In 2002 boete ƒ 5000,- voor radardetector

Bezitters van radardetectoren, bedoeld om snelheidscontroles van de politie te slim af te zijn, kunnen vanaf volgend voorjaar rekenen op maximaal drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 5.000 gulden boete. De naar schatting 500.000 bezitters van een radardetector in Nederland moeten het apparaat volgend voorjaar uit hun auto hebben verwijderd, om de zware straffen te voorkomen.

Officier van Justitie mr. J. Spee, hoofd van het Landelijk Bureau Verkeershandhaving: "Alles rondom die apparaten gaat in de ban. Bezit, gebruik, handel, inkoop, verkoop. De nieuwe wetgeving wordt ondergebracht bij de economische delicten, om ook de grootverkopers aan te kunnen pakken. Het mag duidelijk zijn dat bezit van één detector iemand minder zwaar wordt aangerekend dan wanneer je een pakhuis vol van die dingen hebt. Daar moet je dus fikse sancties tegenover kunnen stellen en dat kan met deze opzet."

De concepttekst voor het wetsvoorstel en de memorie van toelichting liggen op dit moment bij het departement van Economische Zaken. De wet moet nog door de Tweede Kamer, maar verkeersspecialisten in het parlement hebben eerder al laten weten voorstander te zijn van een algeheel verbod, zoals dat ook al in Frankrijk bestaat.

'Oneerlijk'
Detectoren en laserschilden zijn politie en justitie al jaren een doorn in het oog, maar vooral de eerste categorie was tot nog toe niet aan te pakken. "De wet voorzag er simpelweg niet in," zegt mr. Spee. "Maar die apparatuur is natuurlijk buitengewoon oneerlijk en bedoeld om aan een boete of veroordeling te ontkomen. Dat is straks voorbij."

De concepttekst van de nieuwe wet neemt ook de producent van zogenaamde 'afstandsbedieningen voor garage en tuinverlichting' de wind uit de zeilen. Deze Target Laser Echo zou niet illegaal zijn, omdat het een huishoudeljik apparaat is dat 'toevallig' ook de laserpistool-controles van de politie frustreert.

"Ik word doodmoe van dat kat-en-muis-spel," zegt Spee. "Als je op de internetpagina van dat bedrijf kijkt, blijkt die afstandsbediening een laserschild. Om aan alle discussies een einde te maken, is de concepttekst voor de nieuwe wet uiterst zorgvuldig opgesteld. Apparaten die geschikt of méde geschikt zijn om snelheidscontroles onmogelijk te maken, worden verboden. Dus ook die afstandsbediening. Als in een dure Cadillac een systeem zit dat met laser de afstand tot de voorganger bepaalt en daarmee ónze apparatuur stoort, moet dat door de importeur worden verwijderd voor de auto in de showroom komt. Simpel en duidelijk."

Vooral de relatief goedkope radardetectors die aan de binnenzijde van de voorruit worden gekleefd, zullen na het van kracht worden van de nieuwe wet snel uit het verkeersbeeld verdwijnen. Die apparaten zijn door agenten immers simpel waar te nemen. Gecompliceerder ligt het met duurdere Stingers, die in het dashboard zijn ingebouwd.

Spee: "Wij praten over apparatuur die de werking van zo'n Stinger meet, om opsporing te vergemakkelijken. Maar ook zonder die apparatuur ziet een ervaren motoragent aan het gedrag van een automobilist of hij op zijn detector gokt."

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat kan de datum van 1 februari 2002 niet bevestigen. "Het verbod op het gebruik van radardetectoren wordt in de eerste helft van het volgende jaar van kracht. De precieze datum kennen wij nog niet. Daarover vindt nog afstemming plaats met de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. Als de heer Spee zegt dat het 1 februari wordt, dan is dat voor zijn rekening", aldus een zegsvrouw van het ministerie.