Zondag ultieme Europese top over Griekenland

De speciale Europese top over de toekomst van het noodlijdende Griekenland begint zondag om 16.00 uur in Brussel. Eerst komen de leiders van de negentien eurolanden bijeen. Twee uur laten voegen zich daar de leiders van de overige negen EU-lidstaten bij.

Dat is donderdag bekendgemaakt. Europees president Donald Tusk noemt zondag de ultieme deadline om een oplossing te vinden voor de Griekse crisis. De afgelopen weken waren er al twee ingelaste toppen van de eurolanden over de aanhoudende Griekse crisis.

De Griekse regering heeft financiële steun nodig. Maar zij krijgt die uitsluitend als zij met concrete en realistische voorstellen voor hervormingen en besparingen komt, benadrukte Tusk. Athene heeft nog tot deze donderdag middernacht de tijd. Zonder oplossing dreigen de Griekse banken om te vallen.

De ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) willen zich zaterdag vanaf 15.00 uur over de Griekse plannen buigen. Onder leiding van Jeroen Dijsselbloem kijken zij of de voorstellen een goede basis vormen voor onderhandelingen over nieuwe financiële steun aan Athene.

Schuldverlichting
De eurolanden kunnen overwegen de schulden van Griekenland te verlichten. Maar het kwijtschelden van schulden ligt politiek gevoelig in sommige landen. Dat is echter niet de enige manier om iets te doen aan de Griekse schulden.

Dat benadrukte Europees Commissaris Valdis Dombrovskis (Euro) donderdag. Met zijn uitspraken voegt hij zich in het groeiende koor politici die een zogenoemde herstructurering van de Griekse schulden ter sprake brengen. De enorme schuldenberg hangt als een molensteen om de nek van de regering in Athene. De eurolanden zouden kunnen besluiten de looptijd van leningen verder te verlengen en de rente verder te verlagen.

Mocht het tot nieuwe financiële steun voor Griekenland komen, dan verwacht Dombrovskis een programma van twee jaar. Daarvoor moeten de Grieken echter eerst met nieuwe voorstellen voor hervormingen en besparingen komen. Athene heeft nog tot middernacht van deze donderdag op vrijdag de tijd.

Zondag ultieme Europese top over Griekenland
Zondag ultieme Europese top over Griekenland (Foto: ANP)