Vrijgelaten marinier: Ik deed niets fout

De Nederlandse marinier Erik O., die in Nederland vijf dagen in de cel zat omdat hij een Iraakse plunderaar zou hebben doodgeschoten, zegt in een interview met de Telegraaf naar eer en geweten gehandeld te hebben. ''Ik zou alles precies zo opnieuw doen. De veiligheid van mijn mariniers stond en staat voorop. Ook daarom ben ik ervan overtuigd dat het onderzoek mij uiteindelijk zal vrijpleiten.''

De sergeant-majoor werd uit Irak door de Nederlandse justitie als een crimineel teruggehaald. Met een busje werd hij naar Koeweit gebracht, begeleid door de marechaussee en in het KLM-vliegtuig naar Schiphol 'vierde' hij de jaarwisseling. In Soesterberg belandde hij voor vijf dagen in de cel, totdat de rechter hem vrijliet, omdat die het bewijs van het OM te mager vond voor voorlopige hechtenis.

O. vindt het vooral onverteerbaar dat hij vijf dagen in de cel heeft gezeten. "Zo'n scenario komt zelfs in je ergste nachtmerrie niet voor. Dit heeft mij als mens beschadigd, ik voel me vernederd, ben verbitterd. Maar het liefst zou ik vandaag nog terugkeren naar mijn eenheid in de woestijn."

De marinier gebruikte tijdens het incident zijn wapen tweemaal om waarschuwingsschoten af te vuren, waarvan eenmaal in de grond. In de uiterst hectische situatie met tussen de 75 en 100 steeds verder opdringende Irakezen struikelde een man. De Irakezen lieten niet toe dat Nederlandse ziekenverplegers deze gewonde mochten behandelen en hij werd in een pick-up afgevoerd door de andere plunderaars.

Voor de 43-jarige O. is de zaak nog lang niet afgelopen en dat realiseert hij zich terdege. Verwacht wordt dat het onderzoek naar het schietincident door de Koninklijke Marechaussee nog zeker tien weken duurt. ''Ik heb er alle begrip voor dat elk schietincident tijdens uitzendingen van Nederlandse militairen wordt onderzocht. Dat voorkomt wildwestoptredens. Maar ik kan met mijn hand op het hart stellen dat ik me altijd aan de regels heb gehouden''.