FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 september 2001

Juve wint, maar niet overtuigend

Juventus heeft de eerste wedstrijd in de Championsleague weliswaar gewonnen, maar overtuigen kon de ploeg nooit.


Na een schorsing van vier maanden wegens gebruik van nandrolon is Edgar Davids dinsdag teruggekeerd in het elftal van Juventus. In de gewonnen championsleaguewedstrijd tegen Celtic (3-2) luisterde hij die festiviteit op met de rode kaart. De Duitse scheidsrechter Krug stuurde hem in de slotfase met twee keer geel van het veld.

Davids moest weg in een fase dat Juventus met 2-1 leidde. Vervolgens begon Krug met strafschoppen te strooien. Eerst maakte Larsson na een omstreden situatie van elf meter gelijk. Bij wijze van goedmakertje kreeg Juve ook een penalty, zo mogelijk nog meer omstreden. Daaruit zette Amoruso Juventus alsnog op winst, 3-2.

Davids kreeg voor rust geel wegens een overtreding op Lennon. Na de hervatting kon hij na de tweede boeking wegens een klein vergrijp tegen Larsson vertrekken.

Davids kwam 11 mei voor het laatst in actie voor Juve, in de competitiewedstrijd tegen Fiorentina. Om meerdere reden kwam zijn rentree coach Lippi goed uit. Tudor, de laate tijd spelend op Davids' plaats, brak afgelopen weekeinde zijn neus. Een andere middenvelder, de van Lazio gekochte Nedved, had nog een schorsing uit te zitten.

Celtic

Celtic debuteerde in Delle Alpi in de Champions League. De Schotten schakelden in de voorronden Ajax uit, vooral door een sterk optreden in de ArenA van Amsterdam. In Turijn ontbrak aanvankelijk een van de uitblinkers van toen, de Nederlandse neo-international Petta. Hij was nog niet fit genoeg om in de basis te beginnen.

Na ruim een half uur was Celtic dicht bij de openingstreffer. Sutton kopte fraai in, maar Van der Sars opvolger Buffon redde goed. Vervolgens kwamen de mogelijkheden voor de thuisclub. Montera leek in te koppen na een fout van doelman Douglas, maar Balde haalde de bal van de lijn.

Op slag van rust was het wel raak. Trezeguet tikte van dichtbij in, na bijzonder fraai voorbereidend werk van Salas aan de zijkant. Trezeguet, de man die in de zomer van 2000 voor Frankrijk de finale van het EK besliste, zette Juventus kort na rust op een veiliger 2-0. Hij kopte in, na een voorzet op maat van Del Piero. Celtic, de kampioen van Schotland, gaf zich echter niet gewonnen.

Na ruim een uur kwam de formatie van coach O'Neill terug in de wedstrijd. Nadat oud-Feyenoorder Larsson de bal bij een vrije trap breed had gelegd, schoot Petrov met een van richting veranderd schot de 2-1 binnen. Door de strafschoppen in de sensationele slotfase werd het uiteindelijk 3-2 voor Juve.

Rangers niet naar Dachestan

Glasgow Rangers hoeft voor de eerste ronde van de UEFA beker tegen Makhachkala toch niet naar Dagestan. Wegens de hevige gevechten maandag in de buurrepubliek Tsjetsjenië heeft de Europese voetbalbond UEFA dinsdag bepaald dat het duel op 27 september op neutraal terrein zal worden gespeeld.

Arthur Numan had eerder een brief naar de UEFA geschreven voor verplaatsing van de wedstrijd. Het bestuur van de Rangers steunde het initiatief van de Nederlandse international en ook het ministerie van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië vaardigde een negatief reisadvies uit.

Aanvankelijk hield de bond vast aan de lokatie en ook het sporttribunaal TAS wees het beroep van de Rangers af. Wegens de aanslagen op de VS werd het duel vorige week donderdag afgelast.

Feyenoord geeft winst weg

Feyenoord gaf in de tweede helft de 2 - 0 voorsprong uit handen tegen een vechtend Spartak.


Feyenoord had de zege dinsdag tegen Spartak Moskou binnen handbereik. De 0-2 voorsprong van de Rotterdammers in het uitduel in de Champions League zorgde echter voor onrust in het spel van Feyenoord. De Moskovieten krabbelden uit geslagen positie overeind: 2-2.

Feyenoord begon sterk aan het duel. De Russen gaven de Rotterdammers ook de ruimte om te combineren. Na een vrije trap van Pierre van Hooijdonk, die in de muur eindigde, bleef Feyenoord druk zetten op de Moskouse defensie. Met positief resultaat. Paul Bosvelt schoot na amper een kwartier in de rebound de bal onhoudbaar langs de Russische doelman.

Spartak Moskou leek niet wakker geschud. Kort na de treffer van Bosvelt stevende Kalou vanaf de middenlijn alleen af op keeper Kabanov. Afspelen op Tomasson was voldoende geweest om de voorsprong te verdubbelen. Kalou speelde de bal echter te veel voor zich uit waardoor Kabanov zijn been tegen de bal kon zetten.

Gevaarlijk werd Feyenoord daarna nauwelijks meer in het met zo'n tienduizend toeschouwers gevuld Luzhniki-stadion. Ook de thuisploeg overtuigde weinig in het verloop van de eerste helft. Spartak kwam weliswaar een aantal keer dichtbij keeper Edwin Zoetebier, maar de kansen werden verprutst.

Na rust kreeg Spartak Moskou meer greep op het spel van Feyenoord. De Rotterdamse gasten werden meer en meer teruggedrongen. Het offensief van Spartak richting Rotterdams doel ging echter gepaard met een defensieve blunder. Duur balverlies leidde tot een succesvolle counter van Feyenoord.

Het schot van Tomasson na ruim tien minuten in de tweede helft op de Spartak-doelman werd in eerste instantie nog geblokt, maar de Deen was alerter dan zijn tegenstanders. De afvallende bal schoot hij eenvoudig tegen de touwen.

Gestuntel

De 0-2 voorsprong op het redelijk bespeelbare veld deed Feyenoord weinig goed. De ploeg van Bert van Marwijk begon te stuntelen. Feyenoord had ook geen antwoord op het gejaagde spel van Spartak. Met veel balverlies en weinig dreiging vooruit speelde Feyenoord de Moskovieten in de kaart.

De organisatie leek ook zoek bij de Feyenoorders. Spartak-speler Besjastnikh kon de bal, bij een vrije trap halverwege de tweede helft over rechts, vrij intikken. Kort daarop kon Zoetebier opnieuw de bal uit het doel vissen. Met goed combinatiespel slalomde de Braziliaanse aanvaller Bobson door de Rotterdamse verdediging en prikte de bal langs Zoetebier: 2-2.

CIA vreest Atoomaanval

The-Reaper had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Terwijl de voorbereidingen voor een oorlog tegen wereldwijde terreurbolwerken in volle gang zijn, vreest de CIA een nieuwe golf aanslagen, waarbij zelfs kleine kernwapens kunnen worden ingezet. Het angstaanjagende terreuralarm is bekendgemaakt door de invloedrijke senator Bob Graham, voorzitter van de commissie voor inlichtingendiensten. De aanslagen van vorige week zouden deel kunnen uitmaken van een breder complot tegen de VS.

Duitsers hebben gemiddeld minder seks

Ozzie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Duitsers hebben gemiddeld 75 keer per jaar seks. Dat blijkt uit een onderzoek van het Robert Kochinstituut onder 1200 Duitsers. Dat is minder vaak dan het gemiddelde dat vorig jaar werd uitgerekend na een onderzoek in 27 landen: 96 keer per jaar.
"Vaak wordt de erotiek in relaties overgewaardeerd. Sommigen vinden zweefvliegen fijner dan seks", aldus de onderzoeker.

Volgens mij spoort die onderzoeker niet helemaal

Hacker kraakt e-mailadressen radicale moslims

virtually had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een anonieme hacker heeft een lijst in handen gekregen met daarop mailadressen van radicale moslims. Het gaat om de mailinglijst van een website.

De lijst telt vijfhonderd, vooral Arabische, namen en mailadressen. De hacker, die zich Anonymer Feigling (anonieme lafaard) noemt, heeft die aan het Zwitserse internetforum Symlink gemaild. Het kostte 'lafaard' naar eigen zeggen weinig moeite de lijst in handen te krijgen.

Het gaat volgens Der Spiegel om de mailinglijst van de inmiddels verdwenen site www.qoqaz.de. Op deze Duitstalige radicaal islamitische site konden mensen leren hoe te trainen voor de Heilige Oorlog (Jihad) en hoe wapens te gebruiken.

Op de lijst staan ook de gebruikersnaam en mailadres van een waarschijnlijk voortvluchtige verdachte terrorist. De 26-jarige Hamburgse TU-student Said Bahaji is mogelijk het logistieke brein achter de aanslagen in New York en Washington.

Bahaji zou ook voor een aantal terroristen het visum voor de VS en een woning in Hamburg hebben geregeld. Een deel van de mailadressen is uitgegeven door Duitse universiteiten in onder meer Berlijn, Bremen, Stuttgart en Münster.

De verdwenen Qoqaz website is de Duitse versie van de Arabisch-talige website www.qoqaz.com. Die is nog wel in de lucht. Eigenaar daarvan is de Londense uitgeverij Azzam Publications. Die is vernoemd naar sjeik Abdallah Azzam die in 1989 bij een aanslag om het leven kwam.

Azzam leidde vanuit een vluchtelingencentrum in New York een organisatie die zich openlijk 'bureau in dienst van de heilige strijders' noemde. Vandaaruit zijn duizenden vrijwilligers geworven voor de strijd tegen de vijanden van de politieke islam. Op een gegeven moment telden de VS 38 van dergelijke bureaus. Het is niet duidelijk of die nog allemaal bestaan.

De Duitse politie heeft nog niet gereageerd op de lijst, die openbaar op de website staat. Opmerkelijk genoeg waarschuwde de Amerikaanse federale politie FBI maandag nog dat politiek gemotiveerde hacks streng bestraft zullen worden. Een groep van enige tientallen hackers had aangekondigd aanvallen te gaan uitvoeren op Palestijnse en Afghaanse sites.

Ook Belgische BBbewoners ingelicht WTC

DaFunLovinCrimin@L had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De moeder van Irena, één van de kandidaten in het Belgische Big Brother-huis heeft de makers van Big Brother laten weten dat een neef van haar omgekomen is bij de aanslag op de WTC-torens, vorige week in New York. De neef van Irena's moeder werkte samen met zijn broer in één van de twee torengebouwen. De broer heeft zich nog in veiligheid kunnen brengen. Irena kende beide broers, maar had er weinig contact mee.

Nu een familielid van één van de bewoners bij de slachtoffers is, worden Irena en alle andere bewoners van het het Belgische BB-huis vanmiddag op de hoogte gebracht van de dramatische gebeurtenissen van vorige week.
Dat gebeurt door de psycholoog en de woordvoerder van de Vlaamse televisiezender VTM Mark Vanlombeek. Dit gesprek zal niet te zien zijn via de webcams op de Big Brother-site noch via CanalDigitaal. De bewoners krijgen beelden te zien van de aanslagen en de verdere ontwikkelingen.

Volgens sommige bronnen hadden 2 Belgische deejays van een ochtendshow plannen om deze week nog stapels recente kranten met modelbouwvliegtuigjes boven de tuin van het BB-huis te droppen.

Ruim 300.000 GameCubes verkocht

Drie dagen na de lancering van de Gamecube in Japan zijn er 315.000 van verkocht. Japan is het eerste land waar Nintendo's spelcomputer te koop is.

Afgelopen vrijdag liep de verkoop van de Gamecube aanvankelijk minder storm dan gehoopt. Krap dertig mensen brachten de nacht door voor Tokio's grootste elektronicawinkel om als eerste een Cube te bemachtigen. Dat waren er bijna duizend bij de presentatie van Sony's Playstation 2.

Nintendo hoopt dit jaar in totaal 1,4 miljoen Gamecubes aan de Japanners te slijten. Op 14 november verschijnt het apparaat op de Amerikaanse markt. Daarvoor heeft Nintendo 1,1 miljoen Gamecubes klaarstaan.

Een verminderd consumentenvertrouwen bij de Amerikanen na de terreuraanvallen zou de verkoop van de Gamecube negatief kunnen beïnvloeden. Maar Nintendo ziet daarin geen reden het apparaat later op de markt te brengen, aldus woordvoerder Yasuhiro Minagawa

De Gamecube ligt pas in 2002 in de Europese winkels. De spelcomputer moet de strijd aanbinden met marktleider Playstation en de Xbox van Microsoft. De laatste wordt enkele dagen voor de Gamecube in de VS gepresenteerd.

Analisten denken dat vooral de aanwezigheid van een dvd-speler in de Playstation 2 de grotere populariteit van de computer verklaart. Ook de Xbox zal zo'n speler bevatten.

Vluchtelingen weigeren aan land te gaan

Enkele Iraakse bootvluchtelingen weigeren aan land te gaan op het eilandje Nauru (Stille Oceaan). Zij horen bij de groep van 670 asielzoekers, van wie een groot deel in augustus van een zinkende veerboot werd gered door de bemanning van het Noors containerschip Tampa.

De Iraakse asielzoekers willen hoe dan ook naar Australië, wat het oorspronkelijke doel van de reis was. Volgens de Australische minister van Immigratie hebben de vluchtelingen geen keus en zullen zij uiteindelijk toch in Nauru aan land moeten gaan. Soldaten zijn daar druk bezig onderkomens voor de asielzoekers in gereedheid te brengen.

De Tampa wilde de vluchtelingen in Australië van boord laten gaan, maar de regering weigerde de groep toegang tot het land. Het Australische marineschip de Manoora haalde de vluchtelingen vervolgens van de Tampa, nadat Australische militairen het schip hadden geënterd. De Manoora zette koers naar Nauru dat bereid is 520 vluchtelingen op te vangen. De overige 150 gaan naar Nieuw-Zeeland.

Een rechter oordeelde later dat de vluchtelingen illegaal in handen van de Australische autoriteiten zijn gekomen en bepaalde dat Australië de vluchtelingen zou moeten opnemen. Deze uitspraak werd maandag teniet gedaan toen het voltallige federale gerechtshof in Canberra bepaalde dat Australië de bootvluchtelingen niet hoeft op te nemen.

De Australische regering heeft voorgesteld om een strengere wetgeving toe te passen, die moet voorkomen dat bootvluchtelingen in de toekomst Australische territoriale wateren kunnen bereiken. De nieuwe wetsvoorstellen komen mede voort uit een groeiende angst voor illegale immigranten na de aanslagen in de Verenigde Staten.

In de nieuwe wetgeving zouden de eilanden buiten de migratiezone vallen en mensensmokkelaars zouden een minimum celstraf van vijf jaar opgelegd moeten krijgen. De afgelopen twee jaar kwamen 9000 bootvluchtelingen illegaal Australië binnen. De meesten van hen waren afkomstig uit Afghanistan en Irak.

Arrestatie team beëindigd gijzeling

Een arrestatieteam van de Rotterdamse politie heeft maandagavond een eind gemaakt aan een gewapende roofoverval in een supermarkt in de stad. De twee daders zijn ontvlucht.

Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd. Negen personeelsleden werden enige tijd onder dwang vastgehouden en enkelen van hen werd plastic handboeien omgedaan. Twee personeelsleden liepen verwondingen aan hun hoofd op. Een van hen is met een vuurwapen op het hoofd geslagen.

De daders, twee mannen, drongen het pand aan de Strijensestraat rond 22.00 uur, een uur na sluitingstijd, binnen. Op dat moment was de vulploeg daar aan het werk. Zo'n anderhalf uur later wist de politie de personeelsleden te bevrijden. Van de daders ontbreekt ieder spoor.

Volgens de politiewoordvoerder is er tijdens de overval in de winkel geschoten. Tijdens de politieactie was de omgeving van de supermarkt afgezet. Het is niet bekend of de daders iets hebben buit gemaakt.

Aantal vermisten VS stijgt

Het aantal mensen dat sinds de aanslagen van vorige week in de VS wordt vermist is opgelopen naar 5422. Dat heeft burgemeester Giuliani van New York bekendgemaakt. Tot nu toe zijn de lijken van 201 mensen geborgen.

Volgens de Amerikaanse televisiezender ABC had het aantal slachtoffers op het Pentagon veel groter kunnen zijn als het vliegtuig een ander deel van het gebouw had geraakt. Het toestel stortte neer op een plek die net een opknapbeurt had gehad. De muren stortten daar niet meteen in, maar dit duurde nog ruim een half uur. Daardoor konden verscheidene medewerkers van het ministerie op tijd wegkomen.

SP en GroenLinks compleet naar Troonrede

Voor het eerst in jaren zijn de Eerste- en Tweede-Kamerfracties van GroenLinks en de Socialistische Partij compleet tijdens het uitspreken van de troonrede. Ze doen dit in verband met de aanslagen in de VS en uit respect voor de slachtoffers en nabestaanden.

Een aantal GroenLinks-parlementariërs blijft traditiegetrouw weg als koningin Beatrix op prinsjesdag de troonrede uitspreekt. De vier Tweede-Kamerleden (Van Gent, Van der Steenhoven, Pitstra en Vendrik) en de drie Eerste-Kamerleden (Van Schijndel, Platvoet en Pormes) bleven andere jaren weg omdat zij fundamentele bezwaren hebben tegen de constitutionele monarchie. Die bezwaren wegen op dit moment minder zwaar dat het drama in de VS, aldus een verklaring van GroenLinks.

Ook de SP is dit jaar compleet in de Ridderzaal. Voor de aanslagen werd er binnen de partij nog over gedacht om net als vorig jaar op werkbezoek te gaan in het land, maar daarvan is afgezien. De jaarlijkse alternatieve troonrede van de SP, de 'toornrede', wordt dit jaar niet voorgedragen.

Menselijk erfgoed in dierencel geplaatst

Chinese gentechnici hebben volgens een bericht dinsdag in de Duitse krant Frankfurter Rundschau voor het eerst menselijk erfgoed in een eicel van een konijn geplant.

Profesoor Chen Xigu van de medische universiteit Zhongshan in Kanton zou het experiment hebben bevestigd. De onderzoekers plaatsten, aldus het bericht, de kern van een huidcel van een zevenjarige jongen in de "ont-kernde" eicel van een konijn. Een van de bij de experimenten betrokken wetenschappers zei dat de techniek sinds januari meer dan honderd maal met succes is toegepast. Enkele cellen hebben zich in het zogenaamde Morula-stadium voort ontwikkeld: daar zijn minstens 16 celdelingen voor nodig. De overeenstemming met de erfelijke eigenschappen van de jongen zou 99,999 procent bedragen. Uit die cellen zouden menselijke embryo's voor de behandeling van ziektes kunnen worden gewonnen.

Enkele jaren geleden reeds slaagden Amerikaanse onderzoekers er in, uit eicellen van een koe en de huid van een volwassen mens nieuwe embryocellen te genereren. Doel daarvan was/is het uit de cellen ontwikkelen van geschikte organen voor transplantaties.

Criminelen vroegen agent om medewerking

Twee Utrechters hebben onlangs een politieagent gevraagd of hij in uniform wilde meewerken aan een beroving. De politieman weigerde en lichtte zijn superieuren in. De mannen van 34 en 40 jaar oud werden vorige week aangehouden. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

De oudste van het stel had regelmatig een praatje met de politieman gemaakt, wat uitmondde in een verzoek voor een nader gesprek. De agent dacht dat het om een privé-zaak ging en maakte een afspraak buiten diensttijd. Tijdens dat gesprek bleek dat de Utrechters hem wilde betrekken bij een beroving, die plaats moest vinden tijdens een softdrugsdeal. De agent zou daar in uniform aan mee moeten werken. Hij sloeg het aanbod af en meldde het voorval bij de leiding van zijn district.

De politie meent dat er sprake is geweest van "poging tot aantasting van een integere politieorganisatie", aldus een woordvoerder. Volgens de woordvoerder valt de agent niets te verwijten en bestaat geen enkele twijfel over diens integriteit.

'Goed nieuws over de Noordpool'

Het gaat goed met de noordpool. In plaats van steeds minder ijs, zijn er dit jaar op de Noordpool veel meer dikke ijslagen dan vroeger. Dat blijkt uit onderzoek van Duitse wetenschappers waaruit het weekblad Der Spiegel maandag citeert.

Vorig jaar meldden andere geleerden een gapend gat in het ijs van de Noordpool. Zij zagen dat als een duidelijk bewijs van de globale opwarming van de aarde.

geen ,,gapende gat'' in het ijs

De Duitse wetenschappers van het Alfred-Wegener Instituut (AWI) voor polair en maritiem onderzoek zetten al geruime tijd vraagtekens bij de theorie van het smeltende ijs. Zij besloten met behulp van een nieuw ontwikkeld elektromagnetisch meetinstrument dat de dikte van het ijs kan bepalen, zelf naar de Noordpool te vertrekken.

De AWI-onderzoekers stelden met behulp van de nieuwe meetapparatuur vast dat er niets meer te zien is van het ,,gapende gat'' in het ijs. Zij constateerden juist een ongewoon dikke ijslaag.

,,Vroeger kon het ijsoppervlakte slechts met behulp van een satelliet bestudeerd worden. Met de nieuwe apparatuur kan ook de ijsmassa worden gemeten'', zo verklaart AWI-wetenschapper Peter Lemke de afwijkende metingen.

Gestolen petje Fred Durst geveild op internet

Mikey mo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Limp Bizkit-zanger Fred Durst staat bekend om zijn rode baseballpetjes en onlangs is daar één van gestolen en op Internet geveild.

Ene Travis Keller wist het petje uit het kantoor van Limp Bizkits platenmaatschappij in Los Angeles mee te nemen, liet deze fotograferen en veilde het petje op ebay.com aan de hoogste bieder.

Nu blijkt Keller louter goede bedoelingen te hebben gehad, want het totale bedrag van 1364 gulden die het petje opbracht is gedoneerd aan organisaties die verkrachtingsslachtoffers hulp bieden.

Deur naar cockpit in Canada op slot

De Canadese luchtvaartautoriteiten hebben een extra maatregel genomen om de veiligheid in vliegtuigen te vergroten. Zodra een vliegtuig vertrekt, gaat de deur naar de cockpit op slot, zo is maandag bekendgemaakt.

Met de maatregel willen de autoriteiten voorkomen dat de piloten vanuit de cabine ongewenst bezoek krijgen. Het sluiten van de deur naar de cockpit in Canadese vliegtuigen gebeurde tot nu toe alleen wanneer er onderweg iets loos was. Nu gaat dit al gebeuren zodra de buitendeuren dicht zijn. De maatregel geldt zowel voor binnenlandse als internationale vluchten.

Direct na de aanslagen in de VS besloten de Canadese luchtvaartautoriteiten de veiligheidsmaatregelen op de vliegvelden te verscherpen.

'Taliban verklaren VS heilige oorlog'

De Afghaanse Talibanbeweging heeft de heilige oorlog tegen de Verenigde Staten uitgeroepen. Dit blijkt uit een uitzending van de Afghaanse staatsradio, die is opgevangen door de BBC-monitoringdienst.
,,Ik wil mijn volk laten weten dat onze jihad tegen de Amerikanen formeel wordt hervat'', zei plaatsvervangend voorzitter mullah Mohammad Hasan Akhond van de Taliban-ministerraad in een toespraak die maandagavond laat is uitgezonden.

Volgens Akhond is het 'onvoorstelbaar' dat de terreuraanslagen tegen het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington zijn gepleegd door de Taliban of door Osama bin Laden. "Maar de VS en alle imperialisten in de wereld, joden, christenen en hun aanhang zijn van plan met dit voorwendsel de islamitische orde te vernietigen waarvoor jullie bloed gevloeid heeft."

In Kabul is een vergadering van honderden geestelijk leiders van de Taliban bijeen voor beraad over de crisis die is ontstaan na de aanslagen op de Verenigde Staten. Volgens bronnen in de Afghaanse hoofdstad kan de bijeenkomst wel enkele dagen duren. De vergadering moet een beslissing nemen 'over de recente gebeurtenissen', meldde de staatsradio. "Hun fatwa (vonnis) zal worden gerespecteerd", zei de hoogste geestelijk leider van de Taliban, mullah Mohammad Omar eerder.

Binnenlandse gevechten

Militairen van de Taliban zijn dinsdag een groot offensief tegen de oppositie begonnen in de noordoostelijke provincie Takhar. De strijd woedt in de omgeving van de stad Kalafgan, 50 kilometer ten oosten van de provinciehoofdstad Taloqan. Dit heeft de oppositie meegedeeld. Het zou gaan om de hevigste gevechten van de laatste maanden.

Mohammad Habeel, een van de belangrijkste woordvoerders van de Afghaanse oppositie, zei dinsdagochtend dat het offensief van de Taliban is afgeslagen en dat hun troepen zich moesten terugtrekken. "Ze hebben enkele bergtoppen kunnen innemen, en hebben wat terrein gewonnen, maar na een tegenaanval moesten ze zich terugtrekken." De gevechten gaan nog steeds door.

Volgens Habeel willen de Taliban profiteren van de dood van commandant Ahmad Shah Masud van de Noordelijke Alliantie om terreinwinst te boeken, "maar dat is hen voorlopig niet gelukt".

Smirnoff, Breen en var bedankt voor het submitten

Houttruck ramt schoolbus in Zweden

The-Reaper had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een frontale botsing tussen een schoolbus en een met boomstammen beladen vrachtwagen zijn gisteren bij de Zweedse plaats Sundsvall vier kinderen en de buschauffeur omgekomen. Acht inzittenden raakten zwaargewond.

De bus was op weg naar een school buiten Sundsvall, 300 kilometer ten noorden van de hoofdstad Stockholm. Rond de plaats van het ongeval lag hout dat van de vrachtwagen was gevallen en ook de schoolbus had geraakt. Waarschijnlijk is het ongeval veroorzaakt doordat de vrachtauto een klapband kreeg.

Supersnel internet voor Nijmeegse studenten

Nijmeegse studenten die volgend jaar woonruimte huren bij de Stichting Studentenhuisvesting (SSHN) krijgen de mogelijkheid voor een supersnelle internetaansluiting. De verbinding is volgens de SSHN en de Arnhemse aanbieder GTI Vitel vijf keer sneller dan de bestaande mogelijkheden.

De SSHN, het Universitair Centrum Informatievoorziening en GTI Vitel hebben deze week een contract gesloten voor deze internetaansluiting. Het Arnhemse bedrijf zorgt in het komende studiejaar voor het aanlegen van meervoudige glasvezelkabels tussen alle wooncomplexen van Studentenhuisvesting en het universiteitsterrein. Ook de bekabeling in de huizen zelf neemt het bedrijf voor zijn rekening. In augustus van volgend jaar is de internetverbinding klaar, aldus de SSHN.

De Stichting Studentenhuisvesting beheert in Nijmegen ongeveer 4200 wooneenheden in zestien complexen en 34 stadspanden. De stichting streeft er naar om complete kamers te verhuren, inclusief stoffering, koel- en kookgelegenheid, wasmachines en droogtrommels. Internet hoort volgens SSHN bij de kamerinrichting, omdat studenten tegenwoordig praktisch niet meer zonder internet kunnen.

De supersnelle aansluiting gaat de studenten zo'n dertig gulden per maand kosten. Voor dat bedrag kunnen ze dan onbeperkt internetten. De glasvezelkabels geven ook toegang tot het netwerk van de universiteit.

Levenslange schorsing Tony Dees

De Amerikaan Tony Dees is voor de rest van zijn leven uitgesloten van deelname aan atletiekwedstrijden. De hordenloper kreeg die straf wegens het herhaaldelijk overtreden van de dopingwetgeving.

Bij Dees werden bij een wedstrijd in februari in het Engelse Birmingham en bij een niet-officiële wedstrijd in mei in Florida sporen van nandrolon gevonden. Dees had eerder dit jaar al een schorsing van twee jaar gekregen nadat hij bij de Amerikaanse indoorkampioenschappen op gebruik van datzelfde verboden middel was betrapt.

Grote brand in binnenstad Deventer

In de binnenstad van Deventer woedt een grote brand. Er staan zeker drie monumentale woningen in de brand. Vijf panden worden nog door het vuur bedreigd, zei een woordvoerder van de brandweer.

De woningen maken deel uit van een blok van acht panden in de Assenstraat. De brand ontstond om 03.00 uur in de nacht van maandag op dinsdag in een leegstaand pand, aldus de zegsman. Het vuur verspreidde zich naar de twee naastgelegen woningen.

Van de vijf panden die nog door de brand worden bedreigd, zijn er twee bewoond. De bewoners zijn in veiligheid gebracht. Ze worden opgevangen in een café. Om hoeveel mensen het gaat, is niet duidelijk. De brandweer krijgt assistentie van collega's uit onder meer Apeldoorn en Zuthpen.

De woordvoerders van de brandweer en de politie hebben nog geen idee hoe de brand is ontstaan. Eerder dit jaar begon de politie in Deventer een onderzoek naar mogelijke verbanden tussen een reeks grote branden die zich in de eerste vier maanden van het jaar voordeden.

In de nacht van zondag op maandag werden drie woningen in de stad ontruimd in verband met een uitslaande brand in een leegstaand huis in de Dommelstraat. ,,Het roept allerlei vragen op'', zei de woordvoerder van de brandweer met een verwijzing naar de reeks branden. Maar het is volgens hem nog te vroeg om conclusies te trekken over de oorzaak van de huidige brand.

Om de brand in het centrum van de stad te blussen, onttrekt de brandweer water uit de nabijgelegen IJssel. De doorgaande route naar de binnenstad is daardoor versperd met slangen. Dat kan problemen opleveren voor het verkeer in de ochtendspits, aldus de woordvoerder van de brandweer.

MS verwijdert WTC uit Flight Simulator

De torens van het World Trade Center zullen uit de nieuwste versie van het Flight Simulator-spel van Microsoft worden verwijderd. Microsoft maakte dat vrijdag bekend, nadat eerder vorig week de beide torens instortten als gevolg van terroristische aanslagen.

Flight Simulator 2002 is de nieuwste versie van één van de meest populaire spellen van Microsoft. In het spel kunnen verschillende vliegtuigen bestuurd worden, zoals onder andere de Boeing 747. Met deze vliegtuigen kunnen de spelers door bestaande gebieden vliegen, waaronder New York. "Na zorgvuldig beraad hebben we besloten de torens te verwijderen. We willen geen beelden in het spel hebben die iemand kunnen shockeren", zegt woordvoerder Matt Pilla van Microsoft.

Ook andere makers van computerspellen zijn verschillende titels zorgvuldig aan het bekijken of er geweld in New York in voorkomt. Ook thema's zoals terrorisme worden zorgvuldig bestudeerd. Ook filmmakers kijken of in hun nog te lanceren films beelden zitten van het World Trade Center. Microsoft denkt niet dat het verwijderen van de torens vertraging zal opleveren voor de lanceerdatum van 18 oktober van het vliegspel.

Mogelijk islamitische extremisten in Japan

De Japanse politie is na een tip van de Amerikaanse veiligheidsdiensten op zoek naar islamitische extremisten in het land. Twee groepen van in totaal negentien islamitische fundamentalisten zouden sinds begin deze maand in het land verblijven. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo maandag.

Het gaat om een groep van dertien en een andere groep van zes islamitische extremisten die vanuit Afghanistan Japan binnenkwamen. De groep van dertien bestaat uit Tunesiërs, Irakezen en Saudiërs. Over de andere groep bestaat onduidelijkheid.

De Japanse politie heeft de bewaking bij Amerikaanse legerbases verscherpt.

Kevin Spacey geeft oscar terug

Acteur Kevin Spacey geeft een door hem aangekocht Oscar-beeldje terug aan de Academy Of Motion Picture Arts And Sciences' Academy Foundation.
De Oscar die in 1945 werd gewonnen door componist George Stoll voor zijn bijdrage aan de film Anchors Aweigh, werd onlangs in Los Angeles geveild.

'Ik respecteer de Academy en de integriteit van de prijzen die zij uitreiken,' aldus Spacey. 'Ik vind dat de Academy Awards zouden moeten toebehoren aan degenen aan wie ze zijn uitgereikt, niet aan iemand die er toevallig het geld voor heeft.'

In 2000 won Spacey zelf nog een Oscar voor beste acteur met de film 'American Beauty'.

Documentaire over leven Mick Jagger

De rimpelige rocker van de Rolling Stones was al niet bang voor publiciteit, dus het moest er een keer van komen: Een documentaire over het leven van Mick Jagger.
In eerste instantie werd er -in opdracht van Rolling Stone Magazine- alleen een film gemaakt over het totstandkomen van Jaggers's nieuwe album 'Goddess in the Doorway'. Het scheen echter dat de regisseurs zo onder de indruk waren van het beeldmateriaal, dat ze een documentaire wilden maken over alle aspecten van zijn leven.

Dit kan nog een interessant filmpje gaan opleveren, gezien het feit dat Jagger net zoveel mooie vriendinnen heeft gehad als rimpels op z'n gezicht.

BB-Huis VS hoort weinig van ramp

Terwijl de rest van de wereld volledig gericht is de terroristische aanslagen op Amerika, gaan de Amerikaanse "Big Brother 2"-deelnemers door met hun dagelijkse leven zonder veel te weten over de verschrikkelijke gebeurtenissen van afgelopen dinsdag.

Pas na vele klachten van de deelnemers en woedende reacties van de Internet fans kregen de overgebleven drie deelnemers pas donderdag meer te horen over de aanval op het Pentagon, het instorten van de WTC-torens, en het neerstorten van het vierde vliegtuig in Pennsylvania. Voor die tijd wisten ze alleen dat er vliegtuigen op het WTC waren ingevlogen en dat alle vluchten in Amerika waren geannuleerd.

De regels van "Big Brother" houden onder meer in dat de deelnemers geen televisie mogen kijken, geen radio mogen luisteren, niet op het Internet mogen en geen kranten of tijdschriften mogen lezen.
Tijdens de show van donderdag had aanvankelijk weer een deelnemer het huis moeten verlaten. Dit is echter uitgesteld. Hier komt nog bij dat de presentatrice van het programma, Julie Chen, nog steeds in New York is, en dus niet kan meewerken aan het programma. Het Amerikaanse"Big Brother" huis staat op het terrein van CBS Studios in Los Angeles.

Volgende week zal bekend worden wie de winnaar wordt van BB2 en wie 500.000 dollar mee naar huis neemt.

Medeplichtigen kapers mogelijk nog in VS

Medeplichtigen van de kapers van de vliegtuigen waarmee de aanslagen in New York en Washington zijn gepleegd, zijn mogelijk nog in de Verenigde Staten. Dit heeft de Amerikaanse minister van Justitie, John Ashcroft, maandag gezegd.

Tegen deze dreiging zijn volgens Ashcroft 'harde maatregelen' nodig. Hij kondigde een pakket maatregelen aan waarmee hij "wil verzekeren dat uit onze wetgeving blijkt hoe ernstig het misdrijf terrorisme is." Hij wil onder meer nieuwe wettelijke regels voor het afluisteren van telefoons en verscherping van elektronische bewaking. Verder is hij voor het afschaffen van de verjaring voor terroristische misdrijven en voor zwaardere straffen voor daders van dergelijke criminele feiten. Ook zou het gemakkelijker moeten worden bezittingen van verdachten van terrorisme in beslag te nemen.

Bij de Amerikaanse justitie zijn via de telefoon 7700 tips binnengekomen over de aanslagen en op de website van de FBI meer dan 74.000, deelde Ashcroft mee. Volgens FBI-directeur Robert Mueller zitten 'meerdere' belangrijke getuigen in hechtenis. De immigratieautoriteiten houden volgens hem 49 mensen vast.

Mueller zei dat zijn dienst in verband met het onderzoek dringend behoefte heeft aan medewerkers die Arabisch en Farsi spreken.[/quote]
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
review
Tales of Kenzera: ZAU
special
Random Pics van de Dag #1261
©FOK.nl e.a.