'Taliban verklaren VS heilige oorlog'

De Afghaanse Talibanbeweging heeft de heilige oorlog tegen de Verenigde Staten uitgeroepen. Dit blijkt uit een uitzending van de Afghaanse staatsradio, die is opgevangen door de BBC-monitoringdienst.
,,Ik wil mijn volk laten weten dat onze jihad tegen de Amerikanen formeel wordt hervat'', zei plaatsvervangend voorzitter mullah Mohammad Hasan Akhond van de Taliban-ministerraad in een toespraak die maandagavond laat is uitgezonden.

Volgens Akhond is het 'onvoorstelbaar' dat de terreuraanslagen tegen het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington zijn gepleegd door de Taliban of door Osama bin Laden. "Maar de VS en alle imperialisten in de wereld, joden, christenen en hun aanhang zijn van plan met dit voorwendsel de islamitische orde te vernietigen waarvoor jullie bloed gevloeid heeft."

In Kabul is een vergadering van honderden geestelijk leiders van de Taliban bijeen voor beraad over de crisis die is ontstaan na de aanslagen op de Verenigde Staten. Volgens bronnen in de Afghaanse hoofdstad kan de bijeenkomst wel enkele dagen duren. De vergadering moet een beslissing nemen 'over de recente gebeurtenissen', meldde de staatsradio. "Hun fatwa (vonnis) zal worden gerespecteerd", zei de hoogste geestelijk leider van de Taliban, mullah Mohammad Omar eerder.

Binnenlandse gevechten

Militairen van de Taliban zijn dinsdag een groot offensief tegen de oppositie begonnen in de noordoostelijke provincie Takhar. De strijd woedt in de omgeving van de stad Kalafgan, 50 kilometer ten oosten van de provinciehoofdstad Taloqan. Dit heeft de oppositie meegedeeld. Het zou gaan om de hevigste gevechten van de laatste maanden.

Mohammad Habeel, een van de belangrijkste woordvoerders van de Afghaanse oppositie, zei dinsdagochtend dat het offensief van de Taliban is afgeslagen en dat hun troepen zich moesten terugtrekken. "Ze hebben enkele bergtoppen kunnen innemen, en hebben wat terrein gewonnen, maar na een tegenaanval moesten ze zich terugtrekken." De gevechten gaan nog steeds door.

Volgens Habeel willen de Taliban profiteren van de dood van commandant Ahmad Shah Masud van de Noordelijke Alliantie om terreinwinst te boeken, "maar dat is hen voorlopig niet gelukt".

Smirnoff, Breen en var bedankt voor het submitten