Erop of eronder voor PvdA

PvdA-leider Wouter Bos ziet zichzelf als de enige die zijn sociaal-democratische partij als grote middenpartij kan redden. In een interview met Het Parool reageerde hij woensdag op zijn critici. De laatste tijd moet Bos heel wat kritiek verduren, zo werd hij door medekamerleden tot slechtste politicus verkozen en zelfs prominenten binnen de PvdA nemen hun fractieleider onder vuur.

"Als het mij niet lukt, lukt het niemand", aldus Bos. Hij ziet het als zijn voornaamste taak om verschillende categorieŽn kiezers, zoals achtergestelden, intellectuelen en leden van de middenklasse, voor de PvdA te behouden. Bos verwacht dat anders deze kiezen weglopen naar partijen zoals de SP en de VVD en de PvdA uit elkaar zal vallen.

Bos denkt dat hij niet de enige is die de problemen binnen de partij kan oplossen. Er is alleen geen tijd om een andere partijleider aan te stellen.

Oud-ministers Peper, Vermeend en Netelenbos, allen prominenten binnen de PvdA, namen Bos al openlijk onder vuur. Dat geldt ook voor bestuurskundige J. de Vries, die net als Bos ook streed om het lijsttrekkerschap van de PvdA, politicoloog B. Tromp, oud-kabinetsinformateur F. Leijnse en Klaas de Vries, oud-minister en momenteel kamerlid. In Het Parool noemt vice-fractieleider Duivesteijn Wouter Bos "onuitgesproken" en zijn partijkoers "ongewis".