Schauble: 'zullen we Griekenland ruilen voor Puerto Rico'

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schauble, was het constante gezeur van de Verenigde Staten omtrent Griekenland even zat. Daarop besloot hij zijn Amerikaanse ambtgenoot Jack Lew te bellen met de vraag of hij niet wilde ruilen met Puerto Rico.

Niet alleen Europa heeft namelijk last van een financieel onstabiele staat. De Amerikaanse vrijstaat Puerto Rico hikt momenteel ook tegen failliet aan. Schauble vond daarom dat de VS beter eerst naar hun eigen problemen moest kijken. Hij stelde voor Puetro Rico in de Eurozone op te nemen en Griekenland af te staan aan de dollar.

Het is een onrealistische optie; maar het zou de EU, die overigens niet vies is van een Caribisch eilandje meer of minder, wel een hoop geld schelen. De staatsschuld van Puerto Rico is 'slechts' 72 miljard dollar (65 miljard euro), tegen de 323 miljard die Griekenland momenteel in de min staat.

Een faillissement van Puerto Rico heeft hoogstwaarschijnlijk een veel kleinere impact op de economie dan dat van Griekenland. Zaken als gezondheidszorg en bijstand zullen namelijk nog steeds door de centrale Amerikaanse overheid worden geregeld .

Ruilen? (Foto: Carlo Giovannetti, Wikimedia Commons)
Ruilen? (Foto: Carlo Giovannetti, Wikimedia Commons)