FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 januari 2004

Liftster zwaargewond na oversteken A76

reul had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 22-jarige liftster uit Geleen is vanavond ernstig gewond geraakt op de A76 bij Spaubeek. De vrouw stak rond 18:30 uur de weg over. Hierbij werd ze aangereden door een automobilist die haar niet zag.

Een 32-jarige man die samen met haar aan het liften was raakte licht gewond. De vrouw is overgebracht naar het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Door het ongeluk stond er een kilometerslange file op de A76.

Viervoudige moord en drievoudige kidnap in de VS

Jerry William JonesAfgelopen woensdag heeft de 31-jarige Jerry William Jones in de Amerikaanse staat Georgia drie volwassenen en een baby doodgeschoten. Daarna heeft hij zijn twee dochters en een stiefdochter ontvoerd. De politie is een klopjacht begonnen om de drie meisjes van tien, vier en drie jaar oud, en Jones op te sporen.

De vier lichamen werden woensdagavond in twee huizen in de stad Ranger gevonden. In één huis lagen de lichamen van een moeder met haar tien maanden oude baby, in het andere huis een man en een vrouw. Het is nog onduidelijk wat de vier slachtoffers met Jerry William Jones te maken hadden. Er is een nationaal opsporingsbericht uitgegaan, maar men denkt dat Jones en zijn kinderen nog steeds in Georgia zijn.

Nieuwe foto van Marsrover "Spirit"

De Marsrover Spirit heeft weer een nieuwe foto gestuurd. Deze laatste kleuren "ansichtkaart van Mars", genomen op Sol 5 door de panoramische camera op de Mars Exploration Rover Spirit, ziet uit op het noorden.

De schijnbare helling van de horizon wordt veroorzaakt door dat het landingsplatform scheef staat. Op de linkerkant van de foto is het cirkelvormige gebied genaamd "Sleepy Hollow" gezien. Ook zijn er donkere markeringen te zien die veroorzaakt kunnen zijn door de airbag toen die over het landschap stuiterde.

Op de voorgrond is de met stof bedekte airbag te zien op de grond. Ook is er rechts een donker duinachtig object te zien dat de interesse van het wetenschapsteam gewekt heeft. Klik hier om de grote versie te zien (Resolutie 7720x2915).

Het linkerdeel van de foto:


Het rechterdeel van de foto:

(Copyright foto: JPL/NASA)

Vliegtuig in Irak geraakt door grondvuur

Irak: icoontjeEen zeer groot Amerikaans militair passagiersvliegtuig is donderdagavond na het vertrek vanaf Bagdad International Airport geraakt door grondvuur. Het vliegtuig, een C-5 Galaxy vrachtvliegtuig met 63 passagiers aan boord, keerde direct om nadat één van de vier motoren ontplofte. Het maakte vervolgens een succesvolle noodlanding op het vliegveld van Bagdad. Niemand raakte gewond. Het is nog onduidelijk welk type grondvuur is gebruikt, maar men vermoedt dat er een raket is afgevuurd. De C-5 Galaxy is één van de grootste vliegtuigen ter wereld.

C-5 Galaxy
Een C-5 Galaxy

Helikopter neergeschoten
Eerder vandaag werd er in de buurt van Falluja, een bolwerk vol met Saddam aanhangers, al een Black Hawk helikopter neergeschoten. Daarbij kwamen alle negen inzittenden om het leven. Bij deze aanslag ging het vrijwel zeker om een raketaanval.

Backhawk helikopter
Een Blackhawk helikopter


Met dank aan Peter en SHERMAN voor de tip!

Van Bommel weer terug

Mark van Bommel keerde vanavond terug op het veld. Hij kwam na rust in het veld tijdens het oefenduel met NEC in Nijmegen (2-3).

van Bommel speelde sinds het tumulteuze duel tegen Ajax op 26 oktober (2-2) geen wedstrijd meer. Hij zat een forse schorsing uit, maar herstelde ook van een liesbreuk.

In de wedstrijd van vanavond kwam PSV al snel voor door een kopbal van Jan Vennegoor of Hesselink. Hij kon vervolgens met een schuiver van net buiten de zestien ook de score verdubbelen (0-2). Door een fout van reserve-doelman Rob van Dijk van de Eindhovenaren zette Youssouf Hersi NEC op 1-2. Na rust stelde John de Jong de winst echter veilig voor PSV. Arjan Ebbinge deed uit een vrije trap nog wat terug (2-3).

Bij PSV ontbraken Mateja Kezman, Andre Ooijer en Wilfred Bouma door blessures. Ook speelden bij beide teams beloften mee.

Wild zwijn maakt Brits stadje onveilig

Liberation en Mosselmaster hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een wild zwijn heeft in het Britse stadje Cinderford voor flink wat opschudding gezorgd. Het dier haalde een plaatselijke supermarkt overhoop en liep enkele mensen van de sokken. Vervolgens schoot hij een bos in.

Het beest was op de vlucht voor de slager. De inwoners van het stadje waren blij dat er eindelijk eens wat gebeurde. "Ik denk dat dit wel het opwindendste was wat hier in lange tijd gebeurd is", zei een toeschouwer. De woordvoerder van het slachthuis beperkte zich tot: "Wij vinden dit niet leuk."

Darts: Uitslag Van Barneveld - Walton

Raymond van BarneveldRaymond van Barneveld heeft zich vanavond weten te plaatsen voor de halve finale van het Lakeside Professional Championship (eerder bekend als de Embassy). Hij versloeg de als achtste geplaatste Engelsman John Walton met 5-1 in sets.

'Barney' gooide een fenomenale wedstrijd, waarin hij het gemiddeld hoogste aantal punten per pijl ooit op de Lakeside (Embassy) gooide. Van Barneveld gooide een gemiddelde per pijl van 34.61. Het oude record stond al zo'n 10 jaar op 34.21 (gegooid door Dennis Priestley).

Van Barneveld zal het in de halve finale moeten opnemen tegen de winnaar uit de wedstrijd tussen Darryl Fitton en Andy Fordham, die later vanavond zal worden gespeeld.

Discussieer ook in het Sport-forum van FOK! mee over deze en andere dartswedstrijden.

Renault wil neus Williams

Ingenieursdirecteur Pat Symonds van Renault wil dezelfde neus als die van BMW Williams op de nieuwe Renault.

In het blad Autosport International zei Symonds dat het team de neus wil gaan namaken, maar dat de gedachtengang achter deze nieuwe neus eerst goed begrepen moet worden.

"De Williams ziet er interessant en goed doordacht uit. We zullen dat eens goed gaan bekijken in de windtunnel, en andere teams zullen dat ook doen, daar ben ik zeker van", zegt Pat Symonds.

"We zouden het idee kunnen integreren in onze 2004 wagen. Maar je kan je niet enkel baseren op één onderdeel. Je moet het hele concept begrijpen want anders zal je niet ver komen. Het gaat allemaal over het ontmaskeren van de voorvleugel", aldus Pat Symonds van Renault over de nieuwe neus van Williams.

Minder Europese GP

F1-baas Bernie Ecclestone is vastbesloten om de sport verder naar de Aziatische en Amerikaanse markten door te trekken.

Ecclestone zegt dat veel sponsoren van de teams zich verleggen naar Azië omdat daar de markt beter zou zijn. Volgens Ecclestone zou de Formule 1 dit moeten volgen om nieuwe sponsoren aan te trekken en huidige te blijven behouden. Dit zou helaas wel ten koste gaan van een aantal Europese Grand Prix's.

"We zullen vroeg of laat enkele Europese races moeten verwijderen. Onze sponsors willen ons in groeiende markten, en Europa is geen groeiende markt. Zoals ik het zie zal Europa een deel zijn van de derde wereld binnen 10 jaar, terwijl Azië en Amerika de wereld zal domineren. Daarom moeten we onze grenzen verleggen", aldus Bernie Ecclestone.

Obodai zes weken uitgeschakeld

Ajax zal de tweede helft van het seizoen moeten beginnen zonder Anthony Obodai.

De 21-jarige Ghanees heeft een band in zijn rechterenkel beschadigd en zal minimaal zes weken uitgeschakeld zijn. Hij is donderdag ook niet mee afgereist naar het trainingskamp in Portugal.

Obodai maakt sinds hij begon in juli 2001 deel uit van de A-selectie van AJax en debuteerde op 23 november thuis tegen SC Heerenveen en twee dagen later liep hij een vleeswond op tegen AC Milan waardoor hij twee weken was uitgeschakeld.

Giggs bereikt mijlpaal

Ryan Giggs heeft zijn 400ste competitiewedstrijd gespeeld voor Manchester United.

Dit deed hij in het met 1-2 gewonnen uitduel tegen Bolton Wanderers, in die 400 wedstrijden wist hij 84 keer het net te vinden.

Met deze mijlpaal komt hij in een klein lijstje van 6 oud-profs die dit ook bereikt hebben. Met 606 duels is Sir Bobby Charlton nog altijd recordhouder voor Manchester en Bill Foulkes is met 566 duels een goede tweede.

Op 2 maart 1991 debuteerde de 17-jarige Giggs in de met 0-2 verloren thuiswedstrijd tegen Everton, hij viel in voor Denis Erwin. In het seizoen daarna wist Giggs een vaste basisplaats af te dwingen, iets wat hij meer dan tien jaar later nog steeds is. Op dit moment is hij bij Manchester degene met de langste diensttijd bij de club.

Officiële wedstrijden heeft hij nog meer gespeeld, wel 570 met 119 gescoorde doelpunten. Op dit lijstje heeft hij alleen Sir Bobby Charlton met 757 en Bill Foulkes met 682 duels voor zich.

Elvis-imitator verbetert record duurzingen

Het record duurzingen is door de Duitse Elvis-imitator Shezad Shelvis met één seconde verbeterd. De man zong 40 uur, acht minuten en twee seconden achter elkaar en verbrak daarmee het oude record dat sinds oktober 2003 op naam stond van de Noor Kjell Elvis, eveneens een Elvis-imitator.

Shelvis, die in het echt Eikmeier heet, verbrak het record in de studio van de Duitse zender Oldie 95. Hij mocht na elke vier uur een kwartier pauzeren en tussen de liedjes door maximaal dertig seconden. Hoewel zijn stem het na 37 uur begaf, zong Shelvis stug door. In totaal zong hij 75 verschillende liedjes, allemaal van Elvis Presley.


Shelvis (links) na zijn geslaagde recordpoging. Bron: Oldie 95

Kallon acht maanden geschorst

De 24-jarige spits Mohammed Kallon van Internazionale is door de Italiaanse voetbalbond voor acht maanden geschorst.

Mede-zondaar Al Saadi Ghedaffi die tegelijkertijd met hem eerder dit seizoen werd betrapt op een te hoog nandrolon gehalte is voor drie maanden geschorst. Het verschil in lengte van de bestraffing komt volgens de tuchtcomissie doordat er bij Kallon sprake is van opzet terwijl Gedhaffi het tijdens een medicinale blessurebehandling toegediend leek te hebben gehad.

Overigens is de straf voor Kallon niet zo zwaar als gevreesd werd door Internazionale want de maximale straf voor gebruikers is vier jaar.

Fox Kids gaat vanaf april Jetix heten

blackie007 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De televisiezender Fox Kids gaat vanaf april Jetix heten. Deze naam zal gaan gelden voor alle stations van Fox en wordt het eerst ingevoerd in de Verenigde Staten. Daar zal de naam al vanaf februari gevoerd worden. Latijns-Amerika komt pas in de zomer aan de beurt.

In Nederland zal eerst begonnen worden met speciale Jetix-programmablokken. Het is de bedoeling dat vanaf de herfst de gehele programmering verdergaat onder de nieuwe naam. Volgens Fox Kids geeft de naam Jetix het beste "avontuur en actie" weer en zal het tot de "top tv-merken voor kinderen" gaan behoren.

De naamswijziging houdt ook verband met de verkoop van de zenders aan Disney. Voormalig eigenaar Rupert Murdoch bedong bij de overname dat de naam 'Fox' zou verdwijnen.

Schietpartij doet zich voor in Maastricht

bordewolf en zefke hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Maastricht heeft zich vanmiddag rond kwart voor drie een schietpartij voorgedaan in de Condéstraat. Toen de politie ter plaatse kwam was er echter niets meer te zien.

De politie kwam op het spoor van de schietpartij door meldingen van getuigen. Wat precies gebeurd is, is niet duidelijk, maar volgens de getuigen stonden in de straat twee mannen bij een rode auto met een inzittende. Ook werd een man met een geweer gezien. Voor of na het lossen van de schoten renden mensen weg, achtervolgd door de inzittende van de auto.

Van de auto en de dader(s) ontbreekt nog ieder spoor.

Chinese spits voor Manchester United

Manchester United staat op het punt de 18-jarige Chinese spits Dong Fangzhuo te contracteren.

Ook de Engelse clubs hebben hun oog gelegd op de Aziatische markt en het groeiend aantal voetbalsupporters daar. Het contracteren van een Aziatische voetballer stond al een tijdje op het lijstje van Manchester United. Dong maakte indruk tijdens een trainingsstage die Chinese talenten afgelopen zomer in Engeland hadden. De huidige club van Dong, Dalian Shide, zal waarschijnlijk een bedrag 5 miljoen euro krijgen en daarnaast zullen twee of drie trainers van Manchester United samen gaan werken met Dalian Shide.

Daarnaast gaan de geruchten dat manchester United een voorcontract gaat tekenen met Liam Miller. De 22-jarige middenvelder is komende zomer transfervrij. Celtic had de speler al een aanbod gedaan, waarbij hij één van de best betaalde spelers in Schotland zou worden, maar geven zelf aan dat concurrentie met Manchester United moeilijk is.

Jorge Campos stopt

Één van 's werelds beroemdste keepers heeft besloten zijn handschoenen aan de wilgen te hangen.

De 37-jarige excentrieke keeper heeft dit besloten omdat hij als speler al zijn dromen zijn uitgekomen en hij het nu als trainer wil proberen.

De Mexicaan Jorge Campos viel op 's werelds velden op in zijn kleurige tenue's en de vele goals die hij scoorde. Het laatste jaar stond Campos onder contract bij Puebla maar hij kwam weinig in actie, in het verleden speelde hij voor meerdere Mexicaanse en Amerikaanse clubs. Ook kwam hij uit voor het Mexicaanse elftal op de wereldkampioenschappen van 1994 en 1998.

Dieven stelen lege dozen

bordewolf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De dieven die gisternacht dachten een mooie slag te slaan in een pand aan de Pieter Lieftinckweg in Zaandam zullen bij thuiskomst waarschijnlijk flink op hun neus hebben gekeken. In plaats van waardevolle spullen, jatten ze namelijk alleen wat lege dozen. De schade die de inbrekers hebben aangericht was echter een stuk aanzienlijker.

De daders vernielden het hek rond het bedrijfsterrein over een lengte van 2,5 meter en braken een roldeur, waarachter zich het magazijn bevond, open. Ze gingen ervan door met een stapel dozen, waarvan de dieven naar alle waarschijnlijkheid dachten dat ze horloges bevatten. In de dozen zaten echter alleen lege horlogedoosjes.

Hoewel de politie binnen drie minuten na het afgaan van het inbraakalarm ter plaatse was, waren de vogels al gevlogen.

[update] Plooij nog geen contract

Jack Plooij heeft van SBS6 het verlossende woord gekregen dat hij er ook weer bij zal zijn tijdens de uitzendingen komend seizoen.

SBS6 heeft Jack Plooij een contract gegeven voor drie jaar om naast Olav Mol tijdens de Grand Prix weekenden commentaar te geven. Tijdens de race zal Plooij geen camera meer in de pitsstraat krijgen, want volgens SBS6 past dat niet binnen het budget. Plooij hoopt wel dat SBS6 hem de mogelijkheden geeft om meer aandacht te besteden aan de Nederlandse autosport.

[update 18:59]
itsgreen bracht ons op de hoogte van het volgende:

SBS heeft de berichten ontkracht: "We voeren wel gesprekken met Jack, maar we zijn er nog lang niet uit. De berichten over een deal zijn veel te voorbarig, er is nog geen duidelijkheid."

Men wist wel te bevestigen dat er een pitreporter zal zijn: "Er komt zeker een pitreporter, we zijn op dit moment nog met meerdere personen in gesprek."

C2000: Weer miljoenen extra nodig

Sorcerer stuurde ons via de newssubmit dit geheel herschreven bericht, waarvoor onze dank!

Het nieuwe systeem voor de hulpdiensten, C2000, is sinds kort volledig ingevoerd in regio Zuid-Limburg. Tot nu toe heeft het nieuwe systeem voor veel ellende gezorgd, blijkt uit een reportage die vanavond om 21:10 op Nederland 3 zal worden uitgezonden. Er blijkt onvoldoende dekking te zijn van het netwerk in onder andere grote gebouwen, tunnels, ziekenhuizen en parkeergarages in heel Nederland. Om van alle ellende af te zijn en om gevaarlijke situaties te voorkomen worden in ambulances nu weer het oude systeem gebruikt.

Per 1 januari 2005 moet C2000 landelijke dekking hebben. Dit houdt in dat particuliere eigenaars van plekken zonder dekking zelf moeten gaan betalen voor apparatuur om voor deze dekking te zorgen. De eigenaar van Hoog Catharijne, ook een plek met slechte dekking, zegt niets over C2000 te hebben vernomen. In de begroting voor 2004 is er geen rekening mee gehouden. Woordvoerder T. v.d. Kolk noemt het slordig: "Stel dat je niet bent aangesloten en het kost mensenlevens, dan word je er wel als eigenaar op aangesproken."

Enkele radio-amateurs hebben eerder al kritisch gereageerd op de invoering van C2000, dat op een veel hogere frequentie dan de oude politieband werkt: de hogere frequentie zorgt voor een lagere penetratiegraad in gebouwen en ondergrondse locaties, waardoor plekken die vroeger wel bedekt waren door het nieuwe systeem niet meer bedekt zijn. Een groot voordeel van het systeem is dat het (vooralsnog) niet af te luisteren is door buitenstaanders.

Eerder moesten er ook al vele miljoenen extra worden uitgegeven toen bleek dat het netwerk in de praktijk slechter presteerde dan op papier.

Spelers willen tv-gelden

De spelers uit het Nederlandse betaalde voetbal klagen gezamenlijk de KNVB, Eredivisie NV en de Coöperatieve Vereniging Eerste Divisie aan.

De spelers eisen 5% van de tv-gelden die voor de voetbalrechten worden betaald. Voor 1999 kregen de spelers 1/37ste deel van de gelden. Na 1999 is daar zonder uitleg mee gestopt. In 2001 is door de vereniging voor contractspelers (VVCS) en de centrale spelersraad (CSR) actie ondernomen en hebben de partijen wel getracht er met elkaar uit te komen, maar die overleggen hebben tot niets geleid.

Advocaat Pim de Vos behartigt in deze zaak de belangen van de voetballers. De Vos vertelde: "Normaal gesproken is dit de laatste ronde en zal de rechter binnen enkele maanden een uitspraak doen". Hij wilde geen uitspraken doen over een bedrag dat wordt verwacht.

Indien de rechtbank de spelers in het gelijk stelt dan kunnen ze een flink geldbedrag verwachten. De spelers eisen namelijk met terugwerkende kracht 5% van de gelden die sinds 1999 zijn betaald. Voor 5% van de gelden is gekozen, omdat hetzelfde percentage in Engeland aan de voetballers wordt uitgekeerd.

Tom Caluwé blijft bij Willem II

De Belg Tom Caluwé heeft zijn contract bij Willem II verlengd.

In de winterstop van het seizoen 1999/2000 verruilde de middenvelder KV Mechelen voor Willem II. De 25-jarige Caluwé is nu tot de zomer van 2007 aan de Tilburgse club verbonden.

"Wij beschouwen hem als een belangrijke pion in het team en zijn daarom blij dat wij Tom opnieuw aan ons hebben kunnen binden", verklaart Barry Hulshoff, directeur Voetbalzaken van Willem II.

[update] Twee doden in Limburgs verkeer

Bij twee afzonderlijke verkeersongevallen in Limburg zijn vanochtend twee personen om het leven gekomen.

Het eerste ongeval gebeurde rond vier uur vanmorgen op de rijksweg N271 bij het Noordlimburgse Wellerlooi. Een man reed met zijn auto door nog onbekende oorzaak tegen een boom. Er is tevergeefs geprobeerd om de man nog te reanimeren. Zijn identiteit is nog niet bekendgemaakt.

De tweede dode viel bij een ongeval rond kwart over acht op de N281, de stadsautoweg bij Heerlen. Hierdoor ontstond een file in de richting van Geleen. Ook de identiteit van dit slachtoffer is niet bekendgemaakt.

Update 16.45
De identiteit van beide slachtoffers is inmiddels bekendgemaakt.

De man die omkwam bij het ongeval bij Wellerlooi blijkt een 29-jarige man uit het Duitse Nettetal te zijn.

Bij het ongeluk op de stadsautobaan van Heerlen kwam een 23-jarige man uit Kerkrade om. Hij is met zijn auto op de linkerrijstrook in de slip geraakt; vermoedelijk omdat hij in de zachte berm is terechtgekomen. Vervolgens is de auto naar rechts geschoten en tegen een boom tot stilstand gekomen.

Uitslag NAC-FC Den Bosch

NAC Breda is vanmiddag in het eigen MyCom-stadion door FC Den Bosch op 1-1 gehouden.

De oefenwedstrijd werd zonder publiek gespeeld. Na overleg tussen de clubs, de politie en de gemeenten werd hiertoe besloten. Het treffen van benodigde veiligheidsmaatregelen zou te veel kosten.

Charlie van den Ouweland zette Den Bosch even na rust brutaal op voorsprong in Breda. Nadat Nourdin Boukhari tien minuten later het evenwicht weer had hersteld, bleef het bij 1-1.

FOK! zoekt nieuwe nieuwsposters!

Join the crew!Het is alweer enige tijd geleden dat we op zoek waren naar nieuwe nieuwsposters. Een nieuw jaar gaat beginnen en wij willen nog meer nieuws op de Frontpage brengen. Hoewel het de laatste tijd qua aantallen nieuwsposts zeker niet slecht gaat, zijn we toch nog altijd op zoek naar nieuw enthousiast vers bloed. Het kan immers altijd beter!

Wat wordt er van een FP-nieuwsposter verwacht?
Als nieuwsposter ben je een echte nieuwsjunk. Je moet op regelmatige basis nieuws kunnen posten en verder ben je in staat om berichten te herschrijven (FOK! mag andere artikelen niet rechtstreeks overnemen) of vertalen in helder en correct Nederlands. Een indicatie van het minimum aantal berichten dat je per week moet kunnen leveren is 12, maar uiteraard zien we graag veel meer. Per bericht ben je gemiddeld ongeveer tussen de 10 en 15 minuten bezig met herschrijven.

Naast het plaatsen van nieuwsberichten word je als nieuwsposter ook geacht mee te denken over zaken die de Frontpage aangaan, en je wordt dan ook geacht het speciaal daarvoor bestemde FP-forum regelmatig te checken. Ook wordt er van je verwacht dat je regelmatig reacties op de FP modt tot er een systeem is dat het modereren door nieuwsposters overbodig maakt.(gemiddeld ongeveer 10 tot 15 minuten per bericht).

Wat kun je als nieuwsposter verdienen?
Helaas kunnen we je geen geld bieden, en ook een computer of auto van de zaak zit er niet in. Je werkt als nieuwsposter op vrijwillige basis mee aan de site, maar gaat wel akkoord met de verplichtingen die er aan gesteld worden zoals hierboven genoemd.

Wat we je wel kunnen bieden is een leuke en enthousiaste ploeg van mensen om mee samen te werken, en dat is natuurlijk ook heel veel waard. ;-) Ohw, je krijgt wel een @fok.nl mailforwarder en een FP-Crew tagje bij je naam.

Hoe kun je solliciteren?
Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar frontpage@fok.nl. Vermeld in deze mail (in ieder geval) het volgende:
je username
een (uitgebreide) beschrijving van jezelf
je interesses (zeker wat nieuws betreft)
de reden dat je ons team wilt komen versterken
de uren van de dag (en frequentie) dat je denkt te kunnen nieuwsposten
het aantal nieuwsposts dat je per week denkt te kunnen halen
de bronnen waar je je nieuws altijd vandaan haalt

Nadat je mailtje is ontvangen zul je een mailtje terug krijgen, met daarin een opdracht. Die opdracht bestaat uit de volgende onderdelen:
Een Nederlands artikel zo herschrijven dat het plaatsbaar is op FOK!
Een Engels artikel zo vertalen (en herschrijven) dat het plaatsbaar is op FOK!

Je kunt naar deze functie solliciteren t/m zondag 11 januari, 23.59 uur. Het is de bedoeling dat je de ontvangen opdracht binnen 48 uur na ontvangst terugstuurt.

Na binnenkomst van de teruggestuurde opdrachten zal de FP-crew zich over jouw eerste mail en jouw verwerkte opdracht buigen. Zo snel mogelijk daarna zul je bericht krijgen of je wel of niet bent aangenomen.

Namens de FOK! FP-crew,

De eindredactie

Dondé krijgt nieuwe kans

Feyenoord trainer Bert van Marwijk wil Jean Carlos Dondé een nieuwe kans geven in de A-selectie.

Mede ingegeven door de blessure van Ferne Snoyl en de afwezigen Acuńa, Leonardo, Lurling, De Nooijer en Schreuder besloot Van Marwijk om de bekritiseerde aankoop mee te nemen naar het trainingskamp in Antalya.

De 20-jarige Braziliaanse verdediger kon aanvankelijk niet imponeren en werd al snel richting het tweede team geschoven. Die tegenvaller, in combinatie met andere teleurstellende aankopen, kwam Van Marwijk en Rob Baan op kritiek te staan van clubvoorzitter Jorien van den Herik, wat uiteindelijk leidde tot het ontslag van Baan.

Fanatiek stoplicht in Eindhoven

Flying_Vee had ons via de newssubmit het volgende te melden:

stoplichtBij het knooppunt Leenderheide bij Eindhoven is vandaag een dertien kilometer lange file op de A2 ontstaan door iets te ijverige stoplichten. De verkeerslichten sprongen iedere keer zo snel op rood dat het verkeer uit de richting Weert volledig tot stilstand kwam.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat probeerde de schuld af te schuiven op de stroomstoring van woensdag, maar moest toch toegeven dat er in de laatste twee maanden meer storingen zijn geweest dan de laatste tien jaar. Rijkswaterstaat heeft toegezegd om bij blijvende problemen tijdelijk op handbediening over te gaan.

'Antisemitisme neemt toe'

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Nederland is het antisemitisme in 2002 toegenomen ten opzichte van 2001. Dat beweren de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting die zich voornamelijk baseren op politiegegevens. De onderzoekers registreerden 46 gevallen van antisemitisme, in 22 gevallen ging het om bedreiging. Een jaar eerder noteerden de onderzoekers nog 18 gevallen. Ook verrichtte justitie veel meer strafrechtelijk onderzoek naar antisemitisme: 60 keer in 2002 tegen 41 keer in 2001, in 39 gevallen ging het om incidenten gedaan rondom sportwedstrijden.

De onderzoekers zeggen dat zij de lading van anti-joodsegeluiden bij vooral voetbalwedstrijden anders beoordelen dan bij 'gewoon' antisemitisme. "Het vindt plaats onder grote animositeit tussen verschillende supportersgroepen, maar wel zo ernstig dat het OM de zaken aanmerkt als antisemitisme".

In veel gevallen van antisemitisme is de huidige situatie in het Midden-Oosten van invloed. Onderzoeker J. van Donselaar noemt dit "nieuw antisemitisme." Ook lijken sommige gevallen eerder anti-Israël dan antisemitisme, maar de grens daartussen is erg moeilijk aan te geven.

Er zijn weinig allochtone daders van racistisch geweld. In 24 van de 264 gevallen van racistisch geweld in 2002 is de dader allochtoon. Van de 60 door het OM onderzochte antisemitismezaken waren 5 daders van allochtone afkomst.

Opvallend is dat daar waar het antisemitisme toeneemt, het totale aantal racistische delicten in 2002 afnam, 264 gevallen in 2002 tegen 317 een jaar eerder. Zo zette het toegenomen geweld tegen moslims na 11 september 2001 in 2002 niet door.

-
Op de site van de Anne Frank Stichting zijn links te vinden naar de complete onderzoeken.

Doornbos rijdt Formule 3000

De Nederlander Robert Doornbos heeft een 2-jarig contract getekend bij het Britse team Arden International. Afgelopen seizoen werd dit team kampioen in de Formule 3000.

De komende 2 seizoenen zal Doornbos rijden in de Formule 3000 met een uiterst sterk team. De Formule 3000 wordt over het algemeen gezien als een goede stap op de weg naar de Formule 1 voor een coureur. Teamgenoot van Doornbos is 23- jarige Italiaan Vitantonio Liuzzi die vorig jaar bij het Red Bull junior team in de Formule 3000 reed.

Doornbos is erg blij met zijn contract: "Dit is absoluut een hele grote mogelijkheid voor mij die ik met beiden handen zal aanpakken. Ik denk dat 2004 vooral een leerjaar zal worden maar ik zal er alles aan doen om het team zo snel mogelijk te leren kennen. Ik kijk erg uit naar de test in februari ter voorbereiding van het nieuwe seizoen."

Opnieuw overlevende in Bam gevonden

Mosselmaster, NaZa en JohnyFK hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 56-jarige manIn het Iraanse Bam is een 56-jarige man uit de puinhopen gehaald. De man heeft 13 dagen onder het puin gelegen. Bergingsploegen vonden de man in het zuidoosten van de stad en hebben hem direct naar een veldhospitaal in de buurt gebracht. De toestand van de man is uiterst kritiek.

Ondanks dat er afgelopen zaterdag nog een 97-jarige vrouw levend uit de puinhopen gehaald is, werden vorige week de zoekakties naar overlevenden beëindigd. Dat de 56-jarige man alsnog werd gevonden, kwam doordat een buurvrouw had opgemerkt dat zijn lichaam nog niet gevonden was. Het dodental van de aardbeving in Bam staat inmiddels op 30.000.

NEC wil door met Neeskens

NEC wil verder met trainer Johan Neeskens.

NEC wil het aflopende contract met Johan Neeskens graag verlengen. De 52-jarige oefenmeester heeft sinds hij in Nijmegen begon in het seizoen 2000/2001 de club veel succes gebracht.

Neeskens werd tot voor kort genoemd als mogelijke trainer bij SC Heerenveen en Feyenoord, maar die clubs legden Verbeek en Gullit vast.

De verbeterde financiële situatie bij NEC, waardoor Björn van der Doelen, Andrzej Niedzielan en Tininho konden worden gecontracteerd zijn wellicht voldoende stimulans voor "De Nees" om bij te tekenen.

CIDI wil onderzoek naar rapgroep NAG

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wil dat justitie onderzoek gaat doen naar de rapgroep NAG (Nieuwe Allochtoonse Generatie). De groep bedient zich in haar songs van antisemitische teksten. Het CIDI deed in juli al aangifte tegen de groep, maar in november antwoordde het OM dat ''tot op heden de inspanningen van het openbaar ministerie, de politie alsook het Meldpunt Discriminatie Internet niet hebben geleid tot opsporing van mogelijke verdachten.''

Het CIDI vindt dat hoogst merkwaardig omdat één van de leden van de rapgroep met naam en adres op internet te vinden is en er ook data van optredens van de band bekend zijn. ''Het lijkt alsof je met de groep zelf bij het OM aan moet komen'', meent CIDI-directeur Naftaniël.

Afgelopen jaar stelde het CDA al Kamervragen over de groep. Of dat wat opgeleverd heeft is niet bekend.

-
De groep heeft ook een website waar foto's op staan, maar die is inmiddels overbelast.


Sterk verkleinde foto, afkomstig van de NAG-site

Heeft Jos al getekend bij Jordan?

F1-Live.com heeft op haar website staan dat Jos Verstappen bij Jordan heeft getekend.

Volgens de website zou Verstappen een contract als rijder hebben getekend bij Jordan en daarmee de eerste rijder zijn die bevestigd is. Dit bericht zal volgens de website echter maandag pas bekend worden gemaakt.

Raceplanet.net meldt dat Trust nogal staat te kijken van de berichten. "We zijn erg verrast door deze berichten, wij hopen natuurlijk ook dat Jos een zitje bemachtigt bij het Jordan Formule 1-team, maar daar is nog verder niets over bekend." Zowel Jos als het team willen het bericht ook niet bevestigen.

Vanaf 20 januari heeft Jordan haar eerste tests van dit jaar en dan zou het toch er handig zijn als er meer bekendheid is rondom de coureurs voor komend jaar. Er wordt dan ook meer nieuws verwacht in de komende weken.

FC Twente wil N'Kufo kopen

FC Twente poogt spits Blaise N'Kufo van zijn club Hannover'96 over te nemen.

De Kongolees speelt dit seizoen op huurbasis in Enschede en bevalt meer dan goed. De spits scoorde reeds 9 maal en leidde Twente onder meer naar zeges op Feyenoord en Ajax. Hannover vraagt 750.000 Euro voor hem.

Mocht het Twente niet lukken de koop rond te krijgen, dan kan N'Kufo in ieder geval nog een seizoen worden gehuurd.

Cel geëist voor neerslaan conductrice

De man die vorig jaar opgepakt werd omdat hij in Hoorn met een stoeptegel een conductrice neersloeg, hoorde gisteren 30 maanden celstraf tegen zich eisen. De verdachte, de 23-jarige Antilliaan Aushfred M., zei tegen de Alkmaarse rechtbank dat hij spijt had van zijn daad, maar legde de fout vooral bij anderen. Zo zou het slachtoffer racistische opmerkingen in zijn richting hebben gemaakt en hadden kennisen hem opgejut.

De officier van justitie vond het hele discriminatieverhaal van de verdachte ongeloofwaardig. Volgens haar heeft de conductrice slechts aan de verdachte gevraagd om een joint uit te maken. Daarover werd de man zo boos dat hij termen schreeuwde als ''Ik maak je af, vuile teringhoer, ik weet je te vinden en dan ga je er aan.'' Nadat een machinist te hulp was geschoten verliet M. het station en ging in een coffeeshop blowen.

Later op de avond ging hij terug en wachtte de conductrice op station Kersenboogerd op, waarna hij haar met een stoeptegel tegen de vlakte sloeg. De vrouw werd ernstig gewond en in bewusteloze toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Voorlopig heeft ze nog medische hulp nodig.

De enigszins verminderd toerekeningsvatbare M. sprak tegen dat hij uit wraak handelde. Zijn vrienden, die hij eerst in de coffeeshop had ontmoet en die later bij de hangplek op station Kersenboogerd stonden en hem opjutten, díe waren eigenlijk de boosdoeners.

Nieuwe sport: doggydansen

Maak je graag een dansje in het rond en ben je gek op je hond, dan moet je misschien Neęrlands nieuwste sport gaan beoefenen: het doggydansen. Het baasje danst samen met de hond op de muziek, ondertussen doen ze aangeleerde kunstjes, basispassen en vloeiende bewegingen.

De sport, die is ontstaan in Engeland, kan binnenkort worden gevolgd op een hondenschool in het Groningse Haren. In Nederland zijn inmiddels enkele honderden beoefenaren van het doggydansen. De hondenschool in Haren start met de cursus omdat veel dansende hondenliefhebbers niet goed weten wat de regels van de sport zijn.

De cursus bestaat uit een aantal van oefeningen die op de muziek met elkaar worden gecombineerd. Om met je hond te kunnen dansen moet het dier wel aan enkele vereisten voldoen, zo moet hij minimaal een jaar oud zijn en over een basis gehoorzaamheid beschikken.

"Serie A sterkste competitie"

Volgens de internationale federatie van voetbalhistorici (De IFFHS), is de Italiaanse Serie A de sterkste competitie ter wereld.

De IFFHS vergelijkt jaarlijks de verschillende nationale competities en stelt de ranglijst samen op basis van de wereldranglijst van clubs.
De nummer 2 van de lijst is De Spaanse Primera Division en nummer 3 is de Engelse Premier League.
De Holland Casino-eredivisie eindigde op de achtste plaats. Vorig jaar stonden ze nog elfde.

Brekers stabiliteitspact mogelijk gedaagd

Short_stop had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eurocommissaris van Monetaire Zaken Solbes overweegt om de Europese ministers van Financiën, waaronder onze minister Zalm, voor het Europese Hof van Justitie in Luxemburg te dagen.

In november besloot de Ecofin-raad, die bestaat uit de ministers van Financiën, af te zien van het advies van de Europese Commissie en er niet over te stemmen. Eurocommissaris Pedro Solbes had geadviseerd om zowel Frankrijk als Duitsland voor miljarden euro's aan boetes op te leggen. Deze twee landen overtreden namelijk al jaren het stabiliteitspact, de Europese regels die verbieden het begrotingstekort tot meer dan drie procent van het nationaal inkomen te laten oplopen

De Nederlandse regering was in november fel tegen de zachte aanpak van overtreders van de EU-regels. Met een rechtszaak, die mogelijk jaren zou duren, zou Nederland alsnog zijn zin kunnen krijgen in de Europese ruzie.

De juridische dienst van de Europese Commissie die onder andere het stabiliteitspact moet beschermen, heeft woensdag de conclusie getrokken dat de Raad door niet over deze zaak te stemmen illegaal heeft gehandeld. De hele raad kan nu voor het Europese Hof gedaagd worden.

Omdat de zaak nogal gevoelig ligt, zal de Europese Commissie pas volgende week beslissen of ze inderdaad ook deze stap zullen nemen.

Boze treinreizigers steken station in brand

Liberation en NaZa hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nederlandse Spoorwegen mogen zich in de handen knijpen dat de Nederlandse reiziger ondanks alle vertragingen nog zo koel reageert. Het kan namelijk veel erger, zo ondervonden de spoorwegen in India. In de Noord-Indiase deelstaat Uttar Pradesh hebben 5000 mensen namelijk een station in brand gestoken uit woede over uitvallende treinen en vertragingen.

Bij de rellen ging ook nog een wagon van een goederentrein in vlammen op. Zeker twaalf mensen raakten gewond en er reed vier uur geen trein. Daardoor werden de vertragingen alleen maar erger, twintig treinen vertrokken te laat.

De vertragingen komen doordat de temperatuur in het gebied rond de nul graden ligt. Er is veel ochtendmist, die het zicht verhindert. Daardoor waren er de afgelopen tijd vertragingen tot wel tien uur in zowel lucht- als treinverkeer.

Cafébaas wil gasten van roken afhelpen

VeiligGlijden had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de horeca mag roken dan nog wel zijn toegestaan, maar een kroegbaas uit het Friese Witmarsum wil zijn gasten toch van de dodelijke gewoonte afhelpen. De man heeft 3500 euro over voor een acupuncturist, die dertig stamgasten en zeven personeelsleden 'beter moet gaan maken'.

E. Otter van de Otterbar kwam op het idee nadat een werkneemster in het ziekenhuis bloedverdunners had gekregen en haar was aangeraden te stoppen met roken. Een acupuncturist hielp de vrouw toen van het roken af. Ondanks het plan is Otter echter niet van plan roken in het café te verbieden.

Ilic definitief naar Vitesse

Aleksander Ilic tekent vandaag een anderhalf jarig contract bij Vitesse.
Interim-directur Theo Mommers van de Arnhemse club heeft dit bevestigd.

De Servier Ilic is na de Duitser Rink, de tweede versterking voor Vitesse binnen een week.
Ilic mocht bij Anderlecht transfervrij vertrekken.

De centrale verdediger kwam eerder uit voor onder andere Club Brugge en werd met deze club kampioen en won de Belgische beker.

Erop of eronder voor PvdA

PvdA-leider Wouter Bos ziet zichzelf als de enige die zijn sociaal-democratische partij als grote middenpartij kan redden. In een interview met Het Parool reageerde hij woensdag op zijn critici. De laatste tijd moet Bos heel wat kritiek verduren, zo werd hij door medekamerleden tot slechtste politicus verkozen en zelfs prominenten binnen de PvdA nemen hun fractieleider onder vuur.

"Als het mij niet lukt, lukt het niemand", aldus Bos. Hij ziet het als zijn voornaamste taak om verschillende categorieën kiezers, zoals achtergestelden, intellectuelen en leden van de middenklasse, voor de PvdA te behouden. Bos verwacht dat anders deze kiezen weglopen naar partijen zoals de SP en de VVD en de PvdA uit elkaar zal vallen.

Bos denkt dat hij niet de enige is die de problemen binnen de partij kan oplossen. Er is alleen geen tijd om een andere partijleider aan te stellen.

Oud-ministers Peper, Vermeend en Netelenbos, allen prominenten binnen de PvdA, namen Bos al openlijk onder vuur. Dat geldt ook voor bestuurskundige J. de Vries, die net als Bos ook streed om het lijsttrekkerschap van de PvdA, politicoloog B. Tromp, oud-kabinetsinformateur F. Leijnse en Klaas de Vries, oud-minister en momenteel kamerlid. In Het Parool noemt vice-fractieleider Duivesteijn Wouter Bos "onuitgesproken" en zijn partijkoers "ongewis".

GeenStijl moet van internet af

Het weblog GeenStijl.nl moet onmiddellijk van internet worden gehaald. Dat meldt het ANP-radionieuws. Opdrachtgever voor de actie is de directrice Trudi Prins van anti-rokersvereniging STIVORO.

De directrice zegt dat bezoekers van de website haar bedreigen. Ook zou haar privénummer op de website vermeld staan. GeenStijl zegt in een reactie hierop dat er op de site een link staat naar een persbericht van de anti-rokersvereniging op ANP Perssupport, waarin het gsm-nummer van Prins staat vermeld.

GeenStijl opende afgelopen weekend de aanval op STIVORO. Het weblog trok de cijfers van de anti-rookclub in twijfel. STIVORO zou cijfers over het aantal mensen dat op 1 januari met roken is gestopt hebben aangedikt. Prins liet gisteren al weten een aanklacht tegen het weblog te overwegen.

De provider van GeenStijl is reclamebureau HSCG in Leeuwarden. STIVORO zegt dat het zaken wilde doen met het bureau, maar dat het daar nu wellicht van af gaat zien. Als HSCG het weblog niet off-line haalt, dan zal Prins juridische stappen ondernemen. Het reclamebureau heeft gezegd dat het er alles aan zal doen om GeenStijl van het net te halen.

BAR nog geen reuzendoder

Ondanks dat BAR wel de ambitie heeft, zal de auto voor komend seizoen nog niet de potentie hebben om de Ferrari te verslaan.

BAR-baas David Richards verklaarde dat het team nog niet gereed is om zich te mengen in de strijd voor het kampioenschap, maar verwacht wel dat het team een extra stap richting de top kan zetten. "Vorig jaar was het doel om als vijfde te finishen, maar dit seizoen willen we ons bij de top laten zien." aldus Richards.

Hij verwacht dat een van de topteams een kleine terugval zal hebben, waardoor BAR daarbij aansluiting kan vinden. Jenson Button moet in staat worden geacht dit jaar om podiumplaatsen mee te kunnen strijden.

Finidi terug naar Spanje

Finidi George keert terug bij zijn oude club RCD Mallorca.

De 32 jarige oud-speler van Ajax zat sinds afgelopen zomder, toen zijn contract bij Ipswich town niet werd verlengd, zonder club.
Finidi speelde in het seizoen 2000/2001 ook al voor de Spaanse club.

De komst van de Nigeriaan gaat ten koste van de de Servische middenvelder Jovan Stankovic. Deze mag op zoek naar een andere club, omdat Mallorca niet meer dan drie spelers van buiten de Europese unie mag opstellen.
Buiten Finidi staan ook Argentijnen Leo Franco en Federico Lussenhoff, de Uruguayanen Martín Ligüera en Fernardo Correa en Samuel Eto'o uit Kameroen onder contract bij de Spaanse club.

Rijkaard haalt discipline aan

Rijkaard haalt de discipline in Barcelona weer even aan. Spelers die 's nachts nog in het uitgaansleven worden gezien kunnen rekenen op zware sancties.

De twaalfde plek op 18 punten achterstand van Real Madrid is uiteraard niet goed genoeg voor Barcelona. Daarom moeten de spelers nu meer op hun verantwoordelijkheden worden gewezen. "Blijven ze in gebreke dan zullen ze dat sportief en financieel merken." aldus Rijkaard.

Rijkaard is extra onder druk komen te staan door verhalen in de Spaanse pers dat hij volgend seizoen zou worden opgevolgd door Ronald Koeman. Deze geruchten werden erg sterk nadat Koeman tijdens zijn vakantie een training van Barcelona bezocht.

Rijkaard hoopt op de winterstop één extra speler aan zijn selectie te kunnen toevoegen. Vermoedelijk wordt hierbij gedoeld op Edgar Davids die op huurbasis weg mag bij Juventus.

Zes veroordelingen in Belgische moordzaak Cools

André CoolsDe jury van het assisenhof (rechtbank met een lekenjury) van Luik is afgelopen woensdag tot een uitspraak gekomen in de zaak Cools. Van de acht verdachten zijn er zes schuldig bevonden. Alleen de verdachten Mauro De Santis en Silvio de Benedictis werden onschuldig bevonden. De overige verdachten kregen gevangenisstraffen van vijf tot twintig jaar.

André Cools werd op 18 juli 1991 in Luik doodgeschoten toen hij het appartement van zijn vriendin verliet. Zijn vriendin Marie-Hélčne Joiret overleefde de aanslag maar net. Cools was een ex-minister van staat, en kopstuk van een politieke partij. In 1998 worden twee Tunesische huurmoordenaars veroordeeld voor de moord. Deze huurmoordenaars zouden later een cruciale rol gaan spelen die tot de veroordelingen van vandaag heeft geleid.

Alain van der BiestNa de veroordelingen van de twee Tunesiërs is het parket in België zich gaan richten op de opdrachtgever(s). Dat onderzoek leverde een schokkend resultaat op. Diverse kopstukken uit de Belgische politiek blijken betrokken te zijn, met als hoofdverdachte de minister Alain van der Biest. In maart 2002 pleegt van der Biest zelfmoord. Uiteindelijk blijven er acht verdachten over. Vorig jaar werden deze acht verdachten via een satellietverbinding met Tunesië aan de twee Tunesische moordenaars getoond. De huurmoordenaars identificeerden de acht als hun opdrachtgevers.

Het motief voor de moord is een openlijke vete tussen van der Biest en Cools. Binnen de partij van Cools en van der Biest zijn in de loop van het onderzoek diverse schandalen aan het licht gekomen. Onder andere de Agusta-smeergeld affaire en de OMOB-fraude.

De rol van de acht verdachten in de moordzaak:

Richard TaxquetRichard Taxquet (45)
Gevangenisstraf van twintig jaar.
Taxquet wordt gezien als het kwade brein, al dan niet in opdracht van van der Biest, achter de gehele aanslag. Taxquet was secretaris van minister van der Biest.
Pino di MauroPino di Mauro (58)
Gevangenisstraf van twintig jaar.
di Mauro is luitenant van Taxquet op het kabinet-van der Biest. Hij zou het wapen hebben geleverd aan de twee huurmoordenaars.
Silvio de BenedictisSilvio de Benedictis (57)
Onschuldig bevonden.
Benedictis is de oom van Taxquet en zou de huurmoordenaars van gestolen identiteitspapieren voorzien hebben.
Carlo TodarelloCarlo Todarello (63)
gevangenisstraf van vijf jaar.
Todarello rekruteerde de huurmoordenaars in Sicilië. De Italiaan is een aangetrouwd familielid van Taxquet en is meerdere malen veroordeeld, onder andere voor een roofoverval.
Cosimo-Damiano SolazzoCosimo-Damiano Solazzo (55)
Gevangenisstraf van twintig jaar.
Solazzo, beter bekend als de 'ruitenwasser', had een bedrijf gespecialiseerd in het reinigen van ramen van overheidsgebouwen. Hij bood de twee Tunesische huurmoordenaars en Todarello onderdak in een van zijn bedrijfspanden.
Mauro de SantisMauro de Santis (54)
Onschuldig bevonden.
Silvio de Benedictis zou de Santis hebben ingeschakeld om een belangrijk persoon te intimideren. Naar alle waarschijnlijk is hij ook betrokken geweest bij de zoektocht naar de huurmoordenaars.
Domenico CastellinoDomenico Castellino (47)
Gevangenisstraf van twintig jaar.
Castellino werd door Solazzo als tussenpersoon gebruikt bij de zoektocht naar de huurmoordenaars.
Luigi ContrinoLuigi Contrino (42)
Gevangenisstraf van vijf jaar.
Contino ging in zijn geboortestreek Cancicatti, in Sicilië, op zoek naar twee huurmoordenaars. Dit deed hij op verzoek van Domenico Castellino.

PSV geeft talenten kans

Maar liefst zeven jeugdspelers gaan bij PSV mee op trainingskamp in het Turkse Belek.

PSV vertrekt met 34 spelers naar Belek. De A-selectie bestaat uit 25 man. Daarnaast gaan de Deense spits Lasse Qvist en de 19-jarige Australische doelman Nathan Coe die op proef zijn. Uit Jong PSV gaan Otman Bakkal en Jan Wuytens mee en uit de A-junioren Ibrahim Afellay, Marten Boverhof, Ferhat Kaya, Admir Haznadar en Tim Janssen. Arnesen gaf de reden van zoveel mensen aan: "Afgelopen jaar hebben we het hele tweede elftal meegenomen. Maar nu hebben we ervoor gekozen die talenten mee te nemen, die deze kans in onze ogen verdienen en die het de afgelopen tijd ook zelf hebben afgedwongen".

Harry van Raaij zal niet mee gaan naar Belek voor de evaluatiegesprekken. Die gesprekken zullen worden gevoerd door Guus Hiddink en Frank Arnesen. Contractverlengingen hoeven niet te worden verwacht, maar er zijn ook geen spelers waarvan het contract afloopt.

Onenigheid over deal met kroongetuige

Er is ruzie tussen de top van het Openbaar Ministerie en de top van de Nationale Recherche. Reden is dat de baas van het OM, De Wijkerslooth, weigert een deal goed te keuren met een criminele getuige. Die getuige zou de oplossing brengen in de moorden op de Amsterdamse topcriminelen Sam Klepper en Jan Femer.

Ook zou men middels die deal de man kunnen oppakken die achter het plan zit om de Amsterdamse officier van justitie Koos Plooy uit de weg te ruimen. Dat arresteren zal overigens op zich vrij simpel zijn, want de man die de kroongetuige wil verraden is de Joegoslavische maffiabaas Jotscha J. Deze zit vast voor een aantal andere zaken in de EBI in Vught.

De Wijkerslooth, voorzitter van het college van procureurs-generaal, meent samen met zijn college dat er naar alternatieven moet worden gekeken, om het bewijsmateriaal tegen J. zonder de criminele getuige rond te krijgen.

14 jaar eis tegen schrik van Utrecht

Veertien jaar celstraf, dat is de eis die de 42-jarige Juan M. gisteren tegen zich hoorde eisen in de Utrechtse rechtbank. In maart en april van het afgelopen jaar was M. de schrik van fietsende vrouwen in Utrecht. Hij verkrachtte en/of beroofde verschillende vrouwen op brute wijze. De officier van Justitie sprak van ''gruweldaden gepleegd door een maniak die bezig is geweest als een beest, voor eigen gerief''.

De vrouwen en meisjes kregen een mes tegen de keel gedrukt, werden bedreigd met de dood, hardhandig aangepakt en beroofd van spullen. Twee slachtoffers moesten hem ook seksueel bevredigen. Een van hen omschreef met walging hoe zij, om nóg erger te voorkomen, haar mond ''ter beschikking gesteld'' had. Een 16-jarige vwo-scholiere, die op de fiets terug kwam van hockeytraining, smeet hij in de bosjes en schreeuwde haar toe ''Ik ga je doden! Ik vermoord je!''.

De meeste slachtoffers zijn er psychisch slecht aan toe. Het ene slachtoffer is veranderd van een sterke, onafhankelijke vrouw in een angstig klein meisje. Een ander durft nog steeds niet haar fiets in de schuur te zetten en een derde durft zelfs helemaal niet meer te fietsen, en voelt nu wantrouwen en angst tegen donkergekleurde medeburgers.

De officier van justitie wilde eigenlijk tbs met dwangverpleging opleggen, met zo'n 8 jaar cel. Maar M. heeft geweigerd mee te werken aan psychiatrisch onderzoek. Om aan te tonen dat M. wel degelijk hulp nodig heeft citeerde de officier een paar van zijn uitlatingen: ''Ik heb mijn hele leven al het idee dat ik alles kapot moet maken. Als ik niet zou weten wat ik doe, zou ik mensen vermoorden. Soms lig ik in een weiland te huilen en te schreeuwen''. De problemen van M. zouden vooral te wijten zijn aan diens cocaďne-verslaving.

Nederlandse journalist licht gewond in Uganda

De RVU en Nieuwe Revu journalist Arnold Karskens is licht gewond geraakt in het noordoosten van het Afrikaanse land Uganda. De legerhelikopter waarin hij zat, stortte neer in een gebied waar de rebellen van Lord's Resistance Army (het Verzetsleger van de Heer) actief zijn. Toch lijkt het er niet op dat het toestel is neergehaald.

Karskens is in Uganda voor een radiodocumentaire over vergeten oorlogen voor de RVU en een artikel voor het tijdschrift Nieuwe Revu. Bij het ongeluk kwam een soldaat om het leven.

Volgens een woordvoerder van de RVU was de helikopter op het moment van het ongeluk aan het landen op een platgebrand gebied. Door de draaiende wieken kwam er as omhoog, waardoor het zicht werd belemmerd. De rotoren van de heli raakten vervolgens in bomen verstrikt.

Vrijgelaten marinier: Ik deed niets fout

De Nederlandse marinier Erik O., die in Nederland vijf dagen in de cel zat omdat hij een Iraakse plunderaar zou hebben doodgeschoten, zegt in een interview met de Telegraaf naar eer en geweten gehandeld te hebben. ''Ik zou alles precies zo opnieuw doen. De veiligheid van mijn mariniers stond en staat voorop. Ook daarom ben ik ervan overtuigd dat het onderzoek mij uiteindelijk zal vrijpleiten.''

De sergeant-majoor werd uit Irak door de Nederlandse justitie als een crimineel teruggehaald. Met een busje werd hij naar Koeweit gebracht, begeleid door de marechaussee en in het KLM-vliegtuig naar Schiphol 'vierde' hij de jaarwisseling. In Soesterberg belandde hij voor vijf dagen in de cel, totdat de rechter hem vrijliet, omdat die het bewijs van het OM te mager vond voor voorlopige hechtenis.

O. vindt het vooral onverteerbaar dat hij vijf dagen in de cel heeft gezeten. "Zo'n scenario komt zelfs in je ergste nachtmerrie niet voor. Dit heeft mij als mens beschadigd, ik voel me vernederd, ben verbitterd. Maar het liefst zou ik vandaag nog terugkeren naar mijn eenheid in de woestijn."

De marinier gebruikte tijdens het incident zijn wapen tweemaal om waarschuwingsschoten af te vuren, waarvan eenmaal in de grond. In de uiterst hectische situatie met tussen de 75 en 100 steeds verder opdringende Irakezen struikelde een man. De Irakezen lieten niet toe dat Nederlandse ziekenverplegers deze gewonde mochten behandelen en hij werd in een pick-up afgevoerd door de andere plunderaars.

Voor de 43-jarige O. is de zaak nog lang niet afgelopen en dat realiseert hij zich terdege. Verwacht wordt dat het onderzoek naar het schietincident door de Koninklijke Marechaussee nog zeker tien weken duurt. ''Ik heb er alle begrip voor dat elk schietincident tijdens uitzendingen van Nederlandse militairen wordt onderzocht. Dat voorkomt wildwestoptredens. Maar ik kan met mijn hand op het hart stellen dat ik me altijd aan de regels heb gehouden''.

Kunstgebit voor Thaise olifant

Niet alleen mensen worden oud, dieren hebben dat probleem uiteraard ook. En met de jaren wordt het gebit steeds slechter. Zo ook bij de 80-jarige olifant Morakot uit Thailand, die de afgelopen tijd vrijwel niet kon eten. Het dier heeft daarom nu een kunstgebit gekregen.

De grijze dikhuid werd door zijn verzorgers met injecties van zoutoplossingen, vitamines en antibiotica in leven gehouden, omdat hij moeite had met kauwen. Maandag werd het dier daarom verdoofd en kreeg het valse tanden. Volgens de doktoren gaat het om een wereldprimeur. De tanden zijn 15 centimeter breed en hebben een U-vorm. Ze zijn gemaakt uit roestvrij staal, siliconen en plastic. In de komende dagen zal worden gekeken of het nieuwe gebit het gewenste effect heeft.

Mogelijk foto van arrestatie Saddam op internet

Habla had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de Amerikaanse website Military.com is een foto verschenen die zou zijn genomen tijdens de arrestatie van de Iraakse leider Saddam Hoessein. Op de afbeelding ligt Hoessein op de grond, terwijl een militair bij hem is neergehurkt. Het is nog niet duidelijk of het om een authentieke foto gaat.

Volgens het bijschrift is de foto door een voormalig militair in de Special Forces naar de website gestuurd. Deze was bijzonder trots op zijn voormalige collega's. Niet iedereen zou blij zijn met de publicatie. De makers van de website zeggen dat iemand van de overheid heeft gebeld om te vragen of de foto verwijderd kon worden om redenen van nationale veiligheid. Military.com besloot hier geen gehoor aan te geven.


Foto: Military.com

Poolse reizigers weigeren vlucht Flash Airlines

Bolk herschreef voor ons dit bericht, waarvoor dank!

Poolse toeristen die op vakantie waren in Egypte zijn na het weigeren van een toestel van Flash Airlines alsnog naar huis gevlogen. Na het bericht dat er een 737 van Flash Airlines was neergestort door technische mankementen eisten ze naar huis gevlogen te worden door hun nationale maatschappij LOT. Ook een ander Egyptisch toestel werd afgewezen.

In eerste instantie zouden de Poolse toeristen na hun verblijf afgelopen zaterdag met Flash Airlines terugvliegen naar huis. Toen zij ingelicht werden over de crash eisten ze van de touroperator een ander toestel. Hiervoor werd vanuit Polen speciaal een toestel van LOT ingevlogen.

De Poolse luchtvaartautoriteiten hebben na de crash een vliegverbod ingesteld voor Flash Airlines in het Poolse luchtruim.

Geheime dienst ondervraagt schooljongen

De geheime dienst in de Verenigde Staten heeft een schooljongen ondervraagd nadat hij voor zijn economieklas valse bankbiljetten van tien dollar had gemaakt. Het geld was voor een presentatie waarbij het uitdelen van een voorwerp verplicht was.

Volgens een woordvoerder van de geheime dienst had de jongen de biljetten op een simpele, goedkope printer uitgedraaid. Na de presentatie haalde hij het nepgeld echter niet meer op, waarna één student er bij een winkel mee wilde gaan betalen. De jongen werd gepakt omdat de eigenaar al zag dat het om slecht vervalst geld ging.

De geheime dienst, wiens taak het is het Amerikaanse geld te beschermen, pakte het voorval echter serieus aan en ondervroeg de jongen die de biljetten had gemaakt, zijn moeder, het hoofd van de school en de leraar economie. Uiteindelijk werd de zaak overgedragen aan plaatselijke inspecteurs omdat de jongen nog niet volwassen is.

Virusscanners laten steekje vallen

Saint_One had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Antivirusprogramma's doen hun werk niet zo goed als zij zouden moeten doen. Niet alle virussen worden gedetecteerd, zo blijkt uit een onderzoek naar de programma's door de Consumentenbond en de Britse consumentenorganisatie Consumers Association.

De organisaties onderzochten de in Nederland verkrijgbare antivirussoftware en gratis programma's van internet. Uit de tests blijkt dat virussen die zijn vermomd als een programma bij verschillende programma's toch doorgelaten worden.

Het slechtste programma is AVG, die vier van de vijf Trojan horses doorlaat. Norman doet het niet veel beter, dat programma merkt de helft van de virussen niet op. Bekende programma's van McAfee en Norton zijn wel goed in hun werk.

Dakar rally: Jan de Rooy uitgevallen

vleermuis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jan de Rooy is woensdag tijdens de zevende etappe in de Dakar rally uitgevallen met motorpech. Door een kapotte zuiger en koppeling kon niet verder worden gereden. De onderdelen mochten niet worden gerepareerd, omdat de motor door de organisatie is verzegeld.

De etappe, die in het holst van de nacht was begonnen, verliep tot de uitval soepel. De Rooy was na 214 kilometer de snelste van het deelnemersveld, nog bestaande uit 317 woestijnridders. Hij was de afgelopen dagen ook bezig zich terug te vechten in de kop van het klassement, maar kon zijn tiende Dakar niet uitrijden.

De rally wordt dit jaar voor de zesentwintigste keer gehouden en loopt van het Franse Clermont-Ferrand naar Dakar in Senegal. In de race wordt van 1 tot en met 18 januari 2004 een afstand van 11.163,5 kilometer afgelegd.

35 gewonden bij aanslag op basis in Irak

Bij een aanslag met mortieren op een logistieke basis van de Verenigde Staten in Irak zijn woensdag 35 militairen gewondgeraakt. De gewonde soldaten zijn naar een ziekenhuis vervoerd. Over de aard van hun verwondingen is niets bekend. Enkele militairen zijn inmiddels weer teruggekeerd.

De aanslag vond rond 18.45 plaatselijke tijd plaats op de Logistical Base Seitz. Er werden zes mortieren afgevuurd. De basis ligt in het gebied dat het meest loyaal is aan de voormalig leider Saddam Hoessein. Er worden de laatste maanden steeds vaker mortieren op bases afgevuurd, maar tot op heden vielen daarbij slechts enkele slachtoffers.

Koning Marokko verleent amnestie

BerliBerli en Meki hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft woensdag aan 32 mensen amnestie verleend. Onder hen zijn zes journalisten. In het land zijn nu geen politieke gevangenen meer. De koning handelde volgens een woordvoerder op humanitaire gronden.

Onder de journalisten bevindt zich Ali Lamrabet. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot vier jaar cel, omdat hij leiding gaf aan het satirische blad Douamane. In dat blad was een interview met een tegenstander van het koninklijk huis verschenen en stond een artikel met vraagtekens over de financiële praktijken van de koning en zijn familie.

Een rechtbank veroordeelde Lamrabet in mei tot vier jaar celstraf wegens belediging van het koningshuis. In hoger beroep werd dat drie jaar. In november ging de journalist in zijn cel in hongerstaking.

Koning Mohammed VI heeft in 1999, toen hij de troon besteeg, aangekondigd dat er een grotere persvrijheid zou komen. Ook zal een commissie de verdwijningen en martelingen die in het verleden hebben plaatsgevonden onderzoeken.

Weer geen contact met Beagle

Er is woensdag weer geen signaal van de de ruimtesonde Beagle II opgevangen. De Beagle II laat na zijn geplande landing van 25 december op het Marsoppervlakte niets meer van zich horen. Het voertuig zou op Mars de bodem gaan onderzoeken.

Gisteren is de Mars Express rond 12:13 uur voor het eerst erg dicht over de Beagle II heen gekomen. Het moederschip had zo een grote kans om enig signaal op te vangen, maar had geen succes. Donderdag en vrijdag is er weer een kleine kans.

Met dank aan Pietor voor het herschrijven van dit bericht! En Star_gazer natuurlijk ook voor de tip!

Bedrijf zet reclame op één-dollarbiljet

Habla had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Amerikaanse reclamebureau GoGorilla heeft zich ten doel gesteld elk reclamevrij gebied te gaan beplakken met reclame. Met de beplakking van honderdduizenden dollarbiljetten lijkt die visie nu een stuk dichterbij gekomen.

De campagne is woensdag officiëel van start gegaan. In de komende dagen worden in Los Angeles en New York een miljoen beplakte één-dollarbiljetten in omloop gebracht. Volgens het bedrijf is het de eerste keer dat zoiets gebeurt.De eerste klant is de televisiezender USA Network. Op elk biljet komt een ronde sticker om een mini-serie van de zender aan te prijzen.

Het is de vraag of de handelswijze legaal is. Het Amerikaanse recht verbiedt bankbiljetten te veranderen. GoGorilla wijst echter op het feit dat de biljetten niet worden bedrukt, maar dat het gaat om stickers die er heel gemakkelijk weer afgaan. Het bedrijf verwacht dan ook geen problemen met justitie.

Inbraakpoging als postpakket jammerlijk mislukt

Beetle herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Toen er op een adres in de Colombiaanse stad Medellin een pakje werd afgeleverd bleek die een wel hele vreemde lading te bevatten. Een 24-jarige jongeman had zich in een doos verstopt en zichzelf opgestuurd naar een flat in een rijkere buurt van Medellin, om zo te proberen in te breken.

Toen beveiligingsbeambten het pakje echter wat aan de zware kant vonden zijn dachten ze dat er een bom in zat en belden ze de politie. Toen agenten het pakje aan het bestuderen waren kwam er plotseling een hand tevoorschijn met een mes. De in paniek geraakte inbreker schreeuwde dat hij bijna stikte.

Het pakje was verzonden aan een dienstmeisje dat in het huis werkte. "De beveiliging dacht dat het een bom was en belde de politie, die op zijn beurt de Explosieven Opruimings Dienst inschakelde", aldus een woordvoerder van politie tegen persbureau Reuters.

Toen het pakje eenmaal open was vond de politie touwen, een pistool, een skimasker en een erg bange en buiten adem zijnde inbreker in spé. Het werd ook voor het dienstmeisje een uiterst vervelende dag, want, hoewel ze niet werd aangeklaagd als medeplichtige, werd ze toch door haar werkgever ontslagen.

De Colombiaanse politie heeft iedereen op het hart gedrukt alert te zijn op ongewoon grote pakjes, ondanks het feit dat deze poging verre van succesvol was. Er wordt daarom niet echt gevreesd dat deze manier van inbreken na zal worden gedaan.

Uitslag Heracles Almelo-Ajax

Ajax speelde gisteravond een oefenduel tegen Heracles Almelo. De Amsterdammers kwamen speciaal naar Almelo om te wennen aan kunstgras, het Polman stadion beschikt daarover.

Het duel was geregeld door Koninklijke Ten Cate, de leverancier van het kunstgras in Almelo en op het jeugdcomplex De Toekomst.

Ajax begon niet slecht op de grasmat, Zlatan Ibrahimovic opende na zes minuten al de score. Rafael van der Vaart scoorde na een goed halfuur de 0-2, waarna Ibrahimovic vijf minuten later de 0-3 aantekende. Dat was echter niet ruststand daar Rudy Jansen Heracles nog op het bord zette (1-3).

In de tweede helft kwamen enkele tweede elftal spelers in actie. Ook Galásek en Mitea kwamen echter in de ploeg. Sander Boschker nam het doel over van Maarten Stekelenburg. Nigel de Jong, Julien Escudé, Wesley Sneijder en Jelle van Damme, waren de enige spelers die de complete wedstrijd speelden. Enkel Heracles kwam daarop tot scoren. Darl Douglas (ex-Ajax) tekende tien minuten in de tweede helft voor de laatste treffer (2-3). Na afloop zei John Heitinga dat het gras toch anders aanvoelde dan in Amsterdam.

Ajax zal nu afreizen naar Portugal, waar het de oefencampagne voortzet. De Amsterdammers zetten nu al hun kaarten op de Nederlandse titel, de prijs die nog rest.

Laatste seizoen RKC voor Jol

Martin Jol is bezig aan zijn laatste seizoen bij RKC Waalwijk. Na eerdere berichten, die toen nog op de website van Jol werden ontkend, heeft de trainer zich nu duidelijk uitgesproken.

De 47-jarige Jol zei voor de microfoon van NOS Langs de Lijn dat hij niet van plan is zijn contract in Waalwijk te verlengen. "RKC moet vooruit en ik ook", voegde hij toe.

De Hagenees begon op 30 oktober 1998 bij RKC Waalwijk en is daarmee een van de langst zittende trainers van de Eredivisie. Enkel Foppe de Haan steekt hem naar de kroon.

De voormalig oefenmeester van Roda JC kreeg eerder dit seizoen een aanbieding van ADO Den Haag om daar na het lopende seizoen trainer te worden, maar Jol sloeg dat aanbod toen nog af. Verder werd hij genoemd als mogelijke assistent van Sir Alex Ferguson bij Manchester United.

Voetbaltrainer beveelt seks in middagpauze aan

De Duitse krant Bild deed een steekproef naar hoe trainers van Duitse Bundesliga clubs over seks voor de wedstrijd denken. De kersverse trainer van Hertha BSC Hans Meyer (ex-FC Twente) blijkt seks tussen trainingen in aan te moedigen.

Bij Hertha BSC kunnen spelers kiezen of zij de lunch samen met hun collega's willen gebruiken of dat zij 'privé lunchen'. Op die manier zouden sommige spelers hun huwelijkse plicht ook beter kunnen vervullen, aldus Meyer. Verder zou het de moraal van spelers opvijzelen en zodoende tot betere resultaten leiden. De trainer krijgt bijval van psycholoog Konrad Sprai: "Passieve seks voor een training of wedstrijd draagt bij tot ontspanning, actieve seks kost topsporters echter te veel kracht." Een halfuur liefdestraining kost wel 300 calorieën, aldus Bild.

Geinterviewde spelers van de diverse Duitse clubs denken overwegend positief over de aanpak bij Hertha BSC. Ook sterspits Ronaldo van Real Madrid is voorstander van wat ontspannends voor het voetballen. Andere trainers plaatsen echter kanttekeningen.

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager.
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!
Laatste reviews en specials
review
Tales of Kenzera: ZAU
special
Random Pics van de Dag #1261
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
©FOK.nl e.a.