Brekers stabiliteitspact mogelijk gedaagd

Short_stop had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eurocommissaris van Monetaire Zaken Solbes overweegt om de Europese ministers van Financiën, waaronder onze minister Zalm, voor het Europese Hof van Justitie in Luxemburg te dagen.

In november besloot de Ecofin-raad, die bestaat uit de ministers van Financiën, af te zien van het advies van de Europese Commissie en er niet over te stemmen. Eurocommissaris Pedro Solbes had geadviseerd om zowel Frankrijk als Duitsland voor miljarden euro's aan boetes op te leggen. Deze twee landen overtreden namelijk al jaren het stabiliteitspact, de Europese regels die verbieden het begrotingstekort tot meer dan drie procent van het nationaal inkomen te laten oplopen

De Nederlandse regering was in november fel tegen de zachte aanpak van overtreders van de EU-regels. Met een rechtszaak, die mogelijk jaren zou duren, zou Nederland alsnog zijn zin kunnen krijgen in de Europese ruzie.

De juridische dienst van de Europese Commissie die onder andere het stabiliteitspact moet beschermen, heeft woensdag de conclusie getrokken dat de Raad door niet over deze zaak te stemmen illegaal heeft gehandeld. De hele raad kan nu voor het Europese Hof gedaagd worden.

Omdat de zaak nogal gevoelig ligt, zal de Europese Commissie pas volgende week beslissen of ze inderdaad ook deze stap zullen nemen.