'Antisemitisme neemt toe'

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Nederland is het antisemitisme in 2002 toegenomen ten opzichte van 2001. Dat beweren de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting die zich voornamelijk baseren op politiegegevens. De onderzoekers registreerden 46 gevallen van antisemitisme, in 22 gevallen ging het om bedreiging. Een jaar eerder noteerden de onderzoekers nog 18 gevallen. Ook verrichtte justitie veel meer strafrechtelijk onderzoek naar antisemitisme: 60 keer in 2002 tegen 41 keer in 2001, in 39 gevallen ging het om incidenten gedaan rondom sportwedstrijden.

De onderzoekers zeggen dat zij de lading van anti-joodsegeluiden bij vooral voetbalwedstrijden anders beoordelen dan bij 'gewoon' antisemitisme. "Het vindt plaats onder grote animositeit tussen verschillende supportersgroepen, maar wel zo ernstig dat het OM de zaken aanmerkt als antisemitisme".

In veel gevallen van antisemitisme is de huidige situatie in het Midden-Oosten van invloed. Onderzoeker J. van Donselaar noemt dit "nieuw antisemitisme." Ook lijken sommige gevallen eerder anti-Israël dan antisemitisme, maar de grens daartussen is erg moeilijk aan te geven.

Er zijn weinig allochtone daders van racistisch geweld. In 24 van de 264 gevallen van racistisch geweld in 2002 is de dader allochtoon. Van de 60 door het OM onderzochte antisemitismezaken waren 5 daders van allochtone afkomst.

Opvallend is dat daar waar het antisemitisme toeneemt, het totale aantal racistische delicten in 2002 afnam, 264 gevallen in 2002 tegen 317 een jaar eerder. Zo zette het toegenomen geweld tegen moslims na 11 september 2001 in 2002 niet door.

-
Op de site van de Anne Frank Stichting zijn links te vinden naar de complete onderzoeken.