Schippers tweede, Hassan wint in Diamond League

David Storl heeft tijdens de Diamond League in Lausanne het kogelstoten gewonnen. De Duitse wereldkampioen kwam in zijn vierde poging tot een enorme afstand van 22,20 meter, een afstand die niet vaak geworpen wordt.

Met zijn worp sprong de Duitser op de wereldranglijst aller tijden van de 23e naar de 15e plek en werd hij de 23e atleet ooit die de kogel verder stootte dan 22 meter. Het was echter niet de beste worp van dit jaar, want april gooide de Amerikaan Joe Kovacs al 22,35 meter in Los Angeles. Kovacs werd in Lausanne met 21,71 meter tweede, voor zijn landgenoot Reese Hoffa (21,30m).

Update 20.41 uur

Churandy Martina bleef op de 200 meter ver verwijderd van de ereplaatsen. De Nederlander liep in de lastige baan 1 naar een tijd van 20,72 seconden. De wedstrijd werd gewonnen door toptalent Zharnel Hughes, die tot voor kort uitkwam voor Anguilla. Omdat Anguilla geen lid is van het IOC en Hughes er dus niet voor uit kan komen op de Olympische Spelen moest hij voor een ander land kiezen. Dat leek Jamaica te worden nadat hij zich inschreef voor de Jamaicaanse trials, maar hij maakte onlangs bekend toch voor Groot-Brittannië te kiezen.

Dat leidde vervolgens weer tot onrust bij de Britse topsprinter Richard Kilty. Hij begon mensen via Twitter spontaan uit te schelden voor onder meer 'hoeren' en 'strontroerende kakkerlakken' uit woede over het 'toelaten' van 'buitenlander' Hughes - Anguilla is overigens al officieel Brits grondgebied - tot het Britse team. In Lausanne liep Hughes donderdag een nieuw persoonlijk record van 20,13 seconden, Anaso Jobodwana uit Zuid-Afrika werd met 20,21 tweede, voor de Amerikaan Isiah Young (20,27).

Update 20.58 uur

Dafne Schippers heeft in Lausanne de tweede plek veroverd op de 200 meter. De Nederlandse kende zoals gewoonlijk niet de snelste start, maar kwam vervolgens naast topfavoriet Allyson Felix. Die wist haar vertraging echter net iets langer uit te stellen dan Schippers, waardoor de Amerikaanse won in 22,09 seconden. Schippers liep met 22,29 seconden wel haar snelste tijd van het seizoen en werd tweede voor de Ivoriaanse Murielle Ahouré (22,36).

Update 21.29 uur

De 100 meter bij de mannen werd met overmacht gewonnen door Justin Gatlin. De Amerikaan, al meer dan eens betrapt op doping, snelde naar een tijd van 9,75 seconden, een tijd die hij vorige maand in Rome ook al liep. Nog een maand eerder was Gatlin in Doha nog net iets sneller met 9,74 seconden. Asafa Powell uit Jamaica sprintte net als de Amerikaan Tyson Gay naar 9,92 seconden, maar Powell kwam net iets eerder over de finish en werd dus tweede.

Update 21.37 uur

De 1500 meter bij de vrouwen leverde een Nederlandse winnares op: Sifan Hassan was met name op het laatste deel van de race niet te kloppen. De Nederlandse begon zoals altijd achterin, maar werkte zich langzaam naar voren en pakte met een ronde te gaan de leiding. Vooral Jenny Simpson leek voor problemen te zorgen, maar de Amerikaanse kon de versnelling van Hassan aan het einde niet bijhouden en moest toekijken hoe de Nederlandse in 4:02.36 won. Faith Kipyegon passeerde Simpson nog en werd tweede in 4:03.38, Simpson liep 4:03,54.