Cricketers verliezen eerste kwalificatiewedstrijd van Afghanistan

Het Nederlands elftal heeft zijn eerste wedstrijd op het WK Twenty20 kwalificatietoernooi in Schotland en Ierland verloren. Afghanistan was met 36 runs te sterk. Nederland won de toss en koos ervoor om eerst te gaan fielden. 

Mudassar Bukhari startte goed door vroeg twee wickets te pakken. Afghanistan stond na vier over slechts op 19 runs, maar daarna ging het hard. Afghanistan ging van 39-3 en 96/4 naar 162/7 in twintig overs. De laatste 4,5 overs leverden 60 runs op. Samiullah Shenwari was namens Afghanistan goed voor 44 runs uit 42 ballen. Mohammad Nabi en Najibullah Zadran scoorden ieder 33 runs, waarbij Zadran vier zessen sloeg.

162 runs was een pittige opgave voor Nederland. De inning begon niet slecht, maar uiteindelijk alleen Ben Cooper boven de twintig runs zag komen Hij haalde 36 runs binnen. De runrate lag lange tijd op koers, maar de wickets vielen te snel achter elkaar. Nederland ging na 19.4 overs op 130 runs all out. Openingsbowler Zadran pakte eerst het belangrijke wicket van Stephan Myburgh, en rondde op het eind de wedstrijd vakkundig af met de wickets van Michael Rippon en Timm van der Gugten.

Over twee dagen is Schotland de tweede tegenstander van Nederland. De Schotten wonnen vandaag van de Verenigde Arabische Emiraten. Verder zit Nederland in de groep met Canada, Kenia en Oman. De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK. De nummers twee tot en met vier plaatsen zich voor de play-offs. 

In de andere groep zitten Ierland, Nepal, Hong Kong, Papua New Guinea, Namibië, Verenigde Staten en Jersey. In totaal zijn er zes tickets te vedelen voor het WK T20 volgend jaar in India.