.  en vijf minuten later was het opnieuw raak. Giles Barnes maakte er 0-2 van in Atlanta. Na rust maakte Michael Bradley al snel de aansluitingstreffer, maar verder kwamen de Amerikanen niet.

Jamaica haalde in 1993 de halve finale, maar de vorige keer wist het land zich niet eens te plaatsen voor het continentale kampioenschap. De Duitse bondscoach van de Jamaicanen Winfried Schäfer stelde dat het toernooi nu nog niet geslaagd is voor Jamaica. "We hebben nog een wedstrijd te spelen. Daarna wordt pas Bob Marley opgezet."

De wedstrijd tussen Panama en Mexico stond bol van de incidenten en kaarten. De Panamezen kregen zeven gele kaarten en één rode. Die werd al na 24 minuten uitgedeeld aan Luis Tejada. Desondanks kwam Panama in 56e minuut op voorsprong dankzij Roman Torres. In de tiende minuut van de extra speeltijd trok de middenvelder van PSV de stand gelijk, maar daarbij kreeg hij wel de hulp van arbiter Mark Geiger. De scheidsrechter zag namelijk een handsbal van doelpuntenmaker Torres en gaf een strafschop. Guardado maakte geen fout vanaf elf meter.

Mexico kreeg in de 105e minuut nog een strafschop waarna Guardado zijn kunstje kon herhalen. Hij trof opnieuw het doel en is goed voor vijf doelpunten op dit toernooi. Alleen Clint Dempsey was net zes doelpunten vaker trefzeker.