Nederlandse gearresteerd in Kosovo

Een Nederlandse vrouw is maandag in Kosovo gearresteerd op verdenking van illegale handel in kinderen, zo meldt een woordvoerder van de politieorganisatie van de Verenigde Naties UNMEK.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de arrestatie, die op grond van een 'huiselijke aangelegenheid' zou hebben plaatsgevonden.De medewerkster van Cordaid is gearresteerd in Djakovica en wordt nu verhoord in Pec, in het westen van Kosovo.
Volgens algemeen directeur H. Kruijsen van Cordaid heeft de vrouw op een informele manier geprobeerd een baby te adopteren, in de hoop dat later te formaliseren. "Ze is dom geweest. Ze heeft een kind uit handen genomen van een moeder die het vlak na de geboorte wilde afstaan, zonder daarvoor eerst de nodige procedures te doorlopen. Ze heeft ondoordacht gehandeld vanuit een emotionele opwelling." Cordaid heeft samen met de familie van de vrouw een advocaat ingehuurd. "We geven natuurlijk steun, hoewel we vinden dat ze dom is geweest. En de ambassade in Skopje stuurt waarschijnlijk iemand vanuit Macedonië naar Kosovo om haar te steunen." De vrouw werkt als coördinator van een project voor noodhulp, bouw en repatriëring.