14 jaar eis tegen schrik van Utrecht

Veertien jaar celstraf, dat is de eis die de 42-jarige Juan M. gisteren tegen zich hoorde eisen in de Utrechtse rechtbank. In maart en april van het afgelopen jaar was M. de schrik van fietsende vrouwen in Utrecht. Hij verkrachtte en/of beroofde verschillende vrouwen op brute wijze. De officier van Justitie sprak van ''gruweldaden gepleegd door een maniak die bezig is geweest als een beest, voor eigen gerief''.

De vrouwen en meisjes kregen een mes tegen de keel gedrukt, werden bedreigd met de dood, hardhandig aangepakt en beroofd van spullen. Twee slachtoffers moesten hem ook seksueel bevredigen. Een van hen omschreef met walging hoe zij, om nˇg erger te voorkomen, haar mond ''ter beschikking gesteld'' had. Een 16-jarige vwo-scholiere, die op de fiets terug kwam van hockeytraining, smeet hij in de bosjes en schreeuwde haar toe ''Ik ga je doden! Ik vermoord je!''.

De meeste slachtoffers zijn er psychisch slecht aan toe. Het ene slachtoffer is veranderd van een sterke, onafhankelijke vrouw in een angstig klein meisje. Een ander durft nog steeds niet haar fiets in de schuur te zetten en een derde durft zelfs helemaal niet meer te fietsen, en voelt nu wantrouwen en angst tegen donkergekleurde medeburgers.

De officier van justitie wilde eigenlijk tbs met dwangverpleging opleggen, met zo'n 8 jaar cel. Maar M. heeft geweigerd mee te werken aan psychiatrisch onderzoek. Om aan te tonen dat M. wel degelijk hulp nodig heeft citeerde de officier een paar van zijn uitlatingen: ''Ik heb mijn hele leven al het idee dat ik alles kapot moet maken. Als ik niet zou weten wat ik doe, zou ik mensen vermoorden. Soms lig ik in een weiland te huilen en te schreeuwen''. De problemen van M. zouden vooral te wijten zijn aan diens coca´ne-verslaving.