2 jaar cel geëist voor financieren terrorisme

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat Burcu T. twee jaar de cel in. De 29-jarige vrouw wordt ervan verdacht terrorisme te hebben gefinancierd, met een aantal betalingen aan een tussenpersoon in Turkije van in totaal ruim 2000 euro.

Het geld zou bestemd geweest zijn voor Deutsche Taliban Mujahideen (DTM) en Islamitische Jihad Unie (IJU). Die organisaties zouden met de giften die zij ontvingen wapens en munitie hebben gekocht, strijders en hun gezinnen hebben onderhouden en mediacampagnes hebben opgezet die opriepen tot deelname aan de gewelddadige jihad. Dat zei de aanklager donderdag in de extra beveiligde zittingszaal van de rechtbank in Rotterdam.

Volgens advocaat Yasemin Karga had T. niet in de gaten dat het geld naar de terroristische strijd ging. Ze zou in de veronderstelling verkeerd hebben dat ze geld gaf voor weeskinderen en weduwes van islamitische strijders. ,,Het ging om liefdadigheid. Ze was alleen maar bezig met het leed van moslims, ze heeft nooit terrorisme willen financieren.''