EU-akkoord opvang vluchtelingen laat op zich wachten

Een vrijwillige herverdeling van 40.000 asielzoekers over de Europese Unie is nog niet rond. Enkele EU-landen toonden zich nog niet bereid de komende twee jaar migranten op te nemen die in Griekenland en Italië aankomen.

Dat is donderdag bekendgemaakt in Luxemburg, waar EU-ministers zich over het plan bogen. De spreiding moet Italië en Griekenland ontlasten. Deze twee EU-lidstaten kampen met een enorme toestroom aan vluchtelingen.

De Europese Commissie in Brussel wil eigenlijk bindende quota, maar de meeste EU-landen voelen niets voor een dergelijke 'verplichte solidariteit'. Zij verklaarden echter dat zij bereid zijn vrijwillig migranten op te vangen uit Griekenland en Italië. Het is de bedoeling dat op 20 juli bekend wordt welke landen precies welke toezeggingen doen, en dat dan de 40.000 worden gehaald.

Nederland is bereid 2047 vluchtelingen meer op te nemen als andere landen ook bereid zijn hun steentje bij te dragen. Het is het aantal dat door de Europese Commissie was gevraagd. De regering in Den Haag wil wel verbeteringen bij de registratie en het afnemen van vingerafdrukken van asielzoekers en illegale migranten die in Griekenland en Italië aan land komen.

Brussel stelde ook voor om extra 20.000 erkende vluchtelingen van buiten de EU op te vangen. Voor deze hervestiging kwamen donderdag meer toezeggingen dan het streefgetal. Nederland neemt jaarlijks gemiddeld 500 van dergelijke migranten op. Het voldoet daarmee ruimschoots aan de 732 die door de commissie voor twee jaar was voorgesteld, aldus een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

'Gevoelige kwestie'
"Het debat van vandaag was moeilijk", zei de Luxemburgse minister van buitenlandse zaken Jean Asselborn, gastheer van de vergadering van donderdag. "Het is een erg gevoelige kwestie." De ministers werden het wel eens over de opvang van twintigduizend migranten die nu nog buiten Europa zijn gehuisvest.

Woensdag maakte de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties bekend dat er van januari tot juni 137 duizend asielzoekers uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten zijn aangekomen in Griekenland, Italië, Malta en Spanje. Dat is 83 procent meer dan in de zelfde periode een jaar eerder. Van de waaghalzen overleefden 1867 mensen de zeereis niet, tegen 588 in de eerste helft van 2014.

Europese verdeling asielzoekers nog niet rond
EU-akkoord opvang vluchtelingen laat op zich wachten (Foto: ANP)