Touretappe van vandaag: hele dag op en af

Een lastige rit vandaag voor de renners in de Tour de France. Geen finish bergop, maar het zal geen meter vlak zijn in de 186,5 kilometer lange etappe van Gap naar Saint-Jean-de-Maurienne. De overgebleven coureurs krijgen liefst zeven klimmen voor de kiezen, waarvan één van de buitencategorie; de Col du Glandon. 

Gap
Gap is de markering tussen de Noordelijke en de Zuidelijke Alpen. Het is een plaats voor zowel zomer- als wintersporten en dat is in de stad ook te merken. Er zijn vele sportclubs en 50 procent van de inwoners is lid van minstens één club.

Gap heeft de Tour de France al vaak op zijn grondgebied mogen verwelkomen. Afgelopen maandag finishte de zestiende etappe er nog. De winnaar was toen Ruben Plaza van Lampre.

Saint-Jean-de-Maurienne
Saint Jean-de-Maurienne is een bekende plaats onder wielertoeristen. Met onder andere de Galibier, Télégraphe, Madeleine en de Croix-de-Fer in de buurt is het stadje van een kleine tienduizend inwoners een geweldig uitvalsoord voor de amateurrenners. In de stad zelf zijn naast de kathedraal ook diverse musea te vinden en is er jaarlijks het Saint-Jean boordfestival.

De Tour is al regelmatig in Saint-Jean-de-Maurienne geweest. In 2006 startte de etappe naar Morzine, de etappe die in eerste instantie werd gewonnen door Floyd Landis. Die zege werd hem afgenomen nadat hij was betrapt op het gebruik van doping. In 2012 won David Millar de etappe die finishte in Annonay Davézieux. 


Ruime samenvatting van de rit die Landis won. (Bron: YouTube)

Etappebeschrijving
Een zware dag voor de renners door de Alpen, met dus in totaal zeven beklimmingen.  Drie klimmen van de derde categorie, drie van de tweede en één klim buitencategorie. Als opwarmertje krijgen de renners in de eerste 100 kilometer al vijf klimmen voor de kiezen, maar het zwaarste deel moet dan nog komen. 

Profiel van de achttiende etappe (Bron: LeTour.fr)Profiel van de achttiende etappe (Bron: LeTour.fr)

Na 125 kilometer komt de eerste echte Alpenreus op het parcour; de Col du Glandon. Een lange, maar gemiddeld gezien niet te steile, klim van 21 kilometer. Het stijgingspercentage is slechts 5,1%, maar dat komt mede door twee korte afdalingen tijdens de klim. Verder is het een pittig een onregelmatige klim, waar veel renners moeite mee zullen hebben. Wel krijgen die renners daarna nog tijd om weer bij te komen, want er volgt een lange, maar ook lastige afdaling richting de laatste klim van de dag. De Lacets de Montvernier is een korte maar pittige klim, waar percentages van tien procent worden bereikt. Op de top is het nog tien kilometer naar de meet, die na een korte afdaling en vijf kilometer vlak bereikt wordt.

Profiel van de Col du Glandon (Bron: LeTour.fr)Profiel van de Col du Glandon (Bron: LeTour.fr)

Algemeen klassement na zeventiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 69h 06' 49''
2. Nairo Quintana Col Movistar + 03' 10''
3. Alejandro Valverde Spa Movistar + 04' 09''
4. Geraint Thomas GBr Team Sky + 06' 34''
5. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 06' 40''
6. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 07' 39''
7. Vincenzo Nibali Ita Astana + 08' 04''
8. Mathias Frank Zwi IAM Cycling + 08' 47''
9. Bauke Mollema NED Trek + 11' 47''
10. Warren Barguil Fra Giant Alpacin + 13' 08''
11. Romain Bardet Fra AG2r + 16' 04''
12. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 16' 25''
13. Samuel Sanchez Spa BMC + 17' 52''
14. Pierre Rolland Fra Europcar + 18' 37''
15. Serge Pauwels Bel MTN-Qhubeka + 20' 07''
16. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 20' 12''
17. Jarlinson Pantano Col IAM Cycling + 21' 14''
18. Thibaut Pinot Fra FDJ + 26' 14''
19. Jan Bakelants Bel AG2r + 39' 22''
20. Gorka Izagirre Spa Movistar + 40' 48''

FOK!sport favorieten voor de etappe
Uiteraard is het maar weer de vraag of de klassementsrenners, met nog twee aankomsten bergop, zich willen mengen voor de etappezege. Het zal weer veel kanten op kunnen gaan, maar de etappe is zo zwaar, dat de kans groot is dat de klassementsrenners voor de zege kunnen rijden. Gezien de afdaling van de Glandon maakt onder meer Vincenzo Nibali dan een goede kans.

***** Vincenzo Nibali
**** Alejandro Valverde, Joaquin Rodriguez
*** Chris Froome, Nairo Quintana
** Wilco Kelderman, Alberto Contador
* Romain Bardet, Robert Gesink