Meer mobiele kaartcontroles Vierdaagse

Nijmegen is klaar voor de komst van 46.000 Vierdaagsewandelaars en 1,5 miljoen bezoekers aan de stad. Samen met de Vierdaagsefeesten vormt de wandelmars het grootste gratis festival van Nederland en een van de grootste gratis festivals van Europa.

Nieuw dit jaar is dat wandelaars die zich niet aan de reglementen houden efficiënter worden gecontroleerd. Dat gebeurt door de inzet van meer mobiele teams. Tot 2014 waren er elke wandeldag altijd vier of vijf controles op vaste plaatsen. Dit jaar worden dat er twee, aangevuld met vier mobiele controleteams die de deelnemers overal onverwacht naar hun controlekaart kunnen vragen.

Dat bleek donderdag tijdens de gezamenlijke persconferentie van de marsleiding, de organisatie van de Vierdaagsefeesten en de stad Nijmegen.

De nieuwe controles worden geen heksenjacht, al zijn er wel mensen die proberen van post naar post te fietsen. Er wordt ook gecontroleerd op lopers die per abuis de verkeerde route volgen.

Ook nieuw dit jaar is de inzet voor een zo duurzaam mogelijk evenement, dat in 2045 liefst klimaatneutraal moet zijn. De organisatie presenteert daarom 'groen' vuurwerk, dus zonder zware metalen. Urine van 1,5 miljoen bezoekers wordt opgevangen bij de tweehonderd extra toiletgelegenheden en verwerkt tot kunstmest. De NS laat de treinen (345 extra treinen tijdens de Vierdaagse) op groene energie rijden.

De Vierdaagse 2015 telt 41.000 burgerdeelnemers en 5000 militaire deelnemers. De lopers hebben zestig verschillende nationaliteiten. De jongste deelnemer aan de Vierdaagse editie 2015 is Sjoerd van de Laar (11) uit Velp bij Grave. De oudste deelnemers zijn 92 jaar oud: Herman Dubie uit Amsterdam en Jan Zwijnen uit Huizen.

Twee deelnemers verdienden al meer dan zestig keer een kruisje: Nijmegenaar Bert van der Lans (83) loopt voor zijn 68ste Vierdaagsekruis en Dick Koopman (84) uit Oudorp (NH) voor zijn 66ste. Ze lopen nu de afstand 30 kilometer.

De nieuwe Waalbrug is tijdens de Vierdaagse een herdenkingsbrug voor 48 militairen die in 1944 daar de Waal overstaken en omkwamen. Speciale verlichting met 48 lichtmasten wordt elke avond steeds per paar ontstoken in het tempo van een trage mars. Elke avond lopen veteranen mee in hetzelfde tempo waarin de lichten ontsteken.

Meer mobiele kaartcontroles Vierdaagse
Meer mobiele kaartcontroles Vierdaagse (Foto: ANP)