Nabestaanden Mike Stok hebben veel onbegrip: "zo is het niet gegaan"

Redactie

De nabestaanden van de omgekomen Rotterdammer Mike Stok (29) zijn zeer teleurgesteld dat het OM om ontslag van rechtsvervolging heeft gevraagd voor de twee betrokken agenten. Dat zegt hun advocaat Desiree de Jonge donderdag. Mike werd door politiekogels om het leven gebracht.

De nabestaanden, onder wie Stoks vader, stiefmoeder en toenmalige partner, noemen het "onbegrijpelijk" dat het OM zegt dat sprake was van noodweer toen Stok in april 2013 werd doodgeschoten.

Stok zou compleet zijn doorgedraaid na een handgemeen met enkele stadswachten. Hij reageerde niet op bevelen en waarschuwingsschoten en zou een gevaar hebben gevormd voor zijn omgeving.

Wandelstok
"Zo is het niet gegaan", zeggen de nabestaanden die er niet bij waren. Ze zijn er heilig van overtuigd dat hun zoon de braafste van de klas was. "Mike liep niet rond met de bedoeling om iemand iets aan te doen' aldus advocaat De Jonge. "Mike was gewoon op weg naar zijn woning".

De agenten die terechtstaan, een man en een vrouw, werden in april 2013 geconfronteerd met de erg agressieve man in de Fazantstraat in Rotterdam. Feyenoordsupporter Stok had twee vrouwelijke stadswachten mishandeld die hem hadden bekeurd om zijn loslopende hond.

Oprechte medeleven
In een verklaring liet de familie weten dat ze hun brave Mike iedere dag zielsveel missen. "Je kunt je niet voorstellen wat het betekent als je je kind daar zo ziet liggen", klonk het.

Ook de agenten lieten weten aangedaan te zijn. In een door de mannelijke agent opgelezen verklaring betoonden ze hun "oprechte medeleven" aan de nabestaanden van Stok. Hij liet weten dat de gebeurtenis ook voor hemzelf "heel ingrijpend" is geweest, maar dat hij naar eer en geweten heeft gehandeld. Inmiddels werkt hij op een andere plek bij de politie.

Onbegrip bij nabestaanden Mike Stok
Onbegrip bij nabestaanden Mike Stok (Foto: ANP)