Waterpoloërs gemakkelijk langs Zuid-Korea

Het Nederlandse studententeam van bondscoach Robin van Galen heeft de voornalaatste wedstrijd van de poulewedstrijd met een ruime voorsprong gewonnen. De waterpoloërs hebben Zuid-Korea met 24-5 verslagen en zijn nu zo goed als zeker van een plek in de kwartfinale.

Al voor de wedstrijd was het duidelijk dat het geen zware wedstrijd zou worden. De Koreanen hadden nog geen enkele wedstrijd gewonnen en konden enkel tegen Brazilië weerstand bieden. Al binnen een minuut werd het eerste Nederlandse doelpunt gemaakt door Jesse Koopman. Twee minuten later viel het tweede doelpunt, gemaakt door Jorn Winkelhorst. De Koreanen wisten het nog tot een 2-1 te brengen, maar in de minuten die volgden had Oranje de duidelijke overhand. Aan het einde van de eerste periode stond het team met 2-6 voor.

In de tweede periode boden de Koreanen meer verzet. De sprint werd wel gewonnen door Nederland, maar het eerste schot op doel was door de Koreanen, maar kwam in de handen van keeper Eelco Wagenaar. In de counter die volgde wist Koopman zijn tweede doelpunt te maken. In de rest van de periode hield Nederland de overhand, maar werd er slordig verdedigd waardoor Korea tweemaal uit een manmeer wist te scoren. Nederland ging uiteindelijk de rust in met een 4-11 (2-5) voorsprong.

In de derde periode werd er rustiger gespeeld, Nederland maakte meer tijd om de aanval op te bouwen maar bleef slordig in de verdediging.  Gedurende de periode moest Nederland vier keer met een man minder spelen, door een sterke verdediging kwam hier slechts eenmaal een tegendoelpunt uit. De Koreanen maakten meer fouten in het gehele spel, waaruit Nederland viermaal uit kon profiteren. De stand na afloop van de derde periode was 5-15 (1-4).

In de laatste periode waren de Koreanen duidelijk uitgeput. Er werden meer fouten gemaakt en halverwege de periode kwam het team nauwelijks meer aan spelen toe. Nederland maakte hier gebruik van en wist in de eerste vier minuten al vier doelpunten te maken. De resterende tijd waren de Nederlanders bijna continue in de aanval en wisten ze de voorsprong uit te breiden met een extra vijf doelpunten. Hiermee werd de eindstand 5-24 (0-9).

Met deze overwinning staat Nederland vierde in de poule, met twee punten voorsprong op Italië en één punt achterstand op Australië. Frankrijk staat tweede met 8 punten, maar heeft als enige alle zes de wedstrijden al gespeeld. Hongarije leidt de poule met 9 punten. Er staan nog drie wedstrijden op het programma, maar de eerste drie teams zijn al zeker van een plek in de kwartfinales.

De laatste beslissende wedstrijd van het Nederlandse waterpoloteam vindt morgenmiddag plaats tegen Italië. Oranje heeft aan een gelijkspel genoeg om door te gaan naar de kwartfinale, bij verlies gaan de Italianen door op onderling resultaat. Mocht Nederland naar de kwartfinales gaan, spelen ze zaterdag tegen Rusland.