Medeplichtigen kapers mogelijk nog in VS

Medeplichtigen van de kapers van de vliegtuigen waarmee de aanslagen in New York en Washington zijn gepleegd, zijn mogelijk nog in de Verenigde Staten. Dit heeft de Amerikaanse minister van Justitie, John Ashcroft, maandag gezegd.

Tegen deze dreiging zijn volgens Ashcroft 'harde maatregelen' nodig. Hij kondigde een pakket maatregelen aan waarmee hij "wil verzekeren dat uit onze wetgeving blijkt hoe ernstig het misdrijf terrorisme is." Hij wil onder meer nieuwe wettelijke regels voor het afluisteren van telefoons en verscherping van elektronische bewaking. Verder is hij voor het afschaffen van de verjaring voor terroristische misdrijven en voor zwaardere straffen voor daders van dergelijke criminele feiten. Ook zou het gemakkelijker moeten worden bezittingen van verdachten van terrorisme in beslag te nemen.

Bij de Amerikaanse justitie zijn via de telefoon 7700 tips binnengekomen over de aanslagen en op de website van de FBI meer dan 74.000, deelde Ashcroft mee. Volgens FBI-directeur Robert Mueller zitten 'meerdere' belangrijke getuigen in hechtenis. De immigratieautoriteiten houden volgens hem 49 mensen vast.

Mueller zei dat zijn dienst in verband met het onderzoek dringend behoefte heeft aan medewerkers die Arabisch en Farsi spreken.[/quote]