Geen tijd om granaat op te halen

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Haarlemmer Barry Rijkse in het Ramplaankwartier heeft vorige week een verroeste granaat in zijn tuin gevonden. Hij waarschuwde de autoriteiten. Maar politie en brandweer durven de granaat niet te vervoeren, en het Explosieven Opruimings Dienst (EOD) zegt 'geen tijd' te hebben om langs komen. Dus ligt het projectiel nog steeds in zijn achtertuin, verscholen onder een stapeltje stoeptegels. "Ik vind het eigenlijk wel een beetje vreemd dat ze ons ermee laten zitten", zegt Rijkse verwonderd.

Binnenkort willen Barry Rijkse en zijn vriendin Sonja een tuinhuisje achter in de tuin plaatsen, op een plek waar enkele betonnen platen liggen. Sonja had haar motorfiets er al eens op geparkeerd. Zij besloten alvast wat opruimwerkzaamheden te verrichten. Met zijn schoffel stuitte Rijkse vorige week op een hard, staafvormig voorwerp.

Argeloos gooide hij het roestige ding in een hoek van de tuin. Later bedacht hij zich, bekeek het stuk metaal nauwkeuriger en herkende het als munitie. Hij wijst aan: "Een verharde kop, een slaghoed." Toen belde Rijkse de politie.

"Er kwamen vrijdag twee agenten. Maar de dames durfden het ding niet aan te raken. Zij namen contact op met de brandweer. Die had geen materiaal om het ding te vervoeren, werd gemeld."

Daarna werd gebeld met het EOD. De explosieven-deskundigen kwamen niet.
"Geen tijd", zegt Rijkse. "Uiteindelijk kwam er vrijdag wel een munitiedeskundige van de politie uit Zandvoort opdraven. "Hij herkende dit type granaat niet, omdat er een afgeplatte kant aan zit. Hij had zoiets nooit gezien." De deskundige adviseerde de staaf, die voorlopig omschreven wordt als brisantgranaat, onder een stapel stoeptegels te leggen. "Zodat de regen en de zon er geen invloed op hebben.

En nu maar afwachten wanneer ze het ding komen ophalen", zegt Rijkse. Het EOD kon vanochtend nog geen commentaar geven.