FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 9 juli 2015

Uitslagen eerste voorronde Europa League 09/07/2015

Honderd ploegen kwamen in actie in de returns van de eerste voorronde van de Europa League. Go Ahead Eagles ging er met 4-1 af tegen Ferencváros. Hieronder tref je de uitslagen van de overige gespeelde wedstrijden.

Thuis Uit Uitslag Agg.
Beitar Jerusalem (Isr) Ordabasy (Kaz) 2-1  2-1 
HSK Zrinjski (Bos) Shirak Gyumri (Arm) 2-1  2-3 
Jagiellonia Bialystok (Pol) Kruoja Pakruojis (Lit) 8-0  9-0 
Saint Johnstone (Sch) Alashkert (Arm) 2-1  2-2* 
Inter Baku (Aze) Laçi (Alb) 0-0 1-1*
FK Qabala (Aze) Dinamo Tbilisi (Geo) 2-0 3-2
Mladost (Mne) Neftchi Baku (Aze) 1-1  3-3* 
St. Patrick's Athletic (Ier) Skonto FC (Let) 0-2  1-4 
Omonia Nicosia (Cyo) Dinamo Batumi (Geo) 2-0 2-1
Rabotnicki Skopje (Mac) FC Flora Tallinn (Est) 2-0  2-1 
AIK (Zwe) Vaasa PS (Fin) 4-0  6-2 
IF Elfsborg (Zwe) FC Lahti (Fin) 5-0 7-2
Beroe Stara Zagora (Bul) Atlantas Klaipeda (Lit) 3-1  5-1 
Spartak Trnava (Slw) Olimpik Sarajevo (Bos) 0-0  1-1* 
Randers FC (Den) UE Sant Julià (And) 3-0  4-0 
Kalju Nõmme (Est) FK Aktobe (Kaz) 0-0 1-0
Litex Lovech (Bul) FK Jelgava (Let) 2-2  3-3* 
Torpedo-BelAZ Zhodino (WRu) Kukësi (Alb) 0-0 0-2
FH Hafnarfjordur (IJs) SJK (Fin) 1-0  2-0 
Sutjeska (Mne) Debreceni VSC (Hon) 2-0 2-3
Hajduk Split (Kro) Kalev Sillamäe (Est) 6-2  7-3 
Juvenes/Dogana (SMR) Brøndby IF (Den) 0-9  0-11 
Partizani (Alb) Strømsgodset (Noo) 0-1  1-4 
Odds BK (Noo) Sheriff Tiraspol (Mol) 0-0  3-0 
Bala Town (Wal) FC Differdange 03 (Lux) 2-1  3-4 
Spartaki Tskhinvali (Geo) FC Botosani (Roe) 1-3 2-4
HB Thorshavn (Far) Trakai (Lit) 1-4  1-7 
Apollon Limassol (Cyp) Saxan Ceadir Lunga (Mol) 2-0  4-0 
Slovan Bratislava (Slw) College Europa FC (Gib) 3-0  9-0 
Lokomotiva Zagreb (Kro) Airbus UK (Wal) 2-2  5-1 
Ferencváros (Hon) Go Ahead Eagles (Ned) 4-1  5-2 
Slask Wroclaw (Pol) NK Celje (Slo) 3-1  4-1 
Cukaricki (Ser) BST Domzale (Slo) 0-0  1-0 
Rosenborg BK (Noo) Víkingur (Far) 0-0  2-0 
Valletta FC (Mlt) Newtown (Wal) 1-2  2-4 
Vojvodina Novi Sad (Ser) MTK Hungária FC (Hon) 3-1  3-1 
FK JPFS/Spartaks Jurmala (Let) Budocnost Podgorica (Mne) 0-0 3-1
FC Vaduz (Lie) La Fiorita (SMR) 5-1  10-1 
FC Lusitans (And) West Ham United (Eng) 0-1  0-4 
Kairat Almaty (Kaz) Rode Ster Belgrado (Ser) 2-1 4-1
KR (IJs) Cork City (Ier) 2-1  3-2** 
Shakhtyor Soligorsk (WRu) Glenavon (NIE) 3-0  5-1 
NSÍ Runavík (Far) Linfield (NIE) 4-3  4-5 
F91 Dudelange (Lux) UCD (Ier) 2-1 2-2*
Ulysses Erevan (Arm) FC Birkirkara (Mal) 1-3 1-3
MSK Zilina (Slw) Glentoran (Nie) 3-0  7-1 
Aberdeen (Sch) Shkendija 79 (Mac) 0-0  1-1 
FC Koper (Slo) Vikingur Reykjavík (IJs) 2-2  3-2 
Dacia Chisinau (Mol) Renova Cepciste (Mac) 4-1 5-1
Zeljeznicar Sarajevo (Bos) Balzan FC (Mal) 2-0  3-0 

* door op uitdoelpunten

** door na verlenging

Dave R. doet Dutch Valley aan

Het Dutch Valley Festival heeft op het laatste moment besloten om het publiek te verwennen met Dave Roelvink. Het vrouwelijk schoon kan hun halfgod op 8 augustus bewonderen op de Go! Après Ski Stage en de BN'er Stage.

Dave is een druk baasje, niet alleen met dames verwennen met zijn microfoontje, maar hij doet deze hete zomer ook diverse vakantieoorden zoals het Spaanse Lloret de Mar en Torremolinos opleven met zijn energieke aanwezigheid. Ook de vurige Italiaanse schonen in Rimini worden verwend met de muziek van drukke Dave.

Tevens komt hij wat duiten in de zakken van de geplaagde Grieken doen en vermaakt daar de vakantiegangers met zijn aanwezigheid achter de draaitafels deze zomer.

Schauble: 'zullen we Griekenland ruilen voor Puerto Rico'

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schauble, was het constante gezeur van de Verenigde Staten omtrent Griekenland even zat. Daarop besloot hij zijn Amerikaanse ambtgenoot Jack Lew te bellen met de vraag of hij niet wilde ruilen met Puerto Rico.

Niet alleen Europa heeft namelijk last van een financieel onstabiele staat. De Amerikaanse vrijstaat Puerto Rico hikt momenteel ook tegen failliet aan. Schauble vond daarom dat de VS beter eerst naar hun eigen problemen moest kijken. Hij stelde voor Puetro Rico in de Eurozone op te nemen en Griekenland af te staan aan de dollar.

Het is een onrealistische optie; maar het zou de EU, die overigens niet vies is van een Caribisch eilandje meer of minder, wel een hoop geld schelen. De staatsschuld van Puerto Rico is 'slechts' 72 miljard dollar (65 miljard euro), tegen de 323 miljard die Griekenland momenteel in de min staat.

Een faillissement van Puerto Rico heeft hoogstwaarschijnlijk een veel kleinere impact op de economie dan dat van Griekenland. Zaken als gezondheidszorg en bijstand zullen namelijk nog steeds door de centrale Amerikaanse overheid worden geregeld .

Ruilen? (Foto: Carlo Giovannetti, Wikimedia Commons)
Ruilen? (Foto: Carlo Giovannetti, Wikimedia Commons)

Kerry begint geduld te verliezen met atoomoverleg Iran

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft donderdag gedreigd weg te lopen uit de onderhandelingen tussen Iran en de zes grote mogendheden. Beide partijen slagen er waarschijnlijk niet in voor vrijdagochtend een akkoord te bereiken over het Iraanse atoomprogramma, liet Kerry doorschemeren.

De nieuwe vertraging maakt een snelle uitvoering van een eventueel akkoord weer wat moeilijker. Als de deadline van vrijdag sneuvelt kan het Amerikaanse Congres een verlichting van de sancties tegen Iran zestig dagen lang blokkeren. Komen Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland er toch het komende etmaal nog uit, dan geldt slechts een wachttijd van dertig dagen.

Dat verschil is belangrijk, omdat Iran aandringt op een snelle versoepeling van de economische strafmaatregelen. Als de internationale gemeenschap minder sanctieverlichting te bieden heeft is Iran zelf ook minder geneigd over de brug te komen, denken deskundigen.

Het Witte Huis vreest bovendien dat de tegenstanders van een akkoord met Iran de zestig dagen bedenktijd voor het Congres zullen aangrijpen om een felle campagne tegen de overeenkomst op touw te zetten. Het is niet denkbeeldig dat de VS dan liever voor september, als weer een blokkade van maximaal dertig dagen geldt, een nieuwe onderhandelingsronde afspreken.

'Tijdperk na de sancties'
Kerry liet de pers weten zich 'niet te haasten en niet te laten opjagen'. Hij verzekerde dat hij de onderhandelingen niet eindeloos zou laten doormodderen. "We kunnen niet voor eeuwig wachten op een beslissing. Als de moeilijke knopen niet worden doorgehakt zijn we absoluut bereid een eind aan dit proces te maken." Niet eerder liet Kerry zijn ongeduld en frustratie over de opstelling van Iran in het overleg zo duidelijk blijken.

Toch klinken er ook veelbelovende geluiden uit de onderhandelingsruimtes en de wandelgangen. Zo gaf de Iraanse president Hassan Rouhani te kennen dat zijn land zich opmaakt voor een 'tijdperk na de sancties'. De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov toonde zich optimistisch en zei zich klaar te maken om ook in Wenen aan te schuiven. En de Amerikaanse onderhandelaarsploeg heeft woensdag ruggenspraak gehouden met president Barack Obama, wat ook geldt als een blijk van geboekte vooruitgang. Dat gebeurde voor het laatst vlak voor het interim-akkoord tussen Iran en de 5+1 werd gesloten in april.

De huidige onderhandelingsronde, die 27 juni begon, is al tweemaal verlengd.

Kerry begint geduld te verliezen met atoomoverleg Iran
Kerry begint geduld te verliezen met atoomoverleg Iran (foto: ANP)

Tony Martin snel onder het mes in Hamburg

De Duitse wielrenner Tony Martin moet zich op korte termijn laten opereren aan de complexe sleutelbeenbreuk die hij donderdag opliep in de Tour de France. De geletruidrager vliegt zo snel mogelijk vanuit Frankrijk naar Hamburg, waar hij onder het mes gaat. Dat maakte zijn ploeg Etixx-QuickStep bekend, enkele uren nadat Martin zich op aandringen van de dokter had teruggetrokken uit de Tour.

"Het sleutelbeen is in diverse stukken gebroken, één stuk kwam zelfs door de huid heen", zei dokter Helge Riepenhof van Etixx-QuickStep. "Een open breuk dus. Hoewel Tony vrijdag weer had willen starten, heb ik hem dat verboden."

De leider in het algemeen klassement kwam op het hellinkje richting de finish in Le Havre ongelukkig ten val en brak daarbij zijn linkersleutelbeen. Martin werd door ploeggenoten wel naar de finish geduwd, maar hij zal vrijdag niet meer op de fiets stappen.

EU-akkoord opvang vluchtelingen laat op zich wachten

Een vrijwillige herverdeling van 40.000 asielzoekers over de Europese Unie is nog niet rond. Enkele EU-landen toonden zich nog niet bereid de komende twee jaar migranten op te nemen die in Griekenland en Italië aankomen.

Dat is donderdag bekendgemaakt in Luxemburg, waar EU-ministers zich over het plan bogen. De spreiding moet Italië en Griekenland ontlasten. Deze twee EU-lidstaten kampen met een enorme toestroom aan vluchtelingen.

De Europese Commissie in Brussel wil eigenlijk bindende quota, maar de meeste EU-landen voelen niets voor een dergelijke 'verplichte solidariteit'. Zij verklaarden echter dat zij bereid zijn vrijwillig migranten op te vangen uit Griekenland en Italië. Het is de bedoeling dat op 20 juli bekend wordt welke landen precies welke toezeggingen doen, en dat dan de 40.000 worden gehaald.

Nederland is bereid 2047 vluchtelingen meer op te nemen als andere landen ook bereid zijn hun steentje bij te dragen. Het is het aantal dat door de Europese Commissie was gevraagd. De regering in Den Haag wil wel verbeteringen bij de registratie en het afnemen van vingerafdrukken van asielzoekers en illegale migranten die in Griekenland en Italië aan land komen.

Brussel stelde ook voor om extra 20.000 erkende vluchtelingen van buiten de EU op te vangen. Voor deze hervestiging kwamen donderdag meer toezeggingen dan het streefgetal. Nederland neemt jaarlijks gemiddeld 500 van dergelijke migranten op. Het voldoet daarmee ruimschoots aan de 732 die door de commissie voor twee jaar was voorgesteld, aldus een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

'Gevoelige kwestie'
"Het debat van vandaag was moeilijk", zei de Luxemburgse minister van buitenlandse zaken Jean Asselborn, gastheer van de vergadering van donderdag. "Het is een erg gevoelige kwestie." De ministers werden het wel eens over de opvang van twintigduizend migranten die nu nog buiten Europa zijn gehuisvest.

Woensdag maakte de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties bekend dat er van januari tot juni 137 duizend asielzoekers uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten zijn aangekomen in Griekenland, Italië, Malta en Spanje. Dat is 83 procent meer dan in de zelfde periode een jaar eerder. Van de waaghalzen overleefden 1867 mensen de zeereis niet, tegen 588 in de eerste helft van 2014.

Europese verdeling asielzoekers nog niet rond
EU-akkoord opvang vluchtelingen laat op zich wachten (Foto: ANP)

Ferencváros straft geklungel Go Ahead Eagles af in Europa League

Het zeldzame avontuur van Go Ahead Eagles in Europa zit er na één rondje al weer op. De ploeg uit de Jupiler League ging donderdagavond in de return tegen Ferencváros in Hongarije met 4-1 onderuit. Het eerste duel in de eerste voorronde van de Europa League was vorige week in Deventer in 1-1 geëindigd. Voor de Eagles kwam Deniz Türüc in de extra tijd fraai tot scoren.

In een lege Groupama Arena kwam Ferencváros, de club die nog een straf had open staan, snel op voorsprong. Zoltan Gera scoorde vorige week in Emmen al na drie minuten op voorsprong, dit keer had hij vier minuten nodig. Zijn schot werd van richting veranderd, waardoor doelman Erik Cummins verslagen was.

De thuisploeg kon het duel daarna snel beslissen. Cummins redde een inzet van Roland Varga, maar even later leverde de keeper de bal zomaar in bij Dániel Böde: 2-0. Kort voor de pauze werd de schade voor Go Ahead Eagles nog groter toen de Braziliaan Somalia teamgenoot Attila Busai de gelegenheid gaf te scoren.

Nog voor rust was het duel in de Groupama Arena echter al beslist. Weer leidde een onzekere Cummins de ellende in met miscommunicatie bij een lage voorzet. Roland Lamah pikte de bal op, omspeelde de dromerige Kenny Teijsse legde de bal panklaar voor Attila Busai.

Na de pauze veranderde het spelbeeld nauwelijks. Ferencváros kon de score verder uitbreiden toen een handsbal van Kenny Teijsse werd bestraft met een strafschop. Roland Lamah, oud-speler van Roda JC, schoot van elf meter naast. In de slotfase maakte Zsolt Haraszti wel de vierde treffer voor de gastheer.

Het slotakkoord was echter voor de bezoekers uit Deventer. Deniz Türüç zette zijn team op het scorebord met een raak afstandsschot, waardoor Go Ahead Eagles met een eretreffer afscheid neemt van de Europa League.

Xandro Schenk (l) en Bart Vriends (m) keeper Erik Cummins (r) balen na de 3-0. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Xandro Schenk (l) en Bart Vriends (m) keeper Erik Cummins (r) balen na de 3-0. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Griekse bezuinigingsvoorstellen ontvangen door Dijsselbloem

Griekenland heeft bezuinigingsvoorstellen per e-mail om 21.30 uur naar eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem verstuurd. Dat hebben Griekse staatsmedia gemeld.

De Griekse regering heeft financiële steun nodig, maar krijgt die uitsluitend als zij met geloofwaardige en omvattende voorstellen voor hervormingen en besparingen komt. Athene heeft nog tot deze donderdag middernacht de tijd. Zonder oplossing dreigen de Griekse banken om te vallen.

De hervormingsvoorstellen zijn ontvangen door minister Jeroen Dijsselbloem. Hij is onder meer voorzitter van de vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep), die zich over de plannen gaat buigen.

"Binnen", bevestigde de woordvoerder van Dijsselbloem donderdagavond de ontvangst. Dat was nog net geen twee uur voor afloop van een deadline die Athene was gesteld.

Komende zondag is er een speciale Europese top over de toekomst van het noodlijdende Griekenland. Die begint om 16.00 uur in Brussel.

'Bezuinigingsvoorstellen naar Dijsselbloem'
Griekse bezuinigingsvoorstellen ontvangen door Dijsselbloem (Foto: ANP)

Yes-R wil graag even uw aandacht

Yes-R liet donderdagavond zijn nieuwste productie horen, die heel toevallig in augustus uitkomt, aan het publiek van de Fashion Week in Amsterdam. Om de aandacht maximaal op zich te vestigen had de rapper geregeld dat hij de show zou openen voor zijn mattie Aziz Bekkaoui, die het catwalkprogramma opende.

De rapper kent Aziz van Instagram en likte zich in bij Bekkaoui met de memorabele woorden: “Ik heb Aziz meerdere malen gezegd dat ik zijn kleding fascinerend vind. Ik vind hem echt goed. En toen riep hij voor de grap dat hij mij als speciale gast wilde.

Omdat alle ogen waren gericht op de rapper, die op zijn eigen nieuwste maaksel heen en weer paradeerde, acht Yes-R zijn actie wel voor herhaling vatbaar. “Ik wil nu niet eens model worden. Ik vond het wel heel leuk om te doen en het is zeker voor herhaling vatbaar.”, ratelde de rapper.

Tot en met maandag kunt u eventueel nog naar de Amsterdam Fashion Week. Gevestigde designers tonen op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam hun lente- en zomercollecties voor 2016.

Horizon: Zero Dawn krijgt geen multiplayer

De kersverse IP van de Nederlandse ontwikkelaar Guerilla Games, Horizon: Zero Dawn, zal niet over multiplayermogelijkheden beschikken. Dat maakte studio art director Jan-Bart van Beek bekend in een interview met GamesRadar.

Tijdens het interview gaven van Beek en collega Lambert Wolterbeek-Muller te kennen dat hoewel er geen traditionele multiplayerfuncties in de game zitten, er wel sprake zal zijn van 'sociale multiplayer-features'. "De kern van de game is een singleplayer-ervaring", aldus het duo.

Verder werden nog enkele details van de game vrijgegeven. Zo zal de gamewereld in zijn totaliteit te verkennen zijn, van hoogste bergtop tot diepste rivier. De combat kan grofweg in drie verschillende stijlen worden onderscheiden: Stealth, Firepower en Traps. Je kunt er vervolgens voor kiezen om met het personage te focussen op een specifieke stijl, of een manusje van alles te ontwikkelen.

De heren bij Guerilla Games hadden eerder al aangegeven dat ze altijd al een vrouw in de hoofdrol van een game wilden hebben, maar dat die keuze niet door iedereen binnen het team werd gewaardeerd. De topman van PlayStation Worldwide Studios, Shuhei Yoshida, had zich in het verleden al afgevraagd of het niet te risicovol zou zijn om een dergelijk omvangrijk project te lanceren met een vrouwelijk hoofdpersonage. Tijdens E3 heeft de ontwikkelaar echter bewezen dat het in staat is een potentiële topgame neer te zetten die op veel animo kan rekenen.

Mocht je de presentatie van de game tijdens E3 gemist hebben, bekijk 'm alsnog hieronder en anders is er nog onze preview waarin er meer uitgelegd wordt. Horizon: Zero Dawn komt in 2016 exclusief uit voor PlayStation 4.

Burgemeester geschrokken van conclusies Shell

Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk is 'geschrokken' van de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de explosies bij Shell in juni vorig jaar. Volgens de OVV was het bedrijf 'niet bedacht' op de chemische reactie die uiteindelijk leidde tot de ontploffingen, met twee gewonden als gevolg.

"Je kunt nooit te veel met veiligheid bezig zijn", benadrukt de burgemeester in een reactie op het donderdag verschenen OVV-rapport. De gemeente vindt dat het verbeteren van de veiligheidscultuur zowel voor het bedrijfsleven als voor de overheid een 'topprioriteit' moet zijn. Ook wil Moerdijk verder investeren in de risicocommunicatie naar zijn inwoners.

Burgemeester geschrokken van conclusies Shell (Foto: Novum)
Burgemeester geschrokken van conclusies Shell (Foto: Novum)

Eis: tot een jaar cel 'klanten' Kimberley

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag tot één jaar celstraf geëist tegen zes mannen voor het plegen van ontucht met de toen 16-jarige Kimberley in een hotelkamer in Valkenburg.

De zes mannen hoorden straffen eisen van zes tot twaalf maanden, waarvan bij vijf verdachten twee tot vier maanden voorwaardelijk. De aanklager eiste tegen één van de verdachten een onvoorwaardelijke straf van twaalf maanden.

De mannen worden ervan verdacht seks te hebben gehad met het meisje. De verdachten meenden dat ze 18 jaar of ouder was. Maar dat pleit hen niet vrij, benadrukt het OM. De klant moet zich ervan vergewissen of de prostituee meerderjarig is. De zes verdachten zijn de eersten van in totaal 29 mannen die ontucht zouden hebben gepleegd met het meisje.

Wakker Dier trekt tv-spot plofkip Aldi in

Aldi wil de zogeheten plofkip in het komende anderhalf jaar vervangen door een betere kip. Wakker Dier trekt daarom de tv-spot tegen de supermarktgigant terug die sinds maandag te zien was op tv. Dat maakte de dierenwelzijnsorganisatie donderdag bekend.

"De discounter kiest voor een kip waarvan het dierenwelzijn beter is dan de 'flopkip' van marktleider Albert Heijn, maar minder goed dan de Nieuwe Standaard Kip van Jumbo", stel Wakker Dier. De organisatie wijst er ook op dat Aldi sinds begin dit jaar is gestopt met reclame voor de plofkip en dat dit jaar nog de helft van het assortiment kip zal voldoen aan minimaal de eisen van één Beter Leven ster van de Dierenbescherming.

Volgens Wakker Dier is dit een goede stap. "Supermarkten concurreren nu onderling wie de beste kip heeft, in plaats van de goedkoopste."

'Veel mis bij autoverhuur in het buitenland'

Consumenten die tijdens hun buitenlandse vakantie een auto willen huren, moeten extra alert zijn. "Verhuurbedrijven lokken met huurauto's voor een grijpstuiver, terwijl de uiteindelijke rekening torenhoog oploopt", waarschuwde de Consumentenbond donderdag.

Zo lopen de bedragen die de bedrijven rekenen voor het afkopen van eigen risico, enorm uiteen. Daarnaast zijn de huurprijzen en -voorwaarden soms erg ondoorzichtig. De bond bekeek de prijzen voor het huren van een auto in Málaga voor een week in het laagseizoen én een week in het hoogseizoen bij vijf bemiddelaars, zes verhuurbedrijven en enkele vergelijkingssites. Alleen bij Sunny Cars, een populaire bemiddelaar op de Nederlandse markt, kwamen er geen extra kosten bovenop de prijs waarmee ze adverteren.

Bij de bond kwamen daarbij tientallen reacties binnen op een oproep naar de ervaringen van consumenten met autohuur.

'Kwijtschelding juridisch gezien mogelijk'

Bondskanselier Angela Merkel is faliekant tegen de kwijtschelding van een deel van de Griekse schulden, niet in de laatste plaats omdat het volgens haar verboden is onder de Europese wetgeving. Juristen zien echter voldoende mazen in de wetten die zo'n stap wel mogelijk maken, zeker als de politieke wil er daarvoor is.

Merkel houdt vast aan een clausule in het Verdrag van Lissabon waarin staat dat de Europese Unie niet verantwoordelijk is voor schulden van de lidstaten en ook dat die schulden niet kunnen worden overgenomen.

"Er zijn geen juridische beperkingen om een deel van de schuld van Griekenland aan het permanente noodfonds ESM kwijt te schelden", zei partner Kai Schaffelhuber van advocatenkantoor Allen & Overy. Griekenland heeft bijna 142 miljard euro geleend bij het ESM, dat volgens de jurist los staat van de Europese Unie.

Heel veel muziek in NBA 2k16

2K kondigt aan dat NBA 2K16 de meest uitgebreide soundtrack bevat in haar geschiedenis. DJ Mustard, DJ Khaled en DJ Premier werken samen aan de grootste soundtrack in de geschiedenis van NBA 2K, met daarbij zes nieuwe en exclusieve tracks.

De samenwerking met NBA 2K16 zorgt voor een tracklist van vijftig nummers. Natuurlijk hebben de drie heren iets over de samenwerking te zeggen:

"Ik ben zeer enthousiast om onderdeel te zijn van de NBA 2K-serie. Als sportliefhebber had ik al plezier nog voordat mijn werk begon. NBA 2K16 wordt opnieuw een succes, vooral omdat de verschillende muziekstijlen van DJ Mustard, DJ Khaled en ikzelf in de game zitten." – DJ Premier

"Ik voel me vereerd samen te werken met NBA 2K, want het is zo’n gerenommeerd merk en bovendien een van mijn favoriete videogames. Basketbal en muziek zijn twee van mijn meest favoriete dingen en ik ben enthousiast om de soundtrack te laten vlammen met mijn signature sound. Verwacht de heetste tracks en natuurlijk ook hits als je in NBA 2K16 op de startknop drukt! We The Best! Who?!!! NBA 2K16 that's who!!!!" – DJ Khaled

"Het is voor mij een eer en voel me gezegend om deel uit te maken van NBA 2K’s muzikale familie naast legends zoals Pharrell, Jay Z, DJ Premier en DJ Khaled." - DJ Mustard

De soundtrack van NBA 2K16 bestaat uit zes ingame playlists, waaronder drie playlists samengesteld door elke producer. Verder een "Around the World"-playlist, een 2K Classics Mixtape met daarin favorieten uit vorige 2K-titels en een masterplaylist die alle vijftig nummers van dit jaar bevat. De uitgebreide muziekbibliotheek bevat een grote verscheidenheid aan genres, waaronder hip-hop, electronic, pop, rock en alternative. Van throwback tracks uit de jaren 70 tot de Top 40 van vandaag. Met "Blitzkrieg Bop" van The Ramones, via Nas’ "Represent", naar Zedd’s "I Want You to Know" featuring Selena Gomez.

Gamers kunnen ook luisteren naar gloednieuwe instrumentale nummers van de drie producers, die opduiken tijdens verschillende momenten in de MyPLAYER en MyGM modes. "Naarmate we mogelijkheden blijven zoeken om de NBA 2K franchise naar een hoger niveau te tillen voor onze fans, wilden we hen met de soundtrack van dit jaar meer opties en keuzemogelijkheden geven dan ooit tevoren", Aldus Alfie Brody, Vice President of Marketing voor NBA 2K.

NBA 2K16 wordt ontwikkeld door Visual Concepts en verschijnt op 29 september op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Sportblog: Van der Vaart dumpt vriendin & spectaculaire Tour-beelden

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke donderdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Kijk mee met De Kort bij valpartijen en de sprint
Dankzij de moderne technieken kunnen we tegenwoordig meekijken in het peloton. Dat geeft vaak bijzondere beelden, ook deze keer. Tijdens de etappe van woensdag tussen Arras en Amiens reed Koen de Kort van Team Giant-Alpecin met twee cameraatjes op zijn fiets. We kunnen meekijken tijdens een val en we maken van dichtbij het gedrang richting de eindsprint mee.


Een bijzonder inkijkje van in het peloton (Bron: YouTube/Team Giant-Alpecin)

Oud Chelsea-speler wint jackpot van 7,6 miljoen
In de jaren '50 en '60 werd je niet zo snel rijk van voetballen. Zo ook niet Terry Bradbury die van 1957 tot 1962 bij Chelsea speelde. De oud-voetballer verdiende destijds 25 pond per week, daar komt nu geen voetballer meer voor uit zijn bed. Maar waar Bradbury van voetbal niet rijk werd, lukte dat hem met de lotto wel. De 75-jarige gepensioneerde voetballer won een jackpot ter waarde van 5,5 miljoen pond (7,6 miljoen euro).

"Ik moet het nieuws nog laten bezinken. We kunnen het nog steeds niet geloven", aldus Bradbury in de Britse media. Van het gewonnen geld gaat Bradbury onder andere een vakantiehuis in Spanje laten bouwen. "De hele familie kan er op vakantie gaan. Deze enorme meevaller brengt zekerheid voor onze familie", aldus Eleanor, de vrouw van Terry Bradbury.

Keeper maakt domste eigen goal in tijden
De wedstrijd tussen Comunicaciones en Atlanta was niet de beste uit de loopbaan van keeper Rodrigo Cervetti. De 30-jarige doelman raapte de bal op na een mislukte actie van Atlanta en daarna ging het helemaal mis:


Pijnlijk en dom tegelijk (Bron: YouTube/Territorio Cartero)

Vreugde-uitbarsting levert schorsing in Tour op
De filmpjes van Ettix - Quick-Step met een juichende ploegleider Davide Bramati zijn befaamd onder wielerliefhebbers. De Italiaan schreeuwt het altijd uit bij overwinningen van de ploeg en dat levert mooie beelden op. Zo ook afgelopen dinsdag toen Tony Martin de kasseienetappe won en daarmee ook nog eens de gele trui greep. De wielerploeg maakte een mooi filmpje met beelden uit de ploegleiderswagens en ploegbus. De grote ster was wederom Bramati:


Le staff d'Etixx-QuickStep éclate de joie dans... door divertissonsnous

Maar dit alles leverde hem een schorsing van een dag op. Het viel de organisatie namelijk op dat de Italiaan geen riem om had in de auto en dat kwam hem dus duur te staan. Dus mocht Bramati vandaag niet achter het stuur zitten. En dat is maar goed ook omdat Ettix - Quick-Step vandaag weer won en wie weet welke straf Bramati vandaag had kunnen verzamelen.

Van der Vaart dumpt vriendin
De geruchten gingen al een tijdje maar nu is het ook officieel, Rafael van der Vaart en Sabia Engizek zijn niet langer een stelletje. Over de redenen van de breuk doen vele verhalen de ronde. Zo zou Sabia het niet eens zijn met de transfer van Van der Vaart naar Sevilla omdat hij niet koos voor het hoogste salaris. Een ander verhaal is dat Engizek nogal veel aandacht eiste van de voetballer.

"Die vrouw is zo gek als een deur! Die aandacht, die hoge eisen. Hij móest dit, hij mócht dat niet. Hij heeft er destijds zelf natuurlijk niet slim aan gedaan om zich meteen van het ene gezin dat hij verliet in het volgende te storten, met een stoet kinderen en al. Maar goed, hij was verliefd en dan doe je die dingen. Maar bij HSV werden ze gék toen ze hoorden met wie hij zich had ingelaten en met wie hij zou komen aanzetten. Die club had gezien wat Sabia voor de carrière van Khalid Boulahrouz had betekend." Aldus een insider tegenover Prive.nl.

In het Algemeen Dagblad bevestigt een familielid de breuk. "Het is 100 procent over en dat is definitief", aldus het famililied dat het niet zo op voetbalvrouwen heeft. "Ik prik er zo doorheen. Ze zijn echt allemaal op één ding uit: de pegels. Raf wilde misschien wel trouwen, maar hij wist ook dat hij moest uitkijken. Ik heb gezegd: leg je niet vast. Uiteindelijk hadden ze andere ideeën over hun toekomst samen." Kortom, dit wordt vast nog wel vervolgd hier in het Sportblog.

Van der Vaart is weer vrijgezel (Pro Shots/Citypress24)
Van der Vaart is weer vrijgezel (Pro Shots/Citypress24)

Eenden leggen oefenwedstrijd stil
De spelers van Zenit Sint-Petersburg en Ludogorets zullen wel even vreemd opgekeken hebben toen hun oefenduel stilgelegd moest worden. Een groepje eenden betrad namelijk het veld. Onder begeleiding van de scheidsrechter werden ze weer vakkundig buiten de lijnen gedirigeerd. Wij raden de leidsman na zijn optreden dan ook een baantje in het circus aan. Zijn act zou best eens volle zalen kunnen gaan trekken.


De eenden op avontuur (Bron: YouTube)

Belgische wielrenner vervoermiddel rijker
Dat de Tour de France België aandeed is niet ongemerkt voorbijgegaan in het wielerpeloton. Zeker niet bij de Belgen die in de derde etappe bij het binnenrijden van Heist-op-den-Berg een prijs konden winnen. Serge Pauwels van MTN-Qhubeka was de eerste Belg die het dorpje binnenreed en heeft hiermee een vervoermiddel gewonnen. Een plaatselijke garagehouder stelde een Peugeot 108 beschikbaar die door de in de kopgroep rijdende Pauwels gewonnen werd. Hij mag zijn nieuwe bolide op 4 augustus bij het Na-tourcriterium op gaan halen.

Journalist probeert Tour de France-dieet uit
Een normale man moet gedurende de dag zo tussen de 2.000 en 3.000 calorieën binnenkrijgen. Tour-renners verbruiken natuurlijk veel meer energie, en niet zo'n beetje ook. De mannen die dezer dagen door Frankrijk fietsen moeten per dag maar liefst 8.000 calorieën naar binnenwerken, dat is een hele berg eten. Een Noorse journalist waagde zich aan de uitdaging om het Tour de France-dieet naar binnen te werken. Nicolay Ramm kreeg de voedingslijst en waagde zich aan het menu zonder dat hij de behorende calorieverbrandende activiteiten daarbij leverde. Het complete menu was:

Ontbijt:
omelet
3 boterhammen met beleg
500 ml smoothie
koffie
100 g pasta
1 yoghurt
1 glas fruitsap

- Snack (voor de start):
1 appel
1 banaan
handvol noten
2 energy bars
veel water
nog koffie

- Tijdens de rit:
2 croissants met ham en kaas
2 blikjes cola
veel sportdrank
7 energy bars
2 energy gels

- Na de rit:
1 kipfilet
1 steak
200 g pasta
200 g rijst
2 koppen koffie

Nicolay gaf op na 4.300 calorieën, in 5 uur 3 minuten.


Smakelijk eten (Bron: YouTube/NRK)

Schippers tweede, Hassan wint in Diamond League

David Storl heeft tijdens de Diamond League in Lausanne het kogelstoten gewonnen. De Duitse wereldkampioen kwam in zijn vierde poging tot een enorme afstand van 22,20 meter, een afstand die niet vaak geworpen wordt.

Met zijn worp sprong de Duitser op de wereldranglijst aller tijden van de 23e naar de 15e plek en werd hij de 23e atleet ooit die de kogel verder stootte dan 22 meter. Het was echter niet de beste worp van dit jaar, want april gooide de Amerikaan Joe Kovacs al 22,35 meter in Los Angeles. Kovacs werd in Lausanne met 21,71 meter tweede, voor zijn landgenoot Reese Hoffa (21,30m).

Update 20.41 uur

Churandy Martina bleef op de 200 meter ver verwijderd van de ereplaatsen. De Nederlander liep in de lastige baan 1 naar een tijd van 20,72 seconden. De wedstrijd werd gewonnen door toptalent Zharnel Hughes, die tot voor kort uitkwam voor Anguilla. Omdat Anguilla geen lid is van het IOC en Hughes er dus niet voor uit kan komen op de Olympische Spelen moest hij voor een ander land kiezen. Dat leek Jamaica te worden nadat hij zich inschreef voor de Jamaicaanse trials, maar hij maakte onlangs bekend toch voor Groot-Brittannië te kiezen.

Dat leidde vervolgens weer tot onrust bij de Britse topsprinter Richard Kilty. Hij begon mensen via Twitter spontaan uit te schelden voor onder meer 'hoeren' en 'strontroerende kakkerlakken' uit woede over het 'toelaten' van 'buitenlander' Hughes - Anguilla is overigens al officieel Brits grondgebied - tot het Britse team. In Lausanne liep Hughes donderdag een nieuw persoonlijk record van 20,13 seconden, Anaso Jobodwana uit Zuid-Afrika werd met 20,21 tweede, voor de Amerikaan Isiah Young (20,27).

Update 20.58 uur

Dafne Schippers heeft in Lausanne de tweede plek veroverd op de 200 meter. De Nederlandse kende zoals gewoonlijk niet de snelste start, maar kwam vervolgens naast topfavoriet Allyson Felix. Die wist haar vertraging echter net iets langer uit te stellen dan Schippers, waardoor de Amerikaanse won in 22,09 seconden. Schippers liep met 22,29 seconden wel haar snelste tijd van het seizoen en werd tweede voor de Ivoriaanse Murielle Ahouré (22,36).

Update 21.29 uur

De 100 meter bij de mannen werd met overmacht gewonnen door Justin Gatlin. De Amerikaan, al meer dan eens betrapt op doping, snelde naar een tijd van 9,75 seconden, een tijd die hij vorige maand in Rome ook al liep. Nog een maand eerder was Gatlin in Doha nog net iets sneller met 9,74 seconden. Asafa Powell uit Jamaica sprintte net als de Amerikaan Tyson Gay naar 9,92 seconden, maar Powell kwam net iets eerder over de finish en werd dus tweede.

Update 21.37 uur

De 1500 meter bij de vrouwen leverde een Nederlandse winnares op: Sifan Hassan was met name op het laatste deel van de race niet te kloppen. De Nederlandse begon zoals altijd achterin, maar werkte zich langzaam naar voren en pakte met een ronde te gaan de leiding. Vooral Jenny Simpson leek voor problemen te zorgen, maar de Amerikaanse kon de versnelling van Hassan aan het einde niet bijhouden en moest toekijken hoe de Nederlandse in 4:02.36 won. Faith Kipyegon passeerde Simpson nog en werd tweede in 4:03.38, Simpson liep 4:03,54.

Rojer in dubbelfinale Wimbledon

Jean-Julien Rojer heeft donderdag met zijn tennispartner Horia Tecau de finale van het mannendubbel op Wimbledon bereikt. In een marathonpartij van bijna 3,5 uur tegen het Indiaas-Roemeense duo Rohan Bopanna en Florin Mergea werd het 4-6, 6-2, 6-3, 4-6 en 13-11.

Nadat Bopanna en Mergea de eerste set hadden gepakt, sloeg de balans twee sets lang door in het voordeel van Rojer en Tecau. In beide sets pakte het duo twee breaks, waarmee een finaleplaats een kwestie van tijd leek. In de eerste game van het vierde bedrijf braken Bopanna en Mergea echter de opslag van Rojer en Tecau. Het zou daarna nog 32 games duren voordat de volgende break een feit was.

Dat betekende dat het Indiaas-Roemeense koppel in de vierde set met 6-4 zegevierde en dat de vijfde set vervolgens uitdraaide op een uitputtingsslag. Bij een voorsprong van 5-4 kregen Rojer en zijn medespeler hun eerste matchpoint, maar die konden ze niet benutten. Pas bij een stand van 12-11 lukte het Rojer en Tecau voor de beslissing in de wedstrijd te zorgen.

Het is voor Rojer de tweede keer in zijn loopbaan dat hij in een grandslamfinale staat. In 2014 won hij samen met Anna-Lena Grönefeld het gemengddubbeltoernooi op Roland Garros. In 2000 was Paul Haarhuis de laatste Nederlander in een Wimbledonfinale.

Het als vierde geplaatste duo Rojer/Tecau komt in de finale uit tegen het als dertiende geplaatste koppel Jamie Murray en John Peers (GBr/Aus) of tegen de qualifiers Jonathan Erlich en Philipp Petzschner (Isr/Dui).

ISU slaat terug naar Pechstein

In de slepende juridische strijd met de Duitse schaatsster Claudia Pechstein heeft de internationale schaatsunie (ISU) donderdag teruggeslagen. In een lijvige schriftelijke verklaring benadrukt de ISU dat er geen sprake kan zijn van een rehabilitatie van de inmiddels 43-jarige rijdster, die in 2009 voor twee jaar werd geschorst wegens schommelende bloedwaarden. Pechstein won begin dit jaar een procedure bij de rechtbank in München en kreeg ook steun van een commissie van de Duitse olympische bond (DOSB), die onder meer tot de conclusie kwam dat de medische onderbouwing voor haar dopingschorsing niet klopte.

De ISU is niet onder de indruk van de uitkomst van deze twee door Pechstein in gang gezette zaken, maar voelt zich nu toch geroepen tot een reactie vanwege het aanhoudende mediaoffensief dat de schaatsster voert. "Ze zegt overal dat ze nooit doping heeft gebruikt, maar wat de ISU betreft zijn veel van deze publieke stellingnames incorrect en misleidend", betoogt de ISU, die beroep heeft aangetekend tegen het vonnis van het rechtbank in München. Volgens de ISU heeft deze rechtbank zich alleen uitgesproken over complexe procedures en niet over de vraag of Pechstein al dan niet verboden middelen heeft gebruikt.

De ISU noemt de medische commissie van de DOSB "zogenoemd" onafhankelijk en onpartijdig. De schaatsunie wijst erop dat de voorzitter en coördinator van deze commissie eerder ook de belangrijkste expert was die Pechstein vanaf het begin heeft bijgestaan en ook als haar getuige heeft opgetreden. Bovendien ontbreekt in het rapport volgens de ISU duidelijk en overtuigend bewijs dat Pechstein geen doping heeft gebruikt.

Geletruidrager Martin breekt sleutelbeen bij val

Geletruidrager Tony Martin heeft aan een valpartij in de zesde etappe van de Tour de France een gebroken linker sleutelbeen overgehouden. De renner van Etixx - Quick-Step zal morgen beslissen of hij in de zevende etappe van start zal gaan.

Martin ging in Le Havre net na de boog van de laatste kilometer onderuit. De klassementsleider tikte het achterwiel van Bryan Coquard aan en nam in zijn val onder meer Vicenzo Nibali, Tejay van Garderen en Nairo Quintana mee. De Duitser bleef minutenlang op het asfalt zitten en werd hierna door zijn ploeggenoten naar de finishstreep geduwd. De etappe werd gewonnen door een andere ploeggenoot, namelijk Zdenek Stybar.

Martin: "Ik weet niet echt wat er gebeurd is. De snelheid was niet te hoog, maar dan heb je vaak de ergste blessures. Het was weer zeer nerveus. Ik hoop dat ik morgen aan de start sta, maar we moeten eerst de schade opmeten." De schade bleek later in het ziekenhuis.

Update 20.32 uur:

Tony Martin begint morgen niet aan de zevende etappe van de Tour de France. De Duitser stapt, vanwege zijn gebroken sleutelbeen, niet meer op de fiets. Chris Froome is daardoor de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Geletruidrager Tony Martin breekt sleutelbeen in zesde etappe (Pro Shots/George Deswijzen)
Geletruidrager Tony Martin breekt sleutelbeen in zesde etappe (Pro Shots/George Deswijzen)

OM eist 8 jaar cel tegen 'pooier-rechercheur'

Tegen een 41-jarige oud-politieman uit Dordrecht die ervan wordt verdacht dat hij minderjarige meisjes in de prostitutie heeft gebracht, is donderdag acht jaar gevangenisstraf geëist. Hij gaf de strafbare feiten donderdag in de rechtbank in Den Bosch in grote lijnen toe.

De meeste slachtoffers werden door hem benaderd via internet. Op de website Tagged deed de verdachte zich voor als een meisje. Hij vroeg hen of ze veel geld wilden verdienen met seks. Als ze daar voor openstonden, gaf hij zijn eigen naam en telefoonnummer en werd een afspraak gemaakt. Voordat hij klanten voor hen ging regelen, testte de verdachte de meisjes zelf uit. Daarvoor kregen ze niet betaald.

De verdachte bracht de slachtoffers naar afgelegen plekken in Brabant, waar hij toen woonde, zodat ze in auto's van klanten seks konden hebben. Soms regelde hij ook een hotel of een huis van een kennis.

De oud-rechercheur liep tegen de lamp toen politiemensen in oktober 2013 in Schijndel een verdachte situatie opmerkten. Op een onverlicht zandpad zagen ze een klein meisje naar een auto lopen. Toen ze de bestuurder aanspraken, reageerde die zenuwachtig. Een andere auto die daar ook stond, en die later van de verdachte bleek te zijn, reed hard weg. Het meisje was vijftien toen ze door de verdachte werd geworven.

Volgens justitie heeft de oud-politieman drie minderjarige meisjes en twee volwassen vrouwen in de prostitutie gebracht. In het geval van een zeventienjarig meisje zou het bij een poging zijn gebleven. Met één meisje had hij alleen zelf seks. De verdachte wordt ook verweten dat hij kinderporno heeft gemaakt.

De verklaringen van verdachte en slachtoffers bij elkaar opgeteld gaven donderdag een ontluisterend beeld van een aan lager wal geraakte rechercheur, vader van drie dochters en tot voor kort getrouwd. Na zijn ontslag bij de politie - volgens advocaat Serge Weening vanwege een futiliteit - raakte de 41-jarige man in een depressie en vluchtte hij in seksualiteit. Weening nuanceerde de beschuldigingen door erop te wijzen dat de meisjes, hoe jong ze ook waren, vaak goed wisten wat ze wel en niet wilden.

Jack Black is helemaal terug in eerste trailer Goosebumps

Wereldwijd zijn de boeken verslonden, en nu is er dan eindelijk een film op komst die gebaseerd is op de populaire boekenserie Kippenvel.

In de eerste trailer zien we direct wat er aan de hand is: alle creaties van schrijver R.L. Stine (gespeeld door Jack Black) komen tot leven en rennen rond over straat. Hannah, Zach en hun andere vrienden hebben dan ook de taak om de zwakheden van de wezens te ontdekken en ze zo snel mogelijk uit te schakelen voordat het te laat is.

Er zijn meer dan 350 miljoen boeken van de serie verkocht in 32 landen. De film is geregisseerd door Rob Letterman en zal vanaf 22 oktober te zien zijn in de Nederlandse bioscopen

Eerste trailer The Transporter: Refueled

Op 10 september brengt Independent Films The Transporter Refueled uit in de Nederlandse bioscoop. Diezelfde distributeur heeft nu een eerste trailer uitgebracht.

Frank Martin (Ed Skrein) is de beste chauffeur die er is. In The Transporter Refueled is de inzet nog groter en de technologie nog beter, maar blijven de drie belangrijkste regels bestaan: wijzig nooit de overeenkomst, vermeld geen namen en maak het pakket nooit open. Wanneer Frank wordt ingehuurd door de verleidelijke en mysterieuze Anna (Loan Chabanol) en haar drie sidekicks, ontdekt hij al snel dat hij erin geluisd wordt. Ze hebben zijn vader (Ray Stevenson) ontvoerd om zijn hulp af te dwingen bij het uitschakelen van een groep meedogenloze Russische mensenhandelaars. Gevoed door wraak zal Frank alle regels moeten breken om zijn vader te redden.

Cricketers verliezen eerste kwalificatiewedstrijd van Afghanistan

Het Nederlands elftal heeft zijn eerste wedstrijd op het WK Twenty20 kwalificatietoernooi in Schotland en Ierland verloren. Afghanistan was met 36 runs te sterk. Nederland won de toss en koos ervoor om eerst te gaan fielden. 

Mudassar Bukhari startte goed door vroeg twee wickets te pakken. Afghanistan stond na vier over slechts op 19 runs, maar daarna ging het hard. Afghanistan ging van 39-3 en 96/4 naar 162/7 in twintig overs. De laatste 4,5 overs leverden 60 runs op. Samiullah Shenwari was namens Afghanistan goed voor 44 runs uit 42 ballen. Mohammad Nabi en Najibullah Zadran scoorden ieder 33 runs, waarbij Zadran vier zessen sloeg.

162 runs was een pittige opgave voor Nederland. De inning begon niet slecht, maar uiteindelijk alleen Ben Cooper boven de twintig runs zag komen Hij haalde 36 runs binnen. De runrate lag lange tijd op koers, maar de wickets vielen te snel achter elkaar. Nederland ging na 19.4 overs op 130 runs all out. Openingsbowler Zadran pakte eerst het belangrijke wicket van Stephan Myburgh, en rondde op het eind de wedstrijd vakkundig af met de wickets van Michael Rippon en Timm van der Gugten.

Over twee dagen is Schotland de tweede tegenstander van Nederland. De Schotten wonnen vandaag van de Verenigde Arabische Emiraten. Verder zit Nederland in de groep met Canada, Kenia en Oman. De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK. De nummers twee tot en met vier plaatsen zich voor de play-offs. 

In de andere groep zitten Ierland, Nepal, Hong Kong, Papua New Guinea, Namibië, Verenigde Staten en Jersey. In totaal zijn er zes tickets te vedelen voor het WK T20 volgend jaar in India. 

Philips winnaar in 'wietlampenzaak'

De ondernemer die Philips had aangeklaagd in de voortslepende 'wietlampenzaak', moet van de rechter bijna 15 miljoen euro betalen aan Philips Lighting. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam besloten.

De ondernemer leverde jarenlang groeilampen van Philips en schakelapparatuur aan de wietbranche. Maar op een gegeven moment beëindigde de multinational de relatie met hem. Philips wilde niets te maken hebben met de hennepteelt. De man eiste vervolgens een schadevergoeding van Philips, omdat het bedrijf volgens hem via andere kanalen nog steeds producten leverde aan de wietbranche.

Beide partijen kwamen in 2013 een schikking overeen, waardoor de ondernemer via een omweg toch lampen kon krijgen. Daarbij was alleen afgesproken dat hij Philips niet meer zou lastig vallen en ook niets meer over Philips zou zeggen. En daar heeft de man zich niet aan gehouden.

Hij zocht zelfs de pers op, omdat hij vond dat Philips zich niet helemaal aan de deal hield. Philips betwiste dit en wilde geld zien voor het kletsen van de man. Er was immers afgesproken dat de man een ton boete zou betalen per overtreding van de gesloten overeenkomst.

De rechter heeft de man in het ongelijk gesteld. Volgens de rechter heeft hij de gemaakte afspraken tenminste 146 keer overtreden, vandaar het hoge boetebedrag.

Rondje op terras Amsterdam is het duurst

Amsterdam is dit jaar de duurste 'terrasstad' van Nederland, Almere de goedkoopste. Een rondje van twee koffie, twee fris, twee bier en twee rosé kost op het terras in Amsterdam 23,05 euro. Hetzelfde rondje is in Almere gemiddeld 2,98 euro goedkoper. Dat komt naar voren uit het jaarlijkse terrasonderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners.

Amsterdam stond vorig jaar nog op de vierde plek, maar heeft dit jaar Haarlem van de eerste plaats verstoten. De hoofdstad wordt gevolgd door Den Haag, Haarlem en 's Hertogenbosch. Utrecht sluit de top 5 af.

Zondag ultieme Europese top over Griekenland

De speciale Europese top over de toekomst van het noodlijdende Griekenland begint zondag om 16.00 uur in Brussel. Eerst komen de leiders van de negentien eurolanden bijeen. Twee uur laten voegen zich daar de leiders van de overige negen EU-lidstaten bij.

Dat is donderdag bekendgemaakt. Europees president Donald Tusk noemt zondag de ultieme deadline om een oplossing te vinden voor de Griekse crisis. De afgelopen weken waren er al twee ingelaste toppen van de eurolanden over de aanhoudende Griekse crisis.

De Griekse regering heeft financiële steun nodig. Maar zij krijgt die uitsluitend als zij met concrete en realistische voorstellen voor hervormingen en besparingen komt, benadrukte Tusk. Athene heeft nog tot deze donderdag middernacht de tijd. Zonder oplossing dreigen de Griekse banken om te vallen.

De ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) willen zich zaterdag vanaf 15.00 uur over de Griekse plannen buigen. Onder leiding van Jeroen Dijsselbloem kijken zij of de voorstellen een goede basis vormen voor onderhandelingen over nieuwe financiële steun aan Athene.

Schuldverlichting
De eurolanden kunnen overwegen de schulden van Griekenland te verlichten. Maar het kwijtschelden van schulden ligt politiek gevoelig in sommige landen. Dat is echter niet de enige manier om iets te doen aan de Griekse schulden.

Dat benadrukte Europees Commissaris Valdis Dombrovskis (Euro) donderdag. Met zijn uitspraken voegt hij zich in het groeiende koor politici die een zogenoemde herstructurering van de Griekse schulden ter sprake brengen. De enorme schuldenberg hangt als een molensteen om de nek van de regering in Athene. De eurolanden zouden kunnen besluiten de looptijd van leningen verder te verlengen en de rente verder te verlagen.

Mocht het tot nieuwe financiële steun voor Griekenland komen, dan verwacht Dombrovskis een programma van twee jaar. Daarvoor moeten de Grieken echter eerst met nieuwe voorstellen voor hervormingen en besparingen komen. Athene heeft nog tot middernacht van deze donderdag op vrijdag de tijd.

Zondag ultieme Europese top over Griekenland
Zondag ultieme Europese top over Griekenland (Foto: ANP)

Tour 1980: Hinault klopt Kuiper in 'mini-Hel van het Noorden'

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom de komende drie weken elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

De vijfde etappe van Luik naar Rijsel (Lille) was een van de zwaarste in de Tour van 1980. Dit kwam niet door een paar zware cols maar door de combinatie van de lengte (bijna 250 km), het slechte weer en het feit dat men in de laatste zestig kilometer over twintig kilometer aan kasseien moest.

Al snel werd duidelijk dat het niet de dag van Raleigh zou worden. Na de eerste kasseistrook was er een kopgroep met daarin o.a. Hennie Kuiper, Bernard Hinault en Johan van der Velde, maar Joop Zoetemelk ontbrak. Bij een volgende demarrage van Kuiper kon alleen Ludo Delcroix volgen, terwijl Hinault op dat moment lek reed.

Delcroix kon het tempo van Kuiper niet volgen, maar kon even later samen met Hinault weer aansluiten. Uiteindelijk moest Delcroix met een lekke band afhaken waarna Hinault en Kuiper met zijn tweeen naar de finish reden.

Daar was het Hinault die de sprint won en de etappe op zijn naam schreef. Ze hadden meer dan twee minuten voorsprong op het peloton met Van der Velde en Zoetemelk, die kostbare tijd verloor. Ook Rudy Pevanage zat in dat peloton en hield daardoor de gele trui.


Uit de Leeuwarder Courant van 2 juli 1980

Uitslag vijfde etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Bernard Hinault (Fra) Renault 8:03'22"
2. Hennie Kuiper (Ned) Peugeot - Esso + 00'00"
3. Ludo Delcroix (Bel) Ijsboerke + 00'58"
4. Yvon Bertin (Fra) Renault + 02'11"
5. Guido Van Calster (Bel) Splendor - Admiral + 02'13"
6. Sean Kelly (Ier) Splendor - Admiral + 02'13"
7. Pierre Bazzo (Fra) La Redoute + 02'13"
8. Jean-Luc Vandenbroucke (Bel) La Redoute + 02'13"
9. Jean-Louis Gauthier (Fra) Miko - Mercier + 02'13"
10. Jean-René Bernaudeau (Fra) Renault + 02'13"

Klassement na de vijfde etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Rudy Pevenage (Bel) Ijsboerke 28u02'05"
2 Pierre Bazzo (Fra) La Redoute + 01'04"
3 Bernard Hinault (Fra) Renault + 03'28"
4 Hennie Kuiper (Ned) Peugeot - Esso + 06'47"
5 Henk Lubberding (Ned) Ti - Raleigh + 07'06"
6 Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh + 07'11"
7 Ronny Claes (Bel) Ijsboerke + 07'20"
8 Johan van der Velde (Ned) Ti - Raleigh + 07'48"
9 Jean-Luc Vandenbroucke (Bel) La Redoute + 07'48"
10 Jean-René Bernaudeau (Fra) Renault + 08'57"

Serena Williams veel te sterk voor Sharapova

Serena Williams heeft donderdag op overtuigende wijze de finale bereikt op Wimbledon. De als eerste geplaatste Amerikaanse tennisster was in Londen in de halve eindstrijd veel te sterk voor de Russische Maria Sharapova. De vijfvoudig kampioene zegevierde in twee sets: 6-2 en 6-4. Het teleurstellende duel duurde slechts 1 uur en 19 minuten. Williams staat voor de achtste keer in de eindstrijd van het Grand Slam-toernooi in Londen.

Williams speelt zaterdag in de finale tegen de als twintigste geplaatste Spaanse Garbiñe Muguruza, die eerder op donderdag in een enerverende partij te sterk was voor de Poolse Agnieszka Radwanska. Na bijna twee uur stond de eindstand van 6-2, 3-6 en 6-3 op het scorebord.

Voor Sharapova was het de zeventiende nederlaag op rij tegen Williams. Alleen in 2004 won ze nog twee keer van haar Amerikaanse kwelgeest, waaronder de finale dat jaar op Wimbledon. Elf jaar later kon de 28-jarige Russin aan haar lijdensweg tegen Williams op geen enkele manier een einde maken. Vooral haar service liep niet, maar ook maakte ze verkeerde keuzes op de beslissende momenten. Williams was met haar krachtige return en haar harde service opnieuw een flinke maat te groot voor Sharapova.

Al in de eerste set moest Sharapova meteen haar opslag inleveren, mede door liefst drie dubbele fouten. Williams hield daarna het initiatief en wist via een tweede break naar 4-1 uit te lopen. Voor Sharapova was er nadien in de eerste set geen eer meer te behalen. In de tweede set bood Sharapova iets meer tegenstand, maar in de vijfde game leverde ze door een dubbele fout opnieuw haar service in. Williams gaf dat Russische cadeautje niet meer uit handen.

Moslim doet 'terrasmeisjes' na (maar dan beter)

Gevonden op JijBuis: een intolerant intolerantje die in Parijs op geheel eigen wijze duidelijk maakt dat ramadan de maand is waarin extra aandacht geschonken wordt aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid.

Wanneer het mentaal zieke relikneusje ziet dat mensen lekker zitten te drinken, eten en lachen in diverse eetgelegenheden, gaan de stoppen door. Moslims hebben ramadan en daar dient dus iedereen maar even rekening mee te houden. Infidels! Kijk naar Marokko, waar drinkende pubers gewoon het cachot in vliegen, zal de man gedacht hebben. De terrasmeisjes hebben er het nakijken mee.

De gehersenspoelde roept zoiets als: "Mensen mogen niet eten! Het is ramadan!", om vervolgens tafels om te gooien en ietwat geagiteerd gedrag te vertonen. Dit alles bewapend met een stok om eventueel een corrigerende klap uit te kunnen delen.

De ramadan doet blijkbaar vreemde dingen met de mens. Eerder tijdens deze maand veranderde de Haagse Schilderswijk immers niet lang na zonsondergang in een oorlogszone.

Rusland blokkeert internationaal MH17-tribunaal

Rusland verzet zich tegen de oprichting van een internationaal tribunaal dat de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17 moet berechten. De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties zal een resolutie van de Veiligheidsraad daartoe torpederen, zei tweede man Petr Iliitsjev donderdag.

Oekraïne en het Westen menen dat het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines met een Russische luchtdoelraket is neergehaald door Russische militairen of door Rusland gesteunde rebellen in Oost-Oekraïne. Moskou spreekt die beschuldigingen tegen en beweert dat een Oekraïense raket of gevechtsvliegtuig de boosdoener was.

De resolutie komt uit de koker van de vijf landen die de toedracht van de vliegramp onderzoeken, Nederland inbegrepen. De crash van MH17 kostte alle 298 inzittenden het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Rusland heeft als permanent lid van de Veiligheidsraad het recht van veto.

Stierenrennen Pamplona stuk rustiger op derde dag

De derde dag van het stierenrennen in het Spaanse Pamplona is donderdag betrekkelijk kalm verlopen. Vijf deelnemers liepen blauwe plekken op, maar voor zover bekend werd niemand door de stieren op de hoorns genomen.

Duizenden mensen namen woensdag weer deel aan de stierenrennen in Pamplona. Het evenement is onderdeel van het jaarlijkse San Fermin-festival. De stieren worden door de smalle straatjes gejaagd terwijl duizenden mensen hen proberen voor te blijven. Na 850 meter eindigen de stieren in een grote arena met publiek, waar ze worden gedood.

De deelnemers kwamen er dinsdag en woensdag minder gelukkig vanaf. Dinsdag werden twee Amerikanen en een Brit gespietst. Een ongelukkige Australiër werd woensdag op de hoorns genomen.

'Huishouden koopt voor 6000 euro ontspanning'

Nederlandse huishoudens geven gemiddeld jaarlijks 6000 euro uit aan ontspanning. Dat komt neer op 18 procent van de totale bestedingen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

Van dat bedrag wordt 2200 euro besteed aan vakanties. Horecabezoek kost 1300 euro en 1500 euro wordt uitgegeven aan games, speelgoed, planten, huisdieren, tv's, camera's en boeken. De resterende 1000 euro gaat op aan ontspannende diensten en activiteiten als muziekles en het bezoeken van pretparken, aldus het statistiekbureau.

Haringvlietbrug nacht dicht om spoedreparatie

De Haringvlietbrug in de A29 van Rotterdam richting Bergen op Zoom wordt in de nacht van donderdag op vrijdag voor al het gewone autoverkeer afgesloten. Hulpdiensten en OV kunnen de brug onder voorwaarden blijven gebruiken.

Er moet een spoedreparatie worden uitgevoerd aan het asfalt. Dit heeft de minister van Infrastructuur en Milieu donderdagmiddag laten weten. De A29 is na afrit 22 (Numansdorp) afgesloten van 22.00 uur tot naar verwachting 05.00 uur.

Dierenbescherming wil koe-vriendelijke zuivel

Het is voor consumenten lastig zuivelproducten te kopen die uitsluitend zijn gemaakt met melk van koeien die in de wei hebben gelopen. Daarvoor waarschuwde de Dierenbescherming donderdag. Een 'weidegang-variant' van producten als boter, slagroom en kaas zou niet of nauwelijks te krijgen zijn.

Het probleem is volgens de Dierenbescherming dat melk van koeien die in de wei hebben gelopen vaak niet apart wordt opgehaald. Daardoor bestaan veel producten ook uit de melk van koeien die het hele jaar in hun stal moeten blijven. De organisatie roept producenten op weidemelk en stalmelk niet langer te mengen.

Volgens de Dierenbescherming is het aantal koeien dat buiten komt de afgelopen tientallen jaren afgenomen. "Volgens het CBS bleef 30 procent van de koeien in 2013 het hele jaar op stal", aldus de organisatie. "In 1979 was dat maar 8 procent."

Het lot van de koeien zou bovendien zijn verslechterd door het loslaten van het Europese melkquotum. Daardoor zouden er steeds meer grote bedrijven opduiken die de kosten drukken door koeien het hele jaar op stal te houden.

"Hoewel het aantal koeien per bedrijf steeds groter wordt, geldt dat niet voor de beschikbare weilanden", waarschuwt de Dierenbescherming. De organisatie wil consumenten aanmoedigen vaker weidezuivel te kopen, maar dat zou wel vereisen dat dergelijke producten vaker in de schappen liggen.

Dierenbescherming wil koe-vriendelijke zuivel (Foto: Novum)
Dierenbescherming wil koe-vriendelijke zuivel (Foto: Novum)

Politie Groningen is op zoek naar kookwekker

De politie heeft bij enkele tientallen inwoners in en rond de stad Groningen gevraagd of ze hun kookwekker mogen zien. Een kookwekker speelt namelijk mogelijk een rol in de zaak rond de bomdreigingen bij drie Jumbo-filialen in Groningen. Dat meldt de politie donderdag.

Agenten belden bij tientallen specifieke adressen aan om de kookwekker te bekijken. De politie kan vanwege het onderzoek niet zeggen waarom ze precies op zoek zijn naar een kookwekker, om wat voor type het gaat en of ze iemand zoeken die zijn net aangeschafte kookwekker heeft gebruikt bij één van de bommen die vorige maand bij een filiaal van Jumbo werden gelegd.

Limburgse Bandidosbaas langer vast

De Limburgse Bandidosbaas Harrie Ramakers moet zestig dagen langer vast blijven zitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank Limburg beslist. Dit omdat meer onderzoek nodig is naar de verdenkingen jegens Ramakers. Dat zegt zijn advocaat, Phil Boonen, donderdag. Volgens Boonen wordt Ramakers verdacht van openlijke geweldpleging. Omdat het onderzoek nog gaande is, kunnen daar andere verdenkingen bij komen.

Ramakers werd op 27 mei opgepakt samen met achttien andere mannen en een vrouw. Bij invallen in 35 panden werden onder meer raketwerpers en automatische wapens gevonden. Veertien arrestanten zijn lid van de Limburgse afdeling van de motorclub Bandidos. De aanhoudingen vonden plaats op verdenking van drugshandel, mishandeling, geweld en intimidatie.

Ritzege Stybar, gele trui Martin gehavend over de streep

Zdenek Stybar heeft de zesde etappe gewonnen van de Tour de France. De Tsjech sprong weg in een hectische slotfase en kwam solo over de streep in Le Havre. Zijn ploeggenoot bij Etixx-Quick Step, Tony Martin, kwam in de slotkilometer ten val en kwam gehavend over de streep. Wel behield hij, doordat de val in de laatste drie kilometer was, de gele trui.

De etappe begon zoals iedere etappe begint; met een vluchtgroepjes dat een ruime voorsprong kreeg.  Perrig Quemeneur (Europcar), Kenneth Vanbilsen (Cofidis) en Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka) kregen maximaal twaalf minuten voorsprong, maar ze hadden eigenlijk nooit kans op de ritzege. Teklehaimanot pakte wel onderweg genoeg punten om de bolletjestrui over te nemen van Joaquim Rodriguez, terwijl Vanbilsen op tien kilometer van het einde het nog solo probeerde, maar nog voor het laatste klimmetje werd hij ingerekend. 

Dat klimmetje begon op anderhalve kilometer van het slot, waarna de sprinttreinen werden ontregeld. De koers werd verder ontregeld na een val van onder andere gele truidrager Tony Martin en Vincenzo Nibali. Maar de koers wachtte niet en Zdenek Stybar was in de aanval gegaan. Hi hield genoeg marge over op de achtervolgers en pakte de etappezege. Peter Sagan strandde, zoals wel vaker op plek twee, voor Bryan Coquard. Robert Gesink kwam knap als twaalfde over de streep.

Martin kwam uiteindelijk gehavend over de streep en verloor geen tijd vanwege zijn valpartij. Hij behield daardoor wel de gele trui, maar het zal onzeker zijn of hij morgen weer aan het vertrek staat. 

Alcoholslot blijft voor oude gevallen

Ondanks een ban op nieuwe alcoholsloten komen automobilisten die al zo'n slot in hun voertuig hebben daar voorlopig niet onderuit. Dat heeft de rechter in Den Haag besloten. Bijna honderd mensen hadden een kort geding aangespannen om van het slot af te komen.

Eerder zetten de hoogste rechters een streep door het alcoholslotprogramma in de bestaande vorm. Het kan daardoor niet meer worden opgelegd aan nieuwe gevallen. Maar voor bestaande gevallen verandert er niets.

De rechter in Den Haag noemt de gevoelens van onrechtvaardigheid begrijpelijk. Het is echter niet mogelijk om de maatregel met terugwerkende kracht te wijzigen. Ook heeft de Raad van State (de hoogste bestuursrechter) zich al uitgesproken over de 'oude gevallen'. Een kort geding is niet bedoeld om hiertegen in beroep te gaan, aldus de rechter donderdag.

Alcoholslot (Foto: Novum)
Alcoholslot (Foto: Novum)

Golflegende Tom Watson naar KLM Open

Achtvoudig majorwinnaar Tom Watson doet in september mee aan het KLM Open, het golftoernooi op de Kennemer in Zandvoort. De organisatie heeft dat donderdag bekendgemaakt. Voor toernooidirecteur Daan Slooter was het een lang gekoesterde wens om de 65-jarige Amerikaan naar het KLM Open te halen. 

"Hij is een van de grootste golfers van onze generatie. Het was waarschijnlijk ook de laatste kans om hem op onze golfbanen te laten spelen", aldus een tevreden Slooter. Watson begon zijn golfloopbaan in 1972 en won 71 toernooien.

Ook voormalig winnaar Joost Luiten behoort tot de deelnemers. De enige Nederlandse speler op de European Tour eindigde vorig jaar als vijfde en is erop gebrand om het succes van twee jaar terug te herhalen.

Verder is de komst van een aantal andere grote namen al zeker. Publiekslieveling en kanshebber Miguel Angel Jiménez is weer van de partij, net als Robert Karlsson en Andy Sullivan. Het KLM Open wordt gespeeld van 10 tot en met 13 september.

Muguruza bereikt voor het eerst finale op Wimbledon

Garbiñe Muguruza heeft donderdag de finale van Wimbledon bereikt. De Spaanse tennisster was in een enerverende partij te sterk voor de Poolse Agnieszka Radwanska. Na bijna twee uur stond de eindstand van 6-1, 3-6 en 6-3 op het scorebord.

Het wordt voor de pas 21-jarige Muguruza haar eerste grandslamfinale. Op weg naar de eindstrijd schakelde de als twintigste geplaatste tennisster met Caroline Wozniacki en Angelique Kerber al twee hoger geplaatste speelsters uit. In haar eerste twee optredens op Wimbledon kwam Muguruza steeds niet verder dan de tweede ronde.

In de finale op het fameuze Londense grand slam treft Muguruza zaterdag Serena Williams of Maria Sharapova. Die twee vrouwen, respectievelijk als eerste en vierde geplaatst, komen later op donderdag in actie.

Meer mobiele kaartcontroles Vierdaagse

Nijmegen is klaar voor de komst van 46.000 Vierdaagsewandelaars en 1,5 miljoen bezoekers aan de stad. Samen met de Vierdaagsefeesten vormt de wandelmars het grootste gratis festival van Nederland en een van de grootste gratis festivals van Europa.

Nieuw dit jaar is dat wandelaars die zich niet aan de reglementen houden efficiënter worden gecontroleerd. Dat gebeurt door de inzet van meer mobiele teams. Tot 2014 waren er elke wandeldag altijd vier of vijf controles op vaste plaatsen. Dit jaar worden dat er twee, aangevuld met vier mobiele controleteams die de deelnemers overal onverwacht naar hun controlekaart kunnen vragen.

Dat bleek donderdag tijdens de gezamenlijke persconferentie van de marsleiding, de organisatie van de Vierdaagsefeesten en de stad Nijmegen.

De nieuwe controles worden geen heksenjacht, al zijn er wel mensen die proberen van post naar post te fietsen. Er wordt ook gecontroleerd op lopers die per abuis de verkeerde route volgen.

Ook nieuw dit jaar is de inzet voor een zo duurzaam mogelijk evenement, dat in 2045 liefst klimaatneutraal moet zijn. De organisatie presenteert daarom 'groen' vuurwerk, dus zonder zware metalen. Urine van 1,5 miljoen bezoekers wordt opgevangen bij de tweehonderd extra toiletgelegenheden en verwerkt tot kunstmest. De NS laat de treinen (345 extra treinen tijdens de Vierdaagse) op groene energie rijden.

De Vierdaagse 2015 telt 41.000 burgerdeelnemers en 5000 militaire deelnemers. De lopers hebben zestig verschillende nationaliteiten. De jongste deelnemer aan de Vierdaagse editie 2015 is Sjoerd van de Laar (11) uit Velp bij Grave. De oudste deelnemers zijn 92 jaar oud: Herman Dubie uit Amsterdam en Jan Zwijnen uit Huizen.

Twee deelnemers verdienden al meer dan zestig keer een kruisje: Nijmegenaar Bert van der Lans (83) loopt voor zijn 68ste Vierdaagsekruis en Dick Koopman (84) uit Oudorp (NH) voor zijn 66ste. Ze lopen nu de afstand 30 kilometer.

De nieuwe Waalbrug is tijdens de Vierdaagse een herdenkingsbrug voor 48 militairen die in 1944 daar de Waal overstaken en omkwamen. Speciale verlichting met 48 lichtmasten wordt elke avond steeds per paar ontstoken in het tempo van een trage mars. Elke avond lopen veteranen mee in hetzelfde tempo waarin de lichten ontsteken.

Meer mobiele kaartcontroles Vierdaagse
Meer mobiele kaartcontroles Vierdaagse (Foto: ANP)

Google buigt voor CBP

Google heeft zijn privacybeleid de afgelopen maanden verbeterd, onder dreiging van een dwangsom die het CBP aan het internetbedrijf had opgelegd. Dat heeft privacywaakhond CBP (College bescherming persoonsgegevens) donderdag gemeld.

Google heeft inmiddels een aantal van de gevraagde maatregelen getroffen, aldus het CBP. Zo heeft het internetbedrijf de informatie in zijn privacybeleid aangepast en maakt Google duidelijk dat videowebsite YouTube een dienst van Google is. Ook vraagt het bedrijf nieuwe gebruikers die een Google-account aanmaken inmiddels om toestemming voor het combineren van hun persoonsgegevens.

Google combineerde persoonsgegevens van internetgebruikers, onder meer voor het tonen van op gebruikers afgestemde advertenties. Dit gebeurde zonder dat Google internetgebruikers hierover vooraf voldoende informeerde en zonder dat het bedrijf toestemming vroeg.

WK motorcross ook naar Assen in 2016

Assen en Valkenswaard maken ook in 2016 deel uit van het wereldkampioenschap motorcross. De internationale motorsportfederatie FIM heeft de Nederlandse haltes opgenomen in de voorlopige kalender. De Grote Prijs van Nederland staat op 14 augustus ingetekend op het TT Circuit van Assen, de Grote Prijs van Europa is gepland op 1 mei op het Eurocircuit in Valkenswaard.

Assen is dit jaar voor het eerst opgenomen in de WK-cyclus. De wedstrijden in de MX2 en MXGP zijn op 30 augustus. Voor de gelegenheid wordt op het terrein van het TT Circuit een crosscircuit aangelegd. Defensie levert het zand. Valkenswaard is al jarenlang vaste gast op het WK-toneel. De Brabantse tweevoudig wereldkampioen Jeffrey Herlings won dit jaar voor de zesde keer op rij de grand prix in zijn provincie.

'Deal met Athene waarschijnlijk'

De Ierse minister van financiën acht het waarschijnlijk dat Athene en Brussel het eens zullen worden over een nieuw financieel reddingspakket. Michael Noonan zei dat donderdag in een interview op de Ierse radio.

Noonan prees de beslissing van de Griekse regering om een nieuwe minister van financiën te benoemen. De vorige, Yanis Varoufakis, had zich in Brussel weinig geliefd gemaakt, onder meer door de bezuinigingseisen van de schuldeisers 'terrorisme' te noemen.

Volgens Noonan is de nieuwe minister Euclid Tsakalotos erin geslaagd het vertrouwen te herstellen en heerst er inmiddels een betere sfeer in de onderhandelingen. "Het lijkt erop dat het hen nu menens is", zei Noonan. Hij voegde eraan toe de kans op een nieuwe deal 'hoger dan vijftig procent' in te schatten.

Snelheid delen A9 en A12 omhoog

De maximumsnelheid op delen van de A9 en de A12 gaat omhoog naar 130 kilometer per uur. Dit heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu donderdag bekendgemaakt.

Op de A9 mag vanaf eind deze maand vanaf Beverwijk bij gesloten spitsstrook de hele dag 130 kilometer per uur gereden worden tot aan Alkmaar. Op de A12 gaat in september over een lengte van 22 kilometer tussen Reeuwijk en De Meern de snelheid omhoog van 120 kilometer per uur naar 130 kilometer per uur.

In Nederland is de maximumsnelheid 130 kilometer per uur. Op een aantal snelwegen geldt echter een lagere limiet. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de verkeersveiligheid en met de normen voor milieu en natuur.

IMF ziet economische groei licht vertragen

De internationale economie groeit dit jaar iets trager dan in 2014 en gaat minder hard vooruit dan eerder werd gedacht. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een donderdag gepubliceerde update van zijn economische prognoses.

Het IMF verwacht dat de internationale economie dit jaar met 3,3 procent groeit, na een plus van 3,4 procent in 2014. In april ging het fonds nog uit van een groei met 3,5 procent. De vertraging komt vooral door eenmalige factoren, zoals het strenge winterweer dat in de eerste maanden van 2015 een zware rem zette op de Amerikaanse economie. Voor 2016 wordt een groei met 3,8 procent voorspeld.

Vooral in opkomende economieën neemt de groei voorlopig af, voorspelt het IMF. Zo valt de groei van China dit jaar terug van 7,4 naar 6,8 procent, terwijl de Braziliaanse economie naar verwachting 1,5 procent kleiner wordt.

Voor de eurozone wordt onveranderd een groei van 1,5 procent voorspeld in 2015, gevolgd door een plus van 1,7 procent. De economen van het fonds werden daarbij positiever over de vooruitzichten voor Spanje en Italië. De recente ontwikkelingen in Griekenland zetten de economie van dat land zwaar onder druk, verwacht het IMF. Een concrete nieuwe voorspelling voor het noodlijdende land werd niet gepubliceerd. Die deed het IMF evenmin voor Nederland.

Werkgevers woest over Brabantse stikstofregel

Werkgevers zijn woedend over de strenge regels voor de uitstoot van stikstof rond natuurgebieden die de provincie Noord-Brabant onaangekondigd heeft ingevoerd. In een brief aan het provinciebestuur tekende de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) donderdag 'hevig protest' aan.

De regels moeten wat de werkgevers betreft net zo snel worden geschrapt als ze begin deze maand werden ingevoerd: per direct. Brabant gaat verder dan de landelijke overheid. In de omgeving van Natura 2000-gebieden als de Oisterwijkse Bossen en Vennen en de Stabrechtse Heide mogen bedrijven niet meer uitbreiden als dat leidt tot extra uitstoot van stikstof. Daarmee wil de provincie de meest kwetsbare natuur beschermen.

Hoewel de regel vooral bedoeld is om de veehouderij tot meer duurzaamheid te dwingen, vrezen de werkgevers grote gevolgen voor alle bedrijven. De BZW ziet de regels als hinderlijke bureaucratie die de groei belemmert.

Vrijheid van Panorama overleeft stemming

Uw vakantiekiekjes zijn - in een aantal landen - nog steeds veilig en ook film- of documentairemakers kunnen opgelucht adem halen nu het Europees Parlement niet heeft ingestemd met een beperking van de vrijheid van panorama, meldt villamedia.

Indien het voorstel wel zou zijn aangenomen zouden foto's van onder meer architectuur (gebouwen, bruggen e.d.) en kunstwaren die in de openbare ruimte staan niet meer zomaar gedeeld of gepubliceerd kunnen worden.

In landen als België en Italië is deze regel wel van toepassing en mogen foto's van bijvoorbeeld het Atomium in Brussel niet zonder voorafgaande toestemming op je social media account gezet worden en als het Europees Parlement zou hebben ingestemd zou deze beperking voor de gehele EU gelden. Dat zou betekenen dat voor ieder commercieel gebruik van een foto, kunstwerken of gebouwen toestemming gevraagd moest worden. Ook persoonlijk gebruik kan in een aantal gevallen als commerciëel worden aangemerkt. Denk hierbij aan een blog die voorzien is van een banner, of publicatie op sociale media die voorzien is van advertenties.

Europarlementariër Marietje Schaake is blij dat de controversiële tekst is weggestemd, maar ze zegt niet te vroeg te juichen: "de discussie over de hervorming van auteursrechten is nog lang niet voorbij". Naar verwachting komt de Europese Commissie eind dit jaar met een voorstel om het auteursrecht te hervormen.

NAM verwerpt claim immateriële schade bevingen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en de Nederlandse overheid verwerpen de claim van zo'n 150 mensen in het Groningse aardbevingsgebied die immateriële schade zouden lijden. Dat heeft het Groningse advocatenkantoor De Haan Advocaten donderdag laten weten.

De advocaten hadden de NAM en de overheid aansprakelijk gesteld. Die hebben inmiddels schriftelijk gereageerd op de dagvaarding met de afwijzing.

Wonen in het aardbevingsgebied zou gepaard gaan met aanhoudende angst, onzekerheid en stress. "Mensen leven in angst dat er bij een volgende beving gewonden zullen vallen en maken zich zorgen over de waarde van hun woning. Dit leidt tot meer lichamelijke- en psychische klachten en slaapproblemen'', stellen de advocaten. "Er zijn voorbeelden van gedupeerden die in behandeling zijn bij een psychiater, een burn out hebben of die hun kinderen niet meer in bepaalde kamers laten slapen uit angst voor instorting.''

Overvallers binden bejaarde vast in berging

Een 65-jarige man heeft de nacht van woensdag op donderdag met botbreuken en kneuzingen vastgebonden doorgebracht in zijn berging, nadat hij in zijn woning in Amsterdam Zuidoost was belaagd door drie overvallers. Het slachtoffer werd pas na urenlang hulpgeroep door een voorbijganger bevrijd.

Drie mannen in donkere kleding overmeesterden de 65-jarige Amsterdammer woensdagavond in zijn woning aan de Wethouder Insingerstraat. De overvallers doorzochten het pand en de berging, maar het is volgens de politie nog onduidelijk of ze iets hebben meegenomen. De man werd mishandeld en vastgebonden.

Het slachtoffer kon zichzelf niet bevrijden. Pas donderdagochtend vroeg hoorde een voorbijganger zijn hulpgeroep. Hij is met botbreuken en kneuzingen naar het ziekenhuis gebracht.

De politie roept getuigen en buren met beveiligingscamera's aan hun woning of bedrijf op zich te melden.

Politie onderzoekt donut-likkende Ariana Grande

De politie in het Amerikaanse Lake Elsinore onderzoekt het incident waarbij popster Ariana Grande aan donuts likte in een winkel, waarna ze de lekkernijen weer terug legde. Agenten bekijken de opnamen van de beveiligingscamera's om te zien wat er nu precies aan de hand was.

Volgens eerdere berichten stond Grande met een achtergronddanser in een donutzaakje en daagden ze elkaar uit om eraan te likken en ze dan weer terug te leggen. De 22-jarige medewerkster van de zaak zag dat de zangeres en haar vriend de donut niet kochten. Ze noemde dat 'walgelijk'.

In de video is ook te zien dat Grande zegt Amerika te haten. Ze kreeg daar veel kritiek op en heeft inmiddels haar excuses aangeboden via social media. "Ik ben er EXTREEM trots op een Amerikaan te zijn en ik heb altijd duidelijk gemaakt dat ik van mijn land hou", aldus Ariana.

Ze schrijft verder dat haar opmerking uit de context gehaald is. Ze wond zich op dat moment op over hoe ongezond Amerikanen eten. "Het feit dat de Verenigde Staten het hoogste percentage kinderen met overgewicht heeft, zit mij dwars. We moeten meer doen om onszelf en onze kinderen te onderwijzen over het gevaar van te veel eten en het vergif dat we in onze lichamen stoppen."

Oranje hoog geplaatst voor WK-kwalificatie

Het Nederlands elftal is hoog geplaatst bij de loting voor het kwalificatietoernooi van het WK-voetbal in Rusland in 2018. Oranje is ingedeeld in pot 1, met de negen hoogste geklasseerde landen op de donderdag gepubliceerde wereldranglijst van voetbalbond FIFA.

De plaatsing betekent dat Nederland in de kwalificatie Spanje, Duitsland, Portugal, Roemenië, Wales, Kroatië, Engeland en België ontloopt. Frankrijk en Italië, die op de wereldranglijst plaatsen hebben ingeleverd, zitten in de tweede pot. Zij komen Oranje dus mogelijk wel tegen in het kwalificatietoernooi, dat in september 2016 begint.

Stel aangehouden voor seks op graf

Een man en een vrouw zijn op het Italiaanse eiland Sicilië aangehouden omdat ze de liefde bedreven op een begraafplaats.

Een bewaker van de Franciscaanse monnikenorde zag vanuit zijn dienstwoning dat het stel seks had op een graf en belde de politie. Dat meldde het Italiaanse persbureau Kronos donderdag.

Het Italiaanse koppel moet zich nu verantwoorden voor grafschennis.

Stel aangehouden voor liefdesdaad op graf
Stel aangehouden voor liefdesdaad op graf (Foto: ANP)

Van Basten assistent-bondscoach Oranje

Marco van Basten is de nieuwe assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal. De oud-topvoetballer en de KNVB bereikten hierover vandaag een akkoord. Hij komt over van AZ waar hij al een assistentrol bekleedde en tekent in Zeist een contract voor drie seizoenen.

Van Basten was zelf tussen 2004 en 2008 al bondscoach van Oranje, voordat tot medio 2009 de trainersrol bij Ajax vervulde. Daarna volgden Heerenveen (2012-2014) en AZ (2014), voordat de oud-spits een stapje terug deed. Bij het Nederlands elftal wordt hij assistent van Danny Blind die de opvolger van de ontslagen Guus Hiddink is. Ruud van Nistelrooij is de andere assistent.

Van Basten: "Ik heb wel een lastige keuze moeten maken, omdat ik het in mijn rol bij AZ ook erg naar mijn zin had. De uitdaging bij het Nederlands elftal naast Blind gaf voor mij de doorslag."

Marco van Basten nieuwe assistent-bondscoach van Oranje (Pro Shots/Erik Pasman)
Marco van Basten nieuwe assistent-bondscoach van Oranje (Pro Shots/Erik Pasman)

FIA wil nep pitsstops hard aanpakken

Autosportfederatie FIA zal hard op gaan treden tegen nep pitsstops in de Formule 1, zo meldt Motorsport. Afgelopen weekend op Silverstone probeerde Mercedes via de aloude truc Williams uit de tent te lokken, maar het team uit Grove reageerde hier niet op. Zulke zaken mogen volgens het Sportief Reglement niet.

Mercedes ging in de veertiende ronde op Silverstone buiten staan om te kijken of concurrent Williams Felipe Massa of Valtteri Bottas binnen zou halen voor nieuwe banden. Het plannetje werkte niet, zo gaf Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff toe. Hij kreeg zelfs een appje van zijn vrouw Susie Wolff, reserve-coureur bij Williams: "Jullie dachten ons te pakken te kunnen nemen, hah, hah, hah, hah."

Volgens regel 23.11 van het Sportief Reglement mag het echter niet. "Teampersoneel mag alleen in de pitsstraat komen vlak voordat ze aan een auto moet werken en moet weer naar binnen zodra ze klaar is."

Het is echter lastig aan te tonen op het een nep stop was of dat de teamleden klaarstonden voor een daadwerkelijke stop die op het laatste moment niet doorging. Toch wil de FIA op dit punt vanaf Hongarije de duimschroeven aandraaien bij de teams. Als een stop afgeblazen wordt moet een renstal uit kunnen leggen waarom dit het geval is. Het radioverkeer met de coureur dient hiervoor als bewijsmateriaal.

Daklozen moeten gebouwen slopen

Middels het re-integratieproject Pauropus worden daklozen en verslaafden ingezet om universiteitsgebouwen in Utrecht te slopen. Door dit werk te doen behouden zij hun uitkering, dit meldt De Gelderlander naar aanleiding van gesprekken met een aantal betrokken werkers.

De voor werkgevers goedkope arbeidskrachten worden dagelijks met een busje van Doetinchem naar Utrecht vervoerd voor hun werkzaamheden. Daarbij wordt er volgens een aantal werkers niet echt nauw gekeken naar de veiligheidsregels. Er zouden al meermaals levensgevaarlijke situaties zijn ontstaan wegen het gebrek aan kennis.

De bedrijfsleider van Pauropus vindt het allemaal wel meevallen, het zijn gewoon 'incidentjes'. Zo stelt hij in een reactie naar de krant; "Een risico is er altijd, je kunt ook in Doetinchem als papiertjesprikker aangereden worden door een auto". Er gaat volgens hem altijd een 'werkmeester' mee om de boel in de gaten te houden en er wordt gekeken naar de geschiktheid van de werkers.

Naar aanleiding hiervan gaat SP-fractievoorzitter Hans Boerwinkel raadsvragen stellen aan de wethouder Frans Langeveld. Ook wil hij dat er onderzoek wordt gedaan naar de arbeidsomstandigheden.

Kim executeert er op los in N-Korea

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft sinds zijn aantreden 3,5 jaar geleden zo'n zeventig functionarissen laten executeren. Dat zei de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Yun Byung-se, aldus het persbureau Yonhap donderdag.

Volgens de bewindsman liet Kim daarmee ongeveer zeven keer zoveel mensen uit de weg ruimen als zijn vader Kim Jong-il in de eerste drie jaar van zijn bewind. "Het is extreem ongewoon", zei minister Yun Byung-se er nog bij.

Volgens de Zuid-Koreaanse geheime dienst zou Kim overigens nog bloeddorstiger zijn. Die houdt het op negentig terechtgestelden.

Kim deinst er ook niet voor terug familieleden uit de weg te ruimen. Een voorbeeld is zijn oom Yang Song-thaek, die in een showproces ter dood werd veroordeeld wegens verraad. Chinese media meldden daarna dat Kim zijn oom door uitgehongerde honden had laten verscheuren en dat hij dat met eigen ogen had aanschouwd.

Het schrikbewind van hun leider jaagt Noord-Koreanen die in het buitenland (mogen) werken de stuipen op het lijf, aldus minister Yun. Volgens hem zijn er steeds meer die hun heil zoeken in Zuid-Korea en daar asiel vragen.

Kim executeert er op los in N-Korea
Kim executeert er op los in N-Korea (Foto: ANP)

Vrouwen tonen tieten boven A16

Gebruikers van de A16 keken gisteren bij Dordrecht hun ogen uit. Op een viaduct boven de snelweg toonde een stel vrouwen hun tieten aan het tegemoetkomend verkeer. Hierdoor werden de weggebruikers zó afgeleid, dat men de politie belde wegens een gevaarlijke situatie.

Toen Dirk-Jan Grootenboer gisteren een melding kreeg van een paar blote prammen op het viaduct, stapte de beste man onmiddellijk de auto in. Waar je normaal lang kunt wachten tot er ooit politie komt opdagen, was deze wijkagent echter snel ter plaatse.

Eenmaal op de plaats delict aangekomen, waren de topless dames nergens meer te bekennen. "Helaas niets aangetroffen", twitterde de geile glimknoop. "Ik wilde nog een getuigenoproep doen maar heb me ingehouden."

2 jaar cel geëist voor financieren terrorisme

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat Burcu T. twee jaar de cel in. De 29-jarige vrouw wordt ervan verdacht terrorisme te hebben gefinancierd, met een aantal betalingen aan een tussenpersoon in Turkije van in totaal ruim 2000 euro.

Het geld zou bestemd geweest zijn voor Deutsche Taliban Mujahideen (DTM) en Islamitische Jihad Unie (IJU). Die organisaties zouden met de giften die zij ontvingen wapens en munitie hebben gekocht, strijders en hun gezinnen hebben onderhouden en mediacampagnes hebben opgezet die opriepen tot deelname aan de gewelddadige jihad. Dat zei de aanklager donderdag in de extra beveiligde zittingszaal van de rechtbank in Rotterdam.

Volgens advocaat Yasemin Karga had T. niet in de gaten dat het geld naar de terroristische strijd ging. Ze zou in de veronderstelling verkeerd hebben dat ze geld gaf voor weeskinderen en weduwes van islamitische strijders. ,,Het ging om liefdadigheid. Ze was alleen maar bezig met het leed van moslims, ze heeft nooit terrorisme willen financieren.''

Trailer: Holland - Natuur in de Delta

Onlangs is een trailer vrijgegeven van de natuurfilm Holland- Natuur in de Delta. 

Na het grote succes van de natuurfilm De Nieuwe Wildernis werken de makers van de film op dit moment aan het tweede deel van de trilogie: Holland – Natuur in de Delta. Deze film gaat op 21 september 2015 in première. Holland zal fascineren door de hoogste kwaliteit natuurfotografie en gebruik maken van de modernste technieken. De film wordt geen De Nieuwe Wildernis deel 2, maar wordt wel een natuurfilm. Het verhaal van de film wordt verteld vanuit een cultuur-historische context gezien vanuit het perspectief van hoofdpersonages als de zeearend, bever, haas, pimpernelblauwtje en stekelbaars. Camera- en geluidsmensen uit binnen- en buitenland, van zeer ervaren tot aanstormende talenten zullen Holland doen uitblinken door de hoogste kwaliteit van beeld. De kwaliteit van De Nieuwe Wildernis, alom geprezen voor haar visuele kracht, zal worden geëvenaard en overtroffen.

Bekijk alvast de nieuwe trailer:

Tusk houdt hoop op goede Griekse voorstellen

EU-president Donald Tusk heeft de hoop op goede voorstellen vanuit Griekenland nog niet opgegeven. Dat liet hij donderdag via Twitter weten, na een telefonisch overleg met de Griekse premier Alexis Tsipras.

Griekenland moet donderdag met voorstellen komen voor bezuinigingen en economische hervormingen, die als voorwaarde gelden voor verdere financiële steun voor het land. De experts van de geldschieters van het land rekenen de plannen vervolgens door, waarna de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) zich er zaterdag over zullen buigen. Zondag is het dan de beurt aan de leiders van de 28 lidstaten van de EU. Zij hakken dan de knoop door over de toekomst van Griekenland in de eurozone.

Volgens Tusk zou het goed zijn als ,,realistische voorstellen'' van Griekenland gepaard gaan met een even realistisch voorstel voor schuldverlichting door de schuldeisers van het land. Volgens de Pool ontstaat dan een ,,win-winsituatie''.

Myanmar sluit zich aan bij OPCW

Myanmar heeft zich woensdag aangesloten bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Het is het 191e land dat het verdrag heeft ondertekend, liet de organisatie weten.

Alleen Angola, Egypte, Israël, Noord-Korea en Zuid-Sudan hebben hun handtekening nog niet onder het verdrag gezet. Het parlement van Angola heeft volgens de OPCW wel stappen in de goede richting gezet en ook Zuid-Sudan heeft aangegeven zich te willen aansluiten.

Aantal asielaanvragen blijft toenemen

Het aantal asielaanvragen blijft groeien. Vorige ontving de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een derde meer asielaanvragen dan in mei. In juni ging het om 2937 nieuwe aanvragen voor asiel, meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag.

De groei wordt volgens de IND vooral veroorzaakt door mensen uit Eritrea (1248) en Syrië (737). Ook het aantal alleenstaande minderjarigen dat hier een verblijfsvergunning aanvraagt blijft stijgen. Van de 299 aanvragen in juni waren er 217 afkomstig van minderjarigen uit Eritrea.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldde deze week dat er de laatste tijd sprake is van een 'niet eerder vertoonde piek' van het aantal vluchtelingen dat zich in Nederland meldt om asiel aan te vragen. Er komt snel extra opvangcapaciteit voor vluchtelingen in de Zeelandhallen in Goes en in de IJsselhallen in Zwolle.

'Méér weten over Mohammed is morele plicht'

Journalist, Columnist en Schrijver Marcel Hulspas stelt dat het ieders 'morele plicht is om zich te verdiepen in de Islam', en dan met name in de profeet Mohammed. Dit stelt hij in een column op The Post Online, waarin hij probeert zijn jongste boek te slijten. "Als we uitbarstingen van massaal geweld tegen moslims willen voorkomen, moet er iets veranderen. Dan zullen we met moslims in gesprek moeten gaan. En dat vereist kennis nemen van de islam."

Volgens Hulspas dienen wij zijn boek 'Mohammed en het Ontstaan van de Islam' te kopen, niet omdat hij om geld verlegen zit, maar omdat wij niets weten over Mohammed en het ontstaan van de Islam.

Mohammed was, volgens Hulspas, een fascinerend man die leefde in een ongelofelijk interessante tijd. Daarnaast is het boek - volgens de schrijver - ontzettend goed geschreven. Bij bol.com als ebook of als paperback te bestellen als je alles over Mohammed wilt weten. Oók als je moslim bent trouwens, "omdat het voor moslims tijd wordt voor een realistische kijk op Mohammed", aldus de schrijver.

[eSports] fREAKAZOID zegt 'Fuck You' tegen zijn fans

Er zijn een hoop mensen boos geworden op het profesisonele Counter-Strike: Global Offensive-team van Cloud 9. Veel Amerikanen werden woedend nadat zij onder andere ingame-skins hadden verwed op de finale van de ESL ESEA Pro League. Cloud 9-speler fREAKAZOID heeft op YouTube een heel simpele reactie voor deze fans. "Fuck you!"

Als laatste Amerikaanse team in de competitie hadden veel Amerikanen, chauvinistisch als zij zijn, grote hoop dat Cloud 9 eindelijk de Europese hegemonie kon doorbreken. Hier waren zij blijkbaar zo zeker van, dat zij weddenschappen hebben gemaakt voor onder meer skins in de game. Helaas voor al die fans, Cloud 9 verloor de wedstrijd van het Europese team van Fnatic met 1-3.

Tijdens een streamingsessie van fREAKAZOID bleven de nare berichten binnenkomen, tot het moment dat de professionele speler het zat was en even helemaal los ging op zijn 'fans'.

"I don't give a fuck about your skins, and fuck anyone who lost their skins, that gets mad at C9 and calls us shitty", zegt hij op een gegeven moment. "We lose one fucking map. You guys get mad 'cause we lose, 'cause you're betting your fucking skins, so you have a gambling problem."

Turkse premier mag kabinet gaan vormen

De Turkse premier Ahmet Davutoglu verwacht dat president Tayyip Erdogan hem donderdag opdracht geeft een coalitieregering te vormen. Dat heeft de premier gezegd tijdens een bijeenkomst met partijgenoten in het parlement.

De AK-partij van Davutoglu behaalde bij de verkiezingen in juni voor het eerst sinds 2002 geen meerderheid in het parlement en moet dus een coalitiepartner zoeken. Erdogan, die de partij heeft opgericht, heeft kritiek gekregen omdat hij meer dan een maand heeft gewacht om de premier de opdracht te geven.

De coalitiebesprekingen beginnen volgende week. Davutoglu kondigde aan met alle partijen te gaan praten.

De tijd begint te dringen voor het vormen van een nieuwe regeringcoalitie. Als er binnen 45 dagen na de verkiezingen geen nieuwe regering gevormd is, kan president Erdogan nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Slachtoffers Srebrenica herdacht in Sarajevo

Duizenden mensen zijn in Sarajevo de straat opgegaan om slachtoffers van de slachting in Srebrenica de laatste eer te bewijzen. Een grote truck met de resten van 136 onlangs geïdentificeerde slachtoffers reed donderdag door de hoofdstraat van de stad.

De truck was bedekt met een enorme Bosnische vlag en honderden bloemen, de straat waar hij reed was bezaaid met witte rozenblaadjes. De stilte in de Bosnische hoofdstad werd doorbroken door het gesnik van de moeders, zussen en echtgenotes van de mannen en jongens die in 1995 werden vermoord.

De resten worden zaterdag begraven bij Srebrenica, precies twintig jaar na de slachting in de voormalige enclave.

Verdachte dealer witte heroïne langer vast

De 42-jarige Flip S., die wordt verdacht van verkoop van witte heroïne in plaats van cocaïne aan toeristen in Amsterdam, blijft langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag beslist.

Het Openbaar Ministerie (OM) houdt de man verantwoordelijk voor moord op drie Britse toeristen en poging tot moord of doodslag op twaalf anderen, onder wie drie Denen. Hij zou in de periode vanaf september vorig jaar tot februari van dit jaar witte heroïne hebben verkocht in plaats van cocaïne, meent de officier justitie. Ze baseert zich onder meer op een verklaring die S. bij de politie heeft gedaan, waarbij hij zou hebben gezegd dat hij verantwoordelijk is voor de dood van drie toeristen.

S. ontkent dat hij dit heeft gezegd. Zijn advocaat Gerald Roethof vroeg de rechtbank het voorarrest van zijn cliënt op te heffen. Hoewel S., die verscholen onder een capuchon in de zaal verscheen, heeft erkend dat hij drugs heeft verkocht aan drie Deense toeristen, wil dat volgens de raadsman niet zeggen dat dit ook in de andere zaken het geval was. De verdachte ontkent dat hij wist dat het om witte heroïne ging en zegt dat hij het spul zelfs nog heeft laten testen door het drietal.

S. meldde zich begin april zelf bij de politie nadat hij zichzelf had herkend op camerabeelden, waarop was te zien dat hij in februari witte heroïne had verkocht aan de Denen. Aanvankelijk liet de rechtbank hem vrij omdat ze geen reden zag hem langer vast te houden. Het OM ging hier tegen in beroep, waarop het gerechtshof besloot dat hij alsnog de cel in moest. De rechtbank noemde de verlenging donderdag een lastige beslissing en zei ook nog te moeten zien waar deze zaak uiteindelijk op uitloopt.

De officier van justitie wil binnenkort slachtoffers in Ierland, Engeland, Australië en Denemarken videobeelden van de verdachte tonen. S. weigerde eerder aan opnames mee te werken, maar het OM heeft hiertoe nu een bevel gegeven. Tot nu toe zijn er slechts korte verklaringen van de slachtoffers omdat ze in het ziekenhuis lagen of het land al snel weer hebben verlaten.

Brussel klaagt bij MasterCard over afspraken

Brussel heeft bij MasterCard geklaagd over bepaalde afspraken van de betaalkaartenfirma met banken. De Europese Commissie is bezorgd dat dergelijke praktijken door een van de grootste spelers op de markt, de concurrentie in Europa belemmeren. Het zou de kosten opdrijven voor consumenten en handelaren.

Brussel onderzoekt de afspraken van MasterCard al ruim twee jaar. De commissie bekijkt onder meer de tarieven die MasterCard berekent als kaarthouders van buiten Europa iets in Europa betalen.

MasterCard krijgt nu de mogelijkheid te reageren op de klachten. Het bedrijf moet rekening houden met een forse boete als het inderdaad Europese regels heeft overtreden.

In 2007 tikte de commissie MasterCard al op de vingers voor bepaalde tarieven bij betalingen van kaarthouders in de Europese Unie en enkele andere Europese landen.

'Shell Moerdijk moet kritischer zijn op veiligheid'

Shell Moerdijk moet kritischer zijn op veiligheidsrisico's bij het bedrijf. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport over de explosies bij het bedrijf 3 juni vorig jaar, dat donderdag is gepubliceerd.

"Shell bleek niet bedacht op de chemische reactie die uiteindelijk leidde tot ontploffing'', blijkt uit het onderzoek. "Hierdoor waren medewerkers niet in staat om tijdig in te grijpen. Met name bij het doorvoeren van wijzigingen in productieprocessen, installaties en van grondstoffen moet het bedrijf beter onderzoek doen naar eventuele nieuwe risico's die hierbij ontstaan.''

Volgens Shell ontstond de explosie door overdruk in de reactor van de fabriek. Dat gebeurde in een van de fabrieken waar grondstoffen voor de productie van kunststoffen worden geproduceerd.

Momenteel is een van de fabrieken aan het opstarten die vorig jaar is stil komen te liggen. Hierdoor is er veel overlast in de omgeving vanwege het affakkelen, de grote vlammen uit de schoorsteen zorgen voor een oranje verlichte lucht en geluidsoverlast.

Veel hinder in Londen door metrostaking

Forenzen in Londen hadden donderdag grote moeite hun bestemming te bereiken door een 24-uursstaking door personeel van de ondergrondse. Bij bushaltes vormden zich lange rijen reizigers, terwijl veel andere forenzen teruggrepen op fiets of benenwagen. In delen van de stad liep het verkeer vast doordat er veel meer auto's op de weg waren.

Het metropersoneel is het oneens over salarissen en werkschema's die zullen gaan gelden zodra later dit jaar op sommige metrotrajecten een 24-uursdienstregeling van kracht wordt.

Op een normale werkdag verplaatsen in Londen zo'n vier miljoen mensen zich per ondergrondse.

Argentinië nieuwe leider FIFA-ranking, Nederland stijgt naar vijfde plek

Het Nederlands elftal is op de donderdag gepubliceerde nieuwe wereldranglijst van voetbalbond FIFA gestegen van de zesde naar de vijfde plek. Oranje dankt de stijging, die ten koste gaat van Brazilië, aan de overwinning van 2-0 vorige maand bij Letland in de EK-kwalificatie.

Argentinië heeft dankzij de tweede plaats in de Copa América de koppositie op de wereldranglijst overgenomen van Duitsland. Messi en de zijnen stonden eerst derde. Het is voor het eerst sinds 2008 dat de Argentijnen het klassement aanvoeren. Chili, dat de Copa América voor het eerst won, klimt dankzij dat wapenfeit van de negentiende naar de elfde plaats.

Opvallende stijger is Wales, dat twaalf plekken klimt en voor het eerst in de moderne geschiedenis in de toptien van de wereld staat. Frankrijk maakt daarentegen juist een duik van dertien plaatsen. Les Bleus staan nu 22e.

Ranking juli 2015

# Land Punten Verschil ranking tov vorige maand
1 Argentinië 1473 2
2 Duitsland 1411 -1
3 België 1244 -1
4 Colombia 1217 0
5 Nederland 1204 1
6 Brazilië 1186 -1
7 Portugal 1177 0
8 Roemenië 1166 4
9 Engeland 1157 6
10 Wales 1155 12
11 Chili 1129 8
12 Spanje 1110 -2

Levenslange schorsing voor FIFA-bobo Blazer

Voormalig FIFA-bestuurslid Chuck Blazer mag zich de rest van zijn leven niet meer bezighouden met activiteiten op het gebied van voetbal. De ethische commissie van de wereldvoetbalbond heeft dat besloten en donderdag bekendgemaakt. De levenslange schorsing gaat direct in.

Blazer was tot 2013 lid van het dagelijks bestuur van de FIFA. Hij trad af terwijl er een onderzoek naar hem liep door de FIFA en de FBI. Vervolgens bekende hij dat hij zich schuldig had gemaakt aan corruptie, belastingontduiking en witwassen. Sindsdien is hij kroongetuige van de Amerikaanse justitie in het onderzoek naar corruptie bij de wereldvoetbalbond.

Blazer heeft gezegd dat er bij de toewijzing van het WK in 2010 in Zuid-Afrika sprake is geweest van omkoping en dat hij zelf steekpenningen heeft aangenomen voor toewijzing van het WK van 1998 aan Frankrijk.

SM-meesteres (31) 'mept te hard'

De politie van Orpington, in het Engelse graafschap Kent, heeft onlangs een diepgaand onderzoek afgerond naar de praktijken van Mistress Evilyne. De 31-jarige SM-meesteres zou namelijk haar klanten te hard afranselen.

De speurneuzen gingen op onderzoek uit naar aanleiding van klachten van een nabijgelegen tennisclub. Volgens de buurtjes zou Evilyne snoeihard te werk gaan.

"Wij worden constant geconfronteerd met het lawaai van zweepslagen en harde schreeuwen", aldus de buuman. Omdat de tennissers vermoedden dat de zaak niet pluis was, besloten ze hun beklag te doen bij de politie.

Oom Agent heeft nu echter uitgevogeld dat de dame in kwestie niets illegaals doet. Ze kan dus gewoon haar business voortzetten. Wie ook wil langskomen, moet 200 pond schuiven. Per uur, welteverstaan...

Black Ops III-bèta trapt af in augustus

De Black Ops III-multiplayerbèta trapt af op 19 augustus dit jaar. Dat maakte ontwikkelaar Treyarch bekend via Twitter.

Mensen die de game pre-orderen voor PlayStation 4, Xbox One of pc krijgen automatisch toegang tot de bèta; Xbox 360- en PlayStation 3-bezitters vallen helaas buiten de boot. PlayStation 4-bezitters hebben een streepje voor.

Vanavond wordt tijdens Comic-Con de première getoond van Black Ops III Zombies. Daarnaast zal er ongetwijfeld nog meer informatie over de game losgelaten worden. Call of Duty: Black Ops III komt op 6 november uit voor Xbox 360, PlayStation 3, Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Enorme piemels voor minister Melanie Schultz

Melanie Schultz van Haegen zal vandaag een mooie verrassing krijgen in Brabant. Bij de officiële opening van de A4 wacht haar namelijk een enorme, houten piemel. Samen met een kleinere tweelingbroer.

Hoewel de nieuwe snelweg al sinds vorig jaar november in gebruik is, wordt deze pas vandaag officieel geopend. Sinds de ingebruikname klagen omwonenden in Steenbergen echter steen en been. Vooral het feit dat er een geluidswal om sloopwoningen is gezet en niet bij normale huizen, is de Brabo's een doorn in het oog.

De inwoners van de Brabantse plaats voelen zich letterlijk voor lul gezet. Om de minister van Verkeer en Waterstaat te laten voelen hoe dit is, hebben de dorpelingen twee houten zaadzwaarden op een aanhanger gezet.

"We zetten hem op een plek waar de minister hem zeker te zien krijgt", aldus Peter van der Wijk. Tijdens de plechtigheid krijgt Schultz zelf ook een houten spermaspeer overhandigd. Deze mag ze op haar nachtkastje zetten.

NPO haalt vrouwenquotum niet

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft de afgelopen vijf jaar niet kunnen voldoen aan de gemaakte afspraken met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het aantal vrouwen op tv. In 2010 was 37,6 procent van de personen in Nederlandse tv-programma's van de publieke omroep vrouw. De afspraak was dat dat aantal in vijf jaar zou toenemen. Dit jaar ligt het aantal dames op de buis echter op 35,4 procent.

Het Commissariaat voor de Media, dat toezicht houdt op het naleven van de afspraken, stelt dat de NPO de komende jaren meer aandacht moet besteden aan het aantal vrouwen op tv. Op de radio werden de prestatieafspraken wel gehaald. In de ether steeg het aantal dames in vijf jaar tijd van 22,3 procent naar 28,1.

NVM-makelaars verkopen kwart meer woningen

NVM-makelaars hebben in het tweede kwartaal ruim een kwart meer woningen verkocht, zowel ten opzichte van het vorige kwartaal als in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM)

In totaal verkochten de bij deze brancheorganisatie aangesloten makelaars 37.145 woningen. De laatste keer dat dat voorkwam in een kwartaal was in 2007, voor de crisis die zich in de loop van het jaar daarop aandiende. Voor de totale markt geldt dat naar schatting 50.000 woningen een nieuwe eigenaar kregen.

De woningen gingen van de hand tegen een gemiddelde prijs van 224.000 euro. Dat is 3,9 procent hoger dan een jaar geleden, maar nog altijd 12 procent onder het niveau op de top van de markt voordat de crisis inzette. Ten opzichte van het eerste kwartaal steeg de gemiddelde prijs met 2,6 procent. Niet eerder sinds het tweede kwartaal van 2001 was deze kwartaal-op-kwartaal prijsstijging zo hoog, zegt de NVM.

Duurdere woningtypen verkopen steeds beter. Het afgelopen kwartaal was 28 procent van de huizen die NVM-makelaars verkochten een twee-onder-eenkapwoning of vrijstaande woning. Hieruit blijkt dat de doorstroming op de woningmarkt steeds beter op gang komt, zegt voorzitter Ger Hukker. Hij stelt ook vast dat inmiddels ook buiten de stedelijke gebieden steeds meer woningen worden verkocht.

Al acht kwartalen op rij nemen de woningverkopen ten opzichte van een jaar eerder toe. ,,En waar de verwachting was dat de groei van het aantal transacties gedurende het jaar af zou gaan nemen, lijkt de woningmarkt er juist nog weer een schepje bovenop te doen'', aldus Hukker.

Hij verwacht dat de lage rente en het toegenomen consumentenvertrouwen ook in het derde kwartaal een positief effect hebben op de verkopen.

Toppers blijven topinkomens mogelijk houden

Moeten ook de salarissen van topwetenschappers en unieke talenten onder dirigenten of podiumsolisten wel aan banden worden gelegd? Minister Ronald Plasterk, druk in de weer met mogelijke verdere uitbreiding van de Wet Normering Inkomens (WNT), vraagt het zich af. Dat blijkt uit een brief van de minister van Binnenlandse Zaken aan de Kamer.

Het gaat om mensen die zich volgens Plasterk onderscheiden 'door hun schaarse specialisme of opleidingsachtergrond of hun unieke beroep, competenties of talenten. Deze zeer diverse specialisten en unieke talenten hebben gemeen dat zij doorgaans beperkt beschikbaar, moeilijk direct te vervangen en door hun schaarste duur zijn.''

South Carolina laat omstreden vlag weghalen

Het Huis van Afgevaardigden in Amerikaanse staat South Carolina heeft groen licht gegeven voor het verwijderen van de confederatievlag bij het parlementsgebouw. Dat meldden Amerikaanse media donderdag. Eerder stemde ook de Senaat met grote meerderheid voor het weghalen van de omstreden vlag.

Aan het besluit in het Huis ging een emotioneel debat van dertien uur vooraf. Voor sommige Amerikanen is de vlag een symbool van onderdrukking en slavernij, terwijl anderen het zien als cultureel erfgoed. Het besluit gaat nu naar gouverneur Nikki Haley, die heeft toegezegd het te zullen ondertekenen.

Het besluit heeft een bijzondere betekenis. South Carolina was in de aanloop naar de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) de eerste zuidelijke staat die zich afsplitste. De confederatie verloor de oorlog uiteindelijk van de noordelijke staten, die de slavernij wilden afschaffen.

De discussie over het nu omstreden symbool laaide op na een racistische moordpartij in Charleston. Daar schoot de blanke Dylann Storm Roof negen Afro-Amerikanen dood. Roof was veelvuldig op de foto gegaan met de confederatievlag, waardoor de schuld bij de vlag kon worden gelegd. President Barack Obama noemde de vlag in juni een symbool van onderdrukking.

South Carolina laat omstreden vlag weghalen
South Carolina laat omstreden vlag weghalen (Foto: ANP)

'45 IS-terroristen dood na vergiftigde maaltijd'

In de Iraakse stad Mosoel zijn ten minste 45 IS-terroristen gestorven na het eten van vergiftigd voedsel. Na zonsondergang aten de 145 barbaren samen de 'iftar'-maaltijd, aldus Iraakse media.

Of de vergiftiging met opzet gebeurde of er sprake is van voedselvergiftiging is niet bekend, aldus een woordvoerder van de Koerdische Democratische partij.

In november vorig jaar zouden 12 IS-leden op soortgelijke wijze zijn gestorven. Rebellen van het Vrije Syrische Leger hadden een kamp van IS geïnfiltreerd, zich voorgedaan als koks en de maaltijd vergiftigd.

Touretappe van vandaag: wind en een lastige finale

Etappe zes alweer in de Tour de France. De renners moeten vandaag 191,5 kilometer afleggen van Abbeville naar Le Havre en het kan weer een spectaculaire rit te worden. Er is weer een grote kans op waaiers en daarnaast moeten de renners een lastige finale rijden naar de finish.

Klassementsleider Tony Martin zal dus goed bij de les moeten blijven om zijn gele trui te behouden. Ook voor de klassementsrenners blijft het een zaak van goed voorin te zitten op de juiste momenten.

Abbeville
Vanuit historisch oogpunt is Abbeville wellicht bekend vanwege het bloedbad van Abbeville tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen werd een grote groep ‘vijandige Belgen en vijandelijke buitenlanders’ afgevoerd en in Abbeville onder een kiosk opgesloten. Toen de Duitsers de stad gingen bombarderen dachten de Franse soldaten dat de gevangen bevrijd zouden worden door de Duitsers en ze besloten alle gevangenen zonder proces te executeren. Na de 21e executie wist luitenant Leclabart de slachtpartij alsnog te stoppen.

De Tour vertrekt voor de tweede keer vanuit Abbeville, een stad van 25.000 inwoners met liefst 74 (!) verschillende sportclubs. In 2012 vertrok de vierde etappe naar Rouen ook in de stad. De rit werd gewonnen door André Greipel.


André Greipel won in 2012 een etappe die startte in Abbeville, vandaag is hij weer een kanshebber. (Bron: YouTube)

Le Havre
Le Havre was al tien keer aankomstplaats in de Tour de France. De laatste keer dateert echter alweer van 1995, toen Mario Cipollini de vierde etappe wist te winnen. In 1991 was de laatste keer dat er een etappe vertrok vanuit Le Havre. Toen wist Jean-Paul van Poppel de rit de winnen die toen aankwam in Argentan.

De stad zelf heeft een rijke geschiedenis. De naam van de stad, 'De Haven', verklapt natuurlijk al dat de haven een belangrijke invloed heeft. Het is de op één na belangrijkste haven van het land en was ook voor de Duitsers een belangrijke stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze wilden de stad gebruiken als startbasis voor de invasie van Groot-Brittannië. De geallieerde troepen bombardeerden de stad in september 1944, waarbij een kleine 2.000 doden vielen. Nog geen twee weken later werd de stad bevrijd.

Etappebeschrijving
In deze etappe kan vanalles gebeuren. Naast de uitermate lastige laatste anderhalve kilometer, bestaat ook de kans dat het peloton weer in waaiers uiteen breekt. Het grootste deel van de etappe voert langs de kust van Normandië, wat de kans op invloeden van de wind flink vergroot.

Daarnaast moeten de renners in de laatste anderhalve kilometer ook nog een klim van 850 meter aan 7% overwinnen. De kans dat een pure sprinter hier wint is daarom weer erg klein. Er moet meer worden gedacht aan de sprinters met wat meer inhoud, of een aanvaller die de laatste, niet gecategoriseerde berg, wil gebruiken om de etappe naar zijn hand te zetten.

Profiel van de zesde etappe. (Bron: LeTour.fr)
Profiel van de zesde etappe. (Bron: LeTour.fr)

Algemeen klassement na de vijfde etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1. Tony Martin Dui Etixx-Quick Step 17h 19' 26''
2. Chris Froome GBr Team Sky + 00' 12''
3. Tejay Van Garderen VS BMC + 00' 25''
4. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 00' 38''
5. Peter Sagan Slw Tinkoff-Saxo + 00' 39''
6. Greg van Avermaet Bel BMC + 00' 40''
7. Rigoberto Uran Uran Col Etixx-Quick Step + 00' 46''
8. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 00' 48''
9. Geraint Thomas GBr Team Sky + 01' 15''
10. Zdenek Stybar Tsj Etixx-Quick Step + 01' 16''
11. Warren Barguil Fra Giant-Alpacin + 01' 19''
12. Bauke Mollema NED Trek + 01' 44''
13. Vincenzo Nibali Ita Astana + 01' 50''
14. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 01' 51''
15. Romain Kreuziger Tsj Tinkoff-Saxo + 02' 03''
16. Alejandro Valverde Spa Movistar + 02' 03''
17. Nairo Quintana Col Movistar + 02' 08''
18. Joaquin Rodriguez Spa Katusha + 02' 12''
19. Jean-Christophe Peraud Fra AG2r + 02' 19''
20. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 02' 51''

FOK!sport favorieten voor de etappe
 
Het zal de vraag zijn of de pure sprinters kunnen blijven aanhaken om zo voor de zege mee te kunnen strijden. Echter zal dit normaliter voor bijvoorbeeld Mark Cavendish net te zwaar zijn. Gezien zijn sprint van gisteren dichtten we Peter Sagan de meeste kans toe op de ritzege. Al is de kans dat een late ontsnappingspoging het haalt ook zeker aanwezig.

***** Peter Sagan
**** Greg van Avermaet, John Degenkolb
*** Alexander Kristoff, André Greipel
** Tony Gallopin, Edvald Boasson Hagen
* Bryan Coquard, Mark Cavendish

ZombiU waarschijnlijk naar PlayStation 4 en Xbox One

ZombiU, de populaire Wii U-launchtitel van Ubisoft, lijkt ook naar PlayStation 4 en Xbox One te gaan komen. Dat blijkt uit recentelijk verschenen classificaties van de game door de Australische en Taiwanese varianten van ESRB/PEGI.

De beoordelingen waren voor de game Zombi, dus zonder U. Bij de verschijning werden tevens artwork en een logo getoond met de titel Zombi er in verwerkt. Ubisoft zelf heeft er nog niets over losgelaten.

ZombiU kwam in 2012 als launchtitel naar Wii U en werd zeer goed ontvangen. Ubisoft-topman Yves Guillemot heeft echter wel te kennen gegeven dat de game niet winstgevend is geweest.

Griekse pinautomaten zeker tot maandag gevuld

De Griekse banken kunnen in ieder geval tot maandag garanderen dat er geld uit pinautomaten komt. Dat heeft voorzitter Louka Katseli van de branchevereniging van banken donderdag gezegd op de Griekse televisiezender Skai TV.

De Griekse banken houden al ruim anderhalve week hun deuren gesloten. Geldopnames bij pinautomaten zijn gelimiteerd tot 60 euro per persoon per dag. Woensdag besloot de overheid die maatregelen te verlengen tot voorbij het komende weekeinde, waarin een nieuwe eurotop gepland staat over de Griekse schuldenkwestie.

Het nieuwe overleg op zondag wordt gezien als de laatste kans voor Griekenland om met hervormingsvoorstellen te komen waar de schuldeisers vertrouwen uit kunnen putten dat het land op termijn weer financieel gezond wordt. Als dat lukt, behoort hervatting van de noodsteun tot de mogelijkheden.

Bol.com kondigt bouw logistiek centrum aan

Internetwinkel bol.com start begin 2016 met de bouw van een nieuw logistiek centrum in Waalwijk. Het zogenoemde fulfilment center, dat in 2017 zijn deuren zal openen, zorgt in de toekomst voor zo'n duizend banen in Waalwijk en omgeving. Dat maakte bol.com donderdag bekend.

Het nieuwe logistieke centrum wordt gebouwd op het bedrijventerrein Haven Acht in Waalwijk. Bij de opening zal het circa 50.000 vierkante meter grondoppervlakte hebben, wat te vergelijken is met zeven voetbalvelden.

De distributie van bol.com, dochteronderneming van Ahold, wordt op dit moment al vanuit Waalwijk geregeld, door het beursgenoteerde Docdata. Ook op de nieuwe locatie zal dat e-commercebedrijf zorg dragen voor het personeel en de dagelijkse leiding. Daarnaast zal Docdata bol.com ondersteunen bij de ontwikkeling van innovaties.

Weer aanhoudingen na rellen Schilderswijk

Nog eens vier mannen zijn aangehouden na de recente ongeregeldheden in de Schilderswijk. Dinsdag en woensdag zijn ze opgepakt in Leeuwarden, Terneuzen, Rotterdam en Amsterdam.

Na de rellen in de Schilderswijk hielden agenten in totaal 243 verdachten aan onder wie 83 minderjarigen. Met de nu aangehouden vier verdachten en de drie die eerder deze week zijn aangehouden, komt het totaal op 250 verdachten. Een rechercheteam zit bovenop de zaak.

Het was in de wijk enkele avonden achter elkaar onrustig, na de dood van Mitch Henriquez. Die overleed na een hardhandige arrestatie op een muziekfestival in het Zuiderpark. Sommige inwoners van de wijk spraken van discriminerende agenten. Er komt een onderzoek naar de nekklem die de politie op Henriquez toepaste en waardoor hij geen lucht meer kreeg.

NOC*NSF blijft dopingcontroles financieren

ARNHEM Sportkoepel NOC*NSF heeft de voorgenomen bezuinigingen op het antidopingbeleid teruggedraaid. NOC*NSF wilde de geldkraan richting de Dopingautoriteit terugdraaien, maar kwam daar na kritiek uit de eigen achterban op terug. In het bestedingsplan voor volgend jaar is nog steeds ruim 900.000 euro gereserveerd voor dopingcontroles.

De voorgestelde bezuiniging op de opleiding van het kaderpersoneel wordt wel doorgevoerd. De sportkoepel trekt daar dit jaar nog 1,8 miljoen euro voor uit, maar volgend jaar is geen geld meer beschikbaar voor zogeheten 'kwaliteitsbevordering' van de personeelsleden.

Het totaalbudget voor 2016 daalt van 45 naar 40 miljoen euro, vooral omdat de inkomsten uit de Lottogelden achterblijven. Tijdens de ledenvergadering in mei was zelfs sprake van een mogelijke bezuiniging van 7 miljoen euro. Het bestuur heeft uiteindelijk besloten het bestedingsplan met 5 miljoen te verlagen. Dat gaat onder meer ten koste van de voorzieningen voor topsporters, die met een half miljoen wordt verlaagd naar 1,25 miljoen.

Jamaica pakt punt tegen Costa Rica op Gold Cup

CARSON Jamaica heeft woensdag (plaatselijke tijd) voor de eerste verrassing gezorgd in de Gold Cup. Door een gelijkspel (2-2) pakte het Jamaicaanse elftal onverwacht een punt tegen Costa Rica, het hoogst geplaatste land op het toernooi.

Jamaica kwam al na dertien minuten op voorsprong. Costa Rica met Bryan Ruiz (voorheen FC Twente en PSV) als aanvoerder in de basis knokte zich terug door twee goals binnen vier minuten. De Jamaicaanse middenvelder Jobi McAnuff bepaalde de eindstand kort na rust op 2-2.

Ook het andere duel in groep B eindigde in het een gelijkspel. Canada en El Salvador scoorden niet (0-0).

Het toernooi om de Gold Cup is het kampioenschap van de CONCACAF, de federatie voor de lidstaten in Noord-Amerika, Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

 

Samenvattingen van de gespeelde wedstrijden. (Bron: YouTube)

Chinese beurs toont herstel

Aan de enorme koersdalingen op de beurs van Shanghai kwam donderdag in ieder geval voorlopig een einde. Tegen het einde van de handelsdag stond de beurs 5 procent in de plus.

De Shanghai Composite Index leverde de afgelopen weken zo'n 40 procent in en ging woensdag nog bijna 6 procent onderuit. De crash volgde op een periode waarin Chinese aandelen binnen een jaar ongeveer in waarde verdubbelden.

De Chinese overheid heeft de afgelopen tijd een reeks maatregelen genomen om de neergang te stoppen. Daarbij werd woensdag nog besloten dat grootaandeelhouders hun stukken voorlopig niet mogen verkopen. Eerder kregen staatsbedrijven en overheidsinstellingen al opdracht hun posities in aandelen te behouden of uit te breiden.

Dementie grootste doodsoorzaak in Nederland

Dementie is met ongeveer 12.500 sterfgevallen doodsoorzaak nummer één in Nederland. In 2014 stierven meer mensen aan dementie dan aan longkanker of een hartinfarct, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Bijna 70 procent van de mensen die overlijden aan dementie is vrouw.

Steeds minder mensen overlijden aan een acuut hartinfarct, vorig jaar zo'n 5300, dat zijn er 400 minder (7 procent) dan in 2013.

Sinds de jaren zeventig daalt het aantal mensen dat aan plotseling hartfalen sterft langzaam maar zeker. Dat komt onder meer door meer aandacht voor een hoog cholesterolgehalte, vooruitgang in behandelingen als dotteren en medicijnen en afname van het aantal rokers. Mede daardoor overleven patiënten een acuut hartinfarct en overlijden ze uiteindelijk aan iets anders.

Meer dan vier miljoen mensen Syrië ontvlucht

Het aantal Syriërs dat sinds het uitbreken van de burgeroorlog in hun land naar het buitenland is gevlucht is inmiddels opgelopen tot meer dan vier miljoen. Het gaat om het hoogste aantal in om het even welke crisis van de afgelopen 25 jaar. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) donderdag gezegd.

Nog eens 7,6 miljoen mensen zijn in Syrië zelf ontheemd, aldus de UNHCR. "Dit is de grootste hoeveelheid vluchtelingen uit één conflict in een generatie", zei Hoge Commissaris voor Vluchtelingen Antonio Guterres.

De nieuwste cijfers, berekend na een recente golf van vluchtelingen en een bijstelling van Turkse statistieken, tonen dat de stroom vluchtelingen is toegenomen. Tien maanden geleden ging het nog om drie miljoen vluchtelingen.

Turkije vangt veel Syriërs op. In juni alleen arriveerden 24 duizend mensen uit het noorden van Syrië in Turkije. Zij zijn op de vlucht voor de strijd tussen Islamitische Staat en Koerdische troepen. Inmiddels hebben 1,8 miljoen mensen hun toevlucht gezocht in Turkije, dat de last van hun opvang vrijwel in zijn eentje torst.

Veel vluchtelingen wagen ook de oversteek naar West-Europa.

Vlaamse regering wil geslachtsneutrale wc's

De Vlaamse overheid wil haar kantoorgebouwen in de toekomst voorzien van geslachtsneutrale toiletten voor transgenders. Dat berichtte de Belgische krant Het Nieuwsblad donderdag.

De nieuwe toiletten moeten worden voorzien van een speciaal logo, dat aangeeft dat ze door iedereen mogen worden gebruikt. Volgens belangenvereniging Çavaria is dat geen overbodige luxe. "Nu gebeurt het dat andere aanwezigen een transgender erop aanspreken dat die zich in het verkeerde toilet bevindt, wat erg pijnlijk is."

Het plan is volgens de krant afkomstig van de Vlaams minister Liesbeth Homans (Gelijke Kansen). Zij kondigde onlangs ook al aan dat de vermelding 'm/v’ gaat verdwijnen bij overheidsvacatures. Zo wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen mannen en vrouwen.

Vlaamse regering wil geslachtsneutrale wc's
Vlaamse regering wil geslachtsneutrale wc's (Foto: ANP)

Honda roept weer miljoenen auto's terug

De Japanse autofabrikant Honda roept nog eens 4,5 miljoen auto's terug die zijn uitgerust met een airbag die levensgevaarlijke mankementen kan vertonen. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. Eerder waren al in totaal zo'n twintig miljoen Honda's teruggeroepen naar de garage wegens datzelfde euvel.

De airbags van het eveneens Japanse merk Takata kunnen bij het opblazen ontploffen, waardoor stukjes metaal en plastic door de auto kunnen vliegen. Er zijn wereldwijd al acht gevallen bekend waarbij de bestuurder daardoor overleed. Autofabrikanten hebben daarom al vele miljoenen wagens teruggehaald om de airbags te vervangen.

De nieuwste terugroepactie van Honda betreft auto's wereldwijd. In thuismarkt Japan gaat het om ruim 1,6 miljoen voertuigen, een verdere uitsplitsing werd niet gegeven.

RIVM waarschuwt voor toename tekenbeten

In de maand juli worden naar verwachting een half miljoen mensen gebeten door een teek. Dat is aanzienlijk meer dan vorige jaren. Ook in de maanden mei en juni waren meer meldingen van tekenbeten, zo blijkt uit cijfers van Tekenradar.nl.

Een mogelijke oorzaak is de aanwezigheid van meer muizen in Nederland, zo stelt Kees van den Wijngaard van het RIVM. Teken zuigen graag bloed bij muizen. De larven en nimfen gebruiken het bloed van de muis om naar een volgend levensstadium te komen, en de vrouwtjes gebruiken het bloed om eitjes te kunnen leggen.

"2 procent van de mensen met een tekenbeet krijgt de ziekte van Lyme", aldus Van den Wijngaard. "Het is de komende periode belangrijk dat mensen die buiten in de natuur zijn geweest hun lichaam controleren op teken."

Henriquez op Aruba begraven

Mitch Henriquez wordt donderdag op Aruba begraven. "Gezien de manier waarop Aruba meeleeft met de zaak, verwacht ik dat de Arubanen massaal naar de begrafenis gaan om hun steun aan de familie te betuigen", aldus een woordvoerder van het Arubahuis in Den Haag.

Het lichaam van Henriquez was dinsdag aangekomen op Aruba. Direct na aankomst liepen zo'n zeventig mensen, onder wie veel familie en vrienden, in een stille tocht vanaf luchthaven Reina Beatrix naar een begrafenisonderneming. Onderweg sloten zich nog enkele tientallen mensen aan bij de tocht.

Henriquez kwam eind juni om het leven nadat hij zeer waarschijnlijk zuurstoftekort opliep na zijn aanhouding bij een festival in het Zuiderpark.

Henriquez op Aruba begraven
Henriquez op Aruba begraven (Foto: ANP)

Nieuwe rechtszaak tegen Bill Cosby

Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd door de vrouw met wie hij in 2006 een schikking trof. Andrea Constand wil volgens The Wrap graag dat de vertrouwelijkheidsovereenkomst rondom de schikking nietig wordt verklaard.

Constand klaagde Cosby in 2005 aan voor seksueel misbruik. De twee troffen in 2006 een schikking waarin werd afgesproken dat de details geheim zouden blijven. Maar volgens Constand hebben de komiek en zijn advocaten die overeenkomst herhaaldelijk verbroken. Hierdoor heeft zij te kampen met 'ongewilde media-aandacht' en vindt ze dat 'ze zichzelf moet verdedigen'.

Ook is Constand boos omdat Cosby nieuwe beschuldigingen van seksueel misbruik van andere vrouwen heeft ontkend. Ze wil daarom dat alle schikkingsvoorwaarden en het volledige verhoor van Cosby door haar advocaten openbaar worden gemaakt.

Eerder deze week werd al een deel van dat verhoor openbaar op verzoek van persbureau AP. Uit dat deel is gebleken dat Cosby heeft toegegeven drugs aan een vrouw te hebben gegeven om seks met haar te hebben.

Onbekende Mesdag ontdekt

Het Nationaal Archief heeft een tot nu toe onbekend werk van de schilder Hendrik Willem Mesdag ontdekt. Het gaat om een vroeg werk, dat niet voorkomt in overzichten van zijn oeuvre en niet eerder is beschreven. Dat heeft het archief donderdag meegedeeld.

Het aquarel toont een riviergezicht en is slechts 5,4 centimeter bij 2,9 centimeter groot. Op de achterzijde schreef hij een gedicht. Mesdag maakte het aquarel in juli 1854.

Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek, spreekt van een unieke vondst. Op vrijdag 10 juli is het honderd jaar geleden dat Mesdag overleed.

Poetin waagt zich niet aan 'moeilijke' yoga

Vladimir Poetin mag dan bekend staan als een enthousiast sporter; yoga blijkt voor de Russische president een stap te ver te zijn. De oefeningen lijken hem te moeilijk, berichtte de Times of India donderdag.

Poetin erkende in een gesprek met de Indiase premier Narendra Modi dat hij zich nog niet aan yoga heeft gewaagd. "Als jullie het doen, ziet het er moeilijk uit. Daarom heb ik het niet geprobeerd", zei de Russische leider. Modi staat bekend als een groot voorstander van het hindoeïstische gebruik.

Hoewel Poetin het enthousiasme van zijn Indiase collega niet deelt, lijkt de populariteit van yoga toch te zijn doorgedrongen tot het Kremlin. Zo zou premier Dimitri Medvedev een liefhebber zijn van het gebruik. Poetin is op zijn beurt juist dol op vechtsporten.

Poetin waagt zich niet aan'moeilijke' yoga
Poetin waagt zich niet aan'moeilijke' yoga (Foto: ANP)

Bill Clinton leidt Srebrenica-delegatie VS

De Amerikaanse oud-president Bill Clinton woont zaterdag in Bosnië de herdenking bij van het bloedbad in Srebrenica. Dat maakte het Witte Huis woensdag bekend.

Clinton staat aan het hoofd van de Amerikaanse delegatie, waar ook voormalig minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright deel van uitmaakt. Verder gaan ook senatoren en afgevaardigden uit meerdere partijen mee naar Bosnië.

Het is niet de eerste keer dat Clinton een herdenking bijwoont van het bloedbad, dat plaatsvond tijdens zijn ambtstermijn. Zo bezocht hij Srebrenica in 2003. Hij noemde de gebeurtenissen rond de Oost-Bosnische plaats toen 'genocidale waanzin'.

Bosnische Serviërs vermoordden in juli 1995 duizenden mannen en jongens uit Srebrenica. Nederlandse blauwhelmen moesten de inwoners beschermen, maar slaagden daar niet in.

Bill Clinton leidt Srebrenica-delegatie VS
Bill Clinton leidt Srebrenica-delegatie VS (Foto: ANP)

Hulp Rotterdammers gevraagd tegen misdaad

 Burgemeester Ahmed Aboutaleb gaat Rotterdammers vragen mee te helpen bij het bestrijden van de zware criminaliteit in de stad. Het gaat om zogeheten ondermijnende activiteiten van wijkbewoners, zoals drugsfamilies, witwassende juweliers of verhuurmakelaars die drugshandelaren aan panden helpen.

"Zonder de medewerking van de Rotterdammers wordt de bestrijding van criminele activiteiten erg ingewikkeld", aldus Aboutaleb. Hij trekt komende maanden de wijken in om mensen nadrukkelijk te vragen verdachte zaken te melden.

Rellen Baltimore kosten politiechef de kop

De politiechef van de Amerikaanse stad Baltimore is woensdag ontslagen. Dat melden Amerikaanse media. De positie van commissaris Anthony Batts stond onder druk vanwege kritiek op zijn aanpak van de rellen die begonnen na de dood van een zwarte man. 

Batts koos voor een voorzichtige aanpak van relschoppers na de dood van arrestant Freddie Gray. Die overleed een week nadat hij tijdens zijn arrestatie verwondingen had opgelopen. De politiechef beval zijn agenten terughoudend te zijn bij het confronteren van relschoppers. Hem werd later verweten dat hij slecht voorbereid was op de onlusten.

De politiebaas lag ook onder vuur vanwege een forse stijging van het aantal moorden in de stad. Burgemeester Stephanie Rawlings-Blake besloot uiteindelijk om Batts te vervangen. Ze vindt dat de discussie over de politieleiding afleidt van de strijd tegen de misdaad.

Rellen Baltimore kosten politiechef de kop
Rellen Baltimore kosten politiechef de kop (Foto: ANP)

Acht maanden huisarrest voor AC/DC-drummer

Phil Rudd, ex-drummer van rockband AC/DC, heeft acht maanden huisarrest gekregen. Dat melden Nieuw-Zeelandse media. De 61-jarige Rudd kreeg deze straf donderdag te horen in de rechtbank van Tauranga.

Rudd gaf in april dat hij schuldig is aan doodsbedreigingen aan het adres van een voormalige werknemer. Ook bekende hij het bezit van de drugs methamfetamine (crystal meth) en wiet. Hij mag zijn straf uitzitten in zijn strandhuis in Tauranga. Mocht hij zich niet aan de voorwaarden houden, dan kan hij alsnog naar de gevangenis worden gestuurd.

De manager van AC/DC bevestigde onlangs nog dat Chris Slade achter het drumstel blijft. De band is momenteel op tournee. Chris Slade verving Phil Rudd ook in het verleden toen hij de Australische hardrockband verliet.

Marisa Tomei in beeld als Spider-Man's tante

Marisa Tomei is benaderd om tante May te spelen in de volgende Spider-Man-film. Dat meldt Variety. Voor de nog titelloze film over de superheld, gepland voor de zomer van 2017, is Tom Holland gecast als Peter Parker. Voor de rol van zijn tante May Parker viel de keus op Marisa Tomei. Het moet de eerste in alweer een nieuwe serie films over Spider-Man worden.

Tomei (50) speelde tot nu toe vooral in romantische komedies en dramafilms. Ze was onder meer te zien in The Wrestler, Crazy, Stupid Love en The Ides of March.

Laverty vervangt Melandri in MotoGP

De MotoGP heeft vanaf de komende race in het wereldkampioenschap, de Grand Prix van Duitsland, nog twee broers in het veld. De Noord-Ier Michael Laverty vervangt de Italiaan Marco Melandri bij het team van Aprilia. In de MotoGP is zijn broer Eugene al actief. Ook Spanje is met twee broers vertegenwoordigd in de koningsklasse van de motorsport: Aleix en Pol Espargaró.

De race komend weekeinde op de Sachsenring is de negende in het WK. Melandri, in 2002 wereldkampioen in de 250cc-klasse, reed dit jaar vrijwel alle races in de achterhoede. Zijn contract bij Aprilia is met wederzijds goedvinden ontbonden. Laverty komt over van de Britse superbikes.

Tweede vrouw in hoofdbestuur FIFA

Het dagelijks bestuur van de mondiale voetbalbond FIFA krijgt er een tweede vrouw bij. Sonia Bien-Aime, afkomstig van de nietige eilandengroep Turks en Caicos, vertegenwoordigt de voetbalfederatie van Noord- en Midden-Amerika en de Cariben (CONCACAF) in het door scheidend voorzitter Sepp Blatter voorgezeten hoofdbestuur.

Bien-Aime neemt namens de Cariben de plaats in van de geschorste Jeffrey Webb, die ook is aangeklaagd in het omvangrijke onderzoek naar corruptie binnen de FIFA. De andere vrouw in het uitvoerend comité is Lydia Nsekera uit Burundi. Bien-Aime is lid met stemrecht.

De CONCACAF heeft drie leden in het dagelijks bestuur van de FIFA. Voorzitter Alfredo Hawit heeft zitting namens Midden-Amerika, Sunil Gulati vertegenwoordigt Noord-Amerika.

Waterpoloërs gemakkelijk langs Zuid-Korea

Het Nederlandse studententeam van bondscoach Robin van Galen heeft de voornalaatste wedstrijd van de poulewedstrijd met een ruime voorsprong gewonnen. De waterpoloërs hebben Zuid-Korea met 24-5 verslagen en zijn nu zo goed als zeker van een plek in de kwartfinale.

Al voor de wedstrijd was het duidelijk dat het geen zware wedstrijd zou worden. De Koreanen hadden nog geen enkele wedstrijd gewonnen en konden enkel tegen Brazilië weerstand bieden. Al binnen een minuut werd het eerste Nederlandse doelpunt gemaakt door Jesse Koopman. Twee minuten later viel het tweede doelpunt, gemaakt door Jorn Winkelhorst. De Koreanen wisten het nog tot een 2-1 te brengen, maar in de minuten die volgden had Oranje de duidelijke overhand. Aan het einde van de eerste periode stond het team met 2-6 voor.

In de tweede periode boden de Koreanen meer verzet. De sprint werd wel gewonnen door Nederland, maar het eerste schot op doel was door de Koreanen, maar kwam in de handen van keeper Eelco Wagenaar. In de counter die volgde wist Koopman zijn tweede doelpunt te maken. In de rest van de periode hield Nederland de overhand, maar werd er slordig verdedigd waardoor Korea tweemaal uit een manmeer wist te scoren. Nederland ging uiteindelijk de rust in met een 4-11 (2-5) voorsprong.

In de derde periode werd er rustiger gespeeld, Nederland maakte meer tijd om de aanval op te bouwen maar bleef slordig in de verdediging.  Gedurende de periode moest Nederland vier keer met een man minder spelen, door een sterke verdediging kwam hier slechts eenmaal een tegendoelpunt uit. De Koreanen maakten meer fouten in het gehele spel, waaruit Nederland viermaal uit kon profiteren. De stand na afloop van de derde periode was 5-15 (1-4).

In de laatste periode waren de Koreanen duidelijk uitgeput. Er werden meer fouten gemaakt en halverwege de periode kwam het team nauwelijks meer aan spelen toe. Nederland maakte hier gebruik van en wist in de eerste vier minuten al vier doelpunten te maken. De resterende tijd waren de Nederlanders bijna continue in de aanval en wisten ze de voorsprong uit te breiden met een extra vijf doelpunten. Hiermee werd de eindstand 5-24 (0-9).

Met deze overwinning staat Nederland vierde in de poule, met twee punten voorsprong op Italië en één punt achterstand op Australië. Frankrijk staat tweede met 8 punten, maar heeft als enige alle zes de wedstrijden al gespeeld. Hongarije leidt de poule met 9 punten. Er staan nog drie wedstrijden op het programma, maar de eerste drie teams zijn al zeker van een plek in de kwartfinales.

De laatste beslissende wedstrijd van het Nederlandse waterpoloteam vindt morgenmiddag plaats tegen Italië. Oranje heeft aan een gelijkspel genoeg om door te gaan naar de kwartfinale, bij verlies gaan de Italianen door op onderling resultaat. Mocht Nederland naar de kwartfinales gaan, spelen ze zaterdag tegen Rusland.

Programma

Datum Wit Blauw
10 juli
10:00 
Italië  Nederland 
10 juli
11:30 
Australië  Brazilië 
10 juli
13:00 
Zuid-Korea  Hongarije 
11 juli
n.t.b. 
Rusland  ?
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.