FIA wil nep pitsstops hard aanpakken

Autosportfederatie FIA zal hard op gaan treden tegen nep pitsstops in de Formule 1, zo meldt Motorsport. Afgelopen weekend op Silverstone probeerde Mercedes via de aloude truc Williams uit de tent te lokken, maar het team uit Grove reageerde hier niet op. Zulke zaken mogen volgens het Sportief Reglement niet.

Mercedes ging in de veertiende ronde op Silverstone buiten staan om te kijken of concurrent Williams Felipe Massa of Valtteri Bottas binnen zou halen voor nieuwe banden. Het plannetje werkte niet, zo gaf Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff toe. Hij kreeg zelfs een appje van zijn vrouw Susie Wolff, reserve-coureur bij Williams: "Jullie dachten ons te pakken te kunnen nemen, hah, hah, hah, hah."

Volgens regel 23.11 van het Sportief Reglement mag het echter niet. "Teampersoneel mag alleen in de pitsstraat komen vlak voordat ze aan een auto moet werken en moet weer naar binnen zodra ze klaar is."

Het is echter lastig aan te tonen op het een nep stop was of dat de teamleden klaarstonden voor een daadwerkelijke stop die op het laatste moment niet doorging. Toch wil de FIA op dit punt vanaf Hongarije de duimschroeven aandraaien bij de teams. Als een stop afgeblazen wordt moet een renstal uit kunnen leggen waarom dit het geval is. Het radioverkeer met de coureur dient hiervoor als bewijsmateriaal.