South Carolina laat omstreden vlag weghalen

Het Huis van Afgevaardigden in Amerikaanse staat South Carolina heeft groen licht gegeven voor het verwijderen van de confederatievlag bij het parlementsgebouw. Dat meldden Amerikaanse media donderdag. Eerder stemde ook de Senaat met grote meerderheid voor het weghalen van de omstreden vlag.

Aan het besluit in het Huis ging een emotioneel debat van dertien uur vooraf. Voor sommige Amerikanen is de vlag een symbool van onderdrukking en slavernij, terwijl anderen het zien als cultureel erfgoed. Het besluit gaat nu naar gouverneur Nikki Haley, die heeft toegezegd het te zullen ondertekenen.

Het besluit heeft een bijzondere betekenis. South Carolina was in de aanloop naar de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) de eerste zuidelijke staat die zich afsplitste. De confederatie verloor de oorlog uiteindelijk van de noordelijke staten, die de slavernij wilden afschaffen.

De discussie over het nu omstreden symbool laaide op na een racistische moordpartij in Charleston. Daar schoot de blanke Dylann Storm Roof negen Afro-Amerikanen dood. Roof was veelvuldig op de foto gegaan met de confederatievlag, waardoor de schuld bij de vlag kon worden gelegd. President Barack Obama noemde de vlag in juni een symbool van onderdrukking.

South Carolina laat omstreden vlag weghalen
South Carolina laat omstreden vlag weghalen (Foto: ANP)