'Shell Moerdijk moet kritischer zijn op veiligheid'

Shell Moerdijk moet kritischer zijn op veiligheidsrisico's bij het bedrijf. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport over de explosies bij het bedrijf 3 juni vorig jaar, dat donderdag is gepubliceerd.

"Shell bleek niet bedacht op de chemische reactie die uiteindelijk leidde tot ontploffing'', blijkt uit het onderzoek. "Hierdoor waren medewerkers niet in staat om tijdig in te grijpen. Met name bij het doorvoeren van wijzigingen in productieprocessen, installaties en van grondstoffen moet het bedrijf beter onderzoek doen naar eventuele nieuwe risico's die hierbij ontstaan.''

Volgens Shell ontstond de explosie door overdruk in de reactor van de fabriek. Dat gebeurde in een van de fabrieken waar grondstoffen voor de productie van kunststoffen worden geproduceerd.

Momenteel is een van de fabrieken aan het opstarten die vorig jaar is stil komen te liggen. Hierdoor is er veel overlast in de omgeving vanwege het affakkelen, de grote vlammen uit de schoorsteen zorgen voor een oranje verlichte lucht en geluidsoverlast.